Kauneusbloggaajan LED-valot testissä

Yhä useammat ihmiset tuottavat nykyisin sisältöä työhönsä tai harrastuksiinsa liittyen blogien ja vlogien muodossa. Jossain vaiheessa moni huomaa ettei pelkkä kännykän kamera tai olemassaolevat valonlähteet (ikkunat, huonevalaisimet, jne.) riitä tarpeeksi laadukkaan video- ja kuvamateriaalin tuottamiseen.

Valovuodon toimitukseen saapui loppuvuodesta testattavaksi Aputuren Lightstorm COB 120d sekä Amaran HR762S LED-valot, jotka sopivat mielestämme jatkuvan valon lähteinä erinomaisesti juuri bloggaajien ja vloggaajien käyttöön. Tästä saimme ajatuksen toteuttaa laitearvostelun yhteistyössä kauneusbloggaaja Anni Jään kanssa. Anni lähti innolla mukaan testaamaan valoja, koska uudet ratkaisut kuvien valaisuun kiinnostivat näin talviaikaan.

Valot olivat Annilla testattavana noin viikon ja tuotearvostelu toteutettiin haastatteluna.

Aputure Lightstorm COB 120d
Aputure Lightstorm COB 120d ohjainyksikkö

Moikka Anni! Kuka olet ja mitä teet?

Olen Anni Jää ja työskentelen kauneusalalla parturi-kampaajana ja meikkaajana. Harrastuksenani olen kirjoittanut blogia kauneudesta 3 vuotta. Pääasiassa bloggaan värikosmetiikasta (eli meikeistä).

Mitä on kauneusbloggaus?

Kauneusbloggaaja sananmukaisesti kirjoittaa kauneudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Yleisimmin kauneusbloggaajat tuottavat blogeihinsa esimerkiksi tuotearvosteluja, esittelevät uusia tuotelanseerauksia ihonhoidon ja värikosmetiikan saralla. Kauneusblogeista löytyy usein myös meikki-inspiraatiota niin sanottujen päivän meikki -tyyppisten postausten tai yksinkertaisten meikkitutoriaalien muodossa. Käytännössä aihepiireinä on usein kaikkea kauneuteen ja hyvinvointiin liittyen.

Aputure Amaran HR762S suoraan ilman muokkainta. D750 + 28/1.8G @ ISO320, 1/125, f/4 +2,33 EV

Kuinka suosittua kauneusbloggaus on Suomessa ja maailmalla?

Kauneuspuolella vloggaaminen on noussut parin vuoden aikana huomattavasti suurempaan suosioon kuin blogit. Suomessa käytännössä alle 5 ihmistä elättää itsensä vain kauneudesta bloggaamalla. Ala on kuitenkin kasvussa, sillä kauneusaiheinen sisältö (erityisesti värikosmetiikka ja ihonhoito) kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän ja enemmän, sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Minkälaisia kuvia kuvaat? Entä miten olet aiemmin valaissut kuvasi?

Iso osa blogini sisällöstä on meikkikuvia kasvoistani, joilla haluan tarjota meikki-inspiraatiota. Kuvat ovat muotokuvamaisia ja tiukasti rajattuja, koska meikin näkyminen kuvassa on tärkeää. Lisäksi kuvaan jonkin verran tuotekuvia tuotearvosteluihin. Tähän saakka olen käyttänyt vain luonnonvaloa kuvaamiseen, mikä tuo siihen talviaikaan isoja haasteita.

Aputure Amaran HR762S suora valo. Canon EOS-M + EF-M 22/2.8 @ ISO100, 1/100, f/4 +0,66 EV.

Teetkö videoita?

En tee videoita Youtubeen vaan käytän Instagramin tarinoita ja Snapchattia. Näiden valaisusta en ole ollut tarkka, vaan valo on kulloisenkin kuvausympäristön luonnollinen valaistus. Käytännössä tämä tarkoittaa luonnonvaloa ja huonevalaisimia.

Minkälaista valoa haet omiin kuviisi?

Pidän pehmeästä, tasaisesta ja mahdollisimman varjottomasta sekä luonnonvaloa muistuttavasta valaistuksesta. Toisaalta, joihinkin meikkityyleihin olisi kiva saada hiukan jotain erilaista valaistusta tunnelman tehostamiseksi.

Sinulla oli viikon ajan testattavana Aputure Amaran HR762S tasovalo sekä Aputure Lightstorm COB 120d ledivalo. Olivatko valot mielestäsi helppo ottaa käyttöön? Erosivatko valot tässä suhteessa toisistaan?

Molemmat valot olivat helppo ottaa käyttöön. Minulla ei ole mitään aiempaa kokemusta tällaisista valaisimista ja sain laitteet käyttöön helposti omatoimisesti.

Amaranin käyttöönotto oli hiukan yksinkertaisempaa, koska se on verkkovirtaa käytettäessä johto-seinään-tyyppinen ratkaisu. Akut kiinnittyvät suoraan valon taakse ja paneeli toimii myös laturina. Paneeli on ulkoisilta mitoiltaan noin 24 cm x 19 cm ja se painaa puolisen kiloa.

120d oli hiukan monimutkaisempi kasata käyttökuntoon, koska sen ohjainyksikkö on irrallinen. Käytännössä myös 120d oli kuitenkin erittäin helppokäyttöinen. 120d on selvästi Amarania suurempi ilman muokkainta ja se painaa noin 1,5 kg.

Testasin molempia valoja verkkovirtaa käyttäen eikä kumpikaan valoista pitänyt häiritsevän kovaa ääntä.

Miten asettelit valot kuviasi varten? Oliko tässä jotain haasteita?

Tasovalon pieni koko aiheutti haasteita sen käytössä. En käytä jalustaa, joten pidän kuvatessani kameraa omissa käsissäni jolloin se jää kasvojeni ja tasovalon väliin. Kamera peitti suuren osan paneelista ja loi varjon johonkin kohtaan kuvaa mikäli asetin valon suoraan edestä kohti kasvoja. Jos valon asetti hiukan sivuun, tuli kasvoille voimakkaita varjoja. Testasin paneelia myös heijastamalla sen valon valkoisen seinän kautta jolloin sain aikaan todella miellyttävän valon. Kolmas vaihtoehto olisi virittää paneeli läpiammuttavan sateenvarjon taakse, mutta sitä en tällä kertaa testannut.

Aputure Amaran HR762S seinän kautta heijastettuna. D750 + 28/1.8G @ ISO320, 1/125, f/5.6 +0,33 EV
Aputure Amaran HR762S heijastettu seinän kautta. Canon EOS-M + EF-M 22/2.8 @ ISO100, 1/50, f/4 +0,5 EV

Käytin 120d-valoa mukana toimitetun Light Dome Mini softboxin (halkaisija noin 70 cm) kanssa. Isompaa valoa pystyi käyttämään suoraan edestä, eikä sen kanssa ollut mitään ongelmia kameran tekemien varjojen kanssa. Aputure 120d sisältää Bowens-S mount -kiinnityksen johon voi kiinnittää paljon muitakin valonmuokkaimia. Lopputulosta ajatellen isompi valaisin oli helpompi käyttää.

Aputure Lightstorm COB 120d + Light Dome Mini. D750 + 28/1.8G @ ISO200, 1/200, f/2.8 -0,66 EV

Miten arvioisit valojen tehokkuutta ja valon väriä?

Molemmat valot tuntuivat kasvokuviin hyvin tehokkailta. Amaran-paneelin valo oli kaikkein kirkkain kun sitä ei heijastanut seinän kautta ja Lightstorm oli softboxin kanssa kirkkaudeltaan hiukan sen alapuolella. Gridin lisääminen softboxiin tai valon heijastaminen seinän kautta vähensivät valon määrää selvästi. Molempien valojen kirkkautta sai säädettyä portaattomasti. Kummatkin valot olivat värilämpötilaltaan hyvin lähellä päivänvaloa, mutta Lightstormin tuottama valo oli sävyltään selvästi vihreämpää.

Aputure Lightstorm COB 120d + Light Dome Mini + Grid. Canon EOS-M + EF-M 22/2.8 @ ISO100, 1/60, f/2.8 +0,5 EV

Kumpi valoista olisi käyttöösi sopivampi ja miksi?

Vaikka ledi on näppärämmän kokoinen, niin siitä huolimatta oma valintani olisi isompi Lightstorm 120d. Sen kanssa ei tarvitse kikkailla, vaan valaisimeen saa Bowens-S -mountin ansiosta helposti kiinnitettyä isokokoisen valonmuokkaimen. Isommalla muokkaimella saan suoraan hiukan luonnonvalomaisen pehmeän, varjottoman valon. Pääasiassa kaipaan lisävaloa talven pimeässä, kun päivisinkään ei luonnonvaloa saa kunnolla käyttöön. Eniten nautin luonnonvalolla kuvaamisesta, joten ekstravalaistus olisi käytössäni lähinnä talviaikaan sekä mahdollisesti hämärän päivän täydennysvalona.

Aputure Lightstorm 120d ledivaloa myydään Light Domen kanssa noin 750€ hintaan ja Aputure Amaran HR672S paneeli maksaa puolestaan noin 300€. Kummankin kanssa tarvitaan erillinen jalusta.

Ledivalojen tekniset tiedot löydät valmistajan kotisivuilta:

Aputure Lightstorm COB 120d

Aputure Amaran HR762S

Kiitokset Annille valojen testaamisesta! Annin blogin löydät osoitteesta http://annijaamuah.blogspot.fi ja hänen Instagram-tilinsä on @annijaamuah.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

0 kommenttia “Kauneusbloggaajan LED-valot testissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *