Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm f/1.2 PRO

Olympus täydensi muutama viikko sitten PRO-sarjaansa oleellisilla kiinteäpolttovälisillä objektiiveilla. Nyt kokeilussa olleen 45mm f/1.2:n kanssa julkaistiin myös 17 mm versio. Täten Olympus tarjoaa nyt f/1,2 valovoimalla 17, 25 ja 45 mm objektiivit. Tämä on sopiva polttovälisarja useimpien kuvaajien tarpeisiin.

Ulkoisesti Zuiko on mielestäni maltillisen mittainen ja painoinen. Objektiivi tasapainottuu melko hyvin E-M1 rungon kanssa siten, että yhdellä kädellä kuvaaminen on tarvittaessa mahdollista. Muutenkin lyhyt tele myötäilee valmistajan edellisiä PRO-sarjan objektiiveja. Näin ollen se vaikuttaa ulkoisesti tarkasteltuna todella huolellisesti tehdyltä ja kaikin puolin jämäkältä. Valmistaja lupaa, että objektiivi kestää pakkasta, pölyä ja roiskeita.

Mielenkiintoisena havaintona huomasin, että se on itseasiassa hyvin saman kokoinen, kuin 85 mm 2.4 Loxia Sonyn järjestelmään. Vertailu on mielekäs siksi, että kinokoossa 85mm 2,4 tuottaa käytännössä samanlaista kuvaa, kuin 45mm 1.2 m4/3 -maailmassa. Olympus on tilkan paksumpi, mutta toisaalta siinä on automaattitarkennus. Laukussa molemmat vievät käytännössä saman tilan.

Tein huvikseni pienen kokovertailun, johon otin lisäksi peilimaailman verrokin 85mm f/1,8 objektiivilla ja Fujin APS-C kennoisen kameran 56mm f/1,2 objektiivilla.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm f/1.2 PRO @ f/1,2

Käytännössä tämä vertailu kertoo, että Olympus on itse asiassa hieman kookas piirtoympyränsä kokoon nähden. Toisaalta se on näistä varmasti parhaiten sääsuojattu ja muutenkin rakennettu kuin tankki.

Fly-by-wire tyyppinen manuaalitarkennus on samanlainen kuin 25 mm 1.2:ssa, eli paras koskaan kokeilemani. Missään muussa fly-by-wire toteutuksessa ei ole tullut sellaista oloa, että tämähän tuntuu mekaanisesti välitetyltä tarkennukselta. Tarkennus säätyy välittömästi ja loogisesti samaan tahtiin tarkennusrenkaan liikkeiden kanssa.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm f/1.2 PRO @ f/1,2

45mm 1.2 PRO:n automaattitarkennus on laadukkaille m4/3 objektiiveille tyypillinen. Eli nopea ja luotettava. En tarkennellut juuri liikkuviin kohteisiin, mutta paikallaan olevaan kohteeseen tarkennus osuu hyvässä valossa käytännössä viiveettä ja huonossa valossa nopean hakemisen jälkeen.

Ville Kotimäki teki jännän havainnon uutuuden linssisuojasta. Se näyttäisi olevan huomattavasti herkemmin irtoavaa mallia, kuin vanhemman 12-40mm 2.8 pro m.zuikon. Tämä nyt ei ole vakava puute, kun itse kukin voi ostaa objektiiviinsa sellaisen linssisuojan kuin kokee tarvitsevansa.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm f/1.2 PRO @ f/1,2

Joskus tuntuu, että useimpien parempien objektiivien optiset ominaisuudet voisi pääpiirteittäin leikata ja liimata edellisestä kokeilusta. Uudessa Olympuksessa homma menee seuraavasti: se piirtää terävästi jo täydeltä aukolta, himmentäminen parantaa hieman nurkkien piirtoa. Poikittainen aberraatio on hyvin hallussa, mutta pitkittäistä esiintyy suurimmilla aukoilla. Ei kuitenkaan häiritsevissä määrin. Vinjetointiakin on hieman, mutta se poistuu myös himmennettäessä, eikä sillä mielestäni ole väliäkään tyypillisessä potrettikäytössä. Täysikokoisia f/1,2 kuvia löytyy demonstroimaan reunapiirtoa ja kromaattisia aberraatioita.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm f/1.2 PRO @ f/1,2

Valmistaja mainostaa objektiiviaan ns. feathered bokeh -ominaisuudella. Tämän pitäisi tuoda sumennukseen samanlaista pehmeyttä, kuin mitä esim. Fujin käyttämät APD-elementit, mutta ilman ylimääräistä valohävikkiä. En tehnyt niin systemaattisia kokeita, että voisin ottaa kantaa juuri tämän tekniikan vaikutukseen objektiivin piirtoon. Tästä huolimatta täytyy todeta, että se bokehin piirto kieltämättä näyttää pirun hyvältä.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm f/1.2 PRO @ f/1,2

Miellyttävän piirron osatekijöitä on tosiaan aika vaikea eritellä. Mielestäni useammassa 45mm:n kuvassa on mukavan kolmiulotteinen fiilis. Ehkä juuri f/1,2 valovoima (kinarin f/2,4) on sellainen, että se vain yksinkertaisesti sumentaa sopivasti, mutta ei liikaa. Tai sitten testikuviin sattui kivasti muotoileva valo ja vaikutelma syntyy siitä. Tiedä häntä, hyvältä näyttää joka tapauksessa.

Kaiken kaikkiaan tykkäsin Olympuksen 45mm 1.2:sta tosi paljon, enkä keksimälläkään keksi siitä paljoa kritisoitavaa. Jos hinta (n. 1300 €) ei ole este ja ostaja ymmärtää, ettei ole ostamassa kinokoon f/1,2 lasia, niin tämän luulisi täyttävän vaativammankin kuvaajan odotukset.

Loppuun vielä Lotta Jokiniemelle iso käsi mallina toimimisesta.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

5 kommenttia “Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm f/1.2 PRO

 1. Hyvää viikon alkua

  Mitähän mahdoit tarkoittaa ”(….) ostaja ymmärtää, ettei ole ostamassa kinokoon f/1,2 lasia” -maininnalla?

  Valovoimahan on sama f/1.2 on sama valovoima muihin parameterihin (herkkyys ja suljinaika) aivan riippumatta piirtoympyrästä tai polttovälistä.

  Optiikka on varmaankin erittäin hyvä, kuten nuo Olyn Pro-optiikkat tuppaavat olemaan.

  • Moikka! Olet oikeassa, mutta m43 kennon kohinakäyttäytymisen takia tilanne ei ole aivan noin simppeli.

   M43 kennot kohisevat noin kaksi aukoa kinariversioita enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että esim. m43:lla valotettu f/1,2, iso 800, 45mm näyttää kohinan, rajauksen ja syväterävyyden osalta samalta, kuin kinarikameralla valotettu f/2,4, ISO 3200 ja 90mm. Tämä edellyttää sitä, että kinarin kuva on pienennetty samoihin pikselimittoihin m43 kuvan kanssa. Tässä on toki vaihtelua eri kennovuosikertojen välillä, mutta nyrkkisääntönä tämä tuntuisi pitävän paikkaansa.

   Eli Oly vastaa kyllä kinarin 45mm 1,2 lasia, jos kinarin valmiista kuvasta kropattaisiin keskeltä m43:a vastaava palanen. Muuten vastaavuudessa tulee ottaa huomioon polttovälikerroin ja se, että kinomaailman optiikkaa voi himmentää kaksi aukkoa ja kompensoida sitä herkkyydellä ja saada silti samanlaista kuvanlaatua kuin m43:lla.

 2. Raimo Hyttinen

  Ei kai tuota voida noin suoraan laskea. Kameran ohjelmisto ja kennon ominaisuudet toki vaikuttavat. Minulla on kokemusta olympuksen m1 :stä. Iso 2000 tuottaa aivan hyvää kohinatonta kuvaa f1,8 25mm kuvattaessa kaupunkia yövalaistuksessa, eikä tärähdä sulinajalla 1/30, jopa 1/20 sek rungon vakaajan ansiosta. Nyt on myös paras kamera hämäräkuvaukseen käytössä eli Sony a7 mIII .
  Voinpa verrata näitä sonyn 90mm f2,8 kera.

  • Näin se kuitenkin menee. Uskoisin, että saat vastaavat tulokset tuollakin testiparilla. Tämä väite perustuu siis Villen ansiokkaaseen kirjoitukseen ( https://valovuoto.fi/kinokenno-on-paras-kenno/ ), muihin omiin kokemuksiin ja DxO:n mittauksiin. Ilmiö on nähtävissä myös Dpreviewin testikuvissa. Tottakai pitää huomioida, että kennot ovat muuten suurinpiirtein samaa sukupolvea/tasoa, eli erona on vain koko.

   Tämän linkin takaa löytyy E-M1 Iso 800 vs. A7 III ISO 3200. Tässä vertailussa Sony vetää kahden aukon takamatkasta huolimatta selkeästi kliinimmän kuvan. https://tinyurl.com/ybztujlr

   Muistathan tehdä oman kokeilun raakakuvalla ja laittaa LR:stä tai vastaavasta softasta kohinanpoistot pois päältä tai ainakin pitää molemmissa samat asetukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *