Olympus julkaisi 17mm ja 45mm f/1.2 PRO -objektiivit

Olympus julkaisi juuri M.ZUIKO Digital ED 17mm F1.2 PRO ja M.ZUIKO Digital ED 45mm F1.2 PRO -objektiivit.

Uutuudet jatkavat hyvin pitkälti samalla linjalla aikaisemman 25mm F1.2 PRO:n kanssa. Sellaisen eron Olympus ilmoitti, että näissä on erityisesti kiinnitetty huomiota taustasumennuksen eli bokehin luonteeseen. Objektiiveissa on käytetty elementtejä, jotka valmistajan edustajan mukaan vastaavat APD-elementin efektiä ilman valovoimahävikkiä*. Valmistaja kertoo, että siirtymä kuvan terävältä alueelta sumealle alueelle on erityisen pehmeä.

M.ZUIKO Digital ED 45mm F1.2 PRO

Uudet kiinteäpolttoväliset objektiivit ovat erittäin tervetulleita järjestelmän valikoimaan. Nyt 1,2 valovoimalla saa ainakin itselleni tärkeimmät 35, 50 ja 90 mm polttovälit. Kinovastaavat valovoimat ovat f/2,4, joka tarkoittaa sitä, että etenkin 45 (90) mm versiolla saa kohdetta jo kovastikin irti taustasta.

M.ZUIKO Digital ED 17mm F1.2 PRO

Olympuksen PRO-objektiivit ovat perinteisesti olleet todella laadukasta tekoa ja niiden on ihan toimituksen omassa käytössä todettu kestävän rankkojakin sääolosuhteita. Tästäkin huolimatta en voi olla kritisoimatta PRO-sarjan hintoja. Yli 1000 € f/2,4 vastaavista peruspolttovälin objektiiveista on paljon, vaikka ne olisi tehty avaruusmateriaaleista. Tässä kohtaa Valovuoto seuraa tarkasti Olympuksen PRO-sarjan ja Sigman C-sarjan kilpailutilannetta.

Lisää tietoja tarjoaa ainakin Dpreview.

*Artikkelia päivitetty 25.10.2017 klo 23.20 valmistajan korjauksen perusteella. Alun perin uutisessa kritisoitiin tiedotteen tietoa, että objektiivin f/1,2 arvo vastaa T1.2 arvoa. Valmistajan edustaja tarkensi asiaa siten, että valohävikki on ainoastaan tavallista pienempi.

Kategoriat Uutiset

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

1 kommentti “Olympus julkaisi 17mm ja 45mm f/1.2 PRO -objektiivit

  1. Itse olen kuvannut tässä mainitulla 25mm:n objektiivilla ja havainnut taustasumennuksen pehmeyden. Tämä on saavutettu optisella palloaberraation alikorjauksella täydellä f1.2 aukolla kuvattaessa. Objektia himmennettäessä ilmiö katoaa.

    Terävyysalueen etupuolella ilmiö kuitenkin kääntyy vastakohdakseen. ”Etusumennus” muuttuu laadultaan heikoksi kun aberraatio toimiikin toisin päin. Se voi olla häiritsevää, erityisesti jos etualalla on esim. jokin pensaan oksa. Parin pykälän himentämisellä toki tästäkin selviää. Tämä kannattaa tiedostaa kun tällä objektiivilla kuvaa.

    Miellyttävä taustahimmennys on kuitenkin sellainen ominaisuus, josta en luopuisi, vaikka sen kääntöpuolena onkin laadullisesti heikko etuhimmennys. Nämä tilanteethan ovat käytännössä harvinaisempia. Omien objektiivien ominaisuudet kuitenkin kannattaa tiedostaa.

    Olympus on joka tapauksessa tehnyt hienon innovaation tämän f1.2 sarjan objektiivien kohdalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *