Canon EOS R järjestelmäkamera edestä.

Canon EOS R kokemuksia

Canon julkaisi oman näkemyksensä peilittömästä kinokoon järkkäristä alkusyksystä 2018. Tuore EOS R -runko sisältää uuden RF-kiinnityksen, joka on halkaisijaltaan sama ja rekisterietäisyydeltään lyhyempi kuin aiempi EF-kiinnitys. Lyhyempi rekisterietäisyys mahdollistaa isompien takalinssien käyttämisen, mikä helpottaa objektiivien suunnittelua ja mahdollistaa aivan uudenlaisten objektiivien valmistamisen. Canon näytti heti osaamisensa objektiivivalmistajana ja julkaisi EOS R:n kaveriksi ensimmäisen kinokoon f/2-aukkoisen RF 28-70/2 L USM zoom -objektiivin sekä uuden RF 50/1.2 L USM -objektiivin. Peilitön EOS R -runko saapui Valovuodon toimitukseen juuri sopivasti jouluksi ja havaitsimme sen olevan erittäin asiallinen peli.

Sisältö

 1. Rakenne
 2. Kontrollit
 3. Akkukahva
 4. Sähköetsin ja takanäyttö
 5. Akku
 6. Liitännät
 7. Automaattitarkennus
 8. Kasvotunnistus pimeässä
 9. Seurantatarkennus
 10. Sarjakuvaus
 11. Kenno ja kuvanlaatu
 12. Raakakuvat
 13. Käyttöliittymä
 14. Video
 15. Loppusanat

Rakenne

Canonin uutukainen sopii kouraan erinomaisesti. Otekahva on riittävän syvä ja rungon muotoilu on yleisilmeeltään pyöreä. Isompia objektiiveja käytettäessä kahvan ja objektiivin välinen tila on ahdas. Esimerkiksi RF 50/1.2 L USM -objektiivin ja sormien nivelten väliin jää noin 1-2 mm tilaa omilla keskikokoisilla käsilläni. Kaikki sormet mahtuvat kahvaan kiinni hiukan ahtaasti, joten saan itse paremman otteen rungosta kun tuen runkoa pikkusormella kahvan alapuolelta. Kaikki pikkusormiongelmat korjaantuvat akkukahvalla, joka kiinnitetään akun tilalle. Runko on valmistettu magnesiumseoksesta ja otekahvassa on kumipäällyste. Painoa löytyy muistikortin sekä akun kanssa noin 660 g ja yleisfiilis on laadukas.

Canon EOS R järjestelmäkamera edestä.

Runko on speksattu pöly- ja kosteussuojatuksi, mutta Lens Rentals -blogin mukaan kameran suojaus vastaa Sonyn A7RIII-rungon suojausta. Napit ja rullat on tiivistetty, mutta muuten tiivisteitä ei liiemmin ole. Pohjasta löytyvä akkukahvan liitin sekä akkuluukku ovat molemmat kokonaan tiivistetty kumilla, mutta muistikorttiluukun kumitiiviste ei suojaa koko luukkua. Talvikeli ja noin -10°C lämpötila eivät vaikuta kameran toimintaan muutaman tunnin kuvauksen aikana pientä näytön päivitysnopeuden hidastumista lukuunottamatta.

Canon EOS R järjestelmäkamera edestä.
EOS R:n suljin suojaa kennoa, kun objektiivi ei ole kiinnitetty.

Kontrollit

Valotus määritetään perinteisten sormirullien kautta ja lisäksi RF-kiinnityksen objektiivit tuovat mukanaan kolmannen rullan. Rullien toimintaan pääsee vaikuttamaan, mutta kaikki optiot eivät ole käytettävissä kaikille rullille. Itse asetin rulliin suljinajan, aukon sekä herkkyyden säädön. Rullien lisäksi kamerassa on laukaisin sekä 12 ohjelmoitavaa nappia, joista neljä on osana kameran takaosan ristiohjainta. Valikoille, kuvien esikatselulle, kuvien poistamiselle sekä kontrollien lukinnalle löytyvät myös omat nappinsa. Nappien sijoittelu vaati itselläni hiukan totuttelua, mutta niihin pääsee käsiksi ihan hyvin. Automaattitarkennuksen aktivoiva nappi saisi olla omalle kädelleni hiukan keskemmällä runkoa ja kameran takapaneelin yläkulmasta näkyvät peukalonapit voisivat olla toisistaan hiukan enemmän erillään. Virtakytkin on sijoitettu rungon vasempaan laitaan, joten kameran käynnistäminen ei onnistu yhdellä kädellä. Kameran yläpaneelista löytyy pieni nestekidenäyttö, josta näkee nopeasti kameran asetukset. Kameran ollessa suljettuna nestekidenäytöstä näkee vaan käytetyn kuvausmoodin (Av, Tv, M, jne.), mutta olisi hyvä jos se näyttäisi myös muistikortin tilan sekä akun varauksen.

Canon EOS R järjestelmäkamera takaa.
Canon EOS R järjestelmäkamera päältä.

EOS R -rungosta löytyy myös uusi kosketuspalkki, joka tottelee hipaisuja sekä pyyhkäisyjä. Jotkut käyttäjät ovat säätäneet palkkiin herkkyysvalinnan, mutta itse päädyin kytkemään palkin pois päältä useiden vahinkohipaisujen jälkeen. Rungon takatelkkari on kosketusnäyttö ja sitä käytetään tarkennuspisteen valintaan, koska erillistä joystickiä ei ole. Tarkennuspiste valitaan suoraan sopivaa kohtaa täppäämällä, kun kuvataan takanäytön avulla. Sähköetsintä käyttämällä takanäytön voi säätää siten, että sormen liu’uttaminen näyttöä pitkin siirtää tarkennuspistettä haluttuun suuntaan ja osan kosketuspinta-alasta voi poistaa käytöstä vahinkohipaisujen minimoimiseksi. Tarkennuspisteen valinta takanäytön kautta on sujuvaa.

Tarkennuspistettä voi siirtää myös karkeasti rullien avulla tai hitaasti, mutta tarkasti, ristiohjainta käyttäen. Kosketusnäytön ja kosketuspalkin takia kameraa on selvästi näppärämpi käyttää paljain käsin, sillä kosketuskontrollit tarvitsevat kosketusnäyttöjen käyttöön soveltuvat hanskat toimiakseen kunnolla. Kosketusohjausta lukuunottamatta ohuet hanskat eivät tuota mitään ongelmia kameran käytön kanssa. Kosketusnäyttö aukeaa sivulle ja kääntyy pituusakselinsa ympäri 270 astetta. Näytön saa käännettyä suoraan eteenpäin, joten selfiet ja vloggaus onnistuvat hyvin. Saranointi hidastaa käyttöä pikatilanteessa, mutta toisaalta se mahdollistaa näytön vapaamman kääntelyn.

Kuva kuorrutetuista pipareista.
EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 35 mm, ISO6400, 1/80 s, f/4, +1/3 EV

Akkukahva

BG-E22 akkukahva sisältää neljä ohjelmoitavaa nappia, kaksi rullaa sekä laukaisimen ja lukituskytkimen. Akkukahvassa ei valitettavasti ole kosketuspalkkia eikä omaa ristiohjainta, joten aivan kaikki kameran kontrollit eivät ole käytettävissä kahvan kanssa. Kahvan akkukelkka on selvästi EOS R -kokoonpanon heppoisin osa, sillä siitä puuttuu kumitiiviste ja se on kiinitykseltään hiukan väljä. Kahva on muotoilultaan hyvä ja se parantaa selvästi ergonomiaa isompia objektiiveja käytettäessä, mutta valitettavasti lukitusta on hankala avata yhdellä kädellä. Akkukahvan sisään mahtuu yhteensä kaksi akkua, joiden vaihtaminen onnistuu kahvaa irroittamatta. Mukavana bonuksena akkukahvaa voi käyttää laturina, kun se ei ole kiinni rungossa. Kahva saa virtansa USB-liittimen avulla.

Sähköetsin ja takanäyttö

Canonin uutukaisen sähköetsin (EVF) on erittäin vakuuttava. Se on kooltaan 0.5 tuumainen ja pikseleitä löytyy 1.2 Mpix (1280×960). Etsimestä näkee koko kuva-alan, sen suurennos on 0.76x ja siitä löytyy normaalit diopterisäädöt. EVF:n ruudunpäivitysnopeus on korkea ja se hidastuu ainoastaan säkkipimeissä olosuhteissa. Etsinkuva ei pimene kuvaa otettaessa, mutta EVF ei kuitenkaan ole ns. ”blackout free” samaan tapaan kuin esimerkiksi A9:n sähköetsin, sillä etsinkuva pysähtyy kuvan tallentamisen ajaksi.

EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 105 mm, ISO8000, 1/160 s, f/8

Sähköetsimeen saa näkyviin jpg-kuvasta simuloidun histogrammin sekä kuvan suoristusta helpottavan vesivaa’an. Käsitarkennusta helpottamaan etsimestä löytyy terävyysalueen korostus (focus peaking) sekä etsinkuvan suurennos. Valotusta merkittävästi helpottavat ylivalotuksen varoitusvärit kuitenkin puuttuvat, joten toivottavasti ne lisätään runkoon ohjelmistopäivityksellä.

Rungon takaa löytyvä kosketusnäyttö on 3.15 tuumainen ja sen tarkkuus on noin 0.7 Mpix. EVF:n tapaan myös takatelkkari on laadultaan erinomainen eikä sekään hidastu juuri missään olosuhteissa.

Akku

EOS R käyttää Canonin aiemmista kameroista tuttua LP-E6N akkua, jota voi ladata mukana toimitettavan USB-adapterin välityksellä suoraan kameralla tai erillistä laturia käyttäen. Myös vanhemmat LP-E6-akut toimivat, mutta niiden lataaminen ei onnistu USB-liitännän välityksellä.

Sähköetsinkameroille tyypillisesti akunkesto riippuu otetun kuvamäärän lisäksi siitä kuinka paljon kameralla katsellaan kuvia, käytetään valikoita ja pidetään kameraa valmiustilassa. CIPA testin mukaan kameralla voi kuvata n. 350-370 kuvaa, mutta omassa käytössäni akunkesto vaihteli suuresti. Yhdellä akulla saatujen ruutujen lukumäärä vaihteli käytössäni välillä 270-1600. Kaikille muille sähköetsinkameroille tyypillisesti kameralla saa sitä suuremman kuvamäärän, mitä suuremmalla nopeudella kuvia ottaa ja mitä vähemmän aikaa kameraa pitää päällä. Omassa käytössäni saman hintaluokan A7 III tarjoilee karkeasti noin kaksinkertaisen määrän ruutuja EOS R -runkoon verrattuna.

Tyypillisesti akusta irtoava kuvamäärä saadaan maksimoitua kytkemällä Wi-Fi ja kuvien esikatselu pois päältä. Lisäksi kuvien turhaa selailua kannattaa välttää ja kamera kannattaa kytkeä pois päältä kun sitä ei käytetä. Ärrä on käyttövalmiina noin kahden sekunnin kuluttua virran kytkemisestä.

Himoksen laskettelurinteitä lumetetaan.
Himos. EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 35 mm, ISO100, 6 s, f/4, -2/3 EV

Liitännät

Kuvat tallennetaan SD-muistikortille (UHS-II), joita mahtuu kameraan kerrallaan vain yksi. Canonin päätös jättää toinen muistikorttipaikka pois on saanut osakseen paljon kritiikkiä, sillä esimerkiksi Sony tarjoaa samassa hintaluokassa kaksi muistikorttipaikkaa sisältävän kameran. Kahta muistikorttipaikkaa käytetään dokumentaarisessa kuvauksessa esimerkiksi kuvien automaattiseen varmuuskopiointiin. EOS R -rungon tapauksessa dokumentaarisen kuvauksen voi hoitaa esimerkiksi pienempiä muistikortteja kierrättämällä, jotta yhden kortin rikkoontuminen ei hävitä kerralla kaikkia kuvia.

Kameran vasemmasta laidasta löytyy USB 3.1 (C)-, HDMI-, mikrofoni- sekä kuulokeliitännät. Näiden lisäksi laitaan saa kiinni myös Canonin oman kaukolaukaisimen (E3-liitäntä). Rungosta löytyy myös Wi-Fi sekä Bluetooth -tuki, joilla kamerasta saa JPG-kuvat langattomasti esimerkiksi kännykkään kuvaamisen yhteydessä. Kuvien siirto onnistui Canonin CameraConnect ohjelman avulla iPhone 8 -puhelimeen nopeasti ja ongelmitta. Valitettavasti raakakuvia ei voi siirtää langattomasti, eikä ominaisuutta voi siksi käyttää varmuuskopiointiin. Wi-Fi ja Bluetooth -toimintoja voidaan käyttää myös kameran etäohjaukseen, jolloin EVF:n näkymä siirtyy kännykän näytölle noin sekunnin viiveellä.

Automaattitarkennus

EOS R:n tarkennuksesta vastaa Canonin Dual Pixel CMOS AF -järjestelmä, jossa vaihe-eron tunnistavia kaksoispikseleitä on siroteltu lähes koko kennon pinta-alalle. Kennon 5655 tarkennuspistettä kattavat 100% kennosta pystysuunnasta ja 88% vaakasuunnassa.

Kameran käyttökelpoisin tarkennusmoodi on kasvotunnistus+seuranta. Kertatarkennuksessa (SINGLE AF) kamera etsii kasvoja ja silmiä ja merkkaa ensimmäiset löytämänsä kasvot etsimeen ja tarkennuksen käynnistämällä kamera tarkentaa havaittuihin kasvoihin. Silmätarkennus on käytössä vain kertatarkennusta käytettäessä.

Seurantatarkennuksessa (AI SERVO) käyttäjä valitsee tarkennuspisteen, jolla käyttäjä voi valita lukittavan kohteen. Kohde lukitaan käynnistämällä tarkennus ja tämän jälkeen kamera seuraa kohdetta vaikka kuvaaja tai kohde liikkuisivat. Kasvotunnistus esittää näytöllä kerrallaan vain yhdet kasvot. Jos kasvoja haluaa vaihtaa, sen saa tehtyä valitsemalla oikeat kasvot kosketusnäytöltä. Tyypillisesti kamera lukitsee ensin kuvan keskialueella oleviin kasvoihin.

Kuva Tiiasta
Tiia. EOS R + RF 50/1.2 L @ 50 mm, ISO1600, 1/30 s, f/1.2

Seurantamoodin lisäksi kamerasta löytyy myös perinteinen pistetarkennus sekä muutama erilainen vyöhyketarkennusmoodi. Vaihdoin pistetarkennuksen käyttöön tilanteissa, joissa seurantatarkennus ei löytänyt kohdetta. Kertatarkennus (SINGLE AF) toimii muutaman viikon kuvauksen perusteella erinomaisesti.

Kasvotunnistus pimeässä

Canon mainostaa EOS R:n tarkennuksen toimivan jopa -6 EV asti kun käytössä on f/1.2 optiikka. Päätimme testata väitteen ja vertasimme kameran tarkennusta Sonyn A7 III:n tarkennukseen, jonka luvataan toimivan -3 EV olosuhteissa, kun rungossa on kiinni f/2 optiikka. f/2 valovoimaisella objektiivilla EOS R pystyy tarkentamaan -4.67 EV valaistuksessa, jolloin tarkennuksen pitäisi toimia 1.67 EV pimeämmässä Sonyn rungon tarkennukseen verrattuna. Käytimme vertailussa Canonin RF 50/1.2 L USM -objektiivia ja Sonyn runkoon kiinnitettiin Sonyn FE 50/1.4 ZA -objektiivi.

Tiia hymyilee
Tiia. EOS R + RF 50/1.2 L @ 50 mm, ISO1600, 1/30 s, f/1.2

Testasimme kasvotarkennuksen toimivuutta staattiseen kohteeseen muuttamalla tilan valaistusta Profoton B1 -akkusalaman ohjausvaloa käyttäen. Mallin kasvot osoittivat suoraan kameraa kohti ja valaistiin noin 30 asteen kulmasta kameran sivulta. EOS R löyti kohteen kasvot luotettavasti olosuhteissa, jossa iho alivalottui yhdellä aukolla kameran valotusarvojen ollessa 1/10 s, f/1.2 ja ISO6400. A7 III tarkensi kasvoihin kun valotusarvot olivat 1/30 s, f/1.4 ja ISO6400 ja iho oli myöskin yhden aukon alivalottunut. Valotusarvoissa on eroa kaksi aukkoa Canonin hyväksi, joten Canonin ja Sonyn ilmoittamat arvot automaattitarkennuksen toimivuudesta ovat keskenään vertailukelpoisia 0.33 EV tarkkuudella.

Kuva Anssista erittäin hämärässä.
Kasvotarkennus. EOS R + RF 50/1.2 L @ 50 mm, ISO6400, 1/10 s, f/1.2, +1 EV

Huomasimme myös sen, että molempien kameroiden automatiikka tunnisti kasvot vielä selvästi pimeämmässä, mutta tarkennusta ne eivät saaneet konsistentisti kohdilleen. EOS R onnistui tarkentamaan välillä myös 1/10, f/1.2 ja ISO 64 000 -tyyppisissä olosuhteissa, mitkä saatiin aikaan valaisemalla huonetta kaupungin valosaasteella ja parvekkeen jouluvaloilla.

EOS R selvisi tästä tarkennustestistä voittajana kahden aukon erolla. Molempien kameroiden tarkennuskyky staattisiin kohteisiin on kuitenkin käytännössä riittävä lähes mihin tahansa olosuhteisiin missä ihmiset viitsivät oleilla.

Punahiuksinen nuori nainen punaista taustaa vasten.
Lilja (MUAH: Ida). EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 105 mm, ISO200, 1/160 s, f/8

Seurantatarkennus

Kameran seurantatarkennus osuu hyvin normaalivauhdilla kävelevään tai tasaisesti hölkkäävään ihmiseen, mutta joskus kamera hukkaa seurattavan kohteen ja tarkennus lukittuu johonkin ympäristön kohteeseen. Kuvaajan ja mallin liikkuessa EOS R -rungolla saaduista muotokuvista noin 90% oli osumia.

Seurantatarkennusta kokeiltiin myös RF 24-105/4 L IS USM -objektiivin kanssa 105 mm polttovälillä nopeasti juoksevan koiran kuvaamiseen. Sivuttaisliike ei tuota mitään ongelmia, mutta lähes kohti juokseva koira on EOS R:n tarkennukselle vaikea paikka pilvisenä talvipäivänä. Kun koira juoksi kameraa kohti joko suoraan tai maksimissaan 45 asteen kulmassa, noin 40% ruuduista oli teräviä. Suurimmassa osassa huteja tarkennus oli siirtynyt liian hitaasti koiran nopeuteen nähden jolloin pää jäi epäteräväksi, mutta häntä oli terävä. Käytetty objektiivi tarkentaa staattisiin kohteisiin erittäin nopeasti, mutta on polttoväliltään hiukan liian lyhyt nopeasti juoksevan koiran kuvaamiseen. Pienehkön millimetrimäärän takia kuvausetäisyys jää lyhyeksi ja automaattitarkennuksen tehtävä vaikeutuu entisestään. Tarkennustestissä käytettiin seurannan oletusasetuksia.

Kuva lumessa juoksevasta koirasta.
Ciara. EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 105 mm, ISO1600, 1/1000 s, f/4, + 0.66 EV
Koira juoksee lumessa iso karahka suussa.
Ciara. EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 105 mm, ISO3200, 1/2000 s, f/4, + 0.66 EV

Hannu Rainamo testasi EF-EOS R -objektiiviadapterin ja rungon yhteispelin toimivuutta kuvaamalla jääkiekon SM-liigapeliä JYP-TPS, kun verrokkina toimi Canonin EOS 1DX ammattilaisrunko. Kameraa testattiin sekä EF 400/2.8 L IS ja EF 70-200/2.8 L IS II -objektiivien kanssa. 400-millisen objektiivin tarkennus siirtyi selvästi hitaammin etäisyydeltä toiselle 1DX:ään verrattuna, mutta 70-200:n nopeus oli hieman lähempänä 1DX:n tarkennusta. Kohteenseuranta toimi sivuttaisliikkeessä hyvin 400 mm objektiivilla, mutta 70-200 hukkasi kohteen selvästi useammin. 70-200 -objektiivin tarkennusta heikensi varmasti kuvauspaikan ja pelaajien välissä oleva pleksi. Pleksin läpi kuvatessa tarkennus lukittui usein pelaajien takana olevaan katsomoon tai kadotti kohteen kokonaan.

Kuva JYP-TPS jääkiekko-ottelusta.
Kuva: Hannu Rainamo. EOS R + EF 400/2.8 L IS @ 400 mm, ISO4000, 1/4000 s, f/2.8

Urheilukuvauksessa EOS R:n suurin kompastuskivi on sen alhainen sarjakuvausnopeus, sillä muistikortille tallentui useita sarjoja joissa juuri se haluttu tilanne jäi kahden perättäisen ruudun väliin. Sähköetsimen pysähtely sarjakuvauksen yhteydessä häiritsee kohteen seuraamista sekä jatkuvan pistetarkennuksen käyttämistä, joten nopeampien peilijärkkärien omistajien ei kannata vielä siirtyä EOS R:n käyttäjiksi, mikäli tarkoituksena on kuvata nopeatempoista urheilua.

Toisin kuin esimerkiksi Sonyn A7 III, EOS R:n automaattitarkennus toimii aina objektiivin maksimiaukkoa käyttäen. Näin varmistetaan se, että kenno saa jatkuvasti maksimimäärän valoa ja tarkennus toimii yhtä hyvin riippumatta valitusta aukkoluvusta. Peilitön Canon toimii tästä syystä studio-olosuhteissa paremmin kuin peililliset veljensä.

Kaikissa tarkennustesteissä käytettiin seurantatarkennuksen oletusasetuksia.

Sarjakuvaus

Canonin peilitön kinari naputtaa ruutua maksimissaan nopeudella 8 fps, mutta tällöin automaattitarkennus ei ole toiminnassa. Jos automaattitarkennukselle on tarvetta, niin kuvausnopeus putoaa lukemaan 5 fps. Tämän lisäksi kamerasta voi valita kuvausmoodin, joka priorisoi tarkennusta ja tällöin ruutuja tulee 3 fps vauhdilla. Koirakuvissa käytettiin 3 fps nopeutta, koska silloin automaattitarkennus toimi selkeästi paremmin kuin 5 fps nopeudella kuvattaessa.

Kuva JYP-TPS jääkiekko-ottelusta.
Kuva: Hannu Rainamo. EOS R + EF 400/2.8 L IS @ 400 mm, ISO4000, 1/4000 s, f/2.8

Kenno ja kuvanlaatu

EOS R:n kuvan tallentamisesta huolehtii Canonin oma alipäästösuotimella varustettu 30.3 Mpix CMOS kenno sekä DIGIC 8 -kuvaprosessori. Kennon herkkyyttä voidaan säätää alueella ISO100-40000. Perusherkkyydellä kuva on erinomainen ja taipuu kuvankäsittelyssä hyvin. Pakkaamattomat raakakuvat kestävät hyvin 2-3 aukon alivalotuksen, mutta sitä suuremmissa valotuksen nostoissa alkaa kuvissa esiintyä vaakasuuntaista raidoittumista (banding).

Korkean herkkyyden suorituskyky on linjassa muiden modernien kinokennoisten digikameroiden kanssa ja esimerkiksi Sonyn A7 III -kameraan ei juurikaan ole.

Talvinen alivalotettu maisema iltapäivän auringossa.
EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 35 mm, ISO100, 1/400 s, f/8
Talvinen alivalotettu maisema iltapäivän auringossa.
EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 35 mm, ISO100, 1/400 s, f/8, +1.33 EV, HDR-asetukset: varjot +100, huippuvalojen palautus +100 (Capture One 12.0)

Kameralla saa tarvittaessa käytettyä kokonaan sähköistä suljinta, jolloin kuvaus on äänetön, mutta kuva luetaan hiukan hitaammin kuin mekaanista suljinta käytettäessä. Sähköisen sulkimen rolling shutter ilmiö (eri pikselirivit luetaan eri aikaan) näkyy selvästi erityisesti kun kuva-alalla on jotain sivuttain liikkuvaa. Kuvan vääristymisen välttämiseksi sähköisellä sulkimella kannattaa kuvata vain staattisia tai hyvin hitaita kohteita. Objektiivin kuvanvakain auttaa myös vääristymien minimoimisessa. Useimmilla kameroilla sähköisen sulkimen käyttäminen voi aiheuttaa kuvan raidoittumista (banding), jos kuva on valaistu sopivalla taajuudella välkkyvällä keinovalolla. Kamerassa voidaan käyttää myös sulkimen sähköistä etuverhoa, joka vähentää kameran sulkimen tuottamaa ääntä sekä laukaisuviivettä. Sähköisen etuverhon käyttö heikentää epäterävän alueen piirtoa kun suljinaika on 1/2500 s tai sitä lyhyempi. Sähköinen etuverho laitetaan päälle kytkemällä kamera hiljaisen LV-kuvauksen tilaan 1.

Raakakuvat

Kamera tallentaa kuvat Canonin omaan CR3-formaattiin. Tarjolla on kolme raakakuvavaihtoehtoa: RAW (pakkaamaton), C-RAW (häviöllisesti pakattu) sekä Dual Pixel RAW. Pakattu C-RAW-kuva on lähes kaikissa tilanteissa riittävän hyvä ja pakkaamatonta kuvaa kannattaa käyttää vain jos pikselitason kuvanlaatu on lopputuotteen kannalta tärkeää. Kuvanpakkauksen ero tulee näkyviin aivan pienimmissä yksityiskohdissa ja kun kuvan valotusta nostetaan useita aukkoja.

Dual Pixel RAW -kuvat aukeavat tällä hetkellä vain Canonin omalla ohjelmistolla ja niitä ei tällä kertaa testattu. Dual Pixel RAW -kuviin sisällytetään kaksoispikseleillä tallennettua tietoa, joka mahdollistaa kuvan tarkennuksen hienosäädön sekä epäterävän alueen piirron muokkaamiseen jälkikäsittelyssä. Säätövaraa ei ole paljon, mutta siitä voi olla apua joissain tilanteissa. Dual Pixel -raakakuvat ovat kooltansa noin kaksinkertaisia tavallisiin raakakuviin verrattuna.

Punatukkainen nainen.
Lilja (MUAH: Ida). EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 105 mm, ISO100, 1/160 s, f/11, +1 EV

Käyttöliittymä

Kameran valikot on järjestetty johdonmukaisesti ja lähes kaikki asetukset löytyvät sieltä mistä niitä lähtee etsimään. Valikko sisältää myös mukautettavat välilehdet, joihin voi kerätä usein tarvitsemiaan asetuksia. Kamera vastaa nopeasti eri komentoihin, mutta valotusarvojen säätö ei toimi aivan peilikameran nopeudella.

Valotuksenkorjaukseen käytettävä rulla jumitteli satunnaisesti Av- ja Tv-moodeja käytettäessä, mutta palautui toimintaan kun laukaisinta käytti puolivälissä. Testijakson aikana kameralla kuvattiin noin 2000 ruutua joista yksi korruptoitui joko kamerasta tai muistikortista johtuvista syistä. Näitä poikkeuksia lukuunottamatta kameran tekniikka toimi testijakson aikana erinomaisesti.

Iltapäivän aurinko talvella.
EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 35 mm, ISO200, 1/125 s, f/8, -1/3 EV

Video

Tässä osiossa Anssi Lepikko kertoo muutamia mietteitä EOS R:n käytöstä videokamerana.

EOS R:n paras ominaisuus, varsinkin videobloggarin näkökulmasta, on kääntyvä flippinäyttö, jonka avulla on helppoa monitoroida kuvaa kameran etupuolelta. Kameraan asetuksia on mahdollista operoida kosketusnäytön avulla siten, että käsittelyäänet eivät kantaudu mikkiin asti. Mukavaa on myös se, että tarkennuskohdan voi valita näytöstä painamalla. Lisäksi Canonin ylpeydellä markkinoima Dual Pixel Autofocus toimii hienosti: se mahdollistaa responsiivisen automaattitarkennuksen ja sulavasti, kuin ihmisen ohjaamana, siirtyvän tarkennusalueen.

EOS R:n videokuva kärsii rajauskertoimen lisäksi väkevästä hyytelöefektistä (rolling shutter), mikä oli omasta mielestäni todella paha varsinkin 50 mm objektiivia käyttäessä. Mitä pidempi polttoväli, sitä helpommin hyytelö on havaittavissa. Onneksi FULL HD (1080p) -videokuva ei kärsi rajauskertoimesta eikä kuvassa näy merkittävää hyytelöä.

Lumisota
Jenna. EOS R + RF 24-105/4 L IS @ 24 mm, ISO800, 1/250 s, f/4, +1 EV

Risuja Canonin uutuusrunko saa sen sijaan 4K (UHD, 2160p) videon rajusta 1.7-kertaisesta rajauskertoimesta (crop factor). Tämä tarkoittaa sitä, että esim. polttoväliltään 24-millisen objektiivin kuvakulma on videotilassa sama kuin 41 mm objektiivin kuvakulma valokuvatilassa ja lopullisen videon kohina lisääntyy 1.7-rajauskertoimen omaavaa kennoa vastaavaksi. Tämä ei välttämättä ole ongelma, mikäli objektiivivalikoimassa on joustovaraa, mutta ainakin pelkän RF 24-105mm f/4L is USM -objektiivin kanssa laajat kuvakulmat ovat poissa laskuista. Rajauskerroin vaikeuttaa hybridikuvaajan hommia, sillä kuvakulman muutos on videokuvausmoodin vaihdettaessa suuri. Pelkän videokuvaajan käsissä ongelma ei ole niin valtava, koska objektiivivalinnan voi tehdä ottamalla rajauskertoimen huomioon. On myös ihan tavallista, että video- ja elokuvakameroissa on 1.5-kertainen rajaus 35 mm:n kennoon verrattuna. Toisaalta esim. Sony A7III hoitaa 4K kuvan lukemisen koko kennon alalta ja toimittaa vieläpä erittäin terävää kuvanlaatua.

Lisäpisteitä Canon saa latteasta Canon log -väriprofiilista ja mahdollisuudesta tallentaa HDMI-liittimen kautta 10 bittistä kuvaa 4:2:2 värisävyjen aliotannalla (chroma subsampling). Videokuvaustila on erillään valokuvaustilasta, mikä selkeyttää asetuksia.

EOS R:ssä on ainekset kovaksi videojärkkäriksi, mutta nyt tuntuu puuttuvan vielä viimeinen silaus. Tällä hetkellä EOS R on enemmän valokuvakamera, jossa on video-ominaisuus. Kukapa tietää, jos näemme vielä täysin video-orientoituneen Canonin nimeä kantavan peilittömän.

Loppusanat

Maailman suurimman kameravalmistajan pelinavaus peilittömien kinokameroiden kentällä on laadukas, mutta siinä on vielä parantamisen varaa. EOS R:n parhaat ominaisuudet ovat sen upea sähköetsin, pimeässä erittäin hyvin toimiva kertatarkennus sekä uusi isoreikäisempi kiinnitys ja sen mahdollistamat uudet objektiivit. Canonin selkeimmät kehityskohteet ovat ovat videomoodin rajauskertoimen pienentäminen ja seurantatarkennuksen sekä sarjakuvausnopeuden parantaminen. Lisäksi useat kuvaajat odottavat tänä päivänä kameralta kahta muistikorttipaikkaa, eivätkä he halua siirtyä vanhemmasta kahden muistikorttipaikan rungosta uuteen yksipaikkaiseen runkoon. Toivottavasti Canon päivittää kameran ohjelmiston siten, että jo nyt erinomaiseen etsimeen saadaan ylivalotuksen varoitusvärit valotusta helpottamaan.

Punatakkinen nainen lumen keskellä.
Jenna. EOS R + RF 50/1.2 L @ 50 mm, ISO100, 1/500 s, f/1.4, +1/3 EV

Canon EOS R -runko irtoaa EF-EOS R -adapterin kanssa noin 2400€ hintaan ja myyntipakkauksessa toimitetaan yksi akku, USB-latausjohto sekä erillinen akkulaturi. Kamera sopii kuvaajille jotka haluavat päästä nauttimaan Canonin erinomaisesta objektiivivalikoimasta eivätkä tarvitse suurella nopeudella toimivaa kameraa ja hyötyvät erinomaisen tarkasta kertatarkennuksesta.

Tarkemmat tuotetiedot voi käydä katsomassa Canonin nettisivuilta.

Suuret kiitokset Tiialle, Liljalle, Idalle ja Jennalle malleilusta, Hannulle kiekkokuvaajan kokemuksista sekä Kristinalle kun lähdit juoksuttamaan Ciara-koiraa tarkennustestiä varten. Kiitokset Anssille videokokemusten kirjoittamisesta.

23.1.2018. Korjattu virheellinen väittämä, jonka mukaan RF-kiinnityksen halkaisija olisi suurempi kuin EF-kiinnityksen halkaisija.

8 kommenttia “Canon EOS R kokemuksia

 1. Eero Uosukainen

  Arvatenkin Canonin uutuus kameroiden tapaan pian tulee uusi ja paljon monipuolisempi malli. Lisäksi Canon ja vain Canon on rikkonut SD korttien alaisia, eikä kortti tiimi. Yksi kortti on hyvin huono ratkaisu, sehän voi vaikka unohtua kokonaan pois.
  Muuten ne rikkoutuneet, alaosasta murtuneet kortit toimii Nikonissa.

  Olipa asiallinen selvitys ja kertomus, kiitos

 2. Teemu Paasikivi

  ”Kukapa tietää, jos näemme vielä täysin video-orientoituneen Canonin nimeä kantavan peilittömän.”

  Eikös noita ihan (kamera)kaupoissa ole jo pitkään myyty…? EOS C -sarjaa siis. Hinta tosin taitaa rajata ne vain harvojen ulottuville.

  • Hei Teemu!

   EOS C -sarjan videokamerat on joo olemassa, mutta tarkoitin tässä yhteydessä peilitöntä järjestelmäkameran kokoista kameraa hyvillä video-ominaisuuksilla kuten esimerkiksi Sony a7S tai Panasonic GH5.

 3. Markku Huovinen

  Hei millaisia kokemuksia RF 24-105?

  • Terve!

   Tällä kertaa keskityttiin enimmäkseen vain runkoon ja tuohon 50-milliseen, joten 24-105/4 -putkesta ei valitettavasti tule isompaa arviota.

   Objektiivi vaikutti kuitenkin ihan laadukkaalta. Lasi tekee sen minkä lupaa, mutta ei aiheuttanut itsessäni mitään isompia väristyksiä koska tykkään enemmän kiinteäpolttovälisistä laseista. Päälimmäisenä jäi mieleen se, että automaattitarkennus oli erittäin nopea ja lähes äänetön, joten uskoisin että tämä toimii videossa tosi kivasti DPAF:n kanssa.

   Kuvanvakaimen teho oli omassa käytössäni noin 2 aukkoa, eli mainostetusta viidestä aukosta jäätiin aika kauas. Saan omalla kuvaustekniikallani muillakin objektiiveilla tuon kaksi aukkoa, joten siltä osin tämä oli ihan samalla tasolla muiden kanssa.

 4. Hannu Martiskainen

  ”uuden RF-kiinnityksen, joka on halkaisijaltaan selvästi suurempi” , EI OLE SUUREMPI HALKASIJALTAAN KUIN EF, VAAN SAMAN KOKOINEN!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *