Ricoh GR II

Vuonna 2015 julkaistu Ricoh GR II kuuluu kiinteäpolttovälisten premium-kompaktikameroiden luokkaan mm. Fujin X100-sarjan, Nikonin Coolpix A:n ja Leica X -sarjan kanssa. Ricohin pokkari on varustettu kiinteällä 18,3 mm f/2,8 objektiivilla ja kuva tallennetaan 16 Mpix APS-C kokoiselle kennolle. Ricohin GR-sarja on saanut maailmalla erittäin positiivisia arvosteluja, mutta silti se on jäänyt jostain syystä Fujin X100-sarjan jalkoihin medianäkyvyydessä.

Rakenne

Kamera on valmistettu magnesiumista ja tuntuu käsikopelolla erittäin jämäkältä. Runko on noin 3,5 cm paksu ja se kulkee erittäin näppärästi takin tai jopa farkun taskussa. Ulkonäöltään kamera ei oikein herätä mitään tuntemuksia, sillä se on lähinnä musta pelkistetty mötikkä. Kameran oikeassa laidassa on ohut kumipinnoitteinen otekahva mistä saa ihan kohtuullisen otteen, mutta mistään erityisen ergonomisesta ratkaisusta ei voi puhua. Kamerassa on pieni ulos ponnahtava salama ja päältä löytyy myös salamakenkä. Lisäksi kamera tukee langatonta salamaohjausta yhteensopivien Pentaxin käsisalamalaitteiden kanssa.

Yksi akku riitti hienosti kevyessä festarikäytössä yhden päivän ajan (noin 200 kuvaa). Akut pitää ladata kameran sisällä USB-kaapelin avulla ellei osta lisävarusteena myytävää ulkoista laturia. Lisävarusteena myydään laturin lisäksi mm. makroadapteri, 0,75x laajakulmakonversiolinssi (14 mm) sekä vastavalosuoja.

Käyttöliittymä

Erillistä etsintä ei ole, mutta takanäyttö on muutaman vuoden ikäiseksi laadukas. Ruutu päivittyy hyvässä valossa nopeasti, eikä viivettä näytön ja kameran liikkeen välillä käytännössä huomaa. Vallitsevan valon vähentyessä ruudunpäivitysnopeus laskee huomattavasti. Näytöltä näkee valotuksen kuvan kirkkaudesta sekä kuvan päälle piirtyvästä reaaliaikaisesta histogrammista. Ruutuun saa lisäksi kameran asennon ilmoittavan vesivaa’an, mikä on yhdellä kädellä kurottaessa erittäin tarpeellinen ominaisuus. Pienenä miinuksena kuvan kirkkaat alueet näyttävät takatelkkarissa herkästi umpivalkoiselta vaikka jälkikäteen tarkistettaessa mikään alue raakakuvasta ei ole ylivalottunut. Alivalotan normaalisti kuvatessani jonkin verran huippuvalojen toiston optimoimiseksi, mutta Ricohin kanssa tuli alivalotettua keskimäärin noin aukon verran enemmän kuin yleensä.

Ricoh GR II, iso100 (+1 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 1/500 s, f/5,6. Flow Festival 2017.
Ricoh GR II, iso800, 1/125 s, f/4. Kauriinmetsästäjät, Flow Festival 2017.

Kamerassa on kaksi sormirullaa ja muutenkin varsin kohtuullisesti säätimiä joten pitkää valikkojumppaa ei vaadita. Rullat ovat omaan makuuni hiukan pienet ja käytännössä kameraa ei voi käyttää hanskojen kanssa. Lähes kaikki napit ovat laitteen oikeassa laidassa ja kuvaaminen onnistuu helposti yhdellä kädellä.

GR II on erittäin suoraviivainen käyttää. Toinen sormirullista toimii myös nappina, josta aukeaa valikko mistä voi valita nopeasti käytettävän herkkyyden tai tarkennusmoodin. Automaattinen herkkyydensäätö toimii kuten pitää. Herkkyyden rajat sekä pisin käytetty suljinaika ovat käyttäjän valittavissa. Kamerasta löytyy lisäksi näppärä snap-focus toiminto, jolla kamera tarkentaa kuvanottohetkellä valitulle etäisyydelle, kun laukaisimen painaa suoraan pohjaan. Kamera tarkentaa normaalisti valittua tarkennustilaa käyttäen mikäli laukaisimen painaa ensin puoliväliin. Tarkennuksen voi tehdä myös käsipelillä tai valitsemalla menusta suoraan metrimääräisen etäisyyden. Kamera näyttää tällöin arvion syväterävyydestä takanäytön laitaan ilmestyvällä mittatikulla. GR II soveltuu näiden aluetarkennusta helpottavien ominaisuuksien puolesta erittäin hyvin katu- ja tapahtumakuvaukseen.

Ricoh GR II, iso800 (+1 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 1/60 s, f/4. Lana del Rey, Flow Festival 2017.
Ricoh GR II, iso800 (+2 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 1/30 s, f/2,8. Flow Festival 2017.

Kameran sarjakuvaus toimii 4 fps vauhdilla ja bufferiin mahtuu 10 kuvaa jonka jälkeen muistikortille kirjoitusta pitää odotella jonkin aikaa. Kameraa ei voi käyttää kun kuvien tallennus on kesken. Kamerasta löytyy myös erilaisia haarukointitiloja, intervallikuvausmahdollisuus sekä muita perinteisesti järjestelmäkameroista löytyviä toimintoja. Laitteesta löytyy wi-fi sekä NFC-toiminnot joiden avulla kuvia voi siirtää kännykälle sekä ohjata kameraa mobiililaitteilla.

Ricoh GR II, iso800 (+5/3 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 1/50 s, f/2,8. Flow Festival 2017.
Ricoh GR II, iso100 (+1 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 60 s, f/11. Suvilahti, Flow Festival 2017.

Kuvanlaatu

Ricohin laajakulmaobjektiivi tuottaa hyvännäköistä kuvaa täydestä aukosta lähtien. Optimiterävyys saavutetaan jossain f/4-f/5,6 välimaastossa, mutta kuva on käyttökelpoinen myös sen pienimmällä aukolla f/16. Objektiivi sietää vastavaloon kuvaamista heijastusten puolesta kohtuullisen hyvin. Automaattitarkennus on hidas ja tarkkuudeltaan hyvissä olosuhteissa hyvä, mutta muuttuu voimakkaassa vastavalossa epäluotettavaksi. Objektiivi sisältää myös keskussulkimen mikä mahdollistaa salaman käytön kaikilla suljinajoilla. Keskussuljin kuitenkin rajoittaa kameran lyhimmän suljinajan suuremmilla aukoilla lukemaan 1/2500 s. Nopeammat suljinajat aina 1/4000 s asti saa käyttöön himmentämällä aukkoon f/5,6. Objektiivissa on sisäänrakennettu harmaasuodin, joka vähentää kerättyä valoa kahden aukon verran. Tämä vähentää kuvien ylivalottumisen riskiä isommilla aukoilla kuvattaessa.

16 Mpix kennon kuvanlaatu on hyvää perustasoa ja RAW-tiedostot kestävät valotuksen nostoa 1-2 aukkoa kohtuullisen hyvin. Kameran RAW-formaatti on Adoben DNG ja tiedostot sisältävät automaattisen korjausprofiilin. Kennon hämäräsuorituskyky on kohinoiden osalta linjassa muutaman vuoden takaisten Sonyn APS-C kennojen kanssa ja RAW-tiedostot käyttäytyvät Lightroomissa muutenkin Sonyn valmistamien kennojen kuvien tapaan. Kennon päällä ei ole alipäästösuodinta ja kuvien terävyys on hyvä. Kameraa ei voi suositella videokäyttöön sillä tällöin käytössä on vain täysautomaattiasetukset. Video häviää selkeästi laadussa iPhone 6S puhelimelle.

Ricoh GR II, iso100 (+2/3 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 1/250 s, f/5,6. Flow Festival 2017.
Ricoh GR II, iso100 (+3 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 1/3200 s, f/5,6. Flow Festival 2017.
Ricoh GR II, iso400, 1/30 s, f/5,6. Flow Festival 2017.

Loppusanat

Ricoh GR II on mielestäni mainio matka- ja näppäilykamera. Kuvanlaatu on taskukameraksi erinomainen ja aluetarkennusta helpottavat toiminnot ovat erittäin käytännöllisiä. Se on markkinoilla olevista APS-C -kennolla varustetuista kameroista ulkomitoiltaan pienin ja edullisempi kuin muut vastaavat premium-pokkarit. Kamera maksaa uutena noin 700 € ja käytettynä laite liikkuu 500-600 € hintaan.

Kamera soveltuu kuvaajalle jolle riittää laajakulmainen objektiivi ja joka arvostaa pientä kokoa, hyvää kuvanlaatua sekä kameran nopeaa toimintaa. Jos tarkoituksena on kuvata videota, kannattaa kamera jättää kauppaan. Kameran II -malli eroaa ensimmäisestä oleellisesti vain wifi ja NFC-toimintojen osalta. Mikäli näille ominaisuuksille ei ole tarvetta on ensimmäinen malli edelleen kurantti ostos.

Valmistajan tuotesivusto.

Ricoh GR II, iso1600 (+1 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 1/125 s, f/4. Jon Hopkins, Flow Festival 2017
Ricoh GR II, iso800 (+2 ev valotuksenkorjausta jälkikäsittelyssä), 1/125 s, f/4. Flume, Flow Festival 2017.
Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

2 kommenttia “Ricoh GR II

  1. Erkki Haapaniemi

    Kiitos näistä tiedoista. Ostin kameran aika sokkona ja on helpottavaa kuulla että se on laadukas. Otin tietysti kuvia jo kokeeksi, mutta ennen kuin opin kunnolla (ja saan käyttöohjeen ladatuksi), artikkelisi oli hyödyksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *