Ilmakuva Guyam saaresta Filippiineiltä

Kannattaako kuvakilpailuihin osallistua?

Kevät ja syksy ovat suosittuja ajankohtia erilaisille kuvakilpailuille. Osallistuessasi kuvakilpailuun saatat antaa järjestäjälle luvan laskuttaa itseäsi kuvasi luvattomasta käytöstä.

Kuvakilpailuiden tarkoitus kilpailun järjestäjälle

Lyhyesti sanoen kuvakilpailuun lähetetyt kuvat ovat kilpailunjärjestäjälle ilmaista markkinointimateriaalia. On hyvinkin yleistä, että kilpailunjärjestäjille syntyy erilaisia oikeuksia käyttää kilpailukuvia. Monesti kilpailukuvien käyttö kuitenkin rajataan vain kilpailuun liittyvään markkinointiin….tai näin se ainakin hyvän kilpailumallin mukaan kuuluisi mennä.

Finnfoto onkin kasannut sivuilleen mielestäni todella hyvän valokuvakilpailun sääntömallin. Tätä sääntömallia noudattamalla kilpailuehdot ja järjestäjälle siirtyvät käyttöoikeudet olisivat sen verran kohtuulliset, että ”uskaltaisin” hyvissä mielin ja halutessa osallistua kuvakilpailuun.

Suomen ilmailuliitto julkisti 10.4.2018 olevassa tiedotessaan ilmailukuvaukseen liittyvän kilpailun jossa pääpalkintona on 500€ arvoinen lahjakortti valokuvaustarvike aiheiseen myymälään. Kilpailukuva kruunataan vuoden 2018 ilmailukuvaksi.

Kuvakaappaus suomen ilmailuliiton kotisivuilta ( www.ilmailuliitto.fi/2018/04/10/ilmailu-lehti-etsii-jalleen-vuoden-parasta-ilmailukuvaa/)

Kuvakilpailun säännöt ja vielä tarkemmin ilmailuliitolle luovutettavat kuvan käyttöoikeudet ovat sen verran laajat, että koin kilpailun ehdot jopa röyhkeäksi valokuvaajia ja kilpailuun osallistujia kohtaan. Kilpailusäännöt saattavatkin välillä vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta sanojen taakse voi kätkeytyä paljon lakijargoniaa. Yritinkin avata asiaa videon muodossa joten laittakaahan tulille jos olette joskus kuvakilpailuihin osallistuneet tai olette ajatelleet sellaiseen osallistua.

 

4 kommenttia “Kannattaako kuvakilpailuihin osallistua?

 1. Hyvä ja tärkeä aihe.
  hienoa, että olet pohtinut tätä ja jaksanut tehdä videon.

  pari rakentavaa ehdotusta:
  Aika paljon oli pausseja puheessa, äänesi on miellyttävää kuunnella mutta teksti tuntuu jäävän kesken aivan kun et olisi aivan varma asiasta josta puhut, ajatus jää junnaamaan. jossain vaiheessa sun piti etsiskellä jotain informaatiota jostain.
  Muutoinkin ehkä voisi sisältöä hieman jäsennellä ja tiivistää, kirjoittaa vaikka teksti ylös ja puhua asia läpi ennen nauhoittamista. Tämä ehkä auttaisi vähentämään turhia pausseja, hiljaisuuksia ja ömmm-äänteitä! eli ehkä kerrankin hieman reippautta olisin toivonut.

  Jaksoin siis kuunnella n. puoleen väliin ennenkuin keskittyminen herpaantui ja huomasin etten vain enää kuuntele.

  Samoin tämä blogi eli saateteksti olisi voinut olla hiukan kattavampi, aika usein jää tai unohtuu katsoa video ja ekan kerran klikkasin koko sivun kiinni koska koko pointti jäi niin kesken. eli vaikka videon jälkeen vielä pohtia lyhyesti auki mitä tarkoitit.

  Mutta, hyvä aihe, hyvä tsemppi. Kannattaa ihmeessä tehdä näitä lisää!

  • Hei Mari,

   Kiitoksia kattavasta ja rakentavasta palautteesta. Tein aiheesta kyllä muistiinpanot ja tiivistelmät. Aiheena tekijänoikeus on todella laaja ja monimutkainen josta syystä sisältöä ei voi kovin paljoa tiiviistää jos haluaa asiasta helposti lähestyttävän. Jos monimutkaista asiaa tiivistetään liikaa tulee asiasta herkästi luettelomainen. Esiintyminen ja siihen liittyvä artikulaatio varmasti kehittyy, kun pääsee oman kameransa eteensä vain useammin niin jää turhat muminatkin pois joten kiitokset tsempistä 🙂

   Blogin tekstiksi halusin johdannon pääasiassa vain itse videoon. En tiedä olisinko nimittäin osannut tiivistää asiaa tekstimuotoon tarpeeksi pieneksi artikkeliksi. Kiitokset mielipiteestäsi ja pidän ehdottomasti kaiken mainitsemasi mielessä. Harvinaisen upea palaute näin internetin ihmeellisessä maailmassa 😉

   -Taavi

 2. Kari Korpihete

  Tällaisiin kuvaajan kaikkien oikeuksien poistamiin kilpailuihin ei pitäisi kenenkään itseään ja omia kuviaan kunniottavien kuvaajien osallistua, sillä tämähän yritysten tosi röyhkeää toimintaa tarkoituksena kalastaa edullisesti yritykselle isoa kuvapankkia omaan liiketoimintaan ja pienin kustannuksin. Tämä on myös karhunpalvelus niille valokuvaajille jotka myyvät omia kuviaan esim. eri rehtien kuvapankkien kautta. Lukekaa tarkkaan säännöt ennen kuin osallistutte kilpailuihin ja sivuuttakaa nämä tällaiset kuvaajien oikeuksia polkevat kilpailun järjestäjät, sillä se on meidän kaikkien kuvaajien etu.

  • Hei Kari,

   Totta viserrät :). Hyvä pointti myös tuo, että osa kuvaajista tekee isoakin tiliä stokki-kuvilla.

   -Taavi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *