JPEGmini – parempaa kuvanlaatua pienemmässä koossa

Jos se on kuva, se on todennäköisemmin .jpg-tiedosto. Tämä pakattu häviöllinen kuvaformaatti on käytössä kaikkialla, mutta onko pieni tiedostokoko ja virheetön kuvanlaatu mahdoton yhtälö? Apuun syöksyy ohjelma nimeltä JPEGmini, joka lupaa pienempää tiedostokokoa ilman kompromisseja tutussa .jpg-muodossa. Testieni mukaan JPEGmini on parhaimmillaan löytämään hyvän kompromissin kuvanlaadun ja tiedostokoon välillä.

JPEG

Kun minä olin nuori kuvat tallennettiin BMP-tiedostomutoon suoraan Microsoft Paintista. Kuvat näyttivät hyvältä, mutta niitä varjosti suuri tiedostokoko. Siihen aikaan, kultaisella 90-luvulla, kovalevytilaa ei ollut samalla tavalla kuin nykyään. Niin kutsutuista animoiduista ”giffeistä” tuttu tiedostomuoto GIF rajoittui vain 256 värin esittämiseen samanaikaisesti, eikä sen takia sopinut valokuvien tallentamiseen. PNG ja TIFF -tiedostoihin pystyi tallentamaan laadukkaita häviöttömiä kuvia BMP:tä pienempään kokoon.

Edellä mainituille ja muille mainitsemattomille tiedostomuodoille ilmaantui Joint Photographic Experts Group:n kehittämä haastaja JPEG tai tutummin JPG, mikä oli nimensä mukaisesti tähdätty valokuvien pakkaamiseen. Häviöllinen tiedostomuoto vakiinnutti nopeasti paikkansa suosituimpana tiedostomuotona, koska sen avulla saatiin helpotusta siihen, mitä oli niukasti tarjolla: tallennustila ja modeemi-internetyhteyden kaistanleveys.

Teoriassa .jpg:n hienous piilee siinä, että se vähentää kuvan informaatiota niin, että ihmissilmä ei huomaa eroa. Se kuinka paljon informaatiota kadotetaan, kutsutaan pakkauksen tehoksi. Mitä rankemmin kuvaa pakkaa, sitä pienempi lopullisesta tiedostokoosta tulee. Ongelmana kuitenkin se, että tietyn pisteen jälkeen pakkausvirheet näkyvät selvästi, eikä pieni tiedostokoko riitä lämmittämään mieltä.

This is the JPEG press channel

Kuvanoptimointiohjelma JPEGmini lupaa pakata JPEG-pakatut kuvat entistä pienempään kokoon minimaanisella vaikutuksella havaittavaan kuvanlaatuun. Otin asiakseni ottaa väitteestä selvää.

JPEGmini kuvanpakkausohjelman käyttöliittymä

JPEGmini avautuu ohjelmana, johon kuvat tai kansiollinen kuvia raahataan. Ohjelmaa prosessoi kuvat automaattisesti, eikä tarvitse käyttäjän toimenpiteitä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana laskuri kuinka paljon tilaa JPEGmini on säästänyt. Kyseinen kuvaprässi on saatavilla myös lisäosana (plug-in) Lightroomiin.

Tutkin 100 dokumentaarisen hääkuvan sarjaa pakkaamalla ne tavallisella JPEG-pakkauksella ja JPEGminin parannetulla JPEG-algoritmilla. JPEGminillä pakatut kuvat olivat ensin pakattu parhaalla JPEG-laadulla (100) ohjelman ohjeiden mukaan. Kuvasarja sisälti dokumentaarista kuvaa, missä luonto oli suuressa osassa ja siten kuvissa oli paljon yksityiskohtia. Kaikki kuvat vietiin Adobe Lightroomista 3840 pikselin leveydessä ilman terävöitystä vientivaiheessa. Tulokset pyöristettiin kokonaisluvuiksi.

100 kuvan sarjan koko megatavuissa JPEG-pakkauksella eri pakkauslaaduilla:

JPEG 100 - 557 Mt
JPEG 90  - 331 Mt
JPEG 80  - 220 Mt
JPEG 76  - 156 Mt
JPEG 70  - 156 Mt
JPEG 65  - 118 Mt
JPEG 60  - 87 Mt
JPEG 50  - 88 Mt
JPEG 40  - 69 Mt

Optimoituna JPEGminillä JPEG pakkauslaatu 100:sta:

JPEGmini - 187 Mt

Huomasin, että JPEGminin pakkaama tiedostokoko on melkein sama kuin JPEG pakkauslaatu 70. Yritin saada täysin saman tiedostokoon kasvattamalla pakkauslaatua JPEG 76 asti, mutta tiedostokoko pysyi käytännössä samana verraten JPEG 70:een.  Tiedostokoko pompsahti lukemiin 221 Mt, kun valitsin JPEG 77. Totesin, että JPEG 76 pakkasi kuvat vastaamaan lähiten JPEGminin tuottamaa tiedostokokoa: JPEG 76 – 156 Mt vs. JPEGmini – 187 Mt.

Lisäksi tarkastelin kymmenen kuvan sarjaa, jotka oli otettu urbaanissa ympäristössä. Yksityiskohtia oli paljon vähemmän kuin ensimmäisessä testissä.

JPEG 100 - 44 Mt
JPEG 90  - 25 Mt
JPEG 80  - 16 Mt
JPEG 70  - 9 Mt
JPEG 65  - 8 Mt

JPEGmini - 17 Mt

Tässä tapauksessa JPEG 80 osui lähiten JPEGminin tuottamaa tiedostokokoa.

Sen näkee pikseleistä

Tarkastelin koon lisäksi näiden kahden pakkaustavan tuottamaa kuvanlaatua. Vertasin keskenään JPEGminin tuottamia kuvaa sekä tavallisen JPEG-pakkauksen tuottamaa kuvanlaatua, kun haluttu tiedostokoko oli mahdollisimman lähellä JPEGminin tuottamaa tiedostokokoa. Pakkasin JPEG-kuvan Photoshopin Save for web -työkalulla. Tulokset yhden desimaalin tarkkuudella.

JPEG 100 - 4,6 Mt
JPEGmini - 2,2 Mt
JPEG     - 2,2 Mt

Havaintojeni perusteella JPEGminin ja tavanomaisella JPEG-pakkauksella samaan tiedostokokoon pakatulla kuvalla ei tunnu olevan mitään käytännön eroa. JPEG 100 -pakatussa kuvassa on todella vähän näkyviä pakkausartefakteja, mutta kokokin on yli kaksinkertainen.

Tarkastellessani JPEGminin pakkaamia kuvasarjoja, sen taika tuntuu olevan siinä, että se osaa valita parhaan mahdollisen pakkaustason kuvan laadun ja tiedostokoon huomioon ottaen. Tavallaan työkalu säästää aikaa, sillä kuvien pakkausvaiheessa ei tarvitse antaa ajatusta prässin teholle, mikäli tarkoituksena on löytää optimaalinen kompromissi pienen koon ja hyvän laadun välillä.

Pienimmän tiedostokoon olen saavuttanut pakkaamalla nettikäyttöön tarkoitetut kuvat JPEG 65 -pakkaustasolla. Pakkauksen vaikutus näkyy kuvassa, mutta ei mielestäni liian häiritsevästi.

Loppusanat

JPEGminin pakkausalgoritmi ei ole täysin mutkat suoriksi -tyylinen ihmeratkaisu, mutta on auttanut minua pienentämään kuvatiedostojen kokoa moneen tarkoitukseen. Esimerkiksi suurin osa tämän sivuston kuvista on mennyt kyseisen prässin läpi, minkä takia sivuston kuvat ovat laadultaan hyviä ja latautuvat siitä huolimatta nopeasti. JPEGminiä voi kokeilla ilmaiseksi ja oikeudet täyteen versioon voi ostaa n. 52 € hintaan.

Voit myös tutkiskella AlternativeTo-sivuston listaamia ilmaisia vaihtoehtoja JPEGminille.

0 kommenttia “JPEGmini – parempaa kuvanlaatua pienemmässä koossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *