HTC U11

Puhelinkamerat paranevat huimaa tahtia ja ovat siksi erittäin kiinnostava osa-alue kameramaailmassa. HTC U11 on jo ehditty DxOMarkin toimesta rankata parhaaksi sarjassaan ja siksi olikin hauska koittaa ihan itse miten hyvä on tämän hetken paras. Tässä kokeilussa keskityin nimenomaan kameraan, enkä niinkään U11:n ominaisuuksiin älylaitteena.

HTC:n pakkaus on viimeisen päälle hieno ja antaa heti kättelyssä vaikutelman premium-laitteesta. Vakiovarusteet ovat melko täydelliset, sillä mukana tulee normaalien laturin ja kuulokkeiden lisäksi suojakuori sekä sovitin tavallisille kuulokkeille. Laitteessa on vain usb-c -liitin, joten ilman sovitinta on ihan turha yrittää liittää perinteisellä 3,5 mm plugilla varustettuja kuulokkeita. Samalla sovittimella voi yhdistää myös erillisen mikrofonin, jos ääntä haluaa tallentaa esim. videolle laadukkaasti.

Sovittimella saa tavallista 3,5 mm liitintä käyttävät lisälaitteet kiinni.

Ulkonäkö on aika perussettiä, eikä minun makuuni erityisen komea, vaikka viimeistely onkin tasokasta. Etupuolen peittää kokonaan näytön lasi ja takapuolikin on lasia, mutta ei heti näytä siltä. Näytön lasissa on tosi tehokas pinnoite tai vastaava, sillä sormenjälkiä siihen ei meinaa jäädä millään. Kiiltävä takaosa taas suorastaan imee jälkiä, joten suojakuori on tarpeeseen. Puhelin on sääsuojattu IP67-standardin mukaisesti ja siksi sateen vuoksi ei tarvitse keskeyttää kuvaamista tai puhelua.

Sivuista puristamalla aktivoituu edge sense -ominaisuus, johon voi ohjelmoida vaikka kamera-apin. Näin kamera aktivoituu, kun puhelinta puristaa sivuista. En ole ihan varma ominaisuuden hyödyistä, mutta voi olla, että en vain ehtinyt tarpeeksi totutella. Tietysti esim. talvipakkasella voi ottaa kuvia hanskat kädessä vain puhelinta puristelemalla.

HTC U11 @ 1/100 s. ja ISO 90.

Ennen kameraan menoa muutama sana HTC:n äänentoistosta. En todellakaan ole asiantuntija audiopuolella, mutta mielestäni mukana tulevat kuulokkeet ovat selvästi keskitasoa paremmat ääneltään. Lisäksi U11:n varustukseen kuuluu äänenparannusjärjestelmä, joka kalibroi äänentoiston kuuntelijan korvan mukaan. Säätö kestää muutaman sekunnin, jonka aikana kuulokkeista tulee kohinaa. Tuo kuulostaa ihan huuhaalta, mutta ainakin minun kohdallani äänenlaatu parani hienosäädön jälkeen. Hieman mutainen ääni muuttui kirkkaaksi ja paljon tasapainoisemmaksi. Kuulokkeissa on myös vastameluominaisuus, jonka tehokkudesta en kokeilun aikana vakuuttunut huimasti, mutta kyllä taustamelu hieman vaimeni. Harmi vaan, että kuulokkeet ovat johdolliset, mikä on tänä päivänä vähän ankeaa.

HTC U11 @ 1/23000 s. ja ISO 150.

Viime aikoina tuplakamera on ollut aika monen paremman älylaitteen varusteena, mutta HTC luottaa edelleen yhteen kameraan. Kuvakulmaa ei siis voi vaihtaa, eikä vale-bokehia tehdä samalla tavalla kuin tuplakameralla. Ensinmainittu voisi joskus olla kätevää, mutta keinotekoinen taustan sumennus ei minua kiinnosta. Jokainen tietenkin painottaa ominaisuuksia mielensä mukaan, mutta omasta näkökulmastani tuplakamera ei ole merkittävä lisäarvo.

HTC U11 @ 1/1900 s. ja ISO 80.

U11:n pääkamera, se joka on takapuolella, on 12 Mp BSI-kennolla varustettu. Varusteisiin kuuluu lisäksi optinen kuvanvakaaja ja kahdella ledillä toteutettu salamavalo. Objektiivin valovoima on f/1.7 ja kuvakulma vastaa mobiililaitteissa jo vakioksi muodostunutta n. 27 mm kinarin objektiivia.

Kamera-apissa on täysautomaatti, joka tekee kaikki valinnat kuvaajan puolesta ja pro, jossa on mahdollista säätää valotusarvoja ja kuvata raakana. En käyttänyt täysautomaattia, kuin vahingossa pari kertaa, mutta panoraamoja otin muutaman kerran. Muuten kuvasin kaikki pro-tilassa ja raakana, mutta sinä tallentuu jpg samalla, joten niitäkin tuli katseltua. Monelle jpg on varsinkin puhelimella oletus, mutta minä haluan kaikki raakana, jos se on mahdollista.

Pro-lamerassa on kaikki käsisäädöt.

Valotusarvojen käsisäätöön ei ole kovin paljon syytä normitilanteissa, mutta erikoistilanteissa käsisäätö on hyödyllinen. Valotussäätimet on toteutettu mukavasti, mutta säädettyä arvoa on hieman vaikea nähdä, koska numerot ovat kovin pienenä näytöllä ja säätöä tekevä sormi peittää numerot helposti. Valkotasapainon toki näkee suoraan kuvan väristä, eikä kelvineitä tarvitse välttämättä tuijottaa. Käsin voi valotusajan venyttää jopa 32 s. asti, minkä ansiosta ihan oikeat yökuvatkin onnistuvat laadukkaina, kun pitää herkkyyden alhaisimmassa arvossa. Silloin tosin pitää melkein tehdä ainakin yksi koevalotus, koska valotuksen esikatselu ei osaa näyttää kuvan todellista kirkkautta. Jalusta on tietenkin myös välttämätön noin pitkissä valotuksissa.

Panoraama on hauska.

Odotin kuvanlaadulta paljon, enkä pettynyt. Kuvissa on terävyyttä ja sävyjä vaikka kuinka, eikä ihme, että U11 on DxO:n kärkipaikalla toistaiseksi. Kameran tekemät jpg-kuvat ovat etenkin alhaisilla herkkyyksillä sävykkäitä ja terävöitys on sopiva. Korkeilla herkkyyksillä kohinanpoisto on ainakin minun makuuni hieman liian raju, mutta se on tyypillistä kaikille kameroille, kun valmistajat ajattelevat kohinan olevan paholaisesta. No, kai se johonkin käyttäjätutkimuksiin perustuu.

HTC U11 @ 1/560 s. ja ISO 80.

Raakakuvien etuna on huomattavasti jpg:a joustavampi säädettävyys kuvauksen jälkeen ja U11:n kuvissa onkin ihan kelpo työvara. Pikselitasolla terävyyttäkin saa jonkin verran lisää, jos malttaa viettää aiheen parissa hetken. Herkkyyden saa asetettua käsin välille ISO 100 – 800 ja koko tuo alue on käyttökelpoinen. Kohina luonnollisesti lisääntyy herkkyyden noston myötä, mutta ISO 800 on yllättävän hyvännäköistä. Automaatilla herkkyys vaihtelee n. ISO 80 – 3200.

HTC U11 @ 1/50 s. ja ISO 800.

Led apuvalo riittää valaisemaan lähietäisyydeltä sekä valo- että videokuvan, mutta valon väri vaihtelee miten sattuu ilman selvää logiikkaa. Välillä näyttää siltä, että led antaa aika sopivaa päivänvaloa, mutta välillä taas oranssia keinovaloa, vaikka vallitsevan valon väri ei muutu.

Salaman väri voi olla joskus liian oranssia.

Valo- ja videokuvauksen välillä voi vaihtaa ison laukaisinnapin vieressä olevasta painikkeesta, mutta toiminnassa on parantamisen varaa. Siirryttäessä takaisin valokuvaukseen palautuu kamera aina täysautomaatille, eikä viimeksi käytettyyn. Jos valittuna oli pro-tila, niin se pitää erikseen käydä laittamassa, mikä on turha lisävaihe ja saattaa unohtua, jolloin kuvat tallentuvat vain jpg-muodossa. Onneksi kuvaustavan voi valita myös näytön vasemmasta reunasta (vaakakuva) tai yläreunasta (pystykuva) esiin vedettävästä valikosta, mikä on suositeltavaa, koska silloin voi olla varma mikä tila tulee käyttöön.

Videolaatu yltää 4k (UHD) -tasolle asti ja se näkyy, sillä kuva on erittäin terävä ja sävykäs. Videon värimaailma sen sijaan on minun makuuni varsinkin päivänvalossa liian värikylläinen korostaen erityisesti punaista ja sinistä, enkä keksinyt mitään tapaa säätää värejä tai valkotasapainoa. Valokuvapuolella kameran jpg-kuvissa en huomannut vastaavaa ongelmaa sävyissä.

Hidastuskuvaa saa 1080p-laadulla 120 k/s, joka on on jo ihan selvä hidastus, mutta jotkut puhelinkamerat osaavat jopa 1000 k/s. Hidastetussa videossa näkyy pakkaus selvästi, mutta laatu kelpaa esim. somekäyttöön hyvin.

Jos videokäyttö tosissaan kiinnostaa, niin suosittelen ostamaan Filmic Pro -sovelluksen, joka on todellakin hintansa arvoinen ja ottaa kaiken irti raudasta.

HTC U11 @ 1/7800 s. ja ISO 100.

Etupuolen selfiekamera on varsin asiallinen ja parempi kuin monen vähän vanhemman puhelimen varsinainen kamera, mutta ei läheskään takakameran tasoinen. Kuvanlaatu ja ominaisudet niin valo- kuin videokuvan osalta luultavasti kelpaavat itsensäkuvaajille hienosti, sillä kuvien käyttötarkoitushan on lähes yksinomaan some.

Kokonaisutena HTC U11:n kamera on erinomainen ja voisi toimia vaikka ainoana kamerana, jos on tarkoitus esim. matkustaa superkevyesti. Kuvien tekninen laatu on komeaa ja riittää somen lisäksi vaivatta A3 ja jopa A2-tulosteisiinkin.

Kokeilussa ollut 64 Gt versio maksaa n. €780,- ja tekniset tiedot voi nähdä valmistajan sivuilta.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Matti Sulanto on helsinkiläinen pitkän linjan valokuvaaja, joka keskittyy töissä yritysmaailman kuvatarpeisiin ja vapaa-ajalla dokumentaariseen kuvaukseen. Matin kuvia on julkaistu lukuisissa suomalaisissa lehdissä ja yritysjulkaisuissa.

0 kommenttia “HTC U11

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *