Toive joulupukille: unelmien kuvauslaite

Korvatunturilla insinööritontut painavat pitkää päivää saadakseen jokaisen kiltin kuvaajan joululahjatoiveet kokoon ennen jouluaattoa. Omaa lahjalistaa kaavaillessani mieleeni juolahti ovela ajatus: mitä jos voisin toivoa unelmieni kuvauslaitetta haluamillani ominaisuuksilla ilman rajoitteita?

Julkaistut kameralaitteet eivät aina vastaa kuluttajan unelmia, sillä aina on jotain parantamisen varaa tai lisättävää. Esimerkiksi itseäni harmittaa videojärkkäreiden videon kehno pakkauslaatu, vaikka uskoakseni raudan puolesta olisi varaa parempaan.

Haastattelin Valovuodon tiimiämme ja sain selville Antin, Villen, Matin, Taavin, Arton ja Jussin unelmalaiteen.

Anssi (oma toiveeni): 

Tällä hetkellä mieleni tekisi pientä käsikahvallista videokameraa, joka tallentaisi 10-bittistä videokuvaa UHD-tarkkuudella Super 35 (APS-C) kokoiselta kennolta. UHD 120fps ja HD 1080 240fps. Kameran rungossa olisi kuvanvakaaja ja elektrooninen harmaasuodin portaattomalla kahden – seitsemän aukon säädöllä. Log-profiili ja mahdollisuus tuoda sisään omia LUT:teja. Mikkivahvistin olisi laadukas ja kameraan saisi kiinni XLR-mikkejä kaksi kappaletta phtantom-viralla. Kaksi korttipaikkaa, hyvä etsinkuva ja kääntyvä takanäyttö. Mikäli tontut olisivat ahkeria, voisi kamerassa olla myös mahdollisuus tallentaa RAW-videokuvaa sisäisesti, mutta se ei olisi pakollista.

Antti

Nikon voisi viritellä jonkinlaista hybridietsintä video-painotteisiin malleihinsa. Totuus on, ettei miljoonaan suuntaan kääntyvistä tuhat-tuumaisista kosketusnäytöistä ole auringonvalossa mitään iloa. Vuodelle 2018 odotettavissa olevalle D760:lle tämä voisi olla kova myyntivaltti.

Sony A7s3 on tuloillaan, ja kuten Sonykin on todennut, mark1 ja mark2:sen ennestään hyväksi todettuja video-ominaisuuksia voi vielä parantaa. Lahjasukan suu raottuisi erityisesti, mikäli runkoon mahdutettaisiin reilusti suurempi akku ja oikeista videokameroista tuttu sisäinen ND helpottamaan elämää SLogin reiluhkon natiivi-ISOn kanssa — FS5:sta tuttu Variable ND saattaisi mennä jo hienostelun puolelle. Lisäksi 10 bittinen tallennus ja/tai 4:2:2-värierottelu olisi kivoja lisiä, mutta tämän kokoluokan laitteissa kompromissit ovat todennäköisiä ja hyväksyttäviä.

Metabones – missä viipyy sähköt välittävät adapterit Nikon-laseille!?

Ville

Rakas joulupukki! Toivoisin joululahjaksi sähköetsimellä varustettua kinokennoista järjestelmäkameraa. Kamera on riittävän suuri keskikokoisille käsilleni ja otekahva on myös kunnollinen. Haluamani kamera on hämäräsuorituskyvyltään aukon parempi kuin Nikon D750 ja se on varustettu globaalilla sulkimella. Globaalilla sulkimella kuva tallennetaan koko kennon alueelta samanaikaisesti, joten rolling shutteria ei esiinny.

Laitteen automaattitarkennus on kehittynyt, sillä se osaa kasvotunnistuksen sekä seuraa kohdetta hyvin myös hämärässä. Kameran sähköetsimessä on kaikki modernit kuvausta helpottavat ominaisuudet, kuten hyvin toimiva tarkennusalueen korostus (focus peaking) sekä säädettävät ylivalotuksen varoitusvärit. Megapikseleitä kamerasta löytyy 60 ja tarvittaessa sillä voi kuvata myös 15 Mpix RAW-kuvaa. Tämän ansiosta kamera soveltuu hyvin kuvauksiin jossa vaaditaan suurta resoluutiota eivätkä muistikortit täyty turhaan dokumentaarisessa kuvauksessa.

Kiitos etukäteen!

Matti

Toivon jonkun valmistajan tekevän kiinteäobjektiivisen kompaktikameran reissaajan tarpeisiin. Markkinoilla on joitakin melkein hyviä kameroista, kuten esim. Fuji X100F, Sony RX1 R II tai Ricoh GR II, mutta ei yhtään kunnolla hyvää.

Kamerassa pitäisi mielellään olla ns. täysi kenno, mutta APS-C toimisi myös. Kameran pitäisi olla mahdollisimman kompakti ja varustettu 35 mm kuvakulmaa vastaavalla objektiivilla, jonka valovoima olisi täyden kennon versiossa f/2.8 tai mahdollisessa APS-C -versiossa f/2. Kuvanvakaaja kuuluisi varusteisiin samoin kuin sähköinen etsin, josta näkee kunnolla koko etsinkuvan myös silmälaseilla ja joka ei ole kokoonpainuvaa mallia. Kosketusnäyttö kameran takana kääntyisi ylös-alas ja näytön saisi kokonaan pimeäksi halutessaan. Videopuolella 4k sekä mikrofoni- ja kuulokeliittimet kuuluisivat ilman muuta mukaan. Kunnollinen sääsuojaus olisi myös suotavaa. Listasin tähän tärkeimmät, mutta tietenkin sujuvat valikot, hyvä akun kesto, usb-lataus sun muut olisivat itsestäänselvyys.

Jään toiveikkaana odottamaan.

Taavi

Aika moni on lyönyt täällä jo luut kurkkuun unelmakameran speksien osalta, mutta mutta tota joo. Oma kamerani olisi hyvin pitkälti jo olemassa olevan 1Dx Mark 2:n, Panasonic GH5:n ja Sonyn A9 risteytys pienillä lisäbonuksilla

Canonin valitsin joukkoon heidän todella kehutun DPAF (automaattitarkennus) tekniikkansa takia joka kuulemani mukaan vaan toimii. Panasonic GH5:ssa on mielestäni täydellinen tasapaino ominaisuuksia valo- sekä videokuvaukseen, mutta kennokokoa toivoisin APS-C tai Super 35 verran antaen lisää puhtia pimeään ja syväterävyyden hallintaan. Sonyn A9 tarkennusjärjestelmä on taivaallinen ja se pitää vaan jokaisen kokea itse, mutta lippulaivamallilta olisin toivonut videoon myös korkeemman bittisyyden, väriresoluution ja loivan S-LOG-profiilin.

Kun näistä jokaisesta kamerasta saisi hyvät ominaisuudet yhteen runkoon ja bonuksena tilkan lisää dynamiikkaa, sisäiset ND-filtterit ja RAW-videokuvauksen niin siinäpä se sitten oikeastaan olisi.

Arto

Mun toive tulee olemaan aika lyhyt ja simppeli. Rakas joulupukki: toivon, että mulla olisi jatkossa kolme luotettavaa runkoa: yksi studiolle, jossa on iso kenno (esim. Hasseli) ja kaksi hääkuvaukseen, mitkä ovat käytännöllisiä, kompakteja sekä hyvällä dynamiikalla varustettuja.

Jussi

Vanha Ukki, toivoisin joululahjaksi peilittömän version Nikon D750:stä. Eli kohtuullisen hintaisen työkameran, joka tekee perusasiat loistavasti, mutta jättää kahvin keittämiset muille laitteille.

Ominaisuuslistalla olisi siis modermi kinokoon kenno, laadukas sähköinen etsin ja kennovakain. Sulkimen ei tarvitse olla sähköinen, mutta hiljaisuus ei haittaisi. Joka valotusparametrille voisi olla oma rullansa. Käyttöliittymä saisi olla muutenkin pelkistetty eikä napeista tai valikoista tarvitsisi löytyä mitään jpg-kuvaan viittaavaa.

Muotoiluideoita olisi hyvä hakea enemmän Saksasta kuin Japanista.

Videotakin varmaan joskus pääsee kuvaamaan, eli sellainen ominaisuus mukaan. Katso mallia vaikka GH5:stä. Kiitos!

ps. Jos tonttujen R&D kiintiöstä vielä piisaa, niin globaali suljin olisi mukava yllätys.


Mitä sinä toivoisit joulupukilta? Näihin mietteisiin Valovuodon tiimi toivottaa lukijoilleen rauhallista joulun aikaa ja rauhoittuu itsekin joulun viettoon. Offline-tila päälle.

Kategoriat Mielipide

Kirjoittaja:

Jyväskyläläinen valo- ja videokuvaaja, tietotekniikan opiskelija ja haaveilija. Intohimona ihmiset, tunteet ja tarinat. Teen sisältöä, koska koen auttamisen ja opettamisen palkitsevaksi.

0 kommenttia “Toive joulupukille: unelmien kuvauslaite

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *