Kuinka löydän malleja kuviini?

Henkilökuvaus on mukava valo- ja videokuvauksen muoto, sillä siinä tutustuu paljon uusiin ihmisiin ja uuden oppiminen ei lopu koskaan. Aloitin itse aktiivisen henkilökuvauksen vuonna 2012, jolloin pyysin ensimmäistä kertaa itselleni tuntematonta ihmistä kameran eteen. Alussa tuntemattomien ihmisten pyytäminen kuvaan tuntui pelottavalta ajatukselta. Kysymykset kuten: “Mitä jos kukaan ei suostu kuvattavaksi?” tai “Entä jos malli vihaa kuvia joita otan?” pyörivät päässäni.

Rohkaistuin kuitenkin kuvaamaan ensimmäistä itselleni tuntematonta ihmistä ja kuvaus meni hienosti! Huomasin pitäväni henkilökuvauksesta paljon ja sen jälkeen olen kuvannut useita ihmisiä sekä harrastuksena, että tilaustyönä. Kuvattavien henkilöiden suostuminen ei enää kuumota, mutta mielipiteet kuvista jännittävät aina.

Seuraavan ohjeen on tarkoitus toimia apuna ja innoituksena uusille kuvaajille, jotka haluaisivat aloittaa henkilökuvauksen. Neuvot perustuvat omiin kokemuksiini, eivätkä ne ole ainoa oikea tapa toimia. Käytän tekstissä sanaa malli, jolla viittaan yleisesti kuvauksen kohteena olevaan henkilöön hänen kokemuksensa määrästä riippumatta.

Kuvasin ensimmäisen henkilökuvaukseni vuonna 2010. Malliksi lähti rohkeasti ystäväni Saana.

Ensimmäisen portfolion kasaaminen

Muotokuvausharrastus kannattaa aloittaa pienimuotoisen portfolion rakentamisella. Mallien suostumista kameran eteen edesauttaa huomattavasti se, että he näkevät sinun ottaneen kuvia ihmisistä aiemmin.

Kameran eteen kannattaa pyytää aluksi perheenjäseniä tai kavereita, joiden kanssa on mukavampi harjoitella. Toinen vaihtoehto on osallistua jonkun valokuvaajan tai kameraseuran järjestämään henkilökuvauspajaan. Työpajoissa saa kokemusta ihmisten kuvaamista pääsääntöisesti hyvin pienillä suorituspaineilla ja harjoittelu sujuu mukavasti. Hyviin tapoihin kuuluu pyytää mallilta julkaisulupa otettuihin kuviin. Itse näytän kuvat mallille ennen julkaisua ja varmistan kuvien julkaisun olevan ok.

Kuvasin Liisa Salosen järjestämän muotokuvauskurssin tehtävänä opiskelukaveriani Anttia (2014).

Kameran käyttöä kannattaa harjoitella ennen ensimmäisten henkilökuvien ottamista. Kuvaustilanteen vuorovaikutus on henkilökuvauksen haastavin osuus ja siksi työvälineiden mahdollisimman hyvä hallinta helpottaa kuvaamiseen keskittymistä. Mallilla on huomattavasti itsevarmempi olo kameran edessä, jos hänestä näyttää siltä että kuvaaja tietää mitä tekee.

Opiskelukaverini Ollin kanssa otettiin kuvia hänen väitöskirjansa valmistumisen aikoihin (2014).

Facebookin malliryhmät ja kuvattavien etsiminen

Kun ensimmäinen portfolio on valmis, voi lähteä etsimään lisää malleja kameran eteen. Nykyään sosiaalinen media on erinomainen työväline innokkaiden harrastajamallien löytämiseen ja olen itse käyttänyt sitä paljon. Esimerkiksi Facebookissa on useita kotimaisia malli- ja valokuvaajaryhmiä, joissa alan harrastajat esittelevät töitään sekä sopivat yhteisiä kuvauksia (ks. lista artikkelin lopusta).

Ryhmään liittymisen yhteydessä pitää tutustua ryhmän sääntöihin huolellisesti. Eri ryhmillä voi olla erilaisia käytäntöjä kuvaajien ja mallien etsimisen suhteen. Kannattaa myös tarkastaa tiedostoalue, sillä siellä on monesti hyödyllistä materiaalia sekä kuvaajille, että malleille.

Mielestäni on hyvä idea kirjoittaa itsestään lyhyt esittely ryhmän seinälle. Tässä voi kertoa mm. aiemmasta kokemuksesta ja kiinnostuksen kohteista. Mukaan kannattaa laittaa linkit esimerkiksi omaan portfolioon, Instagramiin ja kotisivuille. Esittäytymisen jälkeen voi vastailla jo olemassaoleviin kuvaajahakuihin tai käynnistää oman mallihaun.

Jos löydät jonkun itseäsi kiinnostavan kuvaajahaun, niin siihen kannattaa vastata suoraan aloitukseen tai mahdollisesti myös yksityisviestillä. Liitä vastauksen mukaan linkki porfolioosi. Innokkaita kuvaajia voi olla enemmän kuin hakijalla on tarvetta, joten ei kannata pahastua mikäli ei tule valituksi.

Kuvasin Elsaa Jyväskylän kuvaajat & mallit -ryhmän kuvaustapahtumassa (2016).

Vaihtoehtoisesti voit laittaa seinälle oman mallihaun. Saat paremmin vastauksia ilmoitukseesi, jos laitat mukaan jonkun oman kuvausidean. Sopiva kuvausidea voi olla esimerkiksi hieno kuvauspaikka, uusi valaisuidea, teema tai melkein mikä tahansa mikä tulee mieleen. Paras lopputulos saadaan kun otat huomioon kuvatessasi myös mallin toiveet ja ideat. Jos käytät mallihaussa referenssikuvia, niin muista mainita kuvien tekijöiden tiedot viestisi yhteydessä. Mainitse haun yhteydessä myös missä ja milloin kuvaus on tarkoitus toteuttaa. Kun malli on löytynyt, niin hakuun kannattaa laittaa ilmoitus sopivan henkilön löytymisestä ennen kuin sulkee kommentoinnin.

Omat yksityisviestit kannattaa myös tarkistaa säännöllisesti, sillä joskus Facebook ei anna ilmoitusta saapuneista viesteistä. Yksityisviestit ja viestipyynnöt pääsee tarkastamaan klikkaamalla Facebookin selainversiossa Messenger > Ratas > Yhteyspyynnöt.

Välillä käy niin ettei mallihakuihin tule yhtään vastausta ja tähän voi olla monia syitä. Alueesi malliharrastajat eivät välttämättä ole nähneet viestiäsi tai aikataulu ei ole sopinut heille. Voi olla, että kuvausideaasi ei löydy sopivia henkilöitä tai alueellasi ei ole malliharrastajia ollenkaan. Malliharrastajatoiminta on kaikkein aktiivisinta pääkaupunkiseudulla, mutta meininkiä löytyy mukavasti muualtakin. Jos mallihakusi ei natsaa, niin kannattaa yrittää myöhemmin uudestaan.

Cristan kanssa sovittiin kuvaukset TFCD Valokuvaajat&Mallit Facebook-ryhmän välityksellä (2016).

Mallihakujen onnistumista edesauttaa aktiivinen toiminta ryhmässä. Osallistu rakentavasti keskusteluun ja postaa silloin tällöin tekemiäsi kuvia ryhmään. Älä kuitenkaan täytä seinää omilla kuvillasi vaan anna muillekin tilaa. Ensimmäisten mallihakujen onnistumista odotellessa kannattaa täydentää omaa portfoliota kuvaamalla lisää kavereiden kanssa.

Mukavia hetkiä henkilökuvauksen parissa!

Koko maan kattavat ryhmät

Alternative-mallit

MALLIT JA VALOKUVAAJAT

Mallit ja valokuvaajat

Mallit +35v

PIN UP Mallit/valokuvaajat

TFCD 30+

TFCD/TFP Suomi

TFCD Valokuvaajat & Mallit

Paikalliset ryhmät

Itä-Uudenmaan Valokuvaajat ja Mallit

Jyväskylän kuvaajat & mallit

Länsi-Uudenmaan Mallit ja Valokuvaajat

Mallit ja valokuvaajat Keski-Uusimaa

Mallit ja valokuvaajat Oulu ja Pohjois-Pohjanmaa

Savo Photo Models

Tampere Valokuvaajat & Mallit

Tampereen-Hämeenlinnan mallit ja kuvaajat

TFCD Lahti

TFCD Mallit ja Kuvaajat Pk-Seutu

TFCD Pori

TFCD Valokuvaajat&Mallit Varsinais-Suomi

TFCD valokuvaajat & mallit Joensuu

Suuret kiitokset kuvien malleille: Antti P, Saana J, Olli H, Elsa M ja Crista Känsälä!

 

Kategoriat Ohjeet ja vinkit

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

2 kommenttia “Kuinka löydän malleja kuviini?

  1. Asiallinen kirjoitus..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *