Nikon Z ensikokeilussa

Minulla oli eilen ilo piipahtaa Lontoossa Nikonin pressitilaisuudessa, jossa Nikon esitteli lehdistölle tänään julkaistun uuden kamerajärjestelmänsä, Nikon Z:n. Tapahtuma koostui lyhyestä kalvosulkeisesta, jonka jälkeen pääsimme kokeilemaan uutta kameraa. Valitettavasti kokeilussa olleet kamerat eivät vastanneet täysin lopullisia tuotantomalleja, joten testikuvia en voinut tuoda kotiin. Tämän jutun käyttökokemukset perustuvat Z7-malliin.

Esillä oli kaksi uutta mallia, 6 ja 7. Kamerat ovat kennoja lukuun ottamatta täysin identtisiä. Listaan tähän oleellisimmat molemmista kameroista löytyvät ominaisuudet:

 • 3,6 Mp sähköinen etsin
 • Uusi Z-bajonetti ja uusi S-objektiivisarja
 • Vaihe- ja kontrastitarkennusta hyödyntävä automaattitarkennus. Tarkennusalue peittää 90% kuva-alasta.
 • Viiden aukon kennokuvanvakain
 • Yksi korttipaikka (XQD)
 • 30P 4K ja 120P FHD videokuvaus. 10 bittinen ulostulo HDMI:n kautta.
 • Sääsuojaus

Mallit ovat tosiaan identtiset kaikilta muilta osin, paitsi kennon. Kalliimmassa seiskassa on 45,7 Mp kenno, jossa on enemmän tarkennuspisteitä, 493 kappaletta. Kuutosesta tarkennnuspisteitä löytyy 273.

Kennon myötä myös sarjakuvauksessa on eroa siten, että kuutonen pystyy 12 kuvaan sekunnissa, kun taas seiskan ostajat joutuvat tyytymään ”vain” yhdeksään. Natiivi herkkyysalue Z6:ssa kulkee välillä ISO 100 – 51200 ja seiskassa 64 – 25600.

Näppituntumat

Uutuudet ovat ulkoisesti täysin identtisiä ja istuivat käteen hyvin. Takapaneelista löytyvä joystick toimi erinomaisesti. En tosin aina ymmärtänyt, että milloin sitä tulee käyttää ja milloin taas nuolinäppäimiä. Nikonin edustaja tosin sanoi, että tikun toimintaa voi kustomoida. Erityisesti tykkäsin bajonetin vieressä olevista funktionäppäimistä, joita oli todella kätevä painella.

Rungon koko on jossain Fuji X-H1:n ja Sony A7 -sarjan välillä. Kahva on varmasti riittävän suuri, mutta kovin korkea se ei ole. Suurempikätisillä pikkusormi jäänee ilman tukea.

Nikonissa on kaksi näyttöä, järkevästi ylös ja alas kääntyvä takatelkkari sekä perinteinen kuvaustiedot näyttävä pikkunäyttö kameran päällä. Takatelkkari ottaa vastaan kosketuksia ilman suurempia viiveitä, mikä onkin tätä päivää. Ylänäyttö olisi saanut olla mallia Fuji, joka näyttää perustiedot akusta ja muistikortista virran ollessa pois päältä. Näin ei kuitenkaan ole ja ylänäyttö sammuu kokonaan virtojen mukana.

Näyttöön liittyen manuaalitarkennuksen avuksi on saatavilla focus peaking ja videossa valotuksen avuksi seeprakuviot. Itse olisin toivonut seepraa myös stillipuolelle, mutta nyt on tyydyttävä histogrammiin ja silmämääräiseen arviointiin. Peaking toimii myös still-kuvissa.

Kameran etsin on erinomainen, parhaita joita olen koskaan käyttänyt. Viivettä ei ilmennyt ja kuva oli suuri ja vailla mitään omituisia sivuoireita.

Nikonin edustajat painottivat, että molemmat rungot ovat tehty samoilla laatustandardeilla kuin D850. Tämä on aika paljon sanottu, koska Z6 on huomattavasti D850 edullisempi. Lyhyen sormeilun perusteella tälle väitteelle voi kuitenkin olla katetta, sillä kamera tuntui kaikin puolin jämäkältä eikä osoittanut mitään nitkumista tai natkumista.

Valikot olivat tuttua Nikonia eli hyvät ja selkeät. Uskon, että aiemmin Nikonia käyttäneet pääsevät tähän kameraan kiinni alta aikayksikön.

Tarkennus

Tämä alue kiinnosti itseäni eniten ja koetin kokeilla sitä mahdollisimman paljon annettun ajan puutteissa. Zetoista löytyi kaikki oleellisimmat tarkennustilat, joita nyt nykykameralta voi odottaa. Nikon oli tosin tyytynyt ainoastaan kasvotarkennukseen jättäen erillisen silmätarkennustilan tällä kertaa pois.

Kokeilin tarkennuksen seurausominaisuuksia sekä kasvojentunnistuksella, että ilman. Etenkin uusilla natiiveilla objektiiveilla homma tuntui toimivan moitteetta. Tarkennus pysyi lukituksen jälkeen kiinni kiitettävän hyvin ja reagoi nopeisiinkin etäisyyden muutoksiin. Esimerkiksi kohti syöksyvä miekkailija pysyi fokuksessa varsin kiltisti 24-70/4 kittiobjektiivilla käytettäessä 70mm polttoväliä.

Kasvojakin tarkennus seurasi mallikkaasti ja kamera tarjosi mahdollisuuden valita, mitä kasvoja seurataan. Kasvotarkennuksen saa valitettavasti päälle vain kaikkein automaattisimmassa tarkennustilassa. Mikäli käyttäjä haluaa vaihtaa vaikkapa yksittäisen pisteen tarkennukseen, joutuu hän tekemään muutaman ylimääräisen klikkauksen. Valikkorumbaa tähän ei kuitenkaan tarvita. Nikonin edustajat totesivat, että tätä asiaa tutkitaan jatkossa.

Seuraavassa tarkennuksessa huomasin, että kamera hienosäätää tarkennusta pykälittäin nopealla syklillä. Tästä toiminnasta lähtee vaimea, mutta korvin kuultava naksutus. Tämä ei haittaa stillikuvaamista mitenkään, mutta odotan mielenkiinnolla, että aiheuttaako tämä videoon sivuoireita.

Kaiken kaikkiaan tarkennus jätti luotettavan vaikutelman, enkä tämän kokeilun perusteella usko, että ostaja pettyisi tähän kameran osa-alueeseen. Alla on lyhyt video, missä kuvasin puhelimella hieman tarkennuksen toimintaa ja kameran valikoita.

Objektiivit

Uutuuden kanssa julkaistaan vielä tänä vuonna 24-70/4, 35/1.8 ja 50/1.8. Uusi objektiivisarja tottelee S-nimeä.

Viisikymppistä en päässyt näkemään, mutta pidin erityisesti kolmeviitosesta. Sen koko oli kohtuullinen ja mikäli testikuvat ja Nikonin edustajien todistukset pitävät paikkaansa, on kyseessä todella mukava perustyökalu. Muutaman nähdyn esimerkkikuvan perusteella objektiivin piirto on todella hyvällä tasolla ja bokehkin näytti miellyttävältä. Tämä pitää kuitenkin varmistaa ihan omin käsin ja silmin, kunhan testikappaleet eksyvät Suomeen asti.

Kaikki objektiivit tuntuivat fyysisesti laadukkailta, vaikka henkilökohtaisesti en erityisemmin pidä zoomauksen yhteydessä pidentyvästä malleista ja 24-70 zoomi oli juuri tällainen. Myös objektiivit ovat Nikonin mukaan sääsuojattuja ja kiinnityksestä ainakin löytyi kumitiiviste.

Nikon esitteli myös uusien objektiivien roadmappiaan ja se näytti mielestäni kaikin puolin järkevältä. Ensi vuoden aikana tarjolla on ainakin minulle oleellisimmat polttovälit järkevillä valovoimilla. Kermana kakun päälle valikoimaan on tulossa manuaalitarkenteinen 58 mm / 0.95 Noct normaaliobjektiivi. Tästä objektiivista tulee varmasti haluttu kappale etenkin harrastajien keskuudessa. *(Korjattu 23.8.2018, alkup. jutussa ei mainintaa manuaalitarkennuksesta)

Kuvanlaatu

Kuvanlaadusta on mahdoton sanoa mitään kovin varmaa. Emme tosiaan saaneet mukaan kuvaamiamme kuvia eivätkä raakakuvat aukeisikaan vielä Adoben ohjelmilla. Olettaisin, että kuvanlaatu vastaa kuitenkin muita nykypäivän kinokennoisia kameroita.

Video

Videonkaan laadusta on vaikea sanoa tällä hetkellä mitään. Tarkennus on varmasti parempi kuin missään aikaisemmassa Nikonissa. 4K-video onnistuu max. 30 FPS vauhdilla ja Full HD 120 FPS. Erona Sonyyn HDMI-ulostulo on 10-bittistä tavaraa ja kamerasta löytyy myös loiva N-log –profiili.

Kysyin mahdollisestia Full HD –kuvan lineskippingistä, joka on vaivannut ainakin joitain Sonyn A7 –sarjan kameroita. Nikonin edustajat vastasivat, että eivät voi kieltää tai vahvistaa käytettyjä skaalausmetodeja.

Akkukesto

Virallisessa lehdistötiedotteessa ei ole mainintaa akkukestosta. Nikonin esityksessä kuitenkin todettiin, että standardisti mitattu akkukesto on jossain 300 – 400 kuvan välillä. Käytännössä testikäyttäjät ovat kuitenkin kuvanneet noin 600 ruutua. Vilkaisin testiakun speksejä ja potkua näytti löytyvän mukavat 1900 mAh.

Hinta

Etenkin Z6:n hinta yllätti minut positiivisesti. Verollinen suositusjälleenmyyntihinta on 2399* euroa ja Z7 rankaisee lompakkoa 3899 euron verran. Adapterin vanhoihin Nikon laseihin saa kittinä satasella ja erikseen 319 eurolla. (*Julkaisussa Z6-rungon hinta oli 2099, mutta Nikon nosti sitä pari päivää julkaisun jälkeen virheeseen vedoten.)

Objektiiveista 24-70 mm on 1149 €, 35 mm 999 ja 50 mm 699 €. Kittinä ostettuna zoomille jää hintaa n. 700 €. Toki tiedoissa oli ilmoitus, että hinnat saattavat elää.

Objektiivien hinnat ovat valovoimaan nähden kovan kuuloisia, mutta jos ne ovat optiselta suorituskyvyltään luvatun kaltaisia, niin niiden kanssa pystyy elämään. Ainakaan fyysisessä viimeistelyssä ei pitäisi olla nokan koputtamista.

Z7 ja kittiobjektiivi on saatavilla lokakuun loppupuolella ja loput tuotteet seuraavat marraskuun lopulla.

Kilpailuasetelma

On luonnollista verrata uusia Nikoneita Sonyn A7 -sarjaan. Kuutonen kilpailee A7 III kanssa ja seiska taas A7R III:n. Kilpailuasetelma on mielenkiintoinen eikä kumpikaan kamera ole selkeästi toistaan parempi.

Tämän nopean kokeilun perusteella Nikonissa vetää puoleensa sääsuojaus ja A7 III:tä parempi etsin. Sonyssä taas vaikuttaisi olevan himpun verran vakuuttavampi tarkennus, kaksi korttipaikkaa ja tällä hetkellä laajempi natiivi objektiivivalikoima. Tätä tosin tasoittaa Nikonin vähintään kohtuullisesti toimiva F-mountin adapteri.

Kaiken kaikkiaan Nikonista jäi positiivinen vaikutelma ja olen todella iloinen, että toinen suurista valmistajista on nyt siirtynyt nykyaikaan. Odottelen suurella mielenkiinnolla pidempää kokeilua.

Valveutuneet kamerakaupat, kuten Foto Monza, ottavat jo vastaan ennakkotilauksia. Jos varaat näistä linkeistä joko Z6:n tai Z7:n, niin tuet samalla vaivattomasti Valovuodon toimintaa. Kiitos!

6 kommenttia “Nikon Z ensikokeilussa

 1. Sivustaseuraaja

  On kyllä mielenkiintoinen julkistus Nikonilta.
  Itseäni kun ei nuo peililliset kiinnosta tippaakaan niin on hienoa, että tuonne ff-peilittömiin saadaan kilpailua aikaiseksi.

 2. Kiitos! Mukava saada suomalaisia ensikokemuksia uutuuksista. Vaikka itse kuvaan edelleen mielelläni toimeksiantoni kahdella D750:llä, on hyvä kuunnella keskustelua peilittömistä. Varsinkin äänetön kuvaus kiinnostaa tapahtumissa kuvaamisen takia.

  • Se on kyllä joissain tilanteissa mukava ominaisuus. Rolling shutter jellot on vielä ongelma muilla, paitsi Sony A9:llä ja Olyn E-M1 mark II:lla. Voi toki olla muitakin, joita ei nyt tule mieleen. Tällä Nikonilla jelloa ainakin sai aikaiseksi, jos kuvassa oli liikettä ja silent shutter päällä. Mutta toisaalta taas, silloin kun pitää olla hiljaa, niin harvoin kohdekaan kauheasti veuhkaa.

   • Rolling shutter jelloista hiljaisen sulkimen kanssa en osannut odottaa, vaikka elektronisen sulkimen kanssa olisihan se pitänyt osata nähdä. Harmi!

 3. Moi

  Melko pitkään ollut Z6 ennakkotilaus jo sisässä. Onko täällä tarkempaa tietoa, milloin saapuvat meidän jälleenmyyjille Suomeen?

  • Ei valitettavasti tietoa tästä. Mekään ei olla saatu testikappaletta haltuun. Jotain huhuja on, että vaikeuksia saada tehtaasta pihalle tarpeeksi kovalla syötöllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *