Sigman 135mm ja 1.8-aukkoinen Bokeh-monteri on potrettikuvaajan unelma.

Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art

Sigma on valo- ja videokuvaajien keskuudessa tunnettu ART-sarjan objektiiviensa hyvästä hinta/laatusuhteesta. Sigma ei pettänyt myöskään Yokohamassa helmikuussa 2017 järjestetyillä Camera+Photo imaging -messuilla, vaan julkaisi ensimmäisen modernin ja automaattitarkenteisen  1.8-valovoimaisen 135 mm objektiivin.

Ensituntumat

Sigman 135 mm f1.8 DG HSM Art -objektiivi noudattaa aiempaa ART-sarjan muotokieltä ollen miellyttävän hillitty. Valovoimaisen 135 mm objektiivin monimutkaisuuden tuntee myös sen painona, jota on kertynyt peräti 1130g.

Kuva valmistajan kotisivuilta

Uusi 135 mm on varustettu roiske- ja pölysuojauksella, mikä oli todella tervetullut lisäominaisuus. Sigman ohjekirja kuitenkin muistuttaa, että objektiivi ei ole vedenpitävä ja että sitä on suojeltava kastumiselta. Voidaan kuitenkin olettaa, että roiskesuojauksella mainostettava objektiivi on kestävämpi kuin sellainen, jonka yhteydessä ominaisuutta ei edes mainita.

Objektiivin kyljestä löytyy normaaliin tapaan ON/OFF -kytkin automaattitarkennuksen moottorille, mutta tämän lisäksi myös automaattitarkennusta nopeuttamaan tehdyt tarkennusetäisyyden rajoittimet. Sigman suodinkierre on 82 mm, eikä siten ole sama kuin esimerkiksi saman sarjan 85 mm f/1.4:ssä.

Sigman tyylin mukaisesti vastavalosuoja kiinnitetään objektiiviin kiertämällä. Suoja lukittuu paikoilleen pienen naksahtavan vastuspykälän avustuksella. Tämä on toimiva ratkaisu niin pitkään, kunnes vastavalosuojan kiinnitys muuttuu väljemmäksi. Aikaisemmin omistamani Sigman 35mm ART-sarjan vastavalosuoja kärsi tästä ilmiöstä ja tipahtelikin useasti. Olenkin miettinyt, miksei vastavalosuojia suunniteltaisi siten, että kiinnitys olisi vastavalosuojaan upotetun napin takana esimerkiksi Canonin tapaan? 135mm objektiivissa edellä mainittua ongelmaa ei kuitenkaan (vielä) esiitynyt, vaan tämä kritiikki perustuu aiempiin kokemuksiin Sigman ratkaisusta.

Optinen suorituskyky

Valmistajan sivujen mukaan 135mm f1.8 objektiivin linssiryhmä koostuu 13 elementistä ja 10 ryhmästä. Joukossa on kaksi FLD- (”F” low dispersion) ja SLD (special low dispersion) elementtiä, joidenka avulla kromaattinen aberraatio on saatu hienosti kuriin. Käytännön kuvaamisessa en saanut kromaattista aberraatiota esiin edes voimakkaaseen vastavaloon kuvatessa.

100% kuvakaappaus dokumentaarisesta hääkuvasta missä henkilöt kirkasta taustaa vasten (Sigma 135mm f1.8, f/3.5, 1/3200 s, ISO1600).

Sigman Art-sarjan mukaisesti tämäkään objektiivi ei tuota pettämystä, kun puhutaan kuvan terävyydestä. Kuva on todella skarppi aina täydestä aukosta alkaen ja paranee luonnollisesti hieman himmennettäessä.

Suurimmalla aukolla kuvattaessa terävyysalue on todella lyhyt ja kysyy kuvaajalta erityistä huolellisuutta. Pienikin kuvaajan tai mallin liike näkyy kohteen ajautumisena tarkennusalueen ulkopuolelle. Kuvaajan onkin hyvä muistaa, että maksimiaukkoa ei ole aina pakko käyttää. 135 mm polttovälillä tausta sumenee reilusti vielä nelosenkin aukolla. Tällöin saavutetaan kuitenkin laajempi terävyysalue. Esimerkiksi täydellä aukolla kuvattavassa kasvokuvassa mallin nenä jää herkästi epäterävälle alueelle eikä se ole välttämättä toivottavaa.

Alempana kuvissa olevat mallit osasivat kuitenkin poseerata rauhallisesti, joten uskalsin ruuvata Sigman täydelle aukolle. Tällöin saavutin toivottua kapeaa syväterävyyttä myös kuvatessani löysemmin sommiteltuja vaakakuvia hieman pidemmältä etäisyydeltä.

Sigma 135mm (Sigma 135mm f1.8, f/1.8, 1/320 s, ISO100)
Sigma 135mm f1.8, f/1.8, 1/50 s, ISO800

Sigman Bokeh eli epäterävän alueen piirto on mielestäni miellyttävän pehmeää ja rauhallista sekä kohteen etu-, että takapuolella. Tarkennusalueen ulkopuolella ei myöskään esiinny häiritsevästi pitkittäistä kromaattista aberraatiota, joka on tavallinen virhe suuriaukkoisille objektiiveille.

Sigma 135mm f1.8, f/1.8, 1/250 s, ISO100
Sigma 135mm f1.8, F/1.8, 1/250 s, ISO100

Tarkennus

Suuri erottelukyky asettaa kuvaajan lisäksi haastetta myös objektiivin automaattitarkennukselle. Tanjaa ja hänen Ronja-hevosta kuvatessa vastavalo asetti automatiikalle kovan haasteen ja sarjassa oli mukana useampi eteen tarkentunut ruutu.

Myös kauas tarkentaminen haastoi Sigmaa. Yli 6 metrin päähän tarkennettaessa kuva tarkentui ajoittain tilkan väärin ollen hiuksen hienosti toivottua pehmeämpi. Tähän ei auttanut edes käsitarkennus, koska tarkennuksen välitys pitkälle matkalle on todella lyhyt ja pienikin hipaisu tarkennusrenkaaseen siirtää tarkennusta herkästi liikaa. Myös tämä ilmiö on tuttu Sigman 35mm Artista. Kauemmaksi tarkennettaessa aukkoa kannattaakin himmentää, jolloin kohde saadaan varmasti terävyysalueen sisälle.

Muuten sitten tarkennus onkin todella nopea ja hiljainen, etenkin huomioiden liikuteltavien linssiryhmien painon. En itseasiassa tarvinnut lainkaan tarkennuksen etäisyysrajoitinta, koska edellä mainittua vastavalotilannetta lukuunottamatta tarkennus osui nopeasti ja täsmällisesti.

Yhteenveto

Optiikan suunnittelu on aina nippu kompromisseja. Valovoimaista ja terävästi piirtävää teleobjektiivia ei nykytekniikalla vielä pystytä tekemään pieneksi ja kevyeksi. 135 mm 1.8 Sigma painaa reippaan kilon, mutta sen optiset ominaisuudet ovat melko uniikit. Kuvaajan tehtäväksi jää päättää, että tarvitseeko hän kuvansa toteuttamiseen juuri näitä ominaisuuksia painon kustannuksella.

On helppo kuvitella, että Sigma on suunniteltu nimenomaan juuri potrettiobjektiiviksi. Sen hienot optiset ominaisuudet loistavat suhteellisen lähellä olevien kohteiden kuvaamisessa ja tarkennuskin tuntuisi toimivan parhaiten välillä 1 m – 6 m.

Mallina lämminverisen Ronja-hevosen kanssa toimi upea Tanja Paajala. Kiitoksia mallina toimimisesta.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Taavi Hölttä on valokuvaaja Jyväskylästä, joka nauttii kaikesta kuvaamisesta jossa pääsee tutustumaan ihmisiin. Vaikka sosiaalisuus on tärkeä osa Taavin valokuvaamista, pitää hän suuresti myös maisemakuvaukseta. Henkilöitä kuvatessa ympäristö onkin monesti tärkeä osa kuvan tarinaa. Uudeksi kiinnostuksen kohteeksi Taaville on myös tullut videokuvaus.

0 kommenttia “Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *