Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED

Olympus- ja muutkin M4/3 kuvaajat ovat innolla odottaneet uusia automaattitarkenteisia f/1.2 tai nopeampia objektiiveja. Panasonicin erinomaisen, mutta infernaalisen kalliin 42.5mm 1.2:n rinnalle julkaistiin viime syksynä useamman satasen edullisempi Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED.

Fyysinen olemus

Olympuksen fyysinen olemus on vakuuttava. Metallia on viljelty säästelemättä, eikä mitään nitkumisia tai natinoita esiinny. Objektiivi on kokoisekseen painava, mutta kameraoptiikan absoluuttisella mitta-asteikolla vielä höyhensarjaa (410 g). Olympus lupaa objektiiville sääsuojausta, joka on mukava lisä etenkin sääsuojattujen E-M5 ja E-M1 -sarjan runkojen kanssa.

Käsitarkennus kytkeytyy päälle vetämällä tarkennusrengas taakse. Tällöin renkaan alta paljastuu tarkennuksen mitta-asteikko. Käsitarkennuksen tuntuma oli fly-by-wire tekniikasta huolimatta yllättävän täsmällinen. Itseasiassa minun piti hetki pähkäillä, että onko kyseessä sittenkin ihan mekaaninen tarkennus. Kyseessä on siis paras koskaan kokeilemani fly-by-wire toteutus.

Tarkennuksen aikana objektiivissa ei tapahdu mitään ulkoista liikettä. Etuelementti ei pyöri, eikä tarkennus venytä ulkoisia mittoja.

Objektiivin mukana tulee muovinen vastavalosuoja. Se kiinnittyy paikoilleen napakasti, eikä irtoa ilman erillisen lukitusnapin painamista. Tämä on minusta ainoa oikea tapa suunnitella vastavalosuojan kiinnitys. Tosin pienen luukun olisivat voineet vielä lisätä suojan kylkeen ND- ja polarisaatiosuotimien kääntelyä varten. Kyseessä on sen verran syvä vastavalosuoja, että noiden sorkkiminen vastavalosuoja asennettuna lienee vaikeaa.

Tarkennus

Testasin tätä objektiivia jo sen julkistustilaisuudessa Kölnissä viime vuoden syksyllä silloin uuden E-M1 mark II -kameran kanssa. Testitilanne oli hämärä messuhalli ja siitä huolimatta kamera tarkensi todella, siis todella, nopeasti melko kontrastittomiinkin kohteisiin.

Omalla ykkösmallin E-M1 rungolla tarkennus ei ollut aivan yhtä häikäisevän nopea, mutta silti aivan riittävän nopea omaan käyttööni. Myös tarkennuksen osumisprosentti oli kiitettävä.

Tarkennus on saatu suunniteltua myös miellyttävän hiljaiseksi. Väittäisin, että tarkennuksesta ei kuulu kuvattavalle asti mitään. Kameran sisäisen mikin kanssa en tullut kokeilleeksi, että jääkö siitä mitään videon ääniraidalle.

Optinen suorituskyky

Objektiivin tuottama epäterävän alueen piirto on mielestäni todella pehmeä, mutta ehkä jopa vähän luonteeton. Sitä voisi ehkä kutsua insinöörimäisellä tavalla laadukkaaksi. Ainakaan se ei pistä erityisesti silmään, joka on monesti kuvassa hyvä asia. Myös etualalla olevien epäterävien kohteiden piirto on neutraalin pehmeää.

Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/1.2
Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/1.2

Objektiivin piirto on mielestäni varsin riittävä Olympuksen nykyisille 16 ja 20 megapikselin kennoille. Reunapiirto paranee hieman himmennettäessä, mutta suurin piirtein koko kuva-ala on käyttökelpoista jo täydeltä aukolta lähtien.

Reunapiirrossa oli kuitenkin jo 16 mpix kennolla hieman toivomisen varaa. Jäin vähän miettimään, olisiko se jo häiritsevän pehmeä, mikäli objektiivin takana olisi 40 tai enemmän megapikseleitä. En kuitenkaan tämän takia jättäisi tätä objektiivia ostamatta, koska tällaisen objektiivin pääkäyttö on kuitenkin muualla kuin läpiterävissä maisemakuvissa.

Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/1.2. 1:1 suurennos.
Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/4. 1:1 suurennos.

Todella suuriaukkoiseksi suunniteltu objektiivi ei varmaan voi edes olla täysin vapaa värivirheistä. Tästä huolimatta ne eivät vaivanneet 25 millisen kanssa missään käytännön kuvaustilanteessa. Erikseen kutittelemalla objektiivista sai kyllä esiin niin kromaattista- kuin pitkittäistäkin aberraatiota. Molemmat ilmiöt vähenivät himmentämällä kuvausaukkoa.

Pahoja flareja en myöskään saanut käytännön tilanteissa esille, mutta niitäkin kyllä ilmaantuu ledillä/studiovalolla tms. osoittelemalla.

Näin ollen Olympuksen valovoimainen normaaliobjektiivi on ehkä jopa hieman parempi, kuin todella valovoimaiset normaaliobjektiivit yleensä. Monet kinokoon ”vastaavat” objektiivit ovat uhranneet valovoiman takia enemmän optiikan muuta suorituskykyä.

Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/1.2. 1:1 suurennos. Esimerkki kromaattisesta aberraatiosta.
Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/1.2 @ f/1.2. Esimerkki pitkittäisestä aberraatiosta.
Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/1.2

Valovoima käytännössä

Kuvittelen, että yleisin syy tämän objektiivin ostamiseen on sen valovoiman tuoma helpotus hämäräkuvaukseen. Hämäräkuvauksen haasteet ovat varmasti tuttuja kaikille sitä m43-kameralla harjoittaneille.

Tässä kohtaa tulee mielestäni 25mm 1.2:n suurin hinta/laadullinen kompastuskivi. Speksejä katsoessa f/1.2 valovoima kuulostaa paljolta, mutta käytännössä tilanne on hieman toinen. Vierekkäin vertailemalla huomasin, että 25mm 1.2 päästää valoa lävitseen vain ⅔ aukkoa enemmän, kuin Olympuksen 25mm 1.8. Syväterävyydessä ero on varmaankin juuri kokonaisen aukon, mutta objektiivien T-arvolla on vain ⅔ aukon ero.

Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/1.2

Käytännön kuvaamisessa ero on melko pieni. Omissa töissäni se lykännee illan hämärtyessä salaman esiin kaivamista maksimissaan tunnilla, jos silläkään.

Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että valovoima tuo etua myös tarkennuksen nopeuteen ja täsmällisyyteen. Tämä ei ole universaali fakta, mutta tuntuu pätevän m43-kameroiden suhteen.

Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED @ f/1.2

Ostajan on myös hyvä muistaa, että edes f/1.2 valovoima ei tee m4/3 kamerasta kilpailijaa kinokameralle, jos mittarina on pelkkä kuvan kohinan tai taustan sumentumisen määrä. Vierekkäin vertailemalla m4/3:n 25mm f/1.2 ja kinokoon 50mm f/2.4 tuottavat suurinpiirtein identtistä lopputuotosta (kuvakulma, syväterävyys, kohina), mikäli verrokkikameroissa on suurinpiirtein saman sukupolven kennotekniikat.

Loppusanat

Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED on hienosti viimeistelty ja laadukas tuote. Se on mielestäni paras rahalla saatava m4/3-järjestelmän 25 mm objektiivi. Silti en itse ostaisi sitä, koska melkein tonnin edullisempi Olympus 25mm f/1.8 on lähes yhtä hyvä. Se ei ole fyysisesti yhtä vakuuttava, mutta se on todella kevyt, pieni ja suoriutuu optisesti lähes yhtä hyvin.

Mikäli raha ei ole ongelma tai ostaja haluaa välttämättä parasta, on 25mm 1.2 oikea valinta. Meille muille 25mm f/1.8 on mielestäni fiksumpi ostos.

Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED maksaa kirjoitushetkellä noin 1200 € ja tarkempia speksejä löytyy Olympuksen sivuilta.

Loppuun vielä kiitokset mallin työstä Saija Sahariselle (punainen paita) ja Amalia Rissaselle (keltainen paita).

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

2 kommenttia “Olympus 25mm f/1.2 Pro M.Zuiko Digital ED

  1. Kiitos! Olipa loistoarvio, myös näin mikrojärkkärimarkkinoita sivusta seuraavana täyden kennon kuvaajana kiinnosti lukea huomiot ja ajatukset loppuun asti. Loistavaa! Samanlaisia lisää. Keep it up!

  2. Pingback: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm f/1.2 PRO - Valovuoto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *