Profoto B10 akkusalaman tuotekuva

Profoto B10

Profoton salamavalikoima sai alkusyksystä perheenlisäystä, kun ruotsalaisyhtiö julkaisi mallistonsa pienimmän yksiosaisen akkusalaman. Uusi B10 salama on hiukan kinarin 24-70/2.8 objektiivia suurempi laitos ja se on suunnattu sekä valo- että videokuvaajien käyttöön. B10 käyttää Profoton studiosalamalaitteiden kiinnitystä ja on siksi yhteensopiva yli sadan Profoton oman valonmuokkaimen kanssa.

Rakenne ja ominaisuudet

Profoto markkinoi valoaan vahvasti koko edellä ja B10 onkin selkeästi aiempia B1-sarjan monoblokkeja pienempi. Uusi valo on painoltaan 1.5 kg ja pituudeltaan 17.5 cm eli noin puolet B1X:n lukemista. Kotelointi on jämäkkää PC-ABS -muovia ja rakenne on Profotolle ominaisesti varsin luotettavan tuntuinen (huom. B1:n ja B1X:n kuoret on valmistettu polyamidista). Välähdyspää on piilossa koteloinnin sisällä ja lampussa on sisäänrakennettu heijastin kuten muissakin B-sarjan valoissa.

Profoto B10 ja B1 vertailukuva
Profoto B10 on selvästi B1-akkusalamaa pienempi.

Väläyksen maksimienergia on 250 Ws eli paperilla paukkuja löytyy puolet B1X:n energiasta. Käytännössä maksimienergia jää noin 2/3 aukkoa jälkeen omasta, myös 500 Ws energiaan speksatusta, B1-akkusalamasta. 250 Ws maksimienergia on omassa käytössäni useimpiin tilanteisiin varsin riittävä. Auringonvalon ja salaman tasapainottaminen onnistuu hyvin, kun muokkain on alle metrin kokoluokkaa ja kohteena yksi ihminen. 250 Ws on kuitenkin hiukan vähänlaisesti suorassa auringonpaisteessa, jos käytössä on suuri muokkain tai auringon valo halutaan kokonaan tappaa. Sisätiloissa 250 Ws riittää selvästi paremmin. Välähdyksen energiaa voi säätää kymmenen aukon alueella (1.0-10.0). Salamassa on myös kaikilla suljinajoilla toimiva High Speed Sync -ominaisuus (HSS), jota käyttämällä salama välähtelee 25-30 kHz taajuudella. HSS-moodia käytettäessä kameran suljinaika vaikuttaa vallitsevan valon kirkkauden lisäksi myös salaman valaisutehoon.

Tyttö syysmaisemassa
Linnea. A7III + Sony FE 55/1.8 ZA @  iso100, 1/1000, f/2, +1 EV. Valaisu: Profoto B10 + Profoto Umbrella Deep White S kameran vasemmalla puolella ylhäällä.

B10:n toinen myyntivaltti on sen tehokkaampi ohjausvalo, jonka väritoistoindeksin (CRI) valmistaja lupaa olevan 90-96. Ohjausvalon värilämpötila säätyy hehkulampun (2700 K) ja päivänvalon (5500 K) välillä ja käy siksi useimpiin tilanteisiin hyvin. Ohjausvalo on 5500 K lämpötilassa noin aukon tehokkaampi mitä B1:n lamppu ja 2700 K lämpötilassa tehoa löytyy puolestaan noin 2/3 aukkoa enemmän. Ohjausvalo ei välky videokäytössä 1/200 s (100p), 1/100 s (50p) ja 1/50 (25p) suljinaikoja käytettäessä kun ohjausvalon teho on säädettynä maksimiin tai hiukan sen alle.

Akku kiinnitetään suoraan valon kylkeen ja siitä irtoaa noin 390-400 laakia täydellä energialla. Jatkuvaa päivänvaloa saa puolestaan noin 67-69 minuuttia. Akku täyttyy mukana toimitettavalla laturilla noin puolessatoista tunnissa ja akkua voi ladata sen ollessa kiinni salamassa. Valo toimii siis myös verkkovirtaan kytkettynä mikäli sellainen on kuvauspaikalla mahdollista. Jäähdytys on hoidettu tuulettimella, joka pöhisee selvästi kuuluvasti kun valoa käyttää suurella teholla.

Hymyilevä tyttö syysmaisemassa
Linnea. A7III + Sony FE 55/1.8 ZA @  iso100, 1/1000, f/1.8, +2/3 EV. Valaisu: Profoto B10 + Profoto Umbrella Deep White S kameran vasemmalla puolella ylhäällä.

Sateenvarjon kiinnitykseen tarkoitettu reikä löytyy pohjan irroitettavasta jalusta-adapterista. Adapterin alta paljastuu normaali 3/8” kierre, joten valon saa kiinnitettyä tavallisten valojalustojen lisäksi myös kameroille tarkoitettuihin jalustoihin. Valon kulmaa vaihdetaan pystysuunnassa jalusta-adapterista. Säätö on porrastettu, joten kulman kiristävän nupin käyttöön ei tarvita suurta voimaa. Nuppi on täysin pyöreä ja pinnaltaan melko liukas, joten siitä on vaikea ottaa kunnollista otetta. B10:n rakenne kestää nätisti ainakin 1.5-kiloisen ja 120-senttisen octaboxin käytön.

Lauri vanhassa nahkatakissa.
Lauri. A7RIII + Sony FE 55/1.8 ZA @ iso100, 1/250, f/5.6. Valaisu: Profoto B10 + 120 cm octabox kameran vasemmalla puolella ylhäällä.

Käytettävyys

B10:n käyttöliittymää on yksinkertaistettu B1-malleihin verrattuna. Takapaneelissa on vain lcd-näyttö, virtakytkin sekä kaksi säätörullaa jotka toimivat myös nappeina.

Profoto B10 akkusalaman takapaneeli
Profoto B10 akkusalaman takapaneeli

Valo käynnistetään pitämällä virtakytkintä pohjassa ja testiväläys saadaan näpäyttämällä kuten aiemmissakin malleissa. Toinen rulla on omistettu salamalle ja toinen jatkuvalle valolle. Salamarullaa kiertämällä säädetään välähdyksen energiaa 0.1 EV tai 1.0 EV välein riippuen siitä onko rulla painettuna pohjaan. Rullaa näpäyttämällä pääsee valikkoon, josta voi valita lähettimen kanavan, salamaryhmän, välähdysmoodin (nopea väläys vai tarkka väritoisto) sekä liudan muita ominaisuuksia. Toisen rullan näpäytys käynnistää ohjausvalon, jonka tehoa säädetään rullaa kiertämällä. Ohjausvalon lämpötilaa voi säätää porrastetusti painamalla ja kääntämällä rullasta samanaikaisesti. Käyttöliittymän uudistus on mielestäni onnistunut ja valoa on erittäin suoraviivaista käyttää.

Normaalissa väritoiston optimoivassa välähdystilassa värilämpötila vaihtelee noin 5800-5900 K välillä koko tehoalueella. Värilämpötilan lukemat mitattiin ottamalla kuva Sonyn A7III + FE 55/1.8 ZA kombolla ja neutraloimalla valkotasapaino Lightroom Classic CC 7.5 + Camera Raw 10.5 -softayhdistelmällä.

Valmistajan mukaan salama lataa uuden täyden tehon väläyksen kahdessa sekunnissa, mutta latausaika tuntuu vaihtelevan 1.5-3 sekunnin välillä akun varaustilanteesta riippuen. Sonyn radiolähetin väläyttää salaman jokaisella laukauksella 10 fps nopeudella kuvatessa, mutta ainoastaan ensimmäinen väläys tulee täydellä energialla ja loput jäävät reilusti vajaaksi. Mielestäni olisi parempi, jos salama välähtäisi vain kun se on valmiina antamaan säädetyn energian ulos. Vertailun vuoksi 10 fps nopeus antaa noin 5 oikein valottunutta ruutua peräjälkeen kun välähdyksen energia oli lukemassa 7.0 (noin 31 Ws).

Tyttö sinisessä farkkutakissa.
Linnea. A7III + Sony FE 85/1.4 GM @  iso100, 1/1000, f/1.4, +2/3 EV Valaisu: Profoto B10 + Profoto Umbrella Deep White S kameran oikealla puolella ylhäällä.

B10 välähtää luotettavasti radiolähettimen avulla, sillä välähdyksiä jäi uupumaan selvästi alle 1% kuvista eikä HSS-moodin toiminnassa ollut ongelmia millään suljinajalla. Laitteesta löytyvä TTL-mittaus toimii mallikkaasti, kun vain muistaa valita käyttötarkoitukseen sopivan tavan valotuksen mittaukseen. Salaman saa tarvittaessa väläytettyä myös orjakennoa käyttämällä.

Salamasta löytyy myös Bluetooth-yhteys, jolla valon saa liitettyä Profoton omaan appiin mikä löytyy tällä hetkellä ainakin Applen iOS-laitteille. Softalla voi ohjata valoa sekä ottaa kännykällä kuvia ohjausvaloa väläyttäen. Normaali radiolähetin toimii kuitenkin pidemmän kantaman päähän, joten en näe appia itselleni kovinkaan tarpeellisena. Minulle Bluetooth-ohjauksen ainoa etu radiolähettimeen verrattuna on mahdollisuus ohjausvalon värilämpötilan säätöön.

Loppusanat

Profoton uusi B10-monoblokki jätti erittäin positiivisen fiiliksen. B1-salamaan verrattuna 1.5 kg pienempi paino on selkeä etu, jos salamaa pitää kanniskella kuvauskeikalla ympäriinsä ja pienemmät ulkoiset mitat mahdollistavat salaman kuljettamisen esimerkiksi kameralaukussa.

250 Ws teho tuntui riittävän hyvin pieniin ryhmäkuviin ja yhden henkilön muotokuviin, mutta aivan isoimpien muokkainten ja kirkkaan päivänvalon kanssa käytettäväksi kannattaa valita joku isompi lamppu. B10:n tehokkaampi ohjausvalo helpotti jatkuvan valon käyttämistä myös stillikäytössä ja säädettävän värilämpötilan ansiosta valon sai tasapainotettua mukavasti sisävalaistukseen.

Tyttö farkkutakissa keltaisten puiden keskellä.
Linnea. A7III + Sony FE 55/1.8 ZA @  iso200, 1/1000, f/1.8. Valaisu: Profoto B10 + Profoto Umbrella Deep White S kameran oikealla puolella ylhäällä.

B10:stä köyhtyy tällä hetkellä noin 1650€ kun 500 Ws energialla välähtävä Profoton B1X maksaa vajaa 2000€. Jos katseen kääntää kiinalaisvalmistajien suuntaan, niin esim. Godoxin valikoimasta löytyvä jonkin verran suurempi ja tehokkaampi AD400 Pro maksaa vain hiukan alle 700€. Minulla ei ole kokemusta Godoxin salamalaitteista, joten en osaa verrata Profoton ja Godoxin tuotteen eroa käytännössä. Profoton yli kaksinkertaisella hinnalla saa ainakin tehokkaan ja värisäädöllä varustetun ohjausvalon, pienemmät ulkomitat sekä markkinoiden parhaan kiinnityksen valonmuokkaimille.

Profoton B10 soveltuu kuvaajalle, joka tarvitsee luotettavan, pienikokoisen ja selvästi käsisalamalaitteita tehokkaamman akkusalaman ja joka kuvaa mahdollisesti valokuvien lisäksi myös videota. B10 on kaikin puolin erittäin viimeistelty tuote ja sitä voi suositella varauksetta!

Tarkemmat tuotetiedot voi käydä katsomassa Profoton nettisivuilta.

Suuret kiitokset Linnealle ja Laurille malleilusta!

31.1.2019. Lisätty tieto salaman rungon materiaalista sekä HSS-moodin välähdysten taajuudesta.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

0 kommenttia “Profoto B10

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *