Kuvaussanastoa – termejä ja käsitteitä selitettynä

Valovuodon kirjoittajatiimi avaa tässä artikkelissa kuvaukseen liittyvää sanastoa. Artikkelia kehitetään vähitellen.

ISO-invarianssi

ISO invariance

Mikäli kameran kenno on ISO-invariantti, on täysin yhdentekevää nostaa valotusta herkkyyttä nostamalla tai jälkikäsittelyssä. ISO-invariantilla kennolla kuvattuna seuraavat valotukset tuottavat RAW-editorin kautta samanlaisen lopputuotteen

ISO1600, f/2.8, 1/100 sek

ISO800, f/2.8, 1/100 sek, +1 EV RAW-editorissa

ISO-invariantilla kennolla saadaan parempi lopputulos, jos kuvat otetaan mieluummin liian alhaisella herkkyydellä, kuin liian korkealla herkkyydellä samalla kun suljinaika ja aukko pidetään samana. Tämä johtuu siitä, että ylivalottuneilta alueilta on huomattavasti vaikeampaa saada yksityiskohtia esiin kuin alivalottuneilta alueilta.

Pitkittäinen kromaattinen aberraatio

Longitudinal Chromatic Aberration

Tarkennustason ulkopuolelle piirtyviin kontrastikkaisiin reunoihin ilmaantuu värivirhettä. Virheen luonne rippuu siitä, onko tarkasteltava alue tarkennustason edessä vai takana. Valon pienemmät aallonpituudet taittuvat objektiivin sisällä enemmän kuin suuremmat allonpituudet ja siitä johtuen kontrastikkaat reunat kohdentuvat eri kohtaan kuvasensorin pintaan.

Värivirhe ilmenee useinmiten vihreinä ja violetteina sävyinä. Virhettä on mahdollista yrittää korjata esimerkiksi Adobe Lightroom -kuvankäsittelyohjelman Defringe-työkalulla.

Pajunoksat hohtavat vihreätä ja magentaa värivirhettä. Kromaattinen aberraatio.
Kromaattista aberraatiota pajunoksissa.

Pyöröpolarisaatiosuodin

Circular Polarizing Filter

Yleensä kameran objektiivin eteen asetettava optinen lisävaruste. Pyöröpolarisaatiosuodin perustuu heijastuneen valon häivyttämiseen. Kun heijastuvan valon määrä vähenee, heijastavat kohteet tummenevat ja niiden värikylläisyys kasvaa – kuvaan muodostuu enemmän kontrastia.

Polarisoidun valon häivytyksen määrää voi säätää pyörittämällä suodinta.
Efekti on voimakkaimmillaan 90 asteen kulmassa valonlähteestä ja heikko kuvattaessa vastavaloon.

Pyöröpolarisaatiosuodin tuo pilvet paremmin esiin.

Vinkkejä pyöröpolarisaatiosuotimen käyttöön.

Vinjetointi

Vignetting

Objektiivin aiheuttama optinen ilmiö, minkä takia kuvan reuna-alueet ovat keskiosaa tummempia. Vinjetointia voi aiheuttaa optiikan lisäksi vastavalosuojat ja suotimet, tai se voi olla jälkituotannossa tehty efekti. Yleensä objektiivien tuottama vinjetointi on vahvimmillaan suuria aukkoja käyttäessä.

Tummeneminen luo parhaimmillaan kuvan keskikohtaa korostavan vaikutelman, mutta se voi joissain tilanteissa olla haitaksi. Vinjetointi on halutessaan helppo poistaa jälkikäteen, jos kuvaushetkellä ei ole käytetty todella suuria ISO-herkkyyksiä esim. Lightroomin objektiiviprofiileilla.

Vinjetointia kuva-alan reunoilla.

0 kommenttia “Kuvaussanastoa – termejä ja käsitteitä selitettynä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *