Fujifilm X-T3 kokemuksia

Fujin perinteistä peilijärjestelmäkameraa muistuttava X-T -sarjan lippulaiva on edenny jo kolmanteen iteraatioonsa. Viime syksynä julkaistu X-T3 muistuttaa ulkoisesti edeltäjiään, mutta sisältä kamera on uudistunut lähes täysin. Tutustuimme laitteeseen pikaisesti jo Photokinan reissulla, mutta nämä kokemukset perustuvat parin viikon rauhallisempaan kokeiluun.

Kuva Fuji X-T3:n säätimistä.

Ulkoisesti X-T3 on käytännössä identtinen X-T2:n kanssa. Muutokset ovat todella pieniä, kuten esimerkiksi rakennesaumojen piilottelua ja kiekkojen paksuuden hienosäätöä. Hyvää on turha muuttaa ja Fuji tämän nähtävästi tietää. Kamera sopii ainakin omaan käteeni hienosti ilman mitään lisäkahvoja ja tuntuu tasapainoiselta ainakin Fujin omien f/1,4 -objektiivien kanssa. Poikkeuksellisen suurikätisten kannattaa kuitenkin käydä kokeilemassa tuntuma itse, koska sormituki ei ole markkinoiden suurimpia ja suuren käden pikkurilli voi jäädä ikävästi vaille tarttumapintaa.

Fuji X-T3 tuotekuva. Näyttö kääntyy ylös.

Mielestäni X-T3:ssa on markkinoiden parhaiten suunniteltu kääntyvä näyttö. En ole itse selfie-ruutujen ystävä, joten Fujin ylös, alas ja sivulle kääntyvä malli on itselleni optimaalinen. Kuvaan itseäni todella vähän ja kääntyvältä näytöltä kaipaan käyttönopeutta. Tällainen näyttö on nopea kääntää osoittamaan ylös tai alas ja se toimii myös pystykuvauksessa. Näytön tarkkuus ja kirkkaus ovat myös tämän päivän tasolla.

Kosketusominaisuudesta en itse saa kovin paljoa irti. Pidän touchpad-tyylistä tarkennuspisteen valintaa hyvänä keksintönä, mutta mikäli kamerasta löytyy joystick, kuten X-T3:ssa, käytän ennemmin sitä. Itselleni eniten iloa kosketusominaisuudesta on selatessa kuvia tai videoidessa, kun halutaan välttää säätörenkaiden aiheuttamaa ääntelyä.

Fuji X-T3 tuotekuva. Näyttö kääntyy sivulle.

X-T -sarjan etsimet ovat aina olleet sukupolvensa valioita eikä X-T3 tee tässä tapauksessa poikkeusta. Se on tarkka, suuri ja viiveetön. Fujin etsimen virkistystaajuus tai tarkkuus ei muutu tarkentamisen aikana, kuten joissain muissa peilittömissä kameroissa. Tämän mahdollistaa tuplasuoritinarkkitehtuuri, jossa tarkennus hoidetaan erillisellä prosessorilla.

Liitinpuolella X-T3:ssa on kaikki mitä kasvava mediahipsteri tarvitsee. Kameran kyljestä löytyy mikki-, kuuloke- ja hdmi-liittimet sekä lataamiseen soveltuva USB-C -liitin. Rigi-käyttöä ajatellen liittimien edessä olevan läpän saa irtoamaan tykkänään pois edestä häiritsemästä. Kameran toiselta puolelta löytyy vastuullisesti kaksi UHS-II SD-korttipaikkaa.

Akkukestoa uusi versionumero ei ole juuri parantanut. Spekseissä luvataan 390 laukausta, johon päästään käytännössä helposti. Uskoisin, että todellisuus liikkuu jossain 500-700 kuvan hujakoilla riippuen kuvaustavasta. X-T3:n akku on sama kuin aiemmassa mallissa.

Kissa katsoo ikkunasta, kuva otettu Fuji X-T3 -kameralla.
Fujifilm X-T3 & 56mm 1.2 @ f/1,4, ISO 250 ja 1/60s

Olen ennenkin kitissyt siitä, että Fujeissa on jopa liikaa säätimiä. Tässäkin tapauksessa kolmen parametrin säätöön löytyy objektiivin rengas mukaan luettuna yhteensä 5 rullaa ja niiden päälle vielä valotuksen korjaus -kiekko. Käyttäjä voi siis itse valita, että valitseeko valotusarvoja retrokiekoista vai uudemman mallisista peukalo/etusormi -rullista. Eihän tässä sinänsä mitään väärää ole, mutta olisiko toisen vaihtoehdon pois jättämällä mahdollista mahduttaa jotain muuta mukavaa? Nyt pari rullaa jää useimmilla käyttäjillä vähälle käytölle.

Fuji lupaa myös rungolle jonkinlaista sääsuojausta, joka lämmittää huonommalla kelillä kuvaavien mieltä. Takuu ei kuitenkaan kata kosteudesta syntyneitä vahinkoja.

Tekniikka

Suurimmat uudistukset X-T3 on kokenut prosessorin ja kennon osalta. Dataa prosessoi nyt kaksi erillistä sirua ja kenno on vaihtunut taustavalaistuun 26 megapikselin malliin. Olen melko varma, että kameran purkamalla kennon kyljestä löytyy Sonyn mallimerkinnät.

Fiksu valmistaja ostaa osat sieltä, missä niitä osataan tehdä ja tämä APS-C -kokoinen kenno on tällä hetkellä sarjansa kiistämätön valtias. Kuvanlaadullisesti kennot eivät ole ylepäätään edenneet viime vuosina kovinkaan paljoa eikä tämä kenno ole poikkeus tähän sääntöön. Omaan silmääni kuvanlaatu on käytännössä identtinen X-T2:n ja X-H1:n kanssa. Sonyn kinokennoille jäädään n. aukko eli esimerkiksi tämän kameran ISO 1600 näyttää suurin piirtein samalta kuin Sony A7 III:n ISO 3200.

Kohinatestikuva fuji X-T3:lla.
Fujifilm X-T3 @ ISO 6400. Kuva aukeaa täysikokoisena. Voit ladata sen koneellesi ”lataa kuva” painikkeesta.

Uuden kennon edut tulevat esiin kameran yleisessä ripeydessä ja tarkennusnopeudessa. Tarkennus ja sen kasvojentunnistus lähentelee markkinajohtaja Sonyä seuraten kohteen silmää/kasvoja melko haastavissakin olosuhteissa. Toimintavarmuus ei yllä vielä aivan Sonyn tasolle, mutta ero aiempaan X-T2 malliin on huomattavan suuri. Yksittäistarkennus osuu kohdilleen kirurgisella tarkkuudella käytännössä kaikissa valaisuolosuhteissa, hidastuen hieman hiilikellarin perimmäisessä nurkassa. Käytännössä ihminen ei viihdy niin pimeässä, että X-T3:n tarkennus tuottaisi mainittavaa ongelmaa. Tietenkin sillä varauksella, että käytössä on valovoimaista optiikkaa.

Nopean tarkennuksen lisäksi X-T3:n sarjakuvanopeudet ovat mielestäni täysin poskettomia. Kamera ampuu automaattitarkennuksen kanssa 20 ruutua sekunnissa ja pienellä kropilla, edelleen tarkentaen, 30 ruutua sekunnissa. Näillä nopeuksilla juuri oikean ruudun talteen saaminen ei pitäisi olla vaikeaa, mikäli kuvaaja vain on tajunnut painaa laukaisimen pohjaan ennen ratkaisevaa hetkeä.

Fuji X-T3:lla otettu kuva kahdesta lapsesta.
Fujifilm X-T3 & 56mm 1.2 @ ISO 640, f/2 ja 1/125s.

Objektiivit

Vaikka Fujin objektiivivalikoima ei sinänsä liity tämän rungon arviointiin, niin minun on pakko tehdä niistäkin pari huomiota. Tilanne näyttäisi olevan sellainen, että Fujin vanhemmat objektiivit eivät pysty ottamaan uuden rungon tarkennuksesta aivan kaikkea irti. Etenkin valovoimaiset äänekkäämmän ja siten oletettavasti järeämmän moottorin sisältävät lasit jäävät nopeudessa entisestään, kun verrokkina käytetään uudempia ja uudemman moottorin omaavia objektiiveja. Eli tarkennusnopeutta itse kokeillessa kannattaa kiinnittää huomiota myös käytettävään objektiiviin.

Toisaalta Fujin objektiiveista puhuttaessa on hyvä muistaa, että etenkin paremman pään tuotteiden optinen suorituskyky tarjoaa todella hyvää hinta/laatusuhdetta. Tämä on useimmille kuvaajille paljon tärkempää, kuin millisekunti tarkennuksessa sinne tai tänne.

Video

Yllätyksekseni X-T3:n videospeksit näyttävät jopa vakuuttavammilta kuin video-orientoituneen X-H1:n. Tällä kertaa en ennättänyt tehdä mitään tolkullista videokokeilua, mutta paperilla Fujista löytyy pienellä kropilla UHD 4K 60P 10bit 4:2:0:lla ja Full HD ylinäytteistettynä koko kennon leveydeltä. Videosta kiinnostuneiden kannattaa vilkaista ainakin Dpreviewin tarinat aiheesta.

Fuji X-T3:lla otettu lapsikuva.
Fujifilm X-T3 & 56mm 1.2 @ ISO 320, f/1,2 ja 1/125s.

X-T3 keikalla

Testikuvailujen lisäksi otin X-T3:n mukaan yhdelle työkeikalle. Tein sillä lapsi- ja perhekuvauksen käyttäen luonnonvaloa. Kamera toimi keikalla pääasiassa yllätyksettömästi. Jossain vaiheessa sarjakuvauksen vipu oli kääntynyt yksittäiskuvauksesta sarjakuvaukseen. Tämä ei vaikuttanut työhöni mitenkään, mutta vivun kääntyminen toiseen suuntaan olisi kytkenyt päälle monivalotustilan, joka olisi aiheuttanut ainakin hetkellisen hämmennyksen.

Fujissa ei myöskään ole kennokuvanvakainta, jonka puuttuminen häiritsi minua ehkä keskivertokäyttäjää enemmän. Olen nimittäin tottunut Olympuksen erinomaiseen vakaajaan ja se on tehnyt minusta hieman huolimattoman kuvaajan. Minulla siis oli muutama käden tärähdyksestä johtunut ruutu, vaikka käytin 1/125s aikaa 84mm vastaavalla optiikalla. Fujille löytyy kuitenkin vakautettuja optiikoita ja tämähän ei muutenkaan ole huolellisen kuvaajan ongelma.

Yhteenveto

Fujin X-järjestelmä näyttää voivan hyvin. Jotkin sen lasit kaipaisivat päivitystä ja useampi runko runkovakaajaa. Näiden seikkojen ulkopuolella se on erinomainen edullisempi vaihtoehto kinokoon kameroille. X-T3 näyttäisi olevan n. 700-1000e kinokoon kilpailijoita edullisempi jääden kohinoissa yhden aukon, mutta tarjoten sen tilalle todella ripeää sarjakuvausta, sääsuojausta, kahta korttipaikkaa, laadukasta etsintä ja jopa parempaa videokuvaa. Tämä on monille kuvaajille mielestäni täysin perusteltu vaihtokauppa.

Speksien ulkopuolella X-T3 on hyvän ergonomian omaava laadukkaan oloinen kamera, jonka käyttäminen tuntuu pääsääntöisesti luontevalta.

Osta Fujifilm X-T3 Foto Monzasta.

Ostamalla tuotteita linkin kautta tuet Valovuoto-sivuston toimintaa ja ehkäiset lukukokemusta häiritseviä mainosbannereita. Valovuoto kiittää tuestasi!

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

1 kommentti “Fujifilm X-T3 kokemuksia

  1. Juha-Pekka Kuusela

    Ja halvempia objektiiviejakin tarjoaa nämä pikkukennoiset eli rungossa sääteyn lisäksi säästyy objektiivessa. jotka tuntuu mallikvuista päätellen usein olevn jopa pettymyksiä S-alkuisella merkillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *