Holdfast moneymaker -valokuvausvaljaat water buffalo tan kankaalla viimeistelevät valokuvaajan pukeutumisen

Holdfast Moneymaker

Holdfast moneymaker -kuvausvaljaat tekevät pitkän päivän kuvaamisesta mukavaa, tehokasta ja viimeistelevät kuvaajan vaatetuksen. Tyylikkyyttä voi hakea aina perinteisestä mustasta nahasta pytoniin nahkaan. Perinteisempään makuun löytyy myös useampaa eri väriävaihtoehtoa 100% puuvillaisesta mallista.

Kuvausvaljaat lisäävät ergonomiaa ja työtehokkuutta

Sanotaan, että jokaisella asialla on oma paikka ja aikansa. Itse olen käyttänyt Holdfast Moneymakeria vuodesta 2015 ja se on löytänyt paikkansa erityisesti hääkuvauksessa, mutta myös useissa muissa asiakkaiden tilaustöissä. Kuvausvaljaat toimivat kaikista tapainoisimmin, kun käytetään kameraa kehon kummallakin puolella. Liaäoptiona hartioiden kohdalla oleviin D-lenkkeihin saa myös remmit kolmatta kameraa varten. Kolmas kamera lepäisi remmeistä suurinpiirtein noin rintakehän korkeudella, mutta itselläni ei ole henkilökohtaista kokemusta D-lenkeistä ripustettavista remmeistä.

Kannattaa huomioida, että Holdfast Moneymaker -kuvausvaljaita on saatavilla 3 eri kokoa riippuen kantajan pituudesta ja koosta. Valjaita voi kuitenkin säätää jonkin verran vyön tavoin, sillä selkäpuolella on ns. vyönsolki ja silmukat valjaiden pään pujottamista varten.

Kahdella kameralla ja sopivasti polttoväliltään erilaisilla objektiiveillä saadaan huomattavasti joustavempi mahdollisuus sommitella kuva, kuin yhdellä kameralla ja objektiivilla. Hyvänä esimerkkinä toimii jos sommitelmaa halutaan vaihtaa esimerkiksi tiukasta rajauksesta väljempään tai toisin päin nopeasti. Yhdellä kameralla kuvattaessa joudutaan mahdollisesti kävelemään ensin kauemmas tai lähemmäs, jonka jälkeen tilanne on jo mennyt ohitse.

Tähän samaan pystytään tietenkin myös zoom-objektiiveilla, mutta tällöin menetetään kiinteän polttovälin optiikoiden valovoima ja optinen suorituskyky. Valjaissa toinen kamera kulkee myös kätevästi vararunkona.

Suurin osa meistä kuvaajista on käyttänyt tai käyttää edelleen perinteistä kaulahihnaa, joka tulee tietääkseni jokaisen järjestelmäkameran mukana. En voisi kuvitella tekeväni esimerkiksi 15-16 h mittaista hääkuvauspäivää roikottaen kahta vähintään 1.4 kg painoista kamera-objektiiviyhdistelmää kaulassani. Sen lisäksi, että kaulahihnat olisivat koko ajan ihan solmussa, olisivat kuvaajan paikat aika varmasti jumissa seuraavana päivänä.

On ergonomisesti järkevämpää jakaa kameroista kohdistuva paino suuremman lihasryhmän kannettavaksi, ja tämän takia myös kuvausvaljaat ovat itselläni käytössä. Hartioille ja alaspäin kohdistuva paino ei ole keholle niin pahaksi kuin kaulahihna joka työntää kaularankaa alas ja eteenpäin.

Niin hyvässä kuin pahassa

Vaikka Holdfast Moneymakerit ovat selvästi tapahtumakuvaajan luksustuote, viilattavaa kuitenkin vielä löytyy. Aikaisemmassa mallissa Holdfast Moneymakereihin piti tilata erikseen lisäremmit kameran pohjan ja kuvausvaljaiden välille, jotta pystykuvaus onnistui vasemmalta puolelta ongelmitta. Nykyisiin versioihin tämä on kuitenkin korjattu, ja valjaiden mukana näyttää tulevan huomattavasti omaa versiotani pidemmät remmit.

Moneymaker valjaiden mukana tulee aina myös nylonhihna, joka on tarkoitettu turvaremmiksi. Turvaremmin voi halutessaan kiinnittää samaan paikkaan mihin kaulahihnan toinen pää kiinnitettäisiin. Vaikka itselläni kameran jalustakierteeseen kiinnitettävä valjaiden pääremmi ei pitkilläkään kuvauksilla ole päässyt löystymään (koputtaa puuta), niin se riski on kuitenkin olemassa. Tästä syystä suosittelen käyttämään turvaremmiä etenkin painavimpien kamera/objektiivi-yhdistelmien kanssa.

Vasemmalla puolella valjaiden mukana tullut remmi kamerakiinnitystä varten. Oikealla puolella valjaisiin erikseen tilatut pidemmät remmit kameran kiinnitystä varten.

Ensimmäiset Holdfast Moneymaker -kuvausvaljaat eivät itselläni olleet kuitenkaan täysin virheettömät. Yksi silmukoista, joiden lävitse kuvausvaljaiden ylimenevä ”vyön” osa oli hyvä pujottaa, oli niitattu liian reunasta kiinni. Tästä syystä silmukka katkesi niitin kiinnityskohdasta laittaessani kuvausvaljaita ylleni ensimmäisiä kertoja.

Vasemmassa kuvassa viallinen silmukka jonka niitti asennettu liian reunaan. Oikeanpuoleisessa kuvassa ehjä silmukka ja niitti asennettu keskelle.

Tunnen kuitenkin monia kuvaajia, jotka ovat ostaneet saman valmistajan kuvausvaljaat. Heillä ei ylläolevan kuvan mukaista ongelmaa ole esiintynyt, joten haluan uskoa itselleni sattuneen vain huonon yksilön. Jokatapauksessa tuote vaihdettiin täysin uuteen ja tämän jälkeen tuote on toiminut kuin junan vessa.

Holdfast Moneymakereita ostaessa kannattaa lukaista tuoteseloste hyvin ettei tule yllätyksiä, sillä jotkin kuvausvaljaista (riippuen mallista) saattavat värjätä vaaleita vaatteita. Itselläni ei tällaista ongelmaa kuitenkaan ole esiintynyt.

Kuvissa esitetyt Moneymakerit ovat malliltaan Water Buffalo Tan ja maksavat tämän artikkelin julkaisuhetkellä Holdfastin omassa verkkokaupassa 285$, mikä materiaaleihin nähden on omasta mielestäni aika suolainen hinta.

Yhteenveto

Vaikka Holdfast Moneymakerit maksavat ”pitkän pennin” ja ovat varmasti moneymaker valmistajalle, ovat ne mielestäni rahanarvoiset jo pelkästään fyysisen työn jaksamisen ja työkyvyn ylläpitämisen vuoksi.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Taavi Hölttä on valokuvaaja Jyväskylästä, joka nauttii kaikesta kuvaamisesta jossa pääsee tutustumaan ihmisiin. Vaikka sosiaalisuus on tärkeä osa Taavin valokuvaamista, pitää hän suuresti myös maisemakuvaukseta. Henkilöitä kuvatessa ympäristö onkin monesti tärkeä osa kuvan tarinaa. Uudeksi kiinnostuksen kohteeksi Taaville on myös tullut videokuvaus.

0 kommenttia “Holdfast Moneymaker

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *