Profoto A1

Profoto julkasi pari viikkoa sitten A1:n, jota valmistaja kutsuu maailman pienimmäksi studiosalamaksi. Käytännössä kyseessä on sisäisellä Li-ion akulla varustettu pikkusalama pyöreällä välähdyspäällä ja ohjausvalolla.

Olen ollut itse jo useamman vuoden kiinalaisten pikkusalamoiden uskollinen käyttäjä. Kuvaan pääasiassa käsisäädöillä, jolloin en ole kokenut tarvetta hankkia paljon automatiikkaa sisältäviä ja huomattavasti kalliimpia merkkisalamoita. Lisäksi Godoxin V850/V860 salamat olivat pitkään ainoat saatavilla olevat Li-ion akkuja käyttävät pikkusalamat. Nyt olikin mielenkiintoista selvittää, että millainen on high-end salamavalmistajan näkemys kovan luokan pikkusalamasta.

Kokovertailussa Godox V850.

Speksejä ja ensituntumat

Kooltaan A1 vastaa kookkaamman pään perinteistä pikkusalamaa. Pyöreä välähdyspää tosin kasvattaa paksuutta parin sentin verran. Salama kiinnittyy kameraan ja jalustoihin perinteisellä salamakengällä.

Fyysisesti Profoton pikkusalama on vakuuttava. Salamapää kääntyy kevyesti, mutta ei kuitenkaan heilu itsekseen. Akkua ei työnnetä salaman sisään, vaan se kiinnittyy napakasti salaman etupuolella olevaan akkukenkään. Rakenne on jämäkkä ja ainoat natinat kuuluvat käännettäessä salamapäätä.

Vaikka valmistaja kutsuu A1:stä pieneksi studiosalamaksi, siihen ei saa kiinni valmistajan aiemmin valmistamia valonmuokkaimia. Sen sijaan A1:lle on tehty oma suppeampi lisävarustesarjansa. Varusteet koostuvat tällä hetkellä erilaisista diffuusoreista, geeleistä ja heijastimesta. Nämä kiinnittyvät magneeteilla salaman päähän todella kätevästi ja napakasti. Toivoisin, että Profoto julkaisee jonkinlaisen sovittimen, jolla ainakin valmistajan kevyemmät OCF-sarjan muokkaimet saisi kiinnitettyä kätevästi.

A1:n akku on speksattu 1600 mAh ja 350 täyden tehon välähdykseen. Maltillisilla välähdystehoilla välähdyksien määrä kasvaa huomattavasti. Kierrätysaika täydellä teholla salamassa on 1,2 s ja n. kahden aukon himmennyksellä salaman latautumisesta ei tarvitse erityisesti huolehtia.

Muokkaimeton salama ammuttuna lehtien lävitse. Korkovalona aurinko.

Käytettävyys

Profoto A1:n valikot ovat selkeät ja salama lähti ainakin Canon 6D:n kanssa toimimaan ilman mitään ylimääräistä säätöä. A1 osaa käskyttää langattomasti myös muita valmistajan Airttl-salamoita.

TTL-mittaus eli salaman automaattinen tehonsäätö tuntui luotettavalta, mutta vaatii käyttäjältä huolellista mittauspisteen valintaa. Valaisu menee tyystin pilalle, jos mittauksen ottaa vahingossa esim. varjon puolen poskesta. Tällöin salama koettaa luonnollisesti valottaa sen mukaan polttaen salaman puolella olevan posken kokonaan.

Itse en ole TTL-valaisun suurin fani, mutta miksei sillekin löydy käyttökohteita tilanteista, joissa salaman tehoa joutuisi jatkuvasti säätämään käsin. TTL:ää käyttämällä myös korkovalojen ja päävalon suhde säilyy aina vakiona, vaikka valojen ja kohteen keskinäiset etäisyydet vaihtelesivat.

Salaman teho säädetty TTL-mittauksella. Muokkaimeton salama.
Muokkaimeton salama.

Valo

Mielestäni A1:n oleellisin perinteisestä pikkusalamasta poikkeava ominaisuus on ohjausvalo. Ohjausvaloa ei tarvitse aina, mutta etenkin rakennettua valaisua tehtäessä varjojen paikan näkeminen ennen kuvan ottamista on tosi kätevää. Ohjausvalon teho ei huimaa, mutta se on riittävä sisätiloihin. Ulkotiloissa päivänvalolla siitä ei kuitenkaan ole iloa

Tällaisessa valaisussa ohjausvalosta on erityisesti hyötyä. Muokkaimeton salama.

Profoton välähdyspää on perinteistä poiketen pyöreä ja siihen sisältyy sisäänrakennettu zoomaustoiminto. Päässä olevaa rengasta pyörittämällä valokiilaa voidaan säätää suhteellisen tiukasta pyöreästä spotista koko huoneen kattavaan laajakulmaan. Etenkin tiukemman spotin zoomiasetus osoittautui hauskaksi ja monissa valaisuissa käyttökelpoisemmaksi, kuin mitä perinteisen pikkusalaman vastaava.

Tehoa Profoto A1:stä löytyy täsmälleen saman verran kuin omasta Godox V850:stä, joka taas vertautuu hyvin Nikonin ja Canonin järeimpiin pikkusalamoihin. Tehoa piisaa siis hyvin useimpiin valaisutilanteisiin. Suurimpana haasteena näkisin auringon kanssa kisailun valonmuokkaimien tai pidemmän valaisuetäisyyden kanssa.

Muokkaimeton salama, korkovalona suora auringonvalo.

Loppusanat

Profoton suositushinta on hieman yli 1000 €. Se on muutaman satasen enemmän, kuin Canonin ja Nikonin lippulaivasalamoilla. Tällä lisäkustannuksella ostaja saa ohjausvalon, kunnollisen akun ja pyöreän välähdyspään. Profotoa valmiiksi omistavat kuvaajat saavat A1:stä myös lähettimen. Vaikka kiinalaisvalmistajilta saa pieniä ja tehokkaampiakin akkusalamoita, ei A1:tä vastaavaa ominaisuuspalettia löydy mistään markkinoilla olevista laitteesta.

Näin olen väitän, että Profoto A1 on markkinoiden kallein, mutta myös useammalla mittarilla paras saatavilla oleva pikkusalama. Lisätietoja löytyy valmistajan sivuilta.

Loppuun vielä kiitokset mallintöistä Tanja Paajalalle ja Niko Sihvolle.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

0 kommenttia “Profoto A1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *