ZEISS Batis 2.8/135

Sonyn peilittömän ekosysteemin objektiivivalikoima on kasvanut erittäin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi monenlaisiin kuvaustarpeisiin. Kesällä 2017 Sonyn objektiivien valikoima kasvoi kun Zeiss julkaisi Batis 2.8/135 -teleobjektiivin, joka on kirjoitushetkellä polttoväliltään pisin FE-kiinnityksellinen automaattitarkenteinen kiinteäpolttovälinen objektiivi.

Rakenne

Muiden Batis-lasien tapaan 135 mm objektiivin ulkoasu on tyylikkään pelkistetty. Objektiivin sileä ulkokuori on valmistettu metallista ja tuntuu erittäin jämäkältä käsissä. Putkessa on hyvin vähän saumoja ja kiinnityksestä löytyy sininen kumitiiviste, mutta luvattua sääsuojausta ei kuitenkaan testattu käytännössä. Objektiivin valovoima jää kilpailijoiden vastaavista tuotteista jälkeen noin aukolla, mutta tämä mahdollistaa selvästi pienemmät fyysiset mitat ja reilut 600 g painava Batis tuntui A7R2 rungon kanssa erittäin tasapainoiselta. Mukana toimitetaan muovinen vastavalosuoja, joka napsahtaa paikalleen suht jämäkästi.

Käytettävyys

Batis ei sisällä lainkaan kytkimiä ja objektiivin ainoa liikkuva osa on kuminen sileä tarkennusrengas. Pehmeästi liikkuvaa tarkennusrengasta ei ole kytketty suoraan linsseihin vaan sillä ohjataan tarkennusmoottorin toimintaa (focus by wire). Olen tottunut tarkentamaan käsin mekaanisesti kytketyillä tarkennusrenkailla ja siksi sähköinen käsitarkennus ei tule itseltäni luonnostaan. Mekaanisesti kytketyssä tarkennuksessa samanlainen tarkennusrenkaan kierto siirtää tarkennusta aina saman verran, mutta Batisin focus by wire -ratkaisussa kiertonopeus vaikuttaa tarkennuksen siirtymän määrään. Olisin toivonut tarkennusrenkaaseen hiukan enemmän kitkaa. Lisäksi jonkinlainen lisätekstuuri olisi hyvä, sillä nyt tarkennusrengasta voi olla hankala löytää esimerkiksi hanskat kädessä. Pitäydyin testijakson aikana lähes kokonaan automaattitarkennuksessa.

Eräs Batis-objektiivien ulkoisesti näkyvimmistä ominaisuuksista on objektiivin kyljestä löytyvä näyttö, josta voi lukea tarkennusetäisyyden sekä jonkinlaisen arvion syväterävyydelle. En kokenut näyttöä tarpeelliseksi, sillä se on toiminnassa vain manuaalitilassa ja syväterävyyden arvio on vain suuntaa antava.

Objektiivin automaattitarkennus on hyvässä valossa kontrastitarkennukselle tyypillisesti erittäin luotettava, ja osuu hämärässäkin kohtuullisesti. Tarkennus toimii hiukan verkkaisesti ja on käytännössä täysin äänetön. Objektiivin jatkuva automaattitarkennus pysyi A7R2 runkoa käytettäessä hyvin kiinni kuvaajaa kohti kävelevässä ihmisessä. Sonyn rungoista löytyvä muotokuvausta helpottava automaattinen silmätarkennus toimi erittäin hyvin eikä huteja tullut hyvässä valossa käytännössä lainkaan. Automatiikka ei kuitenkaan löytänyt silmiä kovin hyvin hämärässä valaistuksessa.

A7R2 + ZEISS Batis 2.8/135 @ f/2.8

Lasi sisältää myös kuvanvakaajan, jonka teho on A7R2:n kennovakaajan kanssa kohtuullinen. Saan kuitenkin omalla huomattavasti painavammalla D750 + 70-200/2.8G VR2 -yhdistelmällä teräviä kuvia käsivaralta samalla polttovälillä noin aukon pidemmillä suljinajoilla.

Kuvanlaatu

Zeissin 135 mm on apokromaattinen Sonnar -tyyppinen objektiivi. Sonnarit on perinteisesti tunnettu yksinkertaisesta rakenteesta, pienestä koosta sekä hyvästä kontrastista. Rakenteen monimutkaisuutta lukuunottamatta Batis ei tee tästä poikkeusta. Kontrasti on hyvällä tasolla heti täydestä aukosta lähtien ja heijastukset ovat linssien suuresta lukumäärästä huolimatta hyvin maltilliset.

A7R2 + ZEISS Batis 2.8/135 @ f/2.8
A7R2 + ZEISS Batis 2.8/135 @ f/2.8

Objektiivin terävyys on huippuluokkaa laidasta laitaan ja sen maksimi saavutetaan f/5,6 – f/8 välimaastossa jonka jälkeen diffraktio laskee terävyyttä. Itse katselen kuvia suurimmillaan noin A3 -koossa ja siinä käytössä objektiivia ei tarvitse himmentää terävyyden vuoksi lainkaan. Testatun objektiivin oikea alanurkka on 100 % suurennoksella hiukan muita pehmeämpi, mutta muuten tarkennustaso on suora.

Batis vinjetoi täydellä reiällä äärilaidoissa noin 2/3 aukkoa. Reunojen kirkkaus kasvaa lähemmäs keskiosan kirkkautta tasaisesti noin aukkoon f/11 asti, jolloin vinjetoinnin vaikutus on lähes kokonaan kadonnut. Kuvat sisältävät myös jonkin verran tyynyvääristymää. Vääristymän määrä on onneksi vähäinen, joten terävyys ei juurikaan kärsi softakorjauksesta.

A7R2 + ZEISS Batis 2.8/135 @ f/2.8
A7R2 + ZEISS Batis 2.8/135 @ f/4

Objektiivi sisältää korjausprofiilin, jolla poikittainen kromaattinen aberraatio poistuu kuvasta automaattisesti kokonaan. Pitkittäistä kromaattista aberraatiota (LoCA) ei juurikaan kuvissa näy mikä on moneen nykylasiin verrattuna kova suoritus. Kyseisen optisen virheen korjaukseen kiinnitetään nykyisin harmillisen vähän huomiota objektiivien suunnittelussa, vaikka se näkyy selvästi myös nettikoon kuvissa. LoCA ilmenee terävyysalueen molemmin puolin vihreinä ja violetteina värireunoina mikäli kuvan sisältö on sopiva. Virhettä voidaan korjata apokromaattisilla linsseillä.

Himmenninlehtiä on 9 kappaletta ja ne näyttäisivät olevan suorat. Epäterävän alueen toisto (bokeh) on pääosin pehmeää ja kulmikkuutta näkyy ainoastaan epäterävän alueen valopalleroissa. Objektiivi ei tuota näkyvää sipulirengaskuviota eikä valopalleroissa ole selkeitä ääriviivoja useimmissa tapauksissa. Täyttä aukkoa käytettäessä kuvan laitojen epäterävyysalueelle muodostuu kissansilmän mallisia kuvioita. Mekaanisesta vinjetoinnista johtuvien kuvioiden ansiosta kuva näyttää hiukan pyörteiseltä, mikä toimii mielestäni muotokuvauksessa erinomaisesti. Kokonaisuutena arvioiden bokeh on erittäin miellyttävän näköistä.

Bokehin pyörteisyys. A7R2 + ZEISS Batis 2.8/135 @ f/2.8
A7R2 + ZEISS Batis 2.8/135 @ f/8

Terävän alueen pistemäiset valonlähteet toistuvat hiukan pehmeäreunaisina tähtinä. Tähdet näyttävät kohtuullisen asiallisilta, mutta suorien himmenninlehtien takia odotin tähtikuvioilta hiukan skarpimpaa ilmettä.

A7R2 + ZEISS Batis 2.8/135 @ f/11

Yhteenveto

ZEISS Batis 2.8/135 on rakenteeltaan erittäin kovatasoinen objektiivi ja sen optisissa ominaisuuksissa ei ole juurikaan parantamisen varaa. Objektiivin käyttäminen on erittäin miellyttävää ja lopputuloksena syntyvät kuvat ovat upeita.

Täydellisyyttä hipovasta optisesta laadusta joutuu kuitenkin maksamaan kalliisti. Hintalappuun on asetettu lukemaksi noin 2000€ mikä on mielestäni todella paljon f/2,8 -reikäisestä 135 mm objektiivista. Hinta tuntuu korkealta erityisesti siksi, koska esimerkiksi Sigma tarjoaa optisesti kovatasoista ja yli aukon nopeampaa objektiivia satoja euroja edullisempaan hintaan. Toisaalta Batis on selvästi Sigmaa kevyempi ja ongelmattomampi käyttää luotettavamman tarkennuksen ja kuvanvakaajan ansiosta.

Batis 2.8/135 soveltuu kuvaajalle joka haluaa saada keskipitkän teleobjektiivin parhaalla mahdollisella optisella laadulla eikä jaksa kanniskella painavaa 70-200/2.8 telezoom-objektiivia ympäriinsä.

Tarkemmat tiedot objektiivista voi käydä katsomassa Zeissin tuotesivulta.

Kiitokset esimerkkikuvissa mallina toimineelle Reinille!

Korjaus 30.10.2017 klo 17:09. Batis on pisin automaattitarkenteinen FE-kiinnitykseen löytyvä kiinteäpolttovälinen objektiivi. Samyangilta löytyy käsitarkenteisena 135/2.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

0 kommenttia “ZEISS Batis 2.8/135

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *