Nikonin Euroopan alueen markkinointipäällikko Dirk Jasper käsissään Nikon Z7.

Haastattelussa Nikonin Dirk Jasper

Jututimme Photokinassa Anssin kanssa Nikonin Product Marketing Manager Dirk Jasperia. Jasper on työskennellyt aiemmin ammattivalokuvaajana ja sittemmin Nikonilla yli 20 vuotta. Tämä oli hänen yhdestoista Photokinansa.

Aloitimme tenttauksen pyytämällä Jasperia kuvailemaan Nikonin matkaa peilittömien kameroiden parissa.

Hän kertoi, että Nikon aloitti Nikon 1 -sarjalla n. 7 vuotta sitten. Sitä ei hänen mukaansa suunniteltu korvaamaan peilijärjestelmiä, vaan tuomaan markkinoille uutta tekniikkaa kompaktissa koossa. Nopeus ja koko olivat ykkösprioriteetit.

Hän piti 1-sarjan kameroita jonkinlaisina tämän päivän premium kompaktikameroiden esi-isänä. Nikon 1 ei saanut kuitenkaan toivottua vastaanottoa. Toisaalta Nikon kehitti sitä varten peilitöntä tekniikkaa ja siitä on ollut hyötyä uuden Z-sarjan kehittämisessä.

Nikonin tiedoitustilaisuus Photokinassa. Hääkuvaaja esittelee Nikon Z7:lla otettuja kuvia.

He kehittivät myös DL-sarjaa, joka oli kiinteillä optiikoilla varustettu peilitön mallisarja. Kehityksen aikana he kuitenkin törmäsivät haasteisiin laitteistokehityksessä. Kamera ei toiminut kaikissa tilanteissa toivotulla tavalla eikä asiaa voinut korjata ohjelmistokehityksellä.

Kameroita oli ehditty jo markkinoida ja Jasper sanoikin, että päätös koko malliston peruuttamisesta oli rankka eivätkä kaikki olleet siitä samaa mieltä.

Tiedustelimme, että miksi juuri vuosi 2018 on vuosi, jolloin useampi kameravalmistaja tuo markkinoille kinokokoisen peilittömän.

Jasper kertoi, että uskoo kyseessä olevan sattuma. He tulivat markkinoille, koska uskoivat tekniikan olevan nyt kypsää. Hän myös arveli, että siinä saattoi mennä vuosi – pari kauemmin, kuin mitä jotkut asiakkaat olivat toivoneet. Hän kuitenkin korosti, että Nikon -tuotteen tulee olla kypsä ja yhteensopiva aikaisempien tuotteiden kanssa.

Olimme kuulleet, että Nikon ei jakaisi tietoja z-bajonetista kolmansille osapuolille objektiivien kehittämistä varten. Kysyimme siis, että pitääkö tämä paikkaansa. Jasper vahvisti tiedon ja kertoi, että kommunikaatio objektiivin ja rungon välillä on Nikonin immateriaaliomaisuutta. Hän kertoi, että Nikonin tavoite on myydä Nikonin objektiiveja ja että Nikon tarjoaa kokonaista järjestelmää.

Tiedustelimme myös Nikonin käyttämistä kennoista ja vastaus oli odotettu. Nikon ei valmista kennoja, mutta ne ovat “full Nikon design”, eli Jasperin mukaan Nikon suunnittelee ne itse.

Nikon Z7 ja NIKKOR Z 50mm f/1.8 S
Nikon Z7

Yhdestä korttipaikasta puhuttaessa Jasper valotti, että kyseessä oli jonkinlainen tekniikan vuosikatsaus. Hänen mukaansa kahta korttipaikkaa tarvittiin aiemmin esimerkiksi CF-paikan helposti vääntyvien pinnien takia. XQD-tekniikka on hänen mukaansa luotettavampaa ja siksi asiaa tarkasteltiin uudelleen. Kahdella korttipaikalla Z-rungoista olisi tullut suurempia, joten he päättivät jättää toisen korttipaikan pois. Hän kertoi myös, että etenkin videokuvaajien palaute tuki yhtä korttipaikkaa.

Hän kertoi ymmärtävänsä, että jotkut kuvaajat tarvitsevat edelleen kahta paikkaa ja että some-kohina ei tullut yllätyksenä. Sitä on hänen mukaansa aina odotettavissa, kun tuttuihin asioihin tehdään muutoksia.

Otimme vielä puheeksi peilittömien kameroiden kehityksen ja kysyin suoraan, että onko peilittömyys tulevaisuus. Jasper ei vastannut tähän suoraan, vaan kertoi, että lähivuodet tulevat olemaan mielenkiintoisia. Hän odotti merkittävää kehitystä sähköisissä etsimissä, mutta kertoi myös, että Nikon tulee puskemaa eteenpäin myös peilikameroita.

Lopuksi jäin miettimään sitä, että Jasper erikseen mainitsi, että Nikon 1:stä ei oltu tarkoitettu peilikameroiden korvaajaksi. Onkohan tämä tulkittavissa niin, että peilikameroiden korvaaminen Z-järjestelmällä on kuitenkin jo aikataulutettu?

Kategoriat Haastattelut

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

2 kommenttia “Haastattelussa Nikonin Dirk Jasper

  1. Juha-Pekka Kuusela

    Eikä se CX kennoinen voisikaan kuvanlaatu vaikeissa oloissa mikä on ja terävysaleen hallinta. joten ihme jos olisi yritetty.

  2. Kiitos Jussi ja Anssi! Kiinnostava näkökulma Nikonin sisältä. DL-malliston laajakulmainen olisi itsellä ehkä korvannut Ricoh GR:n. Harmi etteivät ne toteutuneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *