Sony RX 100 VI on julkaistu

Jos minun pitäisi ehdottaa jollekkin parasta taskuun menevää kameraa niin se olisi tällä hetkellä ehdottomasti Sonyn RX 100 sarja, eikä juuri julkaistu kuudennes versio tee tässä tapauksessa poikkeusta. 

Pieni, mutta pippurinen

Edellisen mallin tapaan Sony RX100 VI on varustettu taustavalaistulla kennolla, jonka kylkeen on lätkäisty muistikampa takaamaan nopea ja responsiivisen sarjakuvaus sekä huikea 960fps videokuvaus Full HD tarkkuudella. Uudesta kamerasta stillipuolelta löytyy 21 megapikseliä ja videokuvaa voidaan parhaimmillaan tallentaa UHD-laadulla (3840×2160) 30 kuvan sekuntinopeudella. Myös rungon sisältä ylös pomppaava sähköinen minietsin on pysynyt entisellään, joka on hyvä asia. Kyseinen pieni ominaisuus tekee käytettävyydessä suuren eron useimpiin vastaavan kokoisiin pokkareihin.

Uudessa RX100 VI -kamerassa ehkä suurimmat uudistukset tai sanottaisiinko muutokset ovat optiikka ja videokuvaukseen lisänä tullut Hybrid Log Gamma. Telepään polttoväliä on kasvatettu 70 mm:stä huimaan 200 mm:iin. On ymmärrettävää, että kinovastaavuudeeltaan 200 mm näkymässä maksimiaukkoarvo on f/4,5, mutta jos 70 mm kinovastaavalla polttovälillä aukkoa ei saada vitosmallin tavoin arvoon f/2,8, on mielestäni menty ojasta allikkoon. Aikaisempien mallien mukaan laajin kinovastaava polttoväli on säilynyt 24 mm:ssä, mutta on reippaan aukon verran hitaampi. Valovoiman menetys on kieltämättä hyppy taaksepäin, mikä on hyvin valitettavaa. Hybrid log gamma -ominaisuus on yhä suuremmissa määrin videomaailmassa läsnä, kun halutaan videoon lisää dynamiikkaa.

Sony RX100 VI tuotteen markkinointivideossa esitetty Hybrid log gamma
Valmistajan tuotesivuilla esitetystä videosta otettu kuvakaappaus havainnolistamaan ”tavallisen” videon ja Hybrid log gamma -videokuvan eroa.

Ominaisuutena Hybrid log gamma on varmasti tervetullut ominaisuus videopuolelle, vaikka ei itselleni kuitenkaan kovin merkittävä ottaen huomioon kuinka paljon enemmän uusi malli maksaa verrattuna aikaisempaan Sony RX100 V -kameraan nähden. Aika näyttää kuinka paljon parempi ja tehokkaampi taskukamera uusi Sony RX100 VI tulee olemaan edeltäjäänsä verrattuna.

Valmistajan tuotesivu: Sony RX100 VI

Kategoriat Mielipide Uutiset

Kirjoittaja:

Taavi Hölttä on valokuvaaja Jyväskylästä, joka nauttii kaikesta kuvaamisesta jossa pääsee tutustumaan ihmisiin. Vaikka sosiaalisuus on tärkeä osa Taavin valokuvaamista, pitää hän suuresti myös maisemakuvaukseta. Henkilöitä kuvatessa ympäristö onkin monesti tärkeä osa kuvan tarinaa. Uudeksi kiinnostuksen kohteeksi Taaville on myös tullut videokuvaus.

0 kommenttia “Sony RX 100 VI on julkaistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *