Tiia Ennala ja 24 h kauneutta

Tamperelainen valokuvaaja Tiia Ennala teki viime kesänä kiinnostavan henkilökohtaisen valokuvausprojektin, jossa hän kuvasi muotokuvia 24 tuntia putkeen. Tiian seuraajat pääsivät katselemaan hänen työskentelyään suorassa lähetyksessä, sillä hän lähetti jokaisesta kuvauksesta pienen pätkän live-videota Facebookin ja Instagramin välityksellä. En ole itse koskaan tehnyt mitään pidempää henkilökohtaista kuvausprojektia, vaikka ne ovat aina tuntuneet todella kiinnostavilta. Kysyin Tiialta haastattelua ja hän kertoi meille mielellään mietteitään henkilökuvauksesta.

Kuva: Tiia Ennala

Kuinka aloitit valokuvauksen?

”Innostukseni valokuvaukseen syttyi, kun toimin vuosia sitten ammatikseni mallina Suomessa ja Milanossa. Palasin halusta tietää, miten valokuvaajat loihtivat silmiä hivelevän upeita, esteettisiä kuvia muotimaailmassa. Alkusysäyksen kuvaamiseen sain, kun sain 18-vuotislahjaksi poikaystävältäni (nykyiseltä mieheltäni) filmikameran. Hän on ammatiltaan graafikko-videokuvaaja, joten hän opetti minulle filmikameran käytöä ja valokuvausta. En kumminkaan uskaltanut koskaan kuvata filmille ihmisiä, vaan harrastin muutaman vuoden lähinnä luonto- ja katukuvausta. Sitten harrastus jäi kiireiden ja ravintola-alan yrittäjyyden jalkoihin. En kumminkaan ikinä saanut valokuvausta pois mielestäni, vaan aina se kolkutti taka-alalla ja kutsui jatkamaan.

Vuosina 2014 ja 2015 kokeilin kuvaamisen herättämistä uudelleen henkiin digijärkkäreillä, mutta siitä tuntui puuttuvan jotain. Se ei tuntunut samalta kuin filmikuvaus. Mieheni antoi lopullisen potkun persuksille 2016 toukokuussa, kun hän osti minulle synttärilahjaksi peilittömän Sony a6000 järkkärin ja kasan vanhoja objektiiveja. Heti ensimmäisestä kuvasta lähtien tiesin, että nyt olen löytynyt oman juttuni. Olen siitä lähtien kuvannut armottomalla sykkeellä, ja tähän vajaaseen puoleentoista vuoteen on mahtunut yli 130 kuvausta eri ihmisten kanssa.”

Kuva: Tiia Ennala

Instagramin tarinoiden perusteella kuvaat paljon vanhoilla käsitarkenteisilla objektiiveilla adapterien kanssa. Miten olet päätynyt tähän?

”Käsitarkenteisilla objektiiveilla kuvaaminen tuntuu tutummalta aiempaan kuvauskokemukseeni nähden. Tämä yhdistää hienosti filmikuvauksen kiehtovan manuaalisuuden (ainakin jollain asteella) ja fiiliksen, mutta digiaikakauden helppoudella maustettuna. Tulee mahtava fiilis, kun pystyy dokumentaarisen kuvauksenkin hoitamaan loistavasti käsitarkenteisilla objektiiveilla!”

Kuva: Tiia Ennala

Kuvaat paljon muotokuvia ja sinulla on itselläsi myös kokemusta mallin työstä. Miten tämä näkyy omassa valokuvauksessasi?

”Isoin vahvuuteni kuvaamisessa on ehdottomasti mallinohjaus. Se on tasan tarkkaan vain ja ainoastaan mallinurani ansiota. Kuvaajana täytyy tietää miltä mallina olo tuntuu, ja miten voit ohjata mallia virittymään tiettyyn tunnetilaan.

Itse usein kerron mallille tarinoita tai jopa salaisuuden itsestäni. Kerron myös kuvausta aloittaessani, että miten etenen ja miksi. Kerron mistä valo tulee ja miten malli saa sen imartelemaan kasvoja ja vartaloa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Etenen askel askeleelta, kohti luottamusta. Luottamuksen rakentaminen on kaikkein tärkeintä, sillä silloin mallin saa parhaiten rentoutumaan.

Ohjaan mallia erilaisten tunnetilojen ja tarinoiden kautta, ja kerron esimerkiksi miltä joku tunne tuntuu vatsassa tai vartalossa. Usein menemmekin todella syvälle erilaisiin ”tiloihin” mallin kanssa. Tämä on tärkeää, sillä haluan että kuvissani näkyy aitoja hetkiä, tunteita ja tarinoita. Minulle on myös erittäin tärkeää, että mallille jää kuvauksesta hyvä fiilis. Sellainen olo, että hän on pystynyt antamaan itsestään jotain enemmän.”

Kuva: Tiia Ennala

Minkälaisen vinkin antaisit aloitteleville muotokuvaajille mallin näkökulmasta?

”Tärkeintä on saada yhteys malliin ja se, että osaa samaistua mallin asemaan. Rentous ja luottamus ovat tärkeitä. Eräs elokuvaohjaaja hienosti tiivisti minulle tovi sitten, kun puhuimme kuvauksesta ja mallinohjauksen tärkeydestä: ”Elokuva-alalla ei voi tulla hyväksi ohjaajaksi, jos ei itse osaa näytellä”.”

Kuva: Tiia Ennala

Teit kesällä erittäin mielenkiintoisen projektin nimeltä 24 h kauneutta josta lähetit livevideota Instagramin ja Facebookin välityksellä. Projektin tuloksena syntyneet kuvat ovat esillä Tampere Camera Fair 2017 -tapahtumassa. Kertoisitko mistä tässä on kyse?

”24 tuntia kauneutta on henkilökohtainen oodini suomalaiselle naiskauneudelle. Halusin näyttelylläni ylistää sitä naiskauneutta, jota löytyy maassamme joka nurkan takaa, mutta liian usein jätetään huomioimatta. Halusin myös omalla tavallani kiittää upeita mallejani, ketkä ovat tehneet valokuvausunelmastani mahdollista. Kaikki ketkä tuntevat minut tietävät, että olen aikamoinen hurjapää ja haastan itseäni sekä ympärilläni olevia ihmisiä jatkuvasti. Siksi halusin haastaa itseni tässä projektissa ja tehdä henkilökohtaisen valokuvausmaratonin: kuvata 24 tuntia putkeen. Ajankohtana oli heinäkuu, joten tämä oli teoriassa mahdollista. Kuvaamalla 24 h putkeen saisin ikuistettua Suomen kesäisen vuorokauden kaikki kellonajat ja sääolosuhteet. Tästä muotoutui näyttelyn nimi: 24 h kauneutta.”

”Iso kiitos projektin toteutumisesta kuuluu aviomiehelleni Joonakselle, joka oli mukanani koko vuorokauden ajan. Hän kuvasi bts-videoita sekä streamasi kuvausta Instagramiin ja Facebookiin. Ilman Joonaksen seuraa ja tukea koko projekti olisi ollut mahdoton toteuttaa.”

Kuva: Tiia Ennala

Mikä oli projektin toteuttamisen suurin haaste?

”Sääolosuhteet. Kyseinen vuorokausi oli todella kylmä ja epävakaa kuten Suomen kesään kuuluu. Lämpötila vaihteli +8 C sekä +12 C välillä ja kylmää tuulta sekä sadetta riitti. Oman haasteensa toi myös noin kello 23.00 rikki mennyt auton avain. Avain katkesi virtalukkoon joten jouduimme liikkumaan loppuajan tongeilla avainta kääntäen. Onneksi hermoni ovat hyvät ja tilanne lähinnä nauratti vaikka täytyy myöntää, että pieni tuskanhiki nousi pintaan!”

Kuva: Tiia Ennala

Mikä oli kaikkein parasta tässä kuvausmaratonissa?

”Parasta koko kuvausmaratonissa olivat ehdottomasti kaikki ihmiset jotka olivat mukana tekemässä tätä. Kun aloin pistää malleille viestiä kuvauksiin liittyen, kaikki lähtivät heti innolla ja kannustaen mukaan. Monet malleista tarjoutuivat jopa ottamaan yön kuvausaikoja, koska olivat lomalla ja tiesivät, että yöaikoja vaikea saada varattua. Sain kaikki tarvittavat mallit kasaan kolmen tunnin viestittelyn aikana! Osa malleista toi minulle eväitä mukana tullessaan kuvauksiin ja osa seurasi lähetystä läpi yön tsemppiviestejä lähetellen. Vastaanotto oli yli odotusten! Tippa linssissä täällä kirjoittelen, kun olen vieläkin niin häkeltynyt ihmisten kannustuksesta!”

Kuva: Tiia Ennala

Opitko jotain uutta tehdessäsi kuvausmaratonin?

”Opin sen, että iloisella ja positiivisella mielellä sekä kannustuksella vain taivas on rajana. Teimme tämän projektin yhdessä, ja henki oli mieletön koko 24 h ajan! En olisi mitenkään jaksanut, jos mallit olisivat tulleet (tai lähteneet) kuvauksiin huonoin mielin tai vastahakoisesti. Tässä tarvittiin jokaista hymyilevää kasvoa, lämpimiä sanoja ja kannustavaa halausta. Voin kertoa, että 24 h putkeen kuvaaminen ei ollut edes kovin vaikeaa kun yhteishenki oli niin loistava! Toki opin myös sen, että aivot eivät toimi enää niin sulavasti 20 h kuvauksen jälkeen ja kuvausideat käyvät hyvin vähiin.”

Kuva: Tiia Ennala

Oletko suunnitellut jo seuraavan isomman kuvausprojektin?

”Kaikenlaista uutta on suunnitteilla! Seuraava isompi projektini tulee olemaan yhteinen blogi mieheni Joonaksen kanssa. Blogi kertoo valokuvauksesta ja taiteesta, sekä tarinasta niiden takana. Kovasti olisi myös halukkuutta järjestää tulevaisuudessa uusi valokuvaustempaus.”

Kuva: Tiia Ennala

Näkeekö näyttelyn kuvia jossain muualla kuin tapahtumassa Tampereella? Entä tapahtumassa kuvattua bts-videota?

”Ainakin joitain näyttelyn kuvia julkistan some-kanavissani (luultavasti kaikki, kun en kumminkaan malta olla julkaisematta niitä). 24 h aikana kuvattu bts-videokooste tulee näkyviin näyttelyn kanssa samaan aikaan. Video on lyhytelokuvamainen kooste vuorokaudesta, ja en malta odottaa että pääsen julkaisemaan sen! Se on aivan mahtava!

Kiitos vielä tästä haastattelusta, ihan mahtavaa olla mukana!”

Tiia Ennalan 24 h kauneutta -näyttely on esillä Tampere Camera Fair 2017 -tapahtumassa 11.-17.9.2017. Pääset tutustumaan Tiian muihin töihinsä Instagramissa ja Facebookissa.

 

Kategoriat Henkilöt

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

0 kommenttia “Tiia Ennala ja 24 h kauneutta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *