ZEISS Loxia 2.4/85

Zeiss on lähtenyt tukemaan Sonyn peilitöntä E-järjestelmää erittäin vahvasti. Uusien automaattitarkenteisten Batis -objektiivien lisäksi Zeissin valikoimasta löytyy E-kiinnitykselle varta vasten suunniteltu käsitarkenteinen Loxia -objektiivisarja. Vajaa vuosi sitten Loxia -sarja kasvoi maltillisen valovoiman omaavalla 85 mm f/2,4 objektiivilla.

Rakenne

85 mm Loxia on rakenteeltaan erittäin jämäkkää tekoa. Objektiivin runko on valmistettu kokonaan metallista ja laatuvaikutelma on korkea. Muodoltaan 85 mm Loxia on jonkin verran tavanomaista pidempi, mutta selvästi esimerkiksi Nikonin 85 mm f/1,8 objektiivia kapeampi. Materiaalivalintojen vuoksi lasi on ulkoiseen kokoonsa nähden huomattavan painava, eikä sitä voi pitää pituutensa vuoksi erityisen pienikokoisena. Objektiivi tuntuu kuitenkin erittäin tasapainoiselta A7R2 rungon kanssa. Mukana toimitettava metallinen vastavalosuoja lisää objektiivin pituutta selvästi. Vastavalosuoja naksahtaa kiertämällä paikalleen, mutta kiinnitys vaikuttaa hiukan löysältä.

Suurin osa objektiivin ulkopinnasta on tarkennusrengasta jonka pituudesta puolet on karhennettu käsitarkennusta helpottamaan. Tarkennusrenkaan lisäksi objektiivista löytyy aukkorengas, joka naksahtelee 1/3 aukon välein. Aukkorenkaan vierestä löytyvät merkinnät syväterävyydelle aukoilla f/8 ja f/22. Bajonetista löytyvän ruuvikytkimen avulla aukkorengas on mahdollista säätää portaattomaksi videokuvausta helpottamaan. Objektiivin kiinnityksestä löytyy sininen kumitiiviste.

Nikon AF-S 85/1.8G ja ZEISS Loxia 2.4/85
Nikon AF-S 85/1.8G ja ZEISS Loxia 2.4/85

Käytettävyys

Objektiivin käsitarkennus on tuntumaltaan erittäin hyvä. Renkaan jäykkyys on sopiva ja kiertokulma on reilusti yli 180 astetta. Tarkennusrengas pyörähtää harmillisesti hiukan äärettömän yli, joten tarkennuksen kanssa saa aina olla tarkkana.

A7R2 + ZEISS Loxia 2.4/85 @ f/2.4

Aukkorengas on tuntumaltaan hyvä, mutta se on omille käsilleni hiukan liian kapea ja käyttö hanskojen kanssa on vaikeaa. Aukko säätyy välittömästi aukkorengasta kääntämällä. Minusta toimivampi ratkaisu on hoitaa tarkennus aina suurimmalla aukolla kameran pienentäessä aukkoa kuvaa varten, sillä tämä helpottaa tarkennusetäisyyden hahmotusta. Objektiivi pitää kuitenkin tarkentaa kuvausaukolla mikäli sen tarkennusetäisyys muuttuu himmennettäessä. En huomannut Loxian kanssa mitään käytännön ongelmia tarkennussiirtymän kanssa.

Isoin käytettävyyteen liittyvä ongelma on se, että suurin osa Loxian ulkopinta-alasta on joko tarkennusrengasta tai aukkorengasta. Objektiivista ei saa kunnon otetta ja sitä on hankala irrottaa kamerasta.

A7R2 + ZEISS Loxia 2.4/85 @ f/2.4

Kuvanlaatu

Loxian kuvanlaatu on erittäin korkealla tasolla heti isoimmasta reiästä lähtien. Paras terävyys saavutetaan aukolla f/5,6, mutta lasia ei ei tarvitse käytännössä himmentää terävyyden takia lainkaan. Terävyyden osalta kuvanlaatu on isoilla aukoilla parempi kuin samaan aikaan testatulla ZEISS Batis 2.8/135 objektiivilla.

A7R2 + ZEISS Loxia 2.4/85 @ f/2.4

Tarkennustaso on suora ja testattu objektiivi on piirroltaan täysin symmetrinen. Objektiivi vinjetoi jonkin verran kaikilla kuvausaukoilla, mutta suurin osa reunojen tummuudesta katoaa aukolla f/5,6. Lasin tuottamassa kuvassa on jonkin verran tyynyvääristymää, mikä katoaa näppärästi esimerkiksi Lightroomilla.

Objektiivin tuottama epäterävän alueen piirto on erittäin miellyttävän näköistä. Epäterävän alueen piirto ei ole täysin pehmeää vaan siinä on hiukan särmää ja kulmikkuutta. Varsinaisesta bokeh-koneesta ei voida kuitenkaan puhua, koska suurin aukko on vain f/2,4.

A7R2 + ZEISS Loxia 2.4/85 @ f/5.6

Kuvan laita-alueille muodostuu täydellä reiällä kissansilmäkuvioista johtuvaa maltillista pyörrettä. Objektiivissa on 10 suoraa himmenninlehteä, joten epäterävän alueen valopallerot muuttuvat kulmikkaiksi heti kun lasia himmentää. Bokeh-palleroiden ääriviivat näkyvät hiukan sisäosaa kirkkaampina, mutta käytännössä ero on pieni. Epäterävyysalueella ei näy sipulikuviota. Loxia näyttäisi sumentavan taustaa jostain syystä täydellä aukolla hiukan vähemmän kuin Nikonin 85/1.8G objektiivi aukolla f/2,5. Pienellä aukolla kuvatessa 85 mm Loxian suorat himmenninlehdet tuottavat upeat kymmensakaraiset tähtikuviot pistemäisiin valonlähteisiin.

A7R2 + ZEISS Loxia 2.4/85 @ f/2.4
D750 + AF-S Nikkor 85/1.8G @ f/2.5

Poikittainen kromaattinen aberraatio korjaantuu täysin objektiivin sisäänrakennetulla korjausprofiililla eikä pitkittäinen kromaattinen aberraatio näy kuvissa lainkaan. Objektiivi toimii vastavaloon hienosti ja heijastukset ovat hyvin hallinnassa.

A7R2 + ZEISS Loxia 2.4/85 @ f/2.4

Loppusanat

ZEISS Loxia 2.4/85 on hieno käsitarkenteinen objektiivi. Sen tuottamasta kuvanlaadusta ei löydy mitään valittamista ja mekaaninen rakenne on Zeissille tyypillisesti erittäin laadukas. Korkea terävyys ja suorat himmenninlehdet mahdollistavat esimerkiksi upeat urbaanit yökuvat.

Olen pääosin tottunut kuvaamaan automaattitarkenteisilla objektiiveilla, mutta Loxian käsitarkennusta oli erittäin miellyttävä käyttää sähköetsimen mahdollistamien tarkennusapujen kanssa. Omaan käyttööni Loxian maksimivalovoima on kuitenkin liian vähän, vaikka persoonallinen ja samalla optisesti kovatasoinen piirto kiinnostaa. Objektiivia myydään noin 1400€ hintaan, mutta se on minulle ominaisuuksiinsa nähden liian kallis.

Loxia 2.4/85 soveltuu kuvaajalle joka ei tarvitse huippuvalovoimaa, mutta haluaa optisesti huippuluokkaa olevan kohtuullisen kokoisen käsitarkenteisen objektiivin.

Tarkemmat tuotetiedot voi käydä katsomassa Zeissin tuotesivulta.

Iso kiitokset Reetalle malleilusta!

A7R2 + ZEISS Loxia 2.4/85 @ f/2.4
A7R2 + ZEISS Loxia 2.4/85 @ f/11
Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

0 kommenttia “ZEISS Loxia 2.4/85

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *