Whitepoint Opticsin objektiiviteknikko Timo Alatalkkari. Kuva: Jussi Myllyniemi

Suomalainen yritys objektiivibisneksen aallonharjalla

Suomalainen Whitepoint Optics valmistaa objektiiveja elokuvakameroihin hyödyntäen keskiformaatille suunniteltua optiikkaa. Tämä mahdollistaa objektiivien käytön jopa 65 mm:n sensorilla varustetuissa kameroissa. Yrityksellä on edessä todellinen näytönpaikka, sillä Suomesta ei ole ennen noussut objektiivipuolen yrityksiä.

Idea omien objektiivien valmistukseen heräsi värimäärittelijä Jussi Myllyniemen ja Zeissin entisen linssi-insinöörin Timo Alatalkkarin tavattua maratonharrastuksen kautta. Elokuvista ja kuvaamisesta puhuessa ilmeni, että hyvän kuvan tavoitteet olivat elokuvantekijän ja insinöörin kesken hyvin erilaiset: Insinöörin tavoite oli ollut tehdä virheetöntä optiikkaa, kun elokuvantekijä oli tarkoituksenmukaisesti vääristänyt kuvaa tunnelmallisen ja persoonallisen kuvan aikaansaamiseksi. Huomattuaan insinöörimäisen lähestymistavan puutteet, Alatalkkari ja Myllyniemi päättivät suunnitella yhdessä objektiivin, joka olisi tehty täysin kuvaajien ehdolla.

Objektiivien kaikki sisäosat on suunniteltu Suomessa ja ne koneistetaan alihankkijalla. Lopullinen viimeistely tapahtuu Whitepoint Opticsin toimipisteessä Helsingissä. Optiikoiden rakennetta hienosäädetty, jotta ominaisuudet olisivat mahdollisimman hyvät.

Toimitusjohtaja Aleksis Pillai lupaa objektiivien bokehin olevan kauniin pehmeä pyöreän kymmenlehtisen iiriksen ansiosta. Lisänä objektiiveissa on yrityksen kehittämä Zero Lock System, jonka avulla kiinteäpolttovälisen objektiivin pystyy kallistamaan yhdeksän astetta kaikkiin suuntiin tilt-shiftin tavoin. Objektiiveista löytyy hammasrattaat tarkennukselle ja aukon valinnalle. Muotokieli on tummanpuhuvaa pelkistettyä, pohjoismaista.

Whitepoint Optics 80mm -objektiivi Sonyn Venice -elokuvakamerassa IBC-messuilla. Kuva: Jussi Myllyniemi.
Whitepoint Optics 80mm -objektiivi näytillä IBC-messuilla. Kuva: Jussi Myllyniemi.

Pillai alleviivaa käytettävyyden ja kuvaajien toiveiden olevan etusijalla objektiivien suunnittelussa. Objektiivit on tarkoitettu kestämään käyttöä ja niiden huoltaminen on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Kirjoittaja komppaa, että ammattivälineissä toimintavarmuus on kaikki kaikessa.

Objektiivien valttikorttina on 82 millin piirtoympyrä, joka on riittävän suuri peittämään Arri Alexa 65:n jättimäisen sensorin. Objektiiveja voi käyttää myös edellä mainittua sensoria pienemmillä 35 mm ja Super 35 -sensoreilla. Suuresta piirtoympyrästä on hyötyä myös siinä, että kuvassa näkyy vähemmän vinjetointia, koska objektiivi ei piirrä reunojaan myöten.

Elokuvaaja Peter Flinckenberg testaamassa objektiiveja. Kuva: Jussi Myllyniemi.
Elokuvaaja Peter Flinckenberg testaamassa objektiiveja. Kuva: Jussi Myllyniemi.

Pillai avartaa, että objektiivimarkkina on vasta syntymässä ison formaatin järjestelmille, joten pelikenttää ei ole vielä jaettu. Ison formaatin kameroita käyttävät tällä hetkellä nimekkäät kuvaajat, kuten Hoyte Van Hoytema, Emmanuel Lubezky ja Robert Elswit. 65 mm sensorilla kuvattuja elokuvia ovat muun muassa The Revenant ja Rogue One.

Kuvankaappaus objektiiveilla kuvatusta testipätkästä. Kuvaaja: Peter Salovaara.

Hinta puhuu puolestaan Hollywood-tason elokuvamaailmaan suuntautuvilla objektiiveilla. Myyntihinnat sijoittuvat 20 000 €:n välittömään lähimaastoon objektiivia kohti. Niitä vuokrataan Helsingissä, Los Angelesissa ja New Yorkissa 200 €:n päivähintaan objektiivia kohti.

Pillai tiivistää tulevaisuudensuunnitelmien olevan uusien ominaisuuksien ja objektiivien kehittely. Myyntitavoitteeksi hän maalailee yli sadan objektiivisarjan myymisen ja vuokraamisen ympäri maailmaa.

Objektiiveihin voit tutustua lisää Whitepoint Opticsin nettisivuilla.

Kategoriat Henkilöt

Kirjoittaja:

Jyväskyläläinen valo- ja videokuvaaja, tietotekniikan opiskelija ja haaveilija. Intohimona ihmiset, tunteet ja tarinat. Teen sisältöä, koska koen auttamisen ja opettamisen palkitsevaksi.

0 kommenttia “Suomalainen yritys objektiivibisneksen aallonharjalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *