Kazuto Yamaki, Andreas Kaufmann ja Junichiro Kitagawa kättelevät yhteistyön merkiksi.

Leican, Panasonicin ja Sigman allianssi

Peilittömän kameramaailman myllerryksessä pärjää paremmin, kun yhdistää voimat muiden valmistajien kanssa. Näin uskoo ainakin Leica, jonka kehittämän L-kiinnityksen ympärille kehittävät myös Panasonic ja Sigma.

On fakta, että hyvä kamera ei yksin riitä, vaan tekniikka tarvitsee lisäksi hyvän objektiivivalikoiman ympärilleen. Kolmen kovan liitto mahdollistaa laadukkaiden kameroiden valmistuksen ilman huolta objektiivikannan kattavuudesta. Panasonic julkaisee kaksi L-kiinnitystä hyödyntävää kinokennokameraa ensi vuoden puolella. Laadukkaista objektiiveista tunnettu Sigma ei ainoastaan tuota L-kiinnitykseen sopivaa optiikkaa, vaan julkaisee myöhemmin myös Foveon-kennoisen kameran. Sigman Kazuto Yamaki antoi ymmärtää, että  objektiiveja nähdään jo ensi vuoden puolella. Leicalla on jo entuudestaan L-kiinnitykseen sopivia objektiiveja ja sitä hyödyntäviä kameroita.

Kuvaajan näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että kameran kiinnitys ei sido vaan yhteen valmistajaan. Halutessaan voi esimerkiksi hankkia Panasonicin videoon, Sigman studiokuviin ja Leican fiilistelyyn – ja silti käyttää samoja objektiiveja ilman adaptereita.

Tämän uuden kiinnityksen ansiosta Foveon saattaa saada ansaitsemansa huomion, mikäli myös RAW-kuvien editointi sujuu jouhevasti.

Leica, Panasonic ja Sigma Photokina-kameramessuilla 2018.
Kazuto Yamaki (Sigma), Andreas Kaufmann (Leica) ja Junichiro Kitagawa (Panasonic).

Tilanne on Panasonicin markkinointipäällikkö Junichiro Kitagawan mukaan voittotilanne kaikille kolmelle. Oli myös hauska huomata, että Leican johtohenkilö Dr. Andreas Kaufmann kehui avoimesti Sigman optista osaamista, mihin Sigman tehtaanjohtaja Kazuto Yamaki vastasi leveästi hymyillen. Liitto perustuu luottoon valmistajien välillä

L-kiinnityksen ensiesiintyminen tapahtui vuonna 2014 Leica T -kameran myötä. Leican mukaan kiinnitys on suunniteltu tulevaisuuden haasteiden varalle ja kehuu kiinnitystä erittäin kestäväksi ja luotettavaksi. Se on halkaisijaltaan 51.6 mm ja rekisterietäisyydeltään 20 mm. Lyhyt rekisterietäisyys mahdollistaa kompaktiempien objektiivien valmistuksen etenkin laajakulmaobjektiivien.

Muutaman minuutin esittelyvideo kolmen kovan liitosta:

Liittoituminen voi olla kova pala muille valmistajille, jotka tukeutuvat oman kiinnityksensä kehittämiseen. Esimerkiksi Nikon ei halua avata salojaan muille, vaan tuottaa optiikkansa itse. Aika näyttää joutuvatko Nikon ja Canon vilauttamaan tekniikkaansa myös kolmansille osapuolille kilpailijoiden laajan ja hyvin yhteensopivan optiikkavalikoiman edessä. Sony on antanut vapaasti tietonsa kolmannen osapuolen objektiivivalmistajille vuonna 2011.

Olisi mielenkiintoista tietää, miksi Olympus ei lyöttäytynyt yhteen muiden kanssa tai onko asiasta edes keskusteltu. Ottaen huomioon, että kumpikin Panasonic ja Olympus tuottavat m43-järjestelmän vekottimia.

Minun ja Jussin mieltä lämmitti DPReviewin haastattelu, jossa udeltiin syytä valita L-kiinnitys Canonin R-kiinnitystä reippaasti kapeamman halkaisijan takia. Panasonicin vastaus oli ytimekäs:

”Leica suunnitteli alkuperäisen 35 mm kameran, ne tietää mitä tekee!”

 

0 kommenttia “Leican, Panasonicin ja Sigman allianssi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *