Fujifilm X-T3 ensituntumat Photokinassa

Ensituntumat uusista Fujeista

Minulla oli Anssin kanssa eilen etuoikeus päästä erilliseen Fujin pressitilaisuuteen, johon osallistuivat myös Fujin uusista kameroista vastaavat pääsuunnittelijat. Esillä olivat myös uudet kamerat, kuten X-T3, GFX 50R ja vitriinissä sormien ulottumattomissa GFX 100 megapixelsin prototyyppi tai dummy. Esillä oli myös uusia ja tulevia objektiiveja, kuten XF33mm 1.0:n dummykappale.

Suunnittelijoiden esitelmät eivät tuoneet aivan mahdottomasti uutta tietoa, mutta syvensivät jonkin verran käsitystä, että millä tasolla Fujifilmilla mietitään esimerkiksi muotoilua. Esimerkiksi X-T3:ssa on lukuisia pieniä eroja, joita ei normaalisti edes huomaisi, mutta parantavat kukin osaltaan joko käytettävyyttä tai laatuvaikutelmaa. Tällaisia muutoksia ovat mm. rullien korkeuden muutokset ja rakennesauman poistaminen kameran pohjasta.

Suunnittelijat valottivat myös tulevia firmware-päivityksiä, joissa oleellisin oli mielestäni X-H1:n kuvanvakaimen optimointi panoroinnissa ja kallistelusta. Tämän takia julkaisemme X-H1 arviomme videon osalta vasta uuden firmwaren julkaisun jälkeen.

Fujifilmin insinööri esittelee sensoriteknologiaa Photokinassa
Fujifilmin suunnittelija esittelee sensoriteknologiaa Photokinassa

GFX 50R

Tästä kamerasta tietää oleellisimmat lukemalla GFX 50S:n kokeilun ja kuvittelemalla sen fyysisesti pienemmäksi. 50R on hyvin pitkälti sama kamera. Suurin muutos on yksinkertaisemmin kääntyvä näyttö, ylänäytön puute ja hieman pienempi etsin. Plussapuolella on huomattavasti pienempi koko ja parisen sataa grammaa kevyempi paino.

Oleellisinta tässä julkaisussa on 50R:n hinta, joka asettuu alle 5000 euroon. Kyseessä on kaikkien aikojen edullisin kinokokoa suurempi järjestelmäkamera. Vaikka tekniset speksit ovatkin vähän ”vanhoja”, niin silti keskikoon kenno on nyt huomattavasti lähempänä tavallisen palkansaajan kätösiä.

Fujifilm GFX 50R ensituntumat Photokina-messuilla Kölnissä.

X-T3

Tilaisuudessa pääsin kokeilemaan myös ohimennen vähän aikaa sitten julkaistua X-T3:sta. Tämän lyhyen kokeilun perusteella en ihmettele lainkaan sen saamaa todella positiivista palautetta lähes kaikissa kamera-alan julkaisuissa.

Kamera tuntui hyvältä käteen eikä Kiinaan siirtynyt valmistus tunnu vaikuttaneen viimeistelyn laatuun, ainakaan heikentävästi. Heti kättelyssä tuli selväksi, että nopeuden suhteen on laitettu uutta vaihetta silmään. Kamera oli todella responsiivinen ja automaattitarkennus vaikuttaa olevan Sonyn kolmannen A7-generaation tasolla seuraten silmää kuin liimattuna. Edes kohteen muualle katsominen tai ympäri pyörähtäminen ei saanut tarkennusta sekoilemaan.

Fujifilm X-T3 ensituntumat Photokinassa

XF33mm 1.0

Monet Fuji-kuvaajat odottavat XF33mm 1.0 objektiivia kuin uutta messiasta. Eikä syyttä, Fujilta on lupa odottaa hyvää ja valovoimaiset kiinteät objektiivit ottavat kiinni kinokameroiden kennokoosta johtuvaa eroa hämärässä kuvaamiseen.

Uudesta Fujista tulee kookkaahko ja painava, muttei tippaakaan suurempi kuin esimerkiksi Sigman kinokoon f/1,4 Art-objektiiveista. Itseasiassa Fuji saattaa olla jopa hieman pienempi. Joka tapauksessa tämä todistaa sitä, että jos halutaan tehdä teknisesti (kohina, syväterävyys, katselukulma) täysin samanlainen kuva, niin objektiivin koko pysyy suurin piirtein samana kennokoosta riippumatta. Kinokoossahan XF33mm 1.0 vastaa 49,5 mm f/1,5 –objektiivia.

Fujifilm 33mm f/1.0 ensituntumat Fujifilmin lehdistötilaisuudessa.

100 Megapixels

Insinöörimäisellä työnimellä ristitty 100 megapikselin monsterikamera näytti tiistain pressitilaisuudessa järkyttävän kokoiselta. Nyt kun sitä pääsi ihmettelemään vitriinistä läheltä, niin vaikutelma hieman lieventyi. Alkuvuodesta kauppoihin tuleva kamera on suurin piirtein saman kokoinen, kuin esimerkiksi Canonin 1D ja Nikonin D5 –sarjalaiset.

Vitriinissä Fujifilm GFX 100

Kertaan vielä, että miksi tämä 100 megapikselin ja kymmenen tuhannen euron kamera on merkittävä. Mielestäni on mahdollista, että juuri tämä kamera vie keskikoon kuvaamisen uuteen käytettävyysluokkaan. Tätä ennen keskikoon kameroiden tarkennus on ollut mallia välttävä ja niillä kuvaamisen on täytynyt tapahtua suurella huolellisuudella, koska mitään vakaajaa ei ole ollut tarjolla.

Tilanne muuttuu, koska uusi Fuji tarjoaa sekä kennolle integroidun vaihetarkennuksen, että kennokuvanvakaimen. Nämä kaksi tekijää saattavat mahdollistaa sen, että 100 megapikselin resoluutiota voidaan hyödyntää aivan eri tavoin ja eri tilanteissa kuin tähän asti on totuttu.

Fujifilm 8-16mm f/2.8 ensituntumat Fujifilmin lehdistötilaisuudessa.
Esillä oli myös Fujin uusi laajis 8-16mm f/2.8.

Osta Fujifilm X-T3 -järjestelmäkamera Foto Monzasta.

Ostamalla tuotteita linkin kautta tuet Valovuoto-sivuston toimintaa ja ehkäiset lukukokemusta häiritseviä mainosbannereita. Valovuoto kiittää tuestasi!

 

Kategoriat Uutiset

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

0 kommenttia “Ensituntumat uusista Fujeista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *