Fujifilm GFX 100 Photokinassa 2018.

Sata megapikseliä Fujia

Vierailin kollega Anssi Lepikon kanssa Fujin pressitilaisuudessa Photokinassa, Kölnissä. Fuji julkaisi jo aiemmin tänä syksynä todella mielenkiintoisen X-T3 –järjestelmäkameran, josta tässä pikainen kertaus.

  • 26 Mpix
  • taustavalaistu kenno (BSI)
  • uudelle tasolle nostettu tarkennusjärjestelmä
  • 4:2:0 10bit video sisäisesti
  • 4K60P
  • 3,69 Mpix sähköinen etsin
  • kaksi korttipaikkaa
  • mikrofoni- ja kuulokeliittimet

Tämän kaiken saa omaksi noin 1500 eurolla, joka on omasta mielestäni erittäin kilpailukykyinen hinta. Vaikka kyseessä on APS-C –kamera, niin silti se on hyvin linjassa muuhun tarjontaan. Käytännössä toivelistalta ei ole jätetty pois muuta kuin kennokuvanvakain. Fuji perustelee tätä rungon koolla.

Itse messuilla Fuji esitteli uuden keskikoon kameran, uuden keskikoon kameran konseptin ja uudenlaisen pikatulostinkameran. Lisäksi Fuji väläytti tulevan 33mm 1.0 –objektiivin prototyyppiä ja julkisti yhteistyön Phase Onen kanssa.

Ensimmäisenä julkaistiin GFX 50R –keskikoon järjestelmäkamera. Esityksen ja pressimateriaalin pohjalta jäin siihen käsitykseen, että laite on hyvin pitkälti kompaktiin kokoon puserrettu GFX 50S.

Ulkoisesti 50R muistuttaa suurehkoa X-E3 –järjestelmäkameraa. Siinä on mittaetsinmäisesti sijoitettu sähköinen etsin ja Fujille ominaisesti enemmän säätörullia kuin on oikeastaan edes tarpeen. Etusormelle ja peukalolle löytyy monitoimirullat, joiden lisäksi aikaa ja aukkoa voi säätää niille tarkoitetuista rullista kameran päältä ja objektiivien kyljestä.

50R:n painoa on saatu laihdutettua S versiosta parisen sataa grammaa ja mitat ovat pienentyneet selkeästi etenkin syvyyssuunnassa. Teknisistä spekseistä oli yllättävän vähän puhetta ja pääasiassa ne noudattavatkin 50S:n linjoja. Tämä kamera ei pröystäile nopeudella, vaan laadukkaalla sähköisellä etsimellä ja 51,5 megapikselin kennolla, jonka fyysiset mitat ovat 43,8 mm x 32,9 mm.

50R:n jälkeen Fuji pudotti mielestäni todellisen pommin, eli 100 mpix GFX –kameran, joka on valmistajan mukaan tulossa kauppoihin ensi vuoden alkupuolella. Sadan megapikselin kameroita on toki nähty ennenkin muilta valmistajilta, mutta Fuji eroaa näistä usealla oleellisella tavalla.

Ensinnäkin Fujin hinta tulee olemaan noin 10 000 dollaria. Vaikka hinta on kova, niin se on silti parikymmentätuhatta (20 000) euroa edullisempi, kuin muut markkinoilla olevat 100 Mpix rungot.

Fujissa on vaihetarkennus. Muut keskikoon järjestelmäkamerat pohjautuvat joko epäluotettavaan peilipohjaiseen vaihetarkennukseen tai pelkkään kontrastitarkennukseen. Tästä poiketen Fujissa on suoraan kennolle integroituja vaihtetarkennuspisteitä, jotka peittävät koko kuva-alan. Koska Fujin tarkennusosaaminen otti kvanttiloikkauksen X-T3:ssa, voimme odottaa tältäkin mallilta suurta parannusta keskikoon tarkennustekniikkaan. Suurin pullonkaula tulee luultavasti olemaan käytetyt objektiivit.

Näiden lisäksi pajatso tyhjeni lopullisesti kennokuvanvakaimella. Kyllä, kennokuvanvakaimella keskikoon järjestelmäkamerassa. Jokainen, joka on kuvannut edes 50 megapikselin kennolta käsivaralta tietää kuinka helposti kuvaan eksyy pientä tärähdyksestä johtuvaa epäterävyyttä. Kennokuvanvakain on tätä ennen muuttanut kuvaustapaani pienikennoisissa järjestelmäkameroissa. Jos Fuji saa tekniikan toimimaan edes puoliksi niin hyvin kuin se toimii X-H1:ssä, niin tiedossa on selkeä harppaus keskikoon kameroiden käytettävyyteen.

Kaupan päälle Fuji vilautti vielä prototyyppiä tulevasta 33mm 1.0 –objektiivista X-mountilleen, eli APS-C kameroille. Mielestäni proto ei vaikuttanut aivan hervottoman kokoiselta, mutta muita päätelmiä tästä ei ollut mahdollista tehdä.

Puhetta oli myös insta-kameroista, projektoreista yms. joista kiinnostuneille tietoa tarjoaa vaikkapa Fujin kotisivut.

Kaiken kaikkiaan Fujin tapahtumasta tuli aika lämmin fiilis. Tämä valmistaja tuntuu tekevän kameroita, joiden ominaisuudet kohtaavat ainakin omat tarpeeni. Ei tule sellaista oloa, että jätetty asia x pois vain sen takia, että se voidaan lisätä seuraavaan malliin. (no oikei vähän runkovakain X-T3:n kohdalla) Lisäksi merkin hinnoittelu on kohtuullinen ollen joko linjassa tai kilpailijoitaan edullisempi.

Kategoriat Laitearviot Uutiset

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

0 kommenttia “Sata megapikseliä Fujia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *