Kolaroin Mavic Pro -kuvauskopterini ensimmäistä kertaa, kun olin omistanut laitteen noin puoli vuotta. Vaikka kopteri on pakattu täyteen tekoälyä ja eteen- ja alaspäin suuntaavat sensorit varoittavat lähetyvästä tuhosta, ei ollut mahdotonta lentää pusikkoon esimerkiksi sivuttain. Täysin tavallisesta syöksylaskusta ei kuitenkaan ollut kyse, koska suurimman vahingon aiheutin minä itse repimällä kopterin puskasta samalla irroittaen yhden ”roottorikäsistä” johtoineen päivineen.
Kantapään kautta opittuna kannattaa vilkuilla kopterin sijaintia tarkkaan sommitellessa kuvaa monitorin näytöltä, koska kamera näyttää vain edessä päin olevat uhat. Suosittelen myös ottamaan aina dronen rungosta kiinni, kun se on jumittunut jonnekin.
Päätin laittaa fyysisesti pahoinpidellyn lapataksini kuntoon, koska ilmakuvauksesta innostuneena en enää osanut olla ilman. Pienellä googletuksella kävi ilmi, että rikkoutuneet kopterit korjataan DJI:n omassa toimipisteessä Hollannissa. Sekin kävi ilmi, että kopterin korjaaminen itse ei ole täysin mahdotonta, mutta täystuholta välttyäkseni halusin korjauttaa rakkaan lapataksini valmistajan omassa putiikissa.
Prosessi lähti käyntiin DJI:n nettisivuilta vikailmoituksen muodossa. Syötin järjestelmään kopterin tiedot ja kuvailin sattuneen tuhon määrää. Syytä kysyttäessä myönsin itse aiheuttaneeni kaiken enkä syyllistänyt kopteria. DJI saattaa maksaa korjauskustannukset, jos kopteri on ottanut ohjat omiin käsiinsä ennen rikkoutumista. Systeemiä ei kannata alkaa huijaamaan, sillä kopterin lentotiedot tarkistetaan aina, jos vika langetetaan kopterin niskoille.
Tiedot täytettyäni sain yhteenvedon, jossa oli kaikki listaamani tiedot ja käsittelynumero. Numeron avulla kopterin huoltotilannetta pystyi seuraamaan DJI:n nettisivujen kautta. Lomakkeen ohjeistuksen mukaisesti sain parin päivän päästä UPS-lähettiyritykseltä sähköpostin, jonka ohjeilla sain järjestettyä noudon kotioveltani.
Enää täytyi vain etsiä pahvilaatikko, pehmustetta ja kiinnittää tulostettava rahtikirja tiiviisti teipillä laatikon pälle. UPS-mies haki pakatun kopterini seuraavana päivänä.
Vierähti muutama viikko ja sain sähköpostiini kuvauksen korjauksen tarvittavista toimenpiteistä, osista ja hinnan korjaukselle. Maksettuani tietojen mukaisesti vaaditun summan DJI:n sivuilla kopteri eteni korjausvaiheeseen.

Viikon päästä maksusuorituksesta availin pahvilaatikkoa, josta loisti – suureksi ihmetyksekseni – täysin bränikkä kopteri uudella sarjanumerolla. Tästä pääteltynä DJI:n huolto toimii varmaan niin, että maksusuorituksen jälkeen asiakkaalle lähetetään heti uusi kopteri. Vanha kopteri korjataan ja annetaan seuraavalle prosessin nopeuttamiseksi. Tai viedään jätepuristimeen.
Korjaus DJI:n omassa huollossa mahdollistaa maksullisen DJI Care Refresh -palvelun käyttöönoton, jos sellaista ei ole vielä tehnyt. Palvelu korvaa kaksi rikkoutunutta kopteria vuoden ajanjaksolla lisämaksusta alkuperäisen palveluhinnan päälle.
En koskaan ostanut DJI Care Refresh -palvelua, mutta korjauksen jälkeen se olisi ollut taas mahdollista. Hyvä kysymys onkin, että kuinka kannattavaa on ostaa noin sadan euron vakuutuksenomainen palvelu ja maksaa sata euroa uudesta kopterista sen rikkoutuessa, kun tässäkin tapauksessa korjauskustannukset jäivät reilusti alle 200 euron. Toisaalta tuho voi olla joskus niin mittava, että kopteria ei elvytetä parilla uudella osalla.
Tiivistettynä kopterin korjauksesta jäi tosi positiivinen fiilis, kaikki toimi kuten luvattiin ja korjaushinta oli mielestäni kohtuullinen.
Onpa kiva kuulla käytännön kokemus – juurikin pitäisi oma Mavic Pro huollattaa. Kiitos!
Kiitos kaimaani!