Sony FE 24mm f/1.4 -laajakulmaobjektiivi pikaiset testikokemukset Photokinassa.

Sony FE 24mm f/1.4 GM ensituntumat

Päästiin Jussin kanssa koeajamaan nopeasti Sonyn uunituoretta laajakulmaobjektiivia, joka kantaa G master  -arvonimeä. Sony FE 24mm f/1.4 GM kuulostaa paperilla hyvältä, mutta entäs tosielämässä?

Ominaisuudet mustaa valkoisella:

 • 24 mm polttoväli
 • Suurin aukko f/1.4
 • Lähin tarkennusetäisyys 0.24 m
 • 67 mm suodinkierre
 • Pituus 92 mm ja halkaisija 75 mm
 • Paino 445 g
Sony FE 24mm f/1.4 GM sivusta kuvattuna Photokina-messuilla
Ohjelmoitava ”Focus hold button”.

Käsikopelolta objektiivi tuntui jämäkältä ja suorastaan kompaktilta sen valovoimaan nähden. Objektiivin rungosta löytyi erikseen aukkorengas f/1.4 lukemasta alkaen ja A-asento, jolloin aukon valinta tapahtuu kamerasta. Tarkennusrengas ohjaa linssejä elektronisesti eli focus-by-wire -tyylillä. Rungosta löytyi myös ohjelmoitava nappi ja AF/MF-valitsin.

Kameraan liitettynä setuppi vaikutti sopusuhtaisen tasapainoiselta. Automaattitarkennus tuntui toimivan napakasti ja löytävän kohteen ilman ongelmaa. Piirto täydellä aukolla näytti hyvältä ja epäterävyysalue pehmeältä. Tosin tarkempi arvioi voidaan tehdä vasta pidemmässä kokeilussa.

Sony FE 24mm f/1.4 GM terävyystesti Photokina-messuilla Kölnissä.
@ f/1.4
Sony FE 24mm f/1.4 GM epäterävyysaluetesti Photokina-messuilla
Jussi Koskela @f/1.4

Lyhyemmän rekisterietäisyyden vuoksi peilittömille kameroille on mahdollista valmistaa mitoiltaan lyhyempiä laajakulmaobjektiiveja. Vaikuttaa siltä, että objektiivin suunnittelussa on hyödynnetty tätä mahdollisuutta ja saatu aikaan pienempi ja kevyempi kokonaisuus.

Minua innostaa testata miten hyvin objektiivi pariutuu Sony a7R III:n kanssa, kun crop-tilassa objektiivista muuntautuu kuvaltaan 36 mm f/2.1 vastaava objektiivi. Messissä olisi kaksi polttoväliä vaihdettavissa napin painalluksesta ja silti resoluutiota riittää 18,6 Mpx verran. Tarkempia tuloksia, kun saadaan laite kunnon testipenkkiin.

Tilaa hyvältä vaikuttanut Sony FE 24mm f/1.4 GM Foto Monzasta. Ostamalla tuotteita edellä mainitun linkin kautta tuet Valovuoto-sivuston toimintaa ja ehkäiset lukukokemusta häiritseviä mainosbannereita. Valovuoto kiittää tuestasi!

 

2 kommenttia “Sony FE 24mm f/1.4 GM ensituntumat

 1. Juhani Salo

  ”Lyhyemmän rekisterietäisyyden vuoksi peilittömille kameroille on mahdollista valmistaa mitoiltaan lyhyempiä laajakulmaobjektiiveja.” Verrataampa vähän 24mm f1,4 objektiivien pituuksia: Sony 92.4mm, Nikon 89mm, Sigma (EF) 90.2mm ja Canon 86.9. Mitat Rajalan sivuilta. Halkaisijaltaan Sony on ohuin ja painoltaan kevein. Varmasti teoriassa voidaan valmistaa lyhyempiä mutta tulee muistaa että kokoon ja painoon vaikuttaa optinen sekä mekaaninen rakenne materiaaleineen jotka taas riippuvat siitä mitä ominaisuuksi halutaan tai osataan tehdä.

  • Hei Juhani. Olet oikeassa, että puhe rekisterietäisyydestä ei välttämättä lunastu tämän objektiivin kohdalla. Voimme kuitenkin olla yhtä mieltä siitä, että Sonyn visio 24-millisestä objektiivista on kevyt, halkaisijaltaan kapea ja (tulevaa juttua vähän spoilaten) erittäin terävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *