Hoya pyöröpolarisaatiosuodin.

Pyöröpolarisaatiosuodin – jokaisen kameralaukun varuste näyttävämpiin kuviin

On kuuma, kaunis vähäpilvinen kesäpäivä ekvaattorilla. Auringon fotonipommitus nipistelee ihoa ja aurinkorasva valuu hien mukana silmiin. Katselen horisonttia, jossa muutama pilvenhattara ajelehtii tuuliajolla. Pieni tuulenhenkäys tuntuu kuin ilmastoinnilta Ladassa kauppareissun jälkeen.

Päätän ottaa valokuvan, jotta pakkaskelin keskellä pystyisi muistelemaan, miltä etelän lämpö tuntuu. Brunanottoparatiisi ei kuitenkaan ole helpoin kuvauspaikka. Korkeuksissa ajelehtivat pilvet hukkuvat kuumuuden nostattamaan usvaan taivaalla, joka on muutenkin todella kirkas maan pinnalla oleviin kohteisiin verrattuna. Vesi, kasvusto ja muut pinnat heijastavat valoa ja ottavat väriä sinisenä hohtavasta taivaankannesta.

Tässä vaiheessa tarinani on edennyt siihen pisteeseen, että on aika esitellä yksi kamerakalustoni parhaista kilkkeistä, jonka avulla paratiisissa otettu lomamuisto lämmittää vielä kotonakin.

Elephant Nature Park Thaimaassa, missä hoidetaan kaltoin kohdeltuja norsuja. Kuva on otettu pyöröpolarisaatiosuotimella heijastuksien vähentämiseksi. Kuva: Anssi Lepikko.
Aasiannorsuja kylpytouhuissa Elephant Nature Parkissa Thaimaassa. Kuva otettu objektiiviin kiinnitetyn pyöröpolarisaatiosuotimen läpi.

Pyöröpolarisaatiosuodin

Pyöröpolarisaatiosuodin (puhekielessä myös pyöröpolarisaatiofiltteri ja pyöröpola) perustuu polarisoidun valon häivyttämiseen, jolla tässä tapauksessa tarkoitetaan heijastunutta valoa. Kun heijastuvan valon määrä vähenee, heijastavat pinnat tummenevat ja niiden värikylläisyys kasvaa – kuvaan muodostuu enemmän kontrastia. Samalla valonmäärän tasapaino muuttuu niin, että maan pinnalla oleva kuvauskohde kirkastuu suhteessa taivaaseen. Vesi muuttuu läpinäkyvämmäksi, pilvet tulevat esiin taivaasta ja vihreä kasvusto menettää siinertävän kiillon ja saa syvänvihreän sävyn. Ikkunat ja muut heijastavat pinnat menettävät hohtonsa. Yksinkertaisesti ilmaistuna kuviin tulee enemmän potkua.

Kokeile ennen ja jälkeen -kuvia huomataksesi eron.

Etualan buddha kirkastuu taustaa vasten pyöröpolarisaatiosuotimen avulla.
Pyöröpolarisaatiosuodin häivyttää heijastuksia vedestä.
Lehdistä katoaa kirkas heijastus, kun kuvan ottaa pyöröpolarisaatiosuotimen läpi.
Pyöröpolarisaatiosuodin tuo pilvet paremmin esiin.

Suotimen toimintaa selittää fysiikka

Wikipediaa lainaten syntyessään tavanomaisesta valonlähteestä, valon sähkö- ja magneettikenttä värähtelee satunnaisesti kaikkiin suuntiin.  Kimmotessaan esimerkiksi taivaan ilmakehästä, valo polarisoituu ja sen sähkö- ja magneettikentän värähtelyn suunta muuttuu yhdenmukaisemmaksi.

Suodin päästää läpi vain tietynsuuntaisesti polarisoidun valon riippuen suotimen asennosta. Polarisaatiosuodin voi olla lineaarisesti polarisoiva tai pyöröpolarisoiva, mutta suurin osa kuvauksessa käytettävista suotimista ovat pyöröpolarisoivia, sillä ne mahdollistavat kameran automaattitarkennuksen toiminnan. Pyöröpolarisoiva suodin polarisoi valon sähkö- ja magneettikentän värähtelyn suunnan lopulta pyöriväksi.

Käytäntöä teorian vastapainoksi

Pyöröpolarisaatiosuodin on kuin mikä tahansa objektiivin suodinkierteeseen kiinnitettävä suodin. Erona kuitenkin se, että rakenteeltaan suodin on pyöritettävissä ilman, että se irtoaa suodinkierteestä. Pyöritettävä rakenne auttaa etsimään oikean kulman polarisoidun valon suodattamiseksi.

Polarisoidun valon häivytyksen määrää voi säätää pyörittämällä suodinta. Täydellisen otoksen saamiseksi efektin voimakkuus ei tarvitse olla ns. nuppi kaakossa, vaan voimakkuus on enemmän kuvaajan näkemykseen pohjautuva valinta. Tosin omana mottonani on tässäkin asiassa ollut: ”Parempi överit kuin vajarit”.

Efekti on voimakkaimmillaan 90 asteen kulmassa valonlähteestä ja heikko kuvattaessa vastavaloon. Ennen kuvan ottamista kannattaa pyöritellä suodinta sopivan polarisaatiokulman löytämiseksi.

Ota huomioon, että heijastukset saattavat helpottaa muotojen hahmottamista ja sopia kuvan ilmeeseen ja tunnelmaan. Suotimen käyttö ei tuo etua joka tilanteessa.

Suodin vähentää kennolle saapuvan valon määrää  1-2 aukkoarvon verran, mikä tummentaa etsinkuvaa peilikameroissa ja pidentää valotusaikaa niin peili- kuin peilittömissä kameroissa. Valon määrän väheneminen on harvoin ongelma, sillä suodinta käytetään useimmiten kirkkaassa auringonpaisteessa.

Pyöröpolarisaatiosuodin poistaa heijastuksen vedestä.
Lentokoneen savuvana tulee esiin pyöröpolarisaatiosuotimen avulla.

Vinkkejä kuvaamiseen

  1. Suotimesta on harvemmin hyötyä, jos kuvaustilanteen valolla ei ole selkeää suuntaa, kuten pilvisenä päivänä. Oman kokemukseni mukaan paras valotilanne suotimen hyödyntämiseen on kirkas auringonpaiste.
  2. Suodinta voi hyödyntää heijastavien kohteiden kuten autojen ja tuotteiden kuvaamiseen, mutta metallipintojen heijastukset eivät polarisoi valoa.
  3. Laajoilla objektiiveilla kuvatessa taivas saattaa joskus polarisoitua vain osittain tehden taivaan sävystä epätasaisen.
  4. On mahdollista saada kaksi eri suodinta tai suodin ja soviterengas peruuttamattomasti kiinni toisiinsa, jos suotimien metalliosat ovat tehty eri aineista ja täten lämpölaajenevat eri tavalla. Kiinnitä siis suotimet kevyellä kädellä, jotta saat ne myös joskus irti.
  5. Paras järjestys kahden suotimen tapauksessa on kiinnittää ensin pyöröpolarisaatiosuodin objektiivin suodinkierteeseen ja toinen suodin pyöröpolarisaatiosuotimen naaraskierteeseen. Näin sinulla on enemmän pinta-alaa, josta ottaa kiinni ja et polarisaatiokulmaa säätäessäsi tiukenna suotimia enempää yhteen.
  6. Kaksi lineaarista polarisaatiosuodinta päällekäin muodostaa muuttuvan harmaasuotimen (variable ND filter).
  7. Testaa: Kuvaa tietokoneen tai puhelimen näyttöä, mitkä tuottavat lähes 100% polarisoitunutta valoa.
Etualan proomu tulee paremmin esiin kirkasta taustaa vasten pyöröpolarisaatiosuotimella.

Millainen pyöröpolarisaatiosuodin minun kannattaa hankkia?

Suotimia on saatavana monelta eri brändiltä, monessa eri koossa ja paksuudessa. Olen itse kuvannut Hoyan ja Haidan suotimilla, jotka ovat suoriutuneet hienosti. Hoyan suotimet eivät ole vaikuttaneet kuvanlaatuun negatiivisesti, mutta Haidan suotimet ovat syöneet hieman terävyyttä. Erot saattavat olla mallikohtaisia, mutta selkeänä ohjenuorana on, että halvinta mallia ei kannata välttämättä ostaa, sillä halvalla tuotettu lasi saattaa heikentää kuvanlaatua. Hinta korreloi laadun kanssa.

Usean objektiivin omistajana en ole hankkinut jokaiselle omaa suodinta, vaan olen ostanut kookkaan (esim. 77 mm) suotimen ja kiinnittänyt sen soviterenkailla kiinni objektiiveihin.  Varjopuolena tässä toimintatavassa on se, että vastavalosuoja ei mahdu paikoilleen ja suuri suodin saattaa tehdä pienestä kuvauskalustosta tarpeettoman suuren. Pienikierteisille objektiiveille omat suotimet.

Laajakulmaista objektiivia varten kannattaa katsella suodinta, joka olisi rungoltaan ”slim” eli ohut, sillä suurirunkoinen suodin saattaa vinjetoida kuvaa.

Polarisoivia suotimia on saatavilla myös kuvauskoptereihin.

Osta pyöröpolarisaatiosuodin Foto Monzasta.
Osta soviteregas/kierteenmuuntorengas Foto Monzasta.

Ostamalla tuotteita linkkien kautta tuet Valovuoto-sivuston toimintaa ja ehkäiset lukukokemusta häiritseviä mainosbannereita. Valovuoto kiittää tuestasi!

2 kommenttia “Pyöröpolarisaatiosuodin – jokaisen kameralaukun varuste näyttävämpiin kuviin

  1. Kiitos infosta esimerkkeineen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *