Sony FE 55mm f/1.8 ZA kokemuksia

Mielestäni monipuolinen kamerajärjestelmä vaatii hyvän normaaliobjektiivin, joka on mahdollista hankkia alle nelinumeroisella rahasummalla. Sonyn valmistamana on saatavilla neljä normaaliaobjektiivia FE-kiinnitykseen, mistä kolme on edellä mainittua alle neljän numeron kategoriaa, testipenkin objektiivin ollessa näistä kolmesta se kallein vaihtoehto. Esittelyssä on Carl Zeissin kanssa yhteistyössä taottu Sony FE 55mm f/1.8 ZA. Käyn läpi kokemuksia kuvattuani objektiivilla noin vuoden verran ja huomattuani siitä tulleen kamerakalustoni vakiovaruste.

Sisältö

 1. Johdanto
 2. Rakenne
 3. Käytettävyys
 4. Kuvanlaatu
  1. Terävyys
  2. Bokeh
  3. Kromaattinen aberraatio
  4. Vinjetointi
  5. Vääristymät
  6. Linssiheijastus
 5. Loppusanat

Johdanto

50-millinen normaaliobjektiivi on yksi suosituimmista polttoväleistä. Syynä on todennäköisesti se, että kuvakulma muistuttaa ihmisen näkökentän perspektiiviä, objektiivit piirtävät hyvin ilman vääristymiä ja voivat olla rakenteeltaan yksinkertaisia. Unohtamatta toki sitä, että normaaliobjektiivit ovat yleensä edullisimpia valovoimaisia objektiiveja. Niiden polttoväli on hyvin yleiskäyttöinen ja kuvauskohteita voivat olla mm. potrettikuvat, dokumentaariset kuvat ja kapeasta syväterävyydestä lisäarvoa saavat kuvat.

Punatukkainen tyttö lukee Java-ohjelmoinnista kertovaa kirjaa keittiössä. Sony FE 55mm f/1.8 ZA -objektiivin testikuva.
Sony a7 III + Sony 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8.

Ostin Sony FE 55mm f/1.8 ZA -objektiivin siirtyessäni Sonyn järjestelmään. Ainoina valintaperusteina oli se, että sen piti olla 50-millinen, parempi kuin heikoksi arvioitu Sony FE 50mm f/1.8 ja halvempi kuin Sony FE 50mm f/1.4 ZA. Valinta osui luonnostaan 55-milliseen, ja se vaikutti tarpeeksi hyvältä speksien puolesta. Nyt noin vuoden käytön jälkeen olen ottanut sillä noin 9000 kuvaa Lightroom-katalogini mukaan.

Muita Sonyn valmistamia FE-kiinnityksen objektiiveja: Sony FE 50mm f/1.4 ZA, Sony FE 50mm f/2.8 1:1 MACRO ja Sony FE 50mm f/1.8. Myös Sigma ja Samyang ovat valmistaneet FE-yhteensopivan normaaliobjektiivin: Sigma 50mm f/1.4 Art DG HSM ja Samyang AF 50mm f/1.4.

Testipenkin objektiivi tunnetaan myös nimillä Sony Zeiss Sonnar T* FE 55/1.8 ZA ja SEL55F18Z.

Rakenne

Kuten Sony E 24mm f/1.8 ZA, Sony FE 55mm f/1.8 ZA on muotokieleltään pienikokoinen, mutta jämäkkä objektiivi. Sen runko on kiiltäväpintaista mustaksi anodisoitua alumiinia ja design tyylikkään yksinkertainen, insinöörimäinen. Sen rungosta löytyy ainoastaan sähköohjauksellinen tarkennusrengas, ei muita kytkimiä tai säätimiä. Suodinkierteeseen saa ruuvattua halkaisijaltaan 49 millimetrin suotimia. Kaikki Sony Zeiss Sonnar T* -objektiivit on tehty samaa kaavaa noudattaen.

Kyseessä on kevyt objektiivi, sillä se painaa vain 281 grammaa ja on painoltaan alle puolet verrattuna isovelimalliin Sony FE 50mm f/1.4 ZA -objektiiviin. 55-millisellä on pituutta 70 milliä ja sen halkaisija on 64 milliä. Pienin aukko on f/22, pyöristettyjä himmenninlamelleja löytyy 9 ja lähin tarkennusetäisyys 50 cm. Tarkennus tapahtuu sisäisesti eli objektiivi ei pitene tai linssielementit eivät liiku ulos sen rungosta tarkennettaessa. Tavallisesta poiketen objektiivin etuelementti kaareutuu sisään päin.

Sonyn ja Zeissin yhteistyössä loihtima vekotin on kestävän tuntuinen johtuen alumiinisesta ulkokuoresta. Sony tietää kertoa, että objektiivilla voi kuvata itsevarmasti myös vaativissa olosuhteissa, sillä sen rakenne on vastustuskykyinen pölylle ja kosteudelle. Kuitenkaan objektiivin kiinnityksessä (bajonetti) ei ole kumitiivistettä.

Punatukkainen tyttö istuu sängyllä kuvattuna pienen pöytäpeilin kautta.
Sony FE 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8.

55-millinen on kuvakulmaltaan hieman kapeampi, kuin 50-millinen, mutta ero on pieni (n. 43° vs. 46° astetta).

Innosta pinkeä unboxaaja löytää myyntipakkauksen sisältä objektiivin lisäksi vastavalosuojan ja objektiivipussin.

Käytettävyys

Objektiivi on ollut loistava pari Sony a7 III -järjestelmäkameralle, koska kumpikin ovat kooltaan maltillisia sekä kevyitä, ja yhdistelmänä tuntuvat tasapainoiselta kädessä ilman akkukahvaakin. Suunnilleen objektiivikiinnityksen läpimitan suuruisen halkaisijan takia sormille jää hyvin tilaa kahvan ja objektiivin rungon väliin. Olen pitänyt siitä, että pitkät kuvauspäivät ovat menneet paljon helpommin läpi, kun henkseleissä roikkuu vähemmän painoa ja kaluston koko ei aiheuta liikaa huomiota. Pienen kokonsa takia objektiivi mahtuu helposti myös matkavalokuvaajan matkatavaroihin.

Sony a7 III -järjestelmäkamera, jossa kiinni Sony FE 55mm f/1.8 ZA -objektiivi.
Sony FE 55mm f/1.8 ZA näyttää käyvän myös visuaalisesti yhteen Sony a7/a9 -kameroiden kanssa.

Omasta mielestäni hitaanlainen ja varsinkin äänekäs automaattitarkennus (mikä entisestään voimistaa hitauden vaikutelmaa) nakertavat eniten käyttötuntumaa, vaikka kuvanlaadussa ei olisi valittamista. Tämän objektiivin kanssa edellä mainittuja ongelmia ei kuitenkaan esiinny, sillä se on käytännössä äänetön, erittäin vikkelä löytämään tarkennuksen ja seuraa kohteita vaivatta.

Valokuvaaja Anssi Lepikon tekemä hääkuva Majakoskella. Hääpari suutelee savusaunan edessä talvikelissä.
Sony a7 III + Sony 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8.

Objektiivi on suunniteltu lähinnä ajettavaksi automaattitarkennusta käyttäen. Käsitarkennus on sähköohjauksellisen tarkennusrenkaan takia haastavaa, koska tarkennusalueen siirtymä vaihtelee renkaan kiertonopeuden mukaan. Tarkennusrenkaasta on helppo ottaa kiinni pintakuvion takia, mutta se pyörii ympäri ilman pysähdyspisteitä, mikä vaikeuttaa tarkentamista entisestään. Käsin tarkentaminen tämän objektiivin kanssa ei ole mahdottomuus, mutta kaukana käytännöllisestä. Automaatti- ja käsitarkennuksen valinta tapahtuu kamerasta, koska objektiivin rungossa ei ole valintakytkintä.

Objektiivin polttoväli/kuvakulma muuttuu hieman tarkennuksen etäisyyden mukaan (focus breathing).

Aukko f/1.8 on riittävän valovoimainen irroittamaan kohteen taustasta ja se soveltuu kuvaamiseen myös hämärissä olosuhteissa, varsinkin kennokuvanvakaajan kanssa.

Punatukkainen tyttö istuu sängyllä ja katsoo kameraan peilin kautta. Testikuva Sony FE 55mm f/1.8 ZA,
Sony a7 III + Sony 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8.

Kuvanlaatu

Terävyys

Sony FE 55mm f/1.8 ZA on terävimmillään aukkoarvolla f/4, jolloin piirto on todella terävää kuva-alan keskeltä. Terävyys heikkenee avattaessa aukolle f/1.8, mutta säilyy käyttökelpoisena. Kuvasta voi huomata diffraktiota himmennettäessä aukosta f/11 eteenpäin. Reunaterävyys on heikoimmillaan aukolla f/1.8 ja se ei parane kuvan keskiosan tasolle edes himmennettäessä. Terävyyden heikkenemisestä kärsii lähinnä kuvan äärireunat.

Omassa käytössä olen hieman terävöittänyt aukon f/1.8 kuvia tai kuvan kohdetta jälkikäsittelyssä pehmeän piirron takia. Muuten olen kuvannut ns. aukko auki ihan mielelläni.

Tarkastele kuvasuhteeseen 1:1 rajattua kuvasarjaa piirron terävyydestä keskeltä kuva-alaa. Kamerana Sony a7 III (24 Mpx). Kuvat on tuotu Lightroomista perusasetuksilla ilman terävöitystä.

sony fe 55mm f18 za teravyys 9

sony fe 55mm f18 za teravyys 9

f/1.8

sony fe 55mm f18 za teravyys 8

sony fe 55mm f18 za teravyys 8

f/2

sony fe 55mm f18 za teravyys 7

sony fe 55mm f18 za teravyys 7

f/2.8

sony fe 55mm f18 za teravyys 6

sony fe 55mm f18 za teravyys 6

f/4

sony fe 55mm f18 za teravyys 5

sony fe 55mm f18 za teravyys 5

f/5.6

sony fe 55mm f18 za teravyys 4

sony fe 55mm f18 za teravyys 4

f/8

sony fe 55mm f18 za teravyys 3

sony fe 55mm f18 za teravyys 3

f/11

sony fe 55mm f18 za teravyys 2

sony fe 55mm f18 za teravyys 2

f/16

sony fe 55mm f18 za teravyys 1

sony fe 55mm f18 za teravyys 1

f/22

Bokeh

55-millinen piirtää epäterävän alueen, sekä siirtymän epäterävyysalueelta terävyysalueelle, pehmeästi. Epäterävän alueen piirto on luonteeltaan pyörteistä kuvan reunoilta voimistuen kohti kuvan äärireunoja. Piirron pyörteinen lookki on makuasia, toiset tykkää, toiset ei. Kirkkaisiin bokeh-palluroihin piirtyy leikatun sipulin näköistä kuviota, mikä ei ole myöskään ole kaikkien mieleen, mutta itseäni tämä ominaisuus ei häiritse.

Hääpari kävelee koivumetsässä kohti kameraa. Valokuvaaja Anssi Lepikon tekemä hääkuva.
Sony FE 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8
Sony FE 55mm f/1.8 ZA -objektiivin epäterävän alueen piirto.
Sony FE 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8
Sony FE 55mm f/1.8 ZA -objektiivin sipulikuvioisia bokeh-palloja.
Sipulikuvioita ja pyörteinen piirto. Jouluvaloja epäterävyysalueella. Sony a7 III + Sony FE 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8. Kuva: Ville Kotimäki.

Kromaattinen aberraatio

Havaittavissa on jonkin verran pitkittäistä kromaattista aberraatiota kontrastikkaissa kohteissa. Huomasin värivirheen vasta tätä revikkaa kirjoittaessa, joten voisin väittää ongelman olevan vähäinen muita kuin erittöin kontrastisia kohteita kuvatessa. Värivirhe on ilmeinen, kun kuvaa esimerkiksi tummia oksia lumista taustaa vasten. Tätä on mahdollista korjata esimerkiksi Lightroomin Defringe-työkalulla ja se tuottaa yleensä hyvää lopputulosta.

Pajunoksat hohtavat vihreätä ja magentaa värivirhettä. Kromaattinen aberraatio. Sony FE 55mm f/1.8 ZA -objektivii.
Pajunoksat hohtavat kromaattista aberraatiota kuvasuhteeseen 1:1 rajatussa kuvassa. Sony FE 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8.

Vinjetointi

Kuvan reunoilla on havaittavissa vinjetointia ja täydellä aukolla (f/1.8) reunat tummenevat noin aukon (-1 EV) verran. Vinjetointi häviää käytännössä himmennettäessä aukolle f/4.

Huomasin testikuvia ottaessa, että Sonyn kameroihin sisäänrakennettu objektiivien korjausprofiili vaalentaa vinjetointia jonkin verran jo valmiiksi, ja profiili seuraa mukana RAW-tiedostojen kanssa ainakin Lightroomiin asti. Korjausprofiili kytkeytyy automaattisesti ilmoituksen ”Built-in Lens Profile applied” kera.

Vääristymät

Objektiivi ei juurikaan vääristä kuvaa.

Linssiheijastus

Objektiivi kontrolloi kirkkaita valonlähteitä hyvin kuva-alan sisällä, mutta kirkkaat valonlähteet kuva-alan ulkopuolella saattavat näkyä erikoisena linssiheijastumana, joka muistuttaa anamorfisten objektiivien viivamaista, usein koko kuva-alan levyistä heijastusta.

McDonald's ravintolan kyltti hohtaa tummaa kesäyön taivasta vasten. Kuvassa näkyy Sony FE 55mm f/1.8 ZA -objektiivin linssiheijastus eli flare.
Linssiheijastus aiheutuu kuva-alan ulkopuolella olevasta kirkkaasta valonlähteestä. Linssiheijastus aiheuttaa hehkua myös kuvan vasemmassa reunassa.

Kuvassa näkyvä linssiheijastus on ongelmallinen esimerkiksi siinä tilanteessa, jos kuvaa vastavaloon auringonlaskun aikaan ja yrittää saada kuva-alalle hieman hehkua vaikkapa kuvan yläreunaan. Tavallisesti kuvaan ilmestyy hehkua ja mahdollisesti pyöreitä kuvioita, mutta tämän objektiivin tapauksessa kuvassa saattaa näkyä hehkun lisäksi kuvan keskiosaa kurkottava viivamainen heijastus. Joissakin tapauksissa viivamainen linssiheijastus on näyttänyt omasta mielestäni hyvältä elokuvamaisen luonteen vuoksi, mutta useinmiten huonolta. Ongelman painoarvo on pienempi, jos ei kuvaa vastavalossa tai tykkää käyttää vastavalosuojaa. Linssiheijastus pysyy kontrollissa valonlähteen ollessa selvästi kuva-alan sisällä.

Hääpari kävelee kohti auringonlaskua Muuramen Riihivuoressa. Kuvassa Sony FE 55mm f/1.8 ZA -objektiivin tuottama erikoinen linssiheijastus eli flare.
Linssiheijastus vastavalosta.

Loppusanat

55-millinen Sony on parhaimmillaan kevyessä ja kompaktissa kokoonpanossa. Se suoriutuu kuvanlaadullisesti riittävän hyvin, eikä automaattitarkennuksessa ole nokkaan koputtamista. Objektiivi, jota käyttää mielellään myös parhaisiin kuvaideoihin ja vikkelää automaattitarkennusta vaativiin tilanteisiin. Kokonaisuutena hyvä kompromissi kuvanlaadun ja fyysisen koon välimaastossa.

Kaunis tummaihoinen tyttö istuu rakennustyömaalla ja katsoo kameraan.
Sony a7 III + Sony 55mm f/1.8 ZA @ f/1.8.

Ostajan kannattaa vilkaista myös Sigman valmistamaa FE-kiinnitteistä 50-millistä, jos kuvanlaatu on prioriteetti ja suuri koko vähemmän merkittävä tekijä. Tai vaihtoehtoisesti kaliiberin 55-millistä kalliimpaa ja kuvanlaadullisesti parempaa Sony FE 50mm f/1.4 -objektiivia.

Tarkemmat tuotetiedot voi käydä katsomassa Sonyn nettisivulta.

Osta Sony FE Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA -objektiivi Foto Monzasta.

Ostamalla tuotteita linkin kautta tuet Valovuoto-sivuston toimintaa ja ehkäiset lukukokemusta häiritseviä mainosbannereita. Valovuoto kiittää tuestasi!

2 kommenttia “Sony FE 55mm f/1.8 ZA kokemuksia

 1. Komppaan arvostelun kanssa. Tämän putken weight/performance suhde on aivan parhaimmistoa. Myin omani jo hyvän aikaa sitten, mutta pohdin parhaillaan jospa hankkisin tämän putken uudemman kerran. Tekisi mieli kokeilla Sigman 50 millistä, mutta juuri kuukauden reissun jälkeen opin kummasti arvostamaan kevyitä putkia.

  Itseäni häiristi kaikista eniten kromaattinen aberraatio. Vertailun vuoksi, minulla on Sonyn 90mm F2.8 makroputki, jossa kromaattista aberraatiota esiintyy harvoin jos ikinä. Tuo aiheuttaa lähinnä ongelmia puiden oksien/lehtien kanssa — LR:n defringe toimii onneksi melko hyvin.

  • Kiitos kommentista! Olen itsekin tykästynyt kevyeen ja kompaktiin muotoiluun.

   Kuten sanoit, defringe hoitaa hommat niin hienosti, että varsinaisia ongelmia kuvien kanssa ei juurikaan ole. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *