Fujifilm X-E3

Sain alkuvuodesta tilaisuuden tutustua Fuji X-E3 –järjestelmäkameraan. Kamerakokeilun ja laitearvion kirjoittamisen lisäksi Fuji oli minulle merkkinä aivan uusi tuttavuus. Vaikka olen kuvannut työkseni jo kauan, en ole omistanut kovin montaa eri merkkistä kameraa. Minulle kamera on ollut lähinnä työkalu, enkä ole kokenut tarvetta eri laitteiden perässä juoksemiseen. Töissäni olen tähän mennessä käyttänyt aina Canonin peilijärjestelmäkameroita.

Kokeilua varten sain Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS objektiivin. Tässä kokeilussa perehdyin kuitenkin enemmän X-E3 runkoon.

Muotoilu ja rakenne

Kamera tuntui aluksi todella pieneltä. Vain 337 g akun kanssa painava runko tuntui lähes lelulta omiin työjuhtiin verrattuna. En voi väittää, etteikö minulla olisi ollut minkäänlaisia ennakkoluuloja pientä kameraa kohtaan. Mielessäni pyöri ajatus, että eihän näin pieni kamera voi olla hyvä.

Ainoa huono puoli pienessä koossa oli se, että siitä ei meinannut saada isoilla käsillä kunnon otetta ja esimerkiksi hanskat kädessä kamera ei tahtonut istua käteen sopivaksi. Kameraan ei myöskään ole mahdollista hankkia pystykuvauskahvaa. Voisin kuvitella, että jos kameran keulalle laitetaan isompi objektiivi ei kuvauskokemus ole ehkä niin miellyttävä.

Kamera on ilmeeltään retrohenkinen. Yksilö mitä pääsin testaamaan oli hopeinen ja kameran keskiosa oli päällystetty mustalla kumilla. Kamerassa olevat nappulat ja säätimet tuntuivat omaan käteen laadukailta ja toimivilta.

Canon EOS 6D + EF 50mm f/1.2 L USM @ iso100, 1/160, f/7,7
Canon EOS 6D + EF 50mm f/1.2 L USM @ iso100, 1/160, f/5,6

Tekniikka

X-E3 on Fujifilmin X-sarjan järjestelmäkamera, joka on varustettu 24.3 megapixelin APS-C, X-Trans CMOS III kennolla ja X-processor Pro prosessorilla. 24 megapikseliä on nykyään tyypillinen tarkkuus sekä apc-c, että kinokoon kennoille. Kyseinen resoluutio riittää mainiosti esimerkiksi A2-kokoisiin printteihin.

Videopuolelta löytyy 4K-mahdollisuus joko 24, 25 tai 30 ruutua sekunnissa nopeudella maksimitallennusajan ollessa 10 minuuttia. Jos resoluution tiputtaa 1080p tarkkuuteen, nousee nopeus 60 ruutuun sekunnissa ja pituus 15 minuuttiin.

Fujista löytyy myös Wi-Fi ja bluetooth yhteydet. Fujifilm Camera Remote sovelluksella käyttäjä voi siirtää kuvia kamerasta mobiililaitteeseen.

X-E3 mukana tulee akku ja laturi, eikä näiden käytössä tullut haasteita vastaan. Akun sai ladattua täyteen noin kahdessa tunnissa. Peilikameroihin verrattuna akku kestää heikosti. Kameraa testatessa kerkesin ottaamaan noin 200 laukausta ennen kuin se simahti. Tästä tietenkin osa meni kameran valikkoja kahlatessa.

Fuji mainostaa, että automaattitarkennusta on parannettu edellisestä X-E2 mallista. Väite on helppo uskoa, sillä tarkennus toimi erittäin nopeasti. Itseasiassa niin nopeasti, että näkisin sen olevan yksi tämän kameran parhaista puolista. Tarkennuspisteitä kamerasta löytyy 325, joista 49 keskimmäistä ovat vaiheentunnistavia. Käytettävää tarkennuspistettä on helppo vaihtaa kameran takapaneelista löytyvällä joystickillä tai kosketusnäytöltä.

Fujista löytyy myös 3 tuuman kosketusnäyttö. Näyttö vastasi hyvin sormenliikkeisiin ja siitä voi esimerkiksi tarkentaa ja ottaa kuvan koskettamalla.

Isoimman vaikutuksen minuun teki kuitenkin Fujin elektroninen etsin. En ollut ennen tätä testiä juurikaan katsellut sähköisestä etsimestä. Näkymä etsimestä on todella kirkas vaikka vallitsevaa valoa ei juurikaan ole. Tämän testin perusteella jäin itsekkin miettimään sähköisen etsimen omaavan kameran hankintaa. Hääkuvaustöissä valaistuksesta riippumatta selkeä etsinkuva vaikuttaa todella kätevältä.

Kuvanlaatu

Studiokuvissa en huomannut kuvanlaadussa suurta eroa omiin aika paljon enemmän maksaviin malleihin. Toisaalta taas omissa ja tuplasti saman verran maksavissa malleissa ei myöskään  huomaa kovinkaan helposti eroa. Studiossa kuvataan matalilla herkkyyksillä, jolloin kohinat ovat pienet kaikilla kameroilla.

Fuji X-E3 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS @ iso200, 1/200, f/4
Fuji X-E3 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS @ iso200, 1/200, f/9
1:1 Rajaus, Fuji X-E3 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS @ iso200, 1/200, f/9

Dynamiikka X-E3:ssa oli testieni perusteella paljon parempi kun omissa kameroissani. Kameralla voi alivalottaa ISO-arvoa laskemalla huoletta 3-4 aukon verran, eikä tämä aiheuta merkittävää eroa kuvan laatuun verrattuna korkeamman herkkyyden käyttämiseen.

Korkeilla ISO arvoilla X-E3:n kuvat kohisee hieman enemmän kuin omien Canon 6D runkojeni kuvat.

1:1 Rajaus, Canon EOS 6D + EF 50mm f/1.2 L USM @ iso25600, 1/1250, f/4
1:1 Rajaus, Fuji X-E3 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS @ iso25600, 1/1250, f/4

Käyttökokemuksia

X-E3 on laadukkaasti tehty kompakti kamera, jolla oli mukava kuvata. Itse kuvien ottaminen oli minulle aivan uudenlainen kokemus, uuden merkin, elektronisen etsimen ja kehittyneen tekniikan (automaattitarkennusjärjestelmä ja kosketusnäyttö) ansiosta.

Kameraa testatessa salamatriggerit eivät toimineet suoraan salamakengästä, vaan kenkä piti ensin laittaa valikoista päälle. Esikatselutoiminto kulutti nähtävästi kameran prosessointitehoja, sillä esikatselun käyttö hidasti etsimen toimintaa, kun kameralla otti useita kuvia peräkkäin.

Suljinrulla on mielestäni aavistuksen liian väljä ainakin kuvaajille, jotka käyttävät etsintä vasemmalla silmällä. Poski osui testeissäni monta kertaa rullaan joka aiheutti sen, että kuvan valotus vaihtui vääräksi.

Fuji X-E3 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS @ iso200, 1/200, f/9
Fuji X-E3 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS @ iso200, 1/180, f/5,6

Hämmästyttävin asia oli kuitenkin kokeilla kameraa pimeässä huoneessa ja silti etsimestä näki tarkentaa kohteeseen aivan hyvin.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, korvaavatko pienet peilittömät kamerat jossain vaiheessa isot järkkärit kokonaan. Tämän testin perusteella oman arvioni mukaan näin tulee vääjämättä käymään.

Fuji X-E3 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS @ iso800, 1/25, f/4
Fuji X-E3 + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS @ iso200, 1/400, f/8

Loppusanat

Tykkään:

  • Keveys
  • Etsin
  • Tarkennus

En tykkää:

  • Pieni koko (hanskojen ja suurien objektiivien kanssa)
  • Akun kesto

Testissä käytettyjen laitteiden yhteishinta on noin 1300 €, joista rungon osuus on noin 1000 €.

Tarkempia tietoja laitteesta löytyy valmistajan kotisivuilta.

Kiitokset Iralle, kun lähdit mukaan kuvauksiin ja Villelle teknisestä tuesta!

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Arto on Jyväskylän Palokassa asuva valokuvaaja. Artolla on yli kymmenen vuoden kokemus häävalokuvauksesta, lisäksi Arto on yksi Studio 31 Oy:n perustajajäsenistä. Instagramista Arton löytää @artotapiophoto nimimerkin takaa.

1 kommentti “Fujifilm X-E3

  1. Moikka!
    Hienoja kuvia! Mikä tausta tytön kuvissa! Tykkään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *