Lyhtyjä ja kaktuksia pöydällä.

Perspektiivi, polttoväli ja kuvausetäisyys

Törmäsin internetissä viime viikonloppuna väitteeseen, jonka mukaan käytetty polttoväli muuttaa kuvan perspektiiviä. Keskustelu koski teleobjektiivien “tuottamaa” kompressiota ja sitä miten kompressiota voidaan lisätä. Objektiivien tuottaman kuvan kompressiolla tarkoitetaan sitä, että eri etäisyyksillä esiintyvät kohteet ovat ikään kuin lähempänä toisiaan kun objektiivin kompressio on suuri. Pienellä kompressiolla eri etäisyyksillä olevat kohteet näyttävät olevan kauempana toisistaan.

Polttovälin vaikutus perspektiiviin

Väite polttovälin vaikutuksesta perspektiiviin on väärä ja jokainen voi testata tämän helposti esimerkiksi zoom-objektiivin avulla. Seuraavissa kahdessa kuvassa on esitettynä sama kohde kuvattuna sekä 20 mm, että 40 mm polttoväleillä m43-järjestelmän kameralla.

Lyhtyjä ja kaktuksia pöydällä.
Olympus E-M1 + 12-40/2.8 PRO @ 20 mm, iso200, 1/25, f/8.
Lyhtyjä ja kaktuksia pöydällä.
Olympus E-M1 + 12-40/2.8 PRO @ 40 mm, iso200, 1/13, f/11.

Edellisten kuvien polttovälit on valittu näin, jotta 20 mm kuvasta voidaan helposti rajata kuvakulmaltaan 40 mm vastaava kuva valitsemalla leveyssuunnassa puolet pikseleistä. Seuraavassa ennen/jälkeen -kuvassa on vasemmalla 40 mm kuva ja oikealla 20 mm kuvasta rajattu keskiosa.

Vertailusta nähdään selvästi, että kuvien perspektiivit ovat täsmälleen samat eikä polttoväli vaikuta perspektiiviin lainkaan. Kuvien syväterävyydet ovat erilaiset, koska terävyysalue lyhenee polttovälin kasvaessa. Kuvissa käytetty yhden aukon himmennys ei riittänyt kumoamaan pidemmän polttovälin vaikutusta terävyysalueeseen.

Kuvausetäisyyden vaikutus perspektiiviin

Kuvan perspektiiviä (ja kompressiota) saadaan muutettua vaihtamalla kuvausetäisyyttä. Seuraavassa vertailussa kuvat on otettu siten, että keskialueen kaktus on saman kokoinen kummallakin polttovälillä kuvattuna.

Edellisestä vertailusta nähdään selvästi, että 20 mm polttovälillä otetun kuvan kohteet näyttävät olevan kauempana toisistaan, eli kuvien perspektiivit ovat erilaiset. Lähempää otetun kuvan kompressio on pienempi kuin kauempaa otetussa kuvassa. Tyypillinen harhakäsitys polttovälin ja perspektiivin yhteydestä johtuu siitä, että polttovälin vaihtaminen pakottaa kuvaajan vaihtamaan paikkaansa, mikäli kohde halutaan pitää yhtä suurena.

Vertailusta kannattaa pistää merkille myös se, että lyhyemällä polttovälillä kuvatessa kohteen ympäristöä näkyy enemmän kuvassa.

Kuinka zoom-objektiiveja kannattaa käyttää?

Toinen Internetissä usein esiintyvä väite on se, että valokuvausta oppii kaikkein parhaiten, kun ostaa itselleen kiinteäpolttovälisen objektiivin. Monet väittävät, että zoom-objektiivin käyttö laiskistaa kuvaajan ja kaikki kuvat otetaan samasta paikasta.

Zoom-objektiivin laiskistavaa vaikutusta voi vähentää, kun ajattelee kuvaavansa kiinteäpolttovälisillä objektiivilla. Päätä ennen kuvan ottamista kuinka paljon haluat näyttää kohteen ympäristöä lopullisessa kuvassa ja säädä polttoväli sen mukaisesti.

Isompien kuvasettien tapauksessa valitsen itse kaksi polttoväliä, joilla pyrin kuvaamaan kaiken. Tykkään kovasti kinoformaatin 35 mm polttovälin kuvakulmasta ja käytän sitä suurimpaan osaan tekemistäni hääkuvista. Toiseksi polttoväliksi kannattaa valita joku selkeästi erilainen, kuten esimerkiksi 70 mm. Eri polttovälien rajattu käyttö tekee setistä yhtenäisemmän näköisen. Valitsen 35 mm, kun haluan näyttää enemmän ympäristöä ja 70 mm, kun haluan vähentää ympäristön mahdollisesti häiritsevää vaikutusta.

 

6 kommenttia “Perspektiivi, polttoväli ja kuvausetäisyys

 1. Reiska

  Tee tuo sama 20mm ja vaikka 100mm ja asettele maljakot metrin välein kamerasta…

  • Joo kyllähän toi efekti olis tosi paljon voimakkaampi noin, mutta tällä kertaa mentiin aika lyhkäsillä etäisyyksillä. Noi kuvat on minusta ihan ok tässäkin tapauksessa ja pointti tulee varmasti selväksi 🙂

   • Väitämäsi että polttoväli ei vaikuttaa perspektiiviin On todistus siitä että sinulla On vielä paljon opittavaa valokuvauksessa. (¬_¬)

    • Olet oikeassa, että opittavaa kuvauksessa on varmasti paljon.

     Olen kuitenkin aika vakuuttunut siitä, että esittämäni väite on tosi, joten jään odottamaan vastaesimerkkiäsi.

 2. Mika Turunen

  Katso linkin dokumentista esimerkiksi sivu 20. Sivulla olevissa kuvissa näkyy miten sama asetelma muuttuu optiikan millimetrimäärän mukaan. Tästä käytetään termiä ”pakotettu perspektiivi”, jonka avulla esim. pikkuauto saadaan maisemassa näyttämään oikean kokoiselta.

  https://core.ac.uk/download/pdf/38125907.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *