Miksi kuvaan vaakaa?

Olen huomannut, että etenkin dokumentaarisille keikoilla kuvaan pääasiassa pelkästään vaakamuotoista kuvaa. Jäin joku aika sitten itsekin pohtimaan, että miksi näin on. Pienen pohdinnan jälkeen löysin kolme järkiperusteista syytä.

Sivuttaissuunnassa tapahtuu enemmän

Tapahtumia kuvattaessa asiat tapahtuvat yleensä vaakasuunnassa. Katossa tai lattiassa on harvemmin mitään kiinnostavaa kuvattavaa. Näin ollen vaakakuvaan pystyy sisällyttämään enemmän mielenkiintoisia asioita.

Kuvia katsotaan vaakana

Näytöt ovat vaakasuuntaisia. Jos mobiililaitteita ei lasketa, ihmiset katsovat yleensä kuviani vaakasuuntaisilla laitteilla. Näin ollen vaakakuva hyödyntää parhaiten näytön pinta-alaa.

Käyttö videoissa

Tykkään joskus upottaa kuvia videoihin ja videomuotoisiin kuvaesityksiin. Näissä vaakamallinen kuvasuhde on aivan ehdoton.

Haasteina vaakasarjoissa taas koen kuvakirjojen ja kollaasien suunnittelun. Tyylissäni kuvata vaakaa on kuitenkin käytännössä aina rajausvaraa. Näin ollen kuvia rajaamalla eri kuvatuotteisiin saa tarvittavaa vaihtelua.

Kategoriat Mielipide

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

5 kommenttia “Miksi kuvaan vaakaa?

 1. Hyvä kysymys! Samaa pohdin itsekin. Kuvaan työpajojen dokumentoinnissa lähes pelkästään vaakakuvaa. Yksinkertaisissa hartiapotreteissakin teen ennemmin vaakaan ja otan vaaleaa seinää kuvaan. Ehkä sivuntaittajan taustat ohjaa jättämään paljon taustaa kuvaan kuvan käytön jatkoa ajatellen.

  Joka tapauksessa, samaa mieltä perusteluista – vaakaa on helpompi käyttää kuvaushetken jälkeen – olkoonkin, että kännykkää katsellaan lähes poikkeuksetta pysty-orientaatiossa.

  Tsemppiä kirjoittamiseen, lisää tällaisia pikaisiakin aiheita.

  • Joo, tuo on muuten yksi pointti joka jäi. Itsekin teen taittoduuneja säännöllisen epäsäännöllisesti ja siinä joku tasainen väripinta kuvan reunalla on monesti tosi jees. Kiitos tsempeistä!

 2. Minä kuvaan maisemia ja useimmiten pystykuvana. Suomessa maisemat ovat useimmiten aika tylsiä ja tavanomaisia, mitään eeppistä mahtipontisuutta on vaikea löytää. Jos kuvaisin Patagoniassa tai Himalajalla vuoristomaisemia, niin luultavasti käyttäisin enemmän vaakakuvaa. Pystykuvaan on helpompi rakentaa dramaattinen etuala, jolloin myös se tavallistakin tavallisempi rantamaisema näyttää jo hieman paremmalta.

  • Kuulostaa ihan loogiselta ajattelutavalta. Ihan eri tavalla saa varmaan maisemakuvassa kerrostettua juttuja pystykuvassa, kuin mitä vaakana. Ja varmaan pätee moneen muuhunkin genreen, tämä oli vain omien tarpeideni pohdintaa. 🙂

 3. Timo Toivonen

  Maailmam menee mobiiliin. Pystylle on yhä enemmän käyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *