Ensivaikutelmat Nikonin Z50 -kamerasta ja DX-koon Z-kittilinsseistä

Nikon on juuri julkaissut pelinavauksensa Z-järjestelmän DX-kokoluokkaan. Kamerassa on aiemmista Z-kameroista tuttu Z-bajonetti, mutta kenno on APS-C -kokoinen “kroppikenno”. Pienikokoinen Z50-runko sai kaverikseen varsin pienikokoiset, mutta ominaisuuksiltaan tyypilliset kittilinssit: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ja NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR.  Tarkkasilmäisimmät huomaavat jo näistä koodeista julkaisun merkittävimmän uutisen: Kyseisessä kamerassa ei, eikä todennäköisesti tulevissakaan harrastelijamalleissa ole kennovakaajaa. 

Nikon kutsui Valovuodon kaksi viikkoa sitten tutustumaan uutuuteen. Kuvia tilaisuudessa ei saanut ottaa, eikä kamerassa ollut sähköjä, mutta uutukaista pääsi pyörittelemään käsissä. Allekirjoittanut on kuvannut ammatikseen Z6 ja Z7 -kameroilla, joten ensivaikutelma sekä ihastutti, että vihastutti. Z50 kuuluu selkeästi isoveljiensä perheeseen. Se on sympaattisen pieni, mutta todella hyvin muotoiltu ja rullia on sekä peukalolle, että etusormelle. Pienempi uusista ja kokoontaittuvista kittilinsseistä on hämmästyttävän pieni ja vastavalosuojan kanssa Fujimaisen tyylikäs. Toisaalta taas kennovakaajan puute harmittaa. Tämä saattaa olla ongelma joillekin videoharrastajille, jotka haluaisivat adaptoida kameraan laajemmin linssejä ja kuvata vielä käsivaralta.

Nikon on myös tehnyt toisen melko erikoisen valinnan. Mikrofoniliitännällä ja eteenpäin kääntyvällä näytöllä on selkeästi kosiskeltu nuorta vloggaajasukupolvea, mutta näytön kääntöperiaate on kehno. Nivelet sijaitsevat ruudun alalaidassa ja takanäyttö kääntyy suoraan alas, joten se on hyödytön jos kamera laitetaan jalustalle. Ja tämä tekee kamerasta melkein käyttökelvottoman vloggaajasukupolvelle. Käsivaralta homma toimii vielä, mutta suurin osa vlogimateriaalista kuvataan kuitenkin jalustalta. Nikonilla on aiemmin ollut sivulle kääntyviä selfienäyttöjä, joten valinta on siksi outo.  Ehkä kameran runko olisi pitänyt tehdä paksummaksi, jotta näyttö ei kääntyisi liittimien eteen, mutta tässä on mennyt selkeästi lapsia pesuveden mukana. 

Nikon Z 50 -kamerassa on yksi SD-korttipaikka, joka on kätevästi akun kanssa saman luukun takana kameran pohjassa. Kamera käyttää uutta pienikokoista EN-EL25 -akkua, jonka kapasiteetti ei ole vielä tätä kirjoitettaessa tiedossa. Tarkennuspisteitä on 209 (jotka ulottuvat melkein kuva-alan reunoille asti) ja kamerassa on Z6 ja Z7-kameroista tuttu silmätarkennus. Koska 2.0 ohjelmistopäivityksen jälkeen isompien Z-nikoneiden tarkennusta voi jo kehua, voidaan olettaa tästäkin kamerasta löytyvän tarkennusjärjestelmän olevan varsin hyvä, varsinkin videota kuvatessa. 

Z50 sisältä löytyvä kenno on sukua D500 -kameran kennolle. Se on siis hyväksi havaittu. Etsin on laadukas, kamera kuvaa 11 kuvaa sekunnissa(!) ja video-ominaisuudet ovat hyvät. Kamera ottaa 4K-materiaalia 25/30p ja FHD-materiaalia 120p asti. Jos bittivirrat ovat samanlaisia kuin isoveljillä, niin video on 8-bittiseksi laadukasta ja hyvin pakattua. Kuvanlaadun suhteen ei siis ole tehty kompromisseja. Elektronista etsintä en päässyt testaamaan, mutta pikseleitä on ainakin yhtä paljon kuin isommissa Z6- ja z7-kameroissa. Kuvien perusteella se on kooltaan pienempi, ja tämä johtunee siitä, että etsinkyhmyn sisällä on myös sisäänrakennettu salama.

Jos vakaajan puute ei haittaa (esim. se hidastaa harvemmin stillikuvaajia), niin kyseessä on äärimmäisen pienikokoinen, mutta todella kykeneväinen kamera. Tähän kun saisi vielä yhden pienikokoisen ja valovoimaisemman pannukakku-primen, joka olisi yhtä tyylikäs kuin laajempi kittilinssi vastavalosuojan kanssa, niin kyllä kelpaisi myös vaativammallekin harrastajalle. 

Hinnat ovat samalla tasolla kuin vastaavilla ominaisuuksilla varustellulla Sony a6400 -kameralla. 

Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR – 1 149 euroa
Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 50–250mm f/4.5–6.3 VR + NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR – 1 389 euroa
Nikon Z 50 + FTZ-bajonettisovitin -paketti – 1 149 euroa 

Kategoriat Uutiset

Kirjoittaja:

Ilkka on Järvenpäässä asuva Espoolainen. Ammattikuvaajana toiminut jo kymmenisen vuotta, nykyään työskentelee sekä stillin, että liikkuvan kuvan parissa yritysmaailmassa. Nikonisti jo toisessa polvessa, mutta ei pelkää haukkua vehkeitään ja kehua naapurin hienompia laitteita.

4 kommenttia “Ensivaikutelmat Nikonin Z50 -kamerasta ja DX-koon Z-kittilinsseistä

 1. Seppo Seppä

  Tämä artikkeli valaisee mukavasti kiinnostavaa uutuutta. Omalta kannaltani houkuttelevaa on rungon koko ja keveys, luonnollisesti myös DX-optiikan, jonka valikoima varmaan tulee piankin lisääntymään.
  Varsinainen kommenttini koskee taittuvaa näyttöä.
  Toteat: ”Näytön kääntöperiaate on kehno”
  Vlogisti varmaankin arvostaisi sivulle kiertyvää takanäyttöä. Muttamutta…
  Oman kokemukseni pohjalta toiveeni mukana kulkevan kameraan on ilman muuta ylös-alas kääntyvä näyttö, Z50 tapaan., tai kuten D500:ssa.
  Nopeasti eteen sattuvissa kuvaustilanteissa, kun joskus tulee tarve tähystää ylä- tai alaviistosta, kainalossa roikkuvan kameran näytön kiertäminen sivulle on aika kömpelöä.
  Toisaalta, SLR-tapaan esiin pullottava etsin haitannee näytön taittamista yläkautta 180°.
  Vloggaajalle taas erillinen etsin on ehkä hyödytön?
  Onkohan siis Nikonilla kuitenkin ajateltu kohdeyleisöksi enemmänkin kameraa perinteisesti kuvaamiseen käyttäviä harrastajia?
  Ehkä näytön kääntöperiaate ei olekaan aivan kehno.

  Nimim. Ei-vlogisti

 2. Timo Piironen

  Näin harrastelijan näkökulmasta oli kiinnostavaa lukea uudesta Z50 kamerasta. Vaikuttaa todella potentiaaliselta matka- ja yleiskameralta, kun on pienikokoinen ja kevyt. Olisi hauskaa päästä hypistelemään uutuutta omin käsin, mutta täällä Kuopiossa se ei niin vain käy. Ainakaan googlaamalla ei löytynyt ainoatakaan kameraliikettä, jossa kameran voisi nähdä omin silmin. Netistä tilaamalla sen saisi, mutta siinä tulee vähän ”sika-säkissä” fiilis. Luotan toki Nikoniin ja uskon, että ei heiltä mitään luokatonta tulisi markkinoille.
  Ennakkotietojen perusteella arvostan kamerassa koon lisäksi näyttöä ja sen kääntyvyyttä, sisään rakennettua salamaa ja Nikonin brändiä. Toivottavasti markkinoille tulisi lähitulevaisuudessa vielä Z50 runkoon ilman adapteria sopiva matkazuumikin, esim. 16-100 luokkaa. Täytynee käydä tutustumassa Z50 kameraan seuraavan kerran, kun pääsen käymään Helsingissä. Nimim. Nestori

 3. Pasi Huotari

  Pasi Huotari 27/04/2020

  Kuinkahan olennainen on tuon kennovakaimen puuttuminen luontokuvauksessa?

 4. Kuvaajat ovat pärjänneet ennen kennovakaimiakin, joten kannattaa ajatella lähinnä mukavuusvarusteena. Optinen kuvanvakain objektiivissa on hyvä alku, varsinkin jos objektiivin polttoväli on pitkä. Muuten kyllä pärjää ilmankin aivan hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *