Alkuvuodesta on tullut monenlaista uutista ja tuotejulkaisua, jotka koskevat kameratekniikasta kiinnostuneita valokuvaajia. Ajattelin nostaa esille muutaman itseäni kiinnostavan uutisen ja jakaa niistä joitain ajatuksia.
Fujifilm X-H1
Alkuvuoden mielenkiintoisin uutuus on mielestäni Fujin X-H1. Kyseessä on Fujin X-mounttia käyttävä järjestelmäkamera, jossa on myös aiempaa laajemmat video-ominaisuudet.
X-H1:n merkittävin muutos on kuitenkin mielestäni vihdoin ja viimein Fujillekin rantautunut kennokuvanvakain. Olen itse jo kauan tykännyt Fujin kameroista ja etenkin heidän optiikastaan, mutta kennovakaimen puute on estänyt kaupankäynnin.
Kennovakaimessa kun ei ole kyse pelkästään pitkistä käsivaravalotuksista, vaikka ne joissain erityistilanteissa ovatkin tarpeen. Kyse on mielestäni kuvauksen huolettomuudesta. Siitä, ettei kameran laukaisuun tarvitse keskittyä joka ikinen kerta munkin hartaudella.
Hyvä kennokuvanvakain tuo kuvaamiseen rentoutta ja mahdollistaa kameran kanssa kurottelun ja siten erilaisia kuvakulmia ja -korkeuksia. Näin ollen Fuji on taas täysin potentiaalinen vaihtoehto, kun seuraavan kerran kamerakaupoille suuntaan.
Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art
Sigman Art-sarja ei tunnu jättävän ketään kylmäksi. Sigma on hätyytellyt johtavien kameravalmistajien omia objektiivisarjoja jo vuosia Art-sarjan suorastaan käsittämättömällä hinta/kuvanlaatu -suhteella.
Nyt valmistaja julkaisi laajakulmazoomin vähän reippaammalla f/2,8 valovoimalla. Objektiivin tarkka mallimerkintä on 14-24mm F2.8 DG HSM Art. Uutuus on saatavilla Canonin, Nikonin ja Sigman omalla kiinnityksellä.
Erikoisuutena uutuudessa on mahdollisuus vaihdattaa terälehtimallinen vastavalosuoja perinteiseen. Tästä on hyötyä mm. 360 VR-videoita useamman kameran rigillä tekeville.
Muuten en osaa objektiivia kommentoida ennen kokeilua. Valmistajan mittauskäppyrät näyttävät kieltämättä komeilta, mutta ne ovat vain yksi osa kokonaisuudesta.
Sigmalta odotan tällä hetkellä eniten natiiveja E-mount -objektiiveja. Kysyntää olisi varmasti, koska useat Sony käyttäjät odottavat merkkilaseille Art-sarjan kaltaista natiivia vaihtoehtoa.
Lightroom
Joku aika sitten kirjoittelin huolissani Adoben ratkaisusta jakaa Lightroom CC (pilvi) ja Classic CC versioihin. Huoli koski pääasiassa Adoben motivaatiota jatkaa Classic-version kehittämistä.
Huoli oli ainakin osittain turha. Adobe on päivittänyt Lightroomia kovalla kädellä ja ainakin päivitystiedoissa on lupauksia suorituskyvyn parantumisesta. Toisaalta taas omassa sosiaalisen median kuplassani on ollut runsaasti kommentteja ainakin Import-ominaisuuden hidastumisesta tai kokonaan rikkoutumisesta.
Tästä kiinnostaisikin kuulla teidän lukijoiden kommentteja, että miten päivitykset ovat vaikuttaneet teidän käyttökokemukseenne? Kommentoikaa tähän alle tai vaikka Facebookin puolelle.
Sonyn global shutter -prototyyppi
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä uutisena otan Sonyn kennokehityksen. Japanin insinöörit kun ovat saaneet aikaiseksi jo 1,4 megapikselin taustavalaistun kennon, jossa on niin sanottu global shutter.
Global shutter kennotekniikassa tarkoittaa sitä, että koko kennon valotus luetaan samanaikaisesti. Perinteisellä tekniikalla kuva luetaan rivi kerrallaan.
Perinteisen tekniikan heikkouksia ovat mm. haasteet salamatäsmäyksen kanssa sekä nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaaminen tai nopea panorointi. Näissä tilanteissa kuvan kohteet venyvät, koska kuvan toinen laita luetaan huomattavasti ennen toista.

Sonyn prototyypissä on ratkaistu sekä kuvanlaadullisia, että rakenteellisia haasteita. En mene tässä aiheeseen sen syvemmin, vaan ohjaan lukijan tarkastamaan pressitiedotteen Dpreviewin sivuita. Kyseessä on kuitenkin merkittävä askel, koska käytännön toteutukseen päätyessään global shutter muuttaa monta asiaa kuvaus- ja valaisutekniikan alueella.
0 kommenttia “Jussin uutisvartti”