Kuvaajan nettietiketti verbaalisiin vääntöihin

Siitä asti, kun olen virittänyt ensimmäisiä modeemiyhteyksiä päästäkseni kiinni maailman kattavaan tietoverkko Internettiin, olen huomannut, että keskustelut foorumeiden uumenissa eivät suju samalla tavalla kuin kasvotusten käydyt sananvaihdot. Väärinymmärryksien syntyminen eleiden, ilmeiden ja äänenpainon puuttumisen takia on tavallista. Käytös muutenkin vieraita kanssakeskustelijoita kohtaan on vähemmän empaattinen, joskus jopa vihamielinen. Ei mene kovin montaa minuuttia, kun hyvässä mielessä aloitettu keskustelu on lähtenyt syöksykierteeseen.

Aihe kolahti minuun, kun satuin katsomaan tositapahtumiin perustuvan kiinalaisen kung fu -elokuvan nimeltä Ip Man. Siinä kung fu -mestari Ip Man hakkaa ja potkii, mutta tekee sen erittäin herrasmiesmäisellä tavalla. Nyrkin heilautusta vältellään viimeiseen asti; asiat yritetään selvittää ensin puhumalla ja järkiperäisellä ajattelulla. ”Tätä kulttuuria, kun saisi sisällettyä nettikulttuuriin” ajattelin siinä istuessani.

Erityisesti mieleeni jäi kohtaus, jossa Ip joutui olosuhteiden pakosta taistelemaan. Lopulta voitettuaan haastajansa Ip kiitti nöyrästi: ”Kiitos, että annoit minun voittaa”. Aivan, Ip kiitti vastustajaansa hyvästä taistelusta ja halusi kunnioittaa tämän hyvää taistelutaitoa, vaikka Ip itse oli lajissa etevämpi. Olisitko itse valmis ottamaan yhtä nöyrän asenteen, oli lajina sitten kung fu tai verbaalinen vääntö Internetissä?

Ip Man kunnioittaa vastustajaansa voiton jälkeen.
”Kiitos, että annoit minun voittaa!” Kuva: Ip Man 2 (2010).

Ei niin yksinkertainen soppa

Tuntuu siltä, että valokuvaukseen liittyvät keskustelut ovat alttiita tulehtumaan. Syynä voi olla se, että taiteessa ei ole oikeata eikä väärää, vaan enemmänkin erilaisia ihmisiä, jotka pitävät vain eri asioista. Taidetta tehdessä voi tahallaan tehdä asiat aivan vastakarvaan. Taustalla myös sekin, että valokuvauksen tekniset aspektit ovat laajat ja monimutkaiset.

Taiteilijat, tässä tapauksessa kuvaajat, ovat luonteeltaan herkkiä ja oman sieluntuotteen näyttäminen toisille vaatii henkisiä voimavaroja. Pahimmillaan myrkyllinen nettifoorumi saattaa olla kuin susilauma repiessään reikaileiksi aloittelevan kuvaajan visioita. Asiaa ei välttämättä helpota se, jos tulee sanoneeksi jonkin teknisen seikan niin, että sen voi ymmärtää väärin. Vähintään siinä vaiheessa toiset, mieleltään katkerat, foorumilaiset ojentavat tarinamme amatööriä ilkeään sävyyn. Kuvaamisen ja yleensä harrastamisen pitäisi olla mukavaa puuhaa, mutta mieli on muuttunut nopeasti synkäksi. Saattaa olla, että tämän kaavan toistuessa uudesta harrastajasta itsestään tulee katkera foorumeiden kauhu, joka myrkyttää keskustelun kuin keskustelun.

Mitä asialle voi yrittää tehdä?

Internetin keskustelukulttuurilla on paljon opittavaa toista kunnioittavasta käyttäytymisestä. En usko, että kulttuuri muuttuu tämän mielipidekirjoituksen vanavedessä heti julkaisun jälkeen. Uskon tosin vahvasti siihen, että jokainen näppäimistön naputtelija, myös allekirjoittanut, voi omalla esimerkillään auttaa rakentamaan digitaalisista viestimistä mukavemman kokemuksen.

Tim käyttää internettiä ja ei triggeröidy. Hyvä homma Tim.
Hienoa, Tim! Kuva: Tuntemattoman tekijän meemikuva.

Mietin muutamia juttuja, joihin jokainen voi tarttua keskustellessaan seuraavan kerran:

Jokainen kirjoittaja on ihminen omalla taustalla, tarpeilla ja tulevaisuudenkuvilla. Yritä siis ymmärtää erilaisuutta, jos joku liputtaakin suosikki kameramerkkisi sijaan jotain toista kameramerkkiä. Jos näytät avointa mieltä ja yrität ymmärtää muita, on mahdollista, että muut yrittävät tehdä samoin sinua kohtaan.

Kaikki eivät ole samalla taito- ja tietotasolla. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Empatiaa on vaikea tuntea tuntematonta kanssakeskustelijaa kohtaan, vaikka saattaisit tietämään hänet virtuaalimaailmasta aikaisemmin. Ole siis mahdollisimman ystävällinen kaikille ja pidä huoli, että et kirjoita vahingossa liian terävästi.

Sinun ei tarvitse vastata mihinkään heti. Pysähdy, hengitä ja löydä rauha ennen vastaamista. Lue kirjoituksesi pariin kertaan ennen kuin lyöt entterin pohjaan.

Kaikkeen ei tarvitse vastata ja kaikkeen ei tarvitse reagoida. On hyvin todennäköistä, että joku on joskus väärässä Internetissä, mutta silloin on parempi antaa asian olla.

Keskusteluiden tarkoitus ei ole ”voittaa” kanssakeskustelija. Hillitse siis luontainen kilpailuvietti.

Älä kaiva väkisin esille virhettä, ongelmaa tai puutetta. Maailma ei ole täydellinen etkä ole sinäkään.

Osoita kunnioitusta, vältä sarkasmia ja ylimielistä käytöstä. Et ole ihmisenä sen mahtavampi kuin muutkaan; elät ja lopulta päädyt penaaliin kuten muutkin.

On hyvin yleistä, että kanssakeskustelija haluaa huomauttaa jostain, vaikka hän olisi asiasta samaa mieltä. Huomattaja haluaa saada kommentin kuulostamaan siltä, että itsekin tietää asiasta jotain. Älä turhaan lankea tähän samaan egon pönkitykseen.

Mielipiteesi eivät välttämättä ole universaaleja totuuksia ja on hyvin mahdollista, että olet itse väärässä. Kun esität faktoja, lähdeviittaa luotettavaan lähteeseen.

Kun huomaat olevasi väärässä, on parasta myöntää se pikimmiten. Tämä osoittaa, että olet henkisesti vahva.

Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, mutta maailma on muuttunut viimeisessä sadassa vuodessa paljon mukavammaksi paikaksi ihmisten elää. Siispä uskon, että me saamme taklattua yhdessä myrkyllisen nettikulttuurin ja keskustella jatkossa täällä bittiavaruudessa toisia kunnioittaen.

Kung fu -mestari Ip Man opettaa käytöstapoja.
Ip Man: ”Kiitos yhteistyöstä”. Kuva: Pegasus Motion Pictures Official.

Jutun pääkuva on xkcd-sarjakuvan strippi Duty Calls.

 

0 kommenttia “Kuvaajan nettietiketti verbaalisiin vääntöihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *