Näin tehdään objektiivi – vierailu Sigman tehtaalle

Objektiiveihin liittyy varmasti enemmän intohimoja ja tunteita kuin kaikkiin muihin kuvausvälineisiin yhteensä. Eikä suotta, sillä objektiivi on kameran tärkeimpiä komponentteja ja se vaikuttaa kuvaan enemmän kuin yksikään muu osakokonaisuus. Vierailu Sigman tehtaalle osoittaa, että objektiivin suunnittelu ja valmistus voi olla jopa vaativampaa kuin kameran.

Tehtaan aulassa on esillä koko mallisto.

Sigma on perustettu jo vuonna 1961, mutta toiminta alkoi Tokion alueella ja pysyi siellä vuoteen 1974, josta lähtien objektiiveja on valmistettu nykyisellä paikalla Aizussa n. kolmen tunnin junamatkan päässä Tokiosta pohjoiseen. Nykyinen tehdas on moderni teollisuuslaitos ja työllistää 1400 henkilöä, jonka lisäksi Kawasakissa sijaitsevassa pääkonttorissa työskentelee 200 henkilöä. Objektiivien lisäksi tehtaalta lähtee kameroita, mutta niiden osuus on vain murto-osa tuotantokapasiteetista.

Sigman valmistus on kokonaan Japanissa alihankintaa myöten, mutta raaka-aineita ja elektroniikan komponentteja tuodaan jonkin verran ulkomailta. Alihankkijat ovat tehtaan lähistöllä, mikä toimitusjohtaha Kazuto Yamakin mukaan helpottaa asiointia ja nopeuttaa toimintaa. Kielimuurikin jää pois, kun kaikki puhuvat samaa kieltä.


Kuuntele Kazuto Yamakin haastattelu Valoaalloilla-podcastissa.

Yamakin puheista heijastuu myös halu säilyttää paikalliset työpaikat, vaikka esim. työvoimakustannukset ovat Japanissa paljon korkeammat kuin esim. Kiinassa tai Kaakkois-Aasiassa. Tämä on yksi syy siihen miksi Sigma tähtää ns. premium-tuotteiden valmistajaksi. Työvoiman vaihtuvuus on lähes olematonta, mikä on Yamakin mielestä hyvä asia ja parantaa tuotantoa, kun työntekijät osaavat hommansa.

Yamaki on lievästi huolissaan kutistuvista kameramarkkinoista ja kun kysyn, niin hän väläyttää mahdollisuutta valmistaa objektiiveja teollisuuden tarpeisiin. Hän kuitenkin sanoo heti perään, että se olisi melko tylsää puuhaa verrattuna kameroiden objektiivien valmistukseen. Samalla hän osoittaa neukkarin pöydällä lepäävää 105 mm f/1.4 Art-sarjan uutukaista ja lisää hymyillen, että tällaisten tekeminen on hauskaa.

Magnesiumosien käsittelyyn ja työstöön valmistui keväällä 2018 uusi laitos.

Uusin rakennus tehtaan tontilla on magnesiumosien käsittelyyn varattu tila, joka otettiin käyttöön vasta kevättalvella 2018. Aikasemmin magnesiumosat tulivat alihankkijoilta, mutta Yamaki kertoi, että laatu ja hinta eivät kohdanneet, joten he päättivät aloittaa valmistuksen itse. Rakennus on erillään muusta tehtaasta palovaaran vuoksi, sillä koneistuksesta jäävät lastut ja pöly on erittäin tulenarkaa.

Prässäämällä valmistetaan metalliosia objektiivin sisälle.
Objektiivin sisään mahtuu monta pientä osaa. Kuvassa zoom-renkaan hahloon sopivia laakeriholkkeja.

Päärakennuksen käytävät ovat puhtaita ja mieleen tulee paikoitellen häivähdys scifi-leffaa, kun vaaleat seinät jatkuvat miltei loputtomiin, eikä ihmisiä juuri näy eikä ääntä kuulu. Yamakin avatessa käytävän varrella oven teollisuusmelu purkautuu ulos. Oven takana mekaaniset prässit painelevat pellistä himmentimen lamelleja, lamellien kannattimia ja muita objektiivien sisäkaluja. Prässätyt metalliosat valmistuvat omassa yksikössään ja heti alkuun tulee mieleen, että objektiivissa todellakin on aika monta osaa linssielementtien ja kuoren lisäksi.

Alumiiniosia odottamassa pintakäsittelyä.
Ruiskuvalumuottien kasausta muoviosien valmistusta varten.

Koneistuksessa Sigma on siirtynyt yhä enemmän monitoimikoneisiin, jotka tekevät useita työvaiheita. Valmistustoleranssit pienenevät, kun osa tarvitsee kiinnittää koneistusta varten vain kerran. Kazuto Yamakin isä, joka perusti tehtaan, oli sitä mieltä, että valmistustoleranssit pitää saada niin pieneksi, että objektiivit eivät tarvitse kalibrointia. Näin toimittiinkin pitkään ja Yamakin mukaan heillä on siksi perinteet tarkkaan laatuun. Modernit yli 40 mp digitaalikamerat kuitenkin paljastavat pienimmätkin poikkemat toleransseseista ja siksi nykyään Sigman objektiivit valmistetaan niin, että säätäminen on mahdollista jälkeenpäin.

Sigman toimitusjohtaja Kazuto Yamaki pitelee 14-24 mm f/2.8 zoomin etulinssiä.

Sigma on kehittänyt asfääristen valettujen linssielementtien valmistusta ja tulokset näkyvät mm. uuden 14 – 24 mm f/2.8 zoomin etulinssissä, jollaisen tekeminen perinteisin menetelmin olisi hidasta ja monin verroin kallimpaa. Valujälki on lähes täydellinen, sillä linssielementti on valun jälkeen valmis pinnoitukseen. Kiillotusta tai muuta viimeistelyä ei tarvita. Iso osa linssielementeistä valmistetaan kuitenkin hiomalla, sillä se on edelleen kustannustehokkain tapa moneen linssityyppiin.

Prototyyppiosastolla tahdään linssejä objektiivien prototyyppeihin sekä pienien sarjojen objektiiveihin. Tässä valmistuu linssielementti 200-500 mm f/2.8 zoomiin.

Lähes jokaisessa objektiivissa on yhteen liimattuja linssielementtejä, jotka esim. kumoavat toistensa kromaattiset aberraatiot. Kokoonpano-osastolla elementtien väliin laitetaan mikroskooppisen ohut kerros liimaa, minkä jälkeen elementtien kohdistus tarkistetaan ja lopuksi liima kovetetaan uv-valolla. Tuloksena on kahden elementin linssiryhmä, joka on yhtä palaa.

Tarkennus- ja zoomausrenkaisiin kiverretaan numerot,
jotka sitten värjätään valkoisella musteella.

Lasilaatujen kehitys ja monipuolistuminen on ollut yksi merkittävä objektiivien valmistuksen edistys vuosien saatossa. Objektiivin teknisissä tiedoissa saattaa olla maininta, että esim. 19-elementin rakenteessa on mukana 4 erikoislasielementtiä. Tästä tuleekin helposti mielikuva, että niiden neljän erikoiselementin lisäksi kaikki muut elementit ovat samaa lasia. Todellisuudessa lähes jokainen linssielementti on valmistettu eri lasilaadusta ja esim. UD- tai ED-lasilaatuja on useita, joita sovelletaan käyttötarkoituksen mukaan.

Maalin kuivatuslinja on iso laite.
Himmenninlamellit menossa maalaukseen.
Bajonetit saavat kromipinnan, joka ei aiheuta allergisia oireita.

Tuotannon suunnittelu on yksi vaativimpia tehtäviä kertoo Yamaki, kun kävelemme maalauslinjan läpi. Kaikkia malliston objektiiveja ei voi valmistaa samaan aikaan ja siksi pitää osata arvioida mahdollisimman tarkkaan kunkin hetken markkinat ja suunnitella tuotanto sen mukaan. Maalaus ei kuulosta kovin oleelliselta objektiivien valmistuksessa, mutta pintakäsittelyn maalauslinja kuivaamoineen on isoimpia kokonaisuuksia tehtaalla. Toisaalla pienempi maalausosasto käsittelee osan linssielementeistä, joiden ulkokehä maalataan mattamustaksi heijastusten ehkäisemiseksi.

Linssielementit tarkistetaan ilmakuplien ja muiden virheiden varalta. Hämärässä yleisvalossa virheet on helpompi havaita.

Objektiivin tuotekehitys kestää yhdestä kolmeen vuotta alusta loppuun, ensimmäisestä ideasta valmiseen tuotteeseen. Esimerkkinä uusi Sigma 105 mm f/1.4 Art, joka on ollut vaativa tehtävä. Objektiivin kehitys aloitettiin vuoden 2015 lopulla ja tavoitteeena oli maailman paras 105 mm f/1.4 tele. Matkan varrella saman kaltainen objektiivi tuli toiseltakin valmistajalta, mutta se oli suunnattu eri käyttäjille, joten Sigmalla päätettiin viedä projekti loppuun. Tänä keväänä valmis tuote julkistettiin ja kaupasta se on ostettavissa tämän vuoden kesällä.

Kokoonpano tehdään puhdastilassa.

Peilittömät kamerat asettavat omat haasteensa objektiivien suunnittelulle tarkennuksen osalta. Peilittömän kameran objektiivin tarkentava linssi tai linssiryhmä pitää olla erittäin kevyt, jotta nopea edestakainen liike on mahdollinen. Se tuo varsinkin huippuobjektiivien optiseen suunnitteluun uusia haasteita, jotka Yamakin mukaan kuitenkin ovat voitettavissa. Kääntöpuolena on automaattitarkennuksen tarkkuus, joka on peilittömässä rakenteessa ylivoimainen peilikameraan verrattuna. Kun kuvakenno on samalla tarkennuselementti, niin rakenteesta johtuvat tarkennusvirheet jäävät pois, eikä objektiivien tarkennusta tarvitse kalibroida kamerarungon kanssa.

Vierailun perusteella tulee sellainen tunne, että Sigmalla suhtaudutaan objektiivien valmistukseen vähintään yhtä intohimoisesti kuin kuvaajat suhtautuvat niiden käyttöön.

0 kommenttia “Näin tehdään objektiivi – vierailu Sigman tehtaalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *