Pystyvideo on tullut jäädäkseen – ja salaa tykkään siitä

Miltä oikean videokuvan pitää näyttää? Onko se kuvasuhteeltaan laajakuva, neliökuva vai pystykuva? Ja mikä edes määrittää, minkä muotoinen videokuvan pitäisi olla?

Laajakaista, eiku laajakulma, eiku laajakuva!

Ensimmäiset elokuvat syntyivät 1800-luvun lopussa Lumièren veljesten halusta tallentaa liikettä. Silloin kuvasuhteena käytettiin meille putkitelevisioista tuttua kuvasuhdetta 4:3 (1,33:1), joka määrittyi Thomas Edisonin ja William Dicksonin kehittämän 35 mm leveän ja hammastetun filminauhan mukaan. Ns. neljäkolmonen on kuvasuhteena hieman leveämpi korkeuttaan, mutta ei kuitenkaan neliö. En löytänyt vedenpitävää tietoa, miksi keksijät päätyivät juuri 35 mm leveään filmiin, mutta eivät tienneet hekään, kuinka keksintö tulisi muuttamaan maailmaa.

Jotta myöhemmin samalle filmille pystyi tallentamaan myös ääntä, täytyi osa kuva-alasta korvata ääni-informaatiolla. Syntyi hieman laajempi kuvasuhde 1,37:1, josta kehittyi alan standardi Academy Ratio.

1950-luvulla televisio oli kovassa nosteessa kotitalouksien viihdekeskuksena. Elokuvantekijät olivat huolestuneita, vetäisikö valkokangas tarpeeksi yleisöä, jos samankaltaista visuaalista ärsykettä pystyisi seuraamaan kotisohvalta käsin.

Elokuvantekijöiden vastaiskuna katsojamääriä harventaneelle näköradiolle kehitettiin laajakuvaformaatti CinemaScope. Se hyödynsi vanhaa tuttua 35 mm leveää filminauhaa, mutta kuvattiin anamorfisilla linsseillä, jotka litistivät laajan 2.35:1-suhteisen kuvan 4:3-suhteeseen kapeammalle filmille. Elokuvasalin projektori taas levitti anamorfisella linssillä filmin kuvaa palauttaen leveän 2,35:1-kuvasuhteen. Kuvasuhdetta madallettiin hieman myöhemmin 2,39:1-kuvasuhteeseen, jotta filmin liitokset eivät näkyisi kuvassa.

Kilpailevia laajakuvaformaatteja oli useita, ja vaikka Hollywood-elokuvien yleisin kuvasuhde olikin 2000-luvulle saakka ei-anamorfisen Academy Ration (1.33:1) seuraaja Academy Flat (1.85:1), jäi CinemaScope elämään terminä ja erityisesti symbolina visuaalisille spektaakkeleille.

Hollywood-elokuvien kuvasuhteiden käyttöaste eri vuosina.
Huippuelokuvien kuvasuhteet eri vuosina. Lähde: https://stephenfollows.com/film-vs-digital/

1990-luvulla taottiin uutta standardia vanhojen 4:3 kuvasuhteen kotitelevisioiden pään menoksi. Laajakuvastandardi 16:9 (1.78:1), joka sittemmin on valloittanut maailman suosituimpana videokuvasuhteena, ei ollut yhtä laaja kuin teatterien kuvasuhteet, mutta hyvä kompromissi 4:3-television ja 2.39:1-elokuvien välillä – ja hyvä kompromissi se on ollutkin.

CinemaScopen perintö elää, sillä erittäin laajaa kuvasuhdetta käytetään edelleen elokuvissa ja videoissa luomaan ”elokuvallista” tunnelmaa. Teknisessä mielessä kuvaaminen on helpottunut, sillä digitaaliset sensorit mahdollistavat erittäin laajan videokuvan tuottamisen ilman kuvaa tiivistäviä optiikkoja, vaikkakin puristien mielestä 2.39:1-laajakuvan kuuluusi aina olla anaformista. Laitevalmistajat ovat myös kehittäneet kotiyleisölle 21:9 (2.3:1) -kuvasuhteen televisioita ja monitoreita.

Kuvasuhteiden erot visualisoituna.
Kuvasuhteiden erot. Lähde: http://neiloseman.com/aspect-ratio/

Miksi kuva leveni, miksei se kasvanut korkeutta?

Liikkuvan kuvan historian aikana on käytetty useita erilaisia kuvasuhteita, mainitsemani vain yleisimpiä niistä. Edellä kertomastani voimme todeta sen, että laaja kuvasuhde kehittyi vastaiskuna television kapeammalle kuvasuhteelle, ja sen suosioon löytyy todennäköisemmin selitys.

Laajakuva on todennäköisesti valikoitunut liikkuvan kuvan formaatiksi siksi, koska oma näkökenttämme on myös laajakuva ja siksi vaikutelmaltaan tuttu. Valovuodon toimituksen empiiristen testien perustella, silmiä on helpompi liikuttaa sivusuunnassa kuin pystysuunnassa. Se on siis ensinnäkin muistuttanut omaa havainnointikykyämme ja toiseksi sitä on ollut miellyttävämpi seurata.

Katselulaite määrittää sisällön kuvasuhteen

Muistan ajan, kun pystyvideon näkeminen Internetissä aiheutti negatiivisia tunteita. Jokaisen videon kohdalla tuntui sillä, että videon kuvaaja ei ollut älynnyt kääntää kamerapuhelintaan ns. oikein päin. Lopullista kuvatuotetta oli vaikea seurata käyttöliittymästä, joka oli suunniteltu yksinomaan vaakatasossa olevan sisällön katseluun. Videon kuvaaminen pystyssä oli oikeastaan tekninen virhe.

Nyt kun pidän kädessäni älypuhelinta, ymmärrän hyvin miksi videota kuvataan pystyssä: vekottimen pitkulainen muoto sopii parhaiten pystysuunnassa pitämiseen. Eikä söpöjen kissanpentujen osuessa kohdalle onnekas ihmisolio välttämättä muista kääntää luuria kumolleen.

2010-luvun Internet ja sosiaalinen media painottuu pitkälti puhelinmaailmaan. Tuntuu luonnolliselta, että pystysuunnassa olevalla laitteella katsotaan pystyssä olevaa sisältöä. Pystykuva näyttäytyy ruudulla paljon suuremmalla pinta-alalla ja herättää todennäköisemmin somen selaajan huomion. Muoto ja käyttöliittymä mahdollistavat tämän, mutta samalla vaikeuttavat laajakuvavideon katselua. Kapeassa ruudussa oikein skaalattu kuva näyttää todella pieneltä.

Pystyvideo on tullut jäädäkseen ja minusta se on hieno mediaa rikastava asia, vaikka aikaisemmat ajatukseni ovat olleet jääräpäisen negatiivisia. On ymmärrettävä, että katselulaite määrittää sille tehtävän sisällön kuvasuhteen. Uusin elokuvateattereihin tarkoitettu Star Wars -elokuva on edelleen taottu 2,39:1-kuvasuhteeseen. Tai ainakin toivon, että paikallinen elokuvateatteri ei ole kääntänyt tykkiä kumolleen, vaikka varta vasten kuvattu pystyelokuva voisikin olla mielenkiintoinen kokemus.

Oivallisia käyttökohteita pystyvideolle ovat esimerkiksi mainostaulut ja muut tekniset toteutukset, jossa on totuttu näkemään korkean kuvasuhteen kuvasisältöä.

Haastan kaikkia tekemään pystyvideota, mutta ei sen takia, että se veisi enemmän tilaa älyluurin ruudulta ja herättäisi sen takia enemmän kiinnostusta. Kuvatkaa pystyvideota, jotta videon muoto tukisi sillä kerrottavaa tarinaa.

Kuriositeettina Lawrence Beckerin lyhyt stop motion -animaatio 9:16-kuvasuhteessa.

 

0 kommenttia “Pystyvideo on tullut jäädäkseen – ja salaa tykkään siitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *