Kameraharrastajilla on ollut tänään äärimmäisen mielenkiintoinen päivä. Huhusivut ovat julkaisseet “varmoja” huhuja peräti kahdelta kameravalmistajalta. Ensinnäkin Nokishita ja Mirrorless rumors julkaisivat Canonin mahdollisesti 5. syyskuuta tulevat uutuudet ja perässä seurasi todellinen pommi, Panasonicin kinokoon kamera!
Tähän alkuun täytyy vielä erikseen muistuttaa, että tämä artikkeli perustuu täysin Mirrorless rumorsin ja 43rumorsin huhuartikkeleihin sekä spekulaatioihin. Minulla tai Valovuodolla ei ole mitään kyseisiltä valmistajilta saatua tai vahvistettua tietoa aiheesta.
Canon-aiheinen Mirrorless rumorsin huhu löytyy täältä.
Silmiinpistävintä näissä on kaksi asiaa: selkeästi Nikonia laajempi objektiivivalikoima ja 35 mm objektiivin kuvanvakain.
Tällä hetkellä ei ole vielä tietoa objektiivien saatavuudesta ja siitä, että tulevatko ne markkinoille portaittain. Joka tapauksessa tämä valikoima näyttää huomattavasti Nikonin vastaavaa lanseerausta vakuuttammalta. Etenkin 28-70 mm f/2 -zoomi on koosta riippuen aika monen tapahtumakuvaajan haavelistalla samaten kuin modermi 50 mm f/1.2 -objektiivi.
Näin ollen Canonilta löytyy mahdollisesti kaksi asiaa, jotka puuttuvat Nikonin avauskokoonpanosta: valovoimainen normaali-zoomi ja erittäin valovoimainen automaattitarkenteinen normaali-prime.
Toinen huomioni kiinnittänyt asia oli 35 mm -objektiivin IS merkintä. IS on Canonilla tarkoittanut perinteisesti kuvanvakainta. Voiko tämä tarkoittaa sitä, että rungossa ei ole vakaajaa? Optimisti voi tosin ajatella, että Canon käyttää sekä runkoon, että objektiiviin sijoitettua vakainta.
Päivän toinen pommi on 43rumorsin FT5 -tason huhu ensi vuonna tulevasta Panasonicin kinokoon kamerasta. Prototyyppi olisi sivuston mukaan nähtävillä Photokinassa. FT5 kyseisellä sivulla tarkoittaa sitä, että sivun pitäjät pitävät huhua lähes varmana.
Tämä on mielestäni yhtä merkittävä uutinen kuin Canonin ja Nikonin kinokoon peilittömät ja vaikuttaa varmasti koko m4/3 -järjestelmän tulevaisuuteen. Kinokoon kamera m4/3 valmistajalta voidaan helposti tulkita kyseisen valmistajan epäluottamuslauseeksi pienen kennokoon riittävyydelle. Mitä Olympus tekee tämän julkaisun jälkeen?
43rumorsilla oli mielenkiintoista spekulaatiota uutuuden käyttämästä bajonetista. Itseäni kiinnostaa ehkä vielä enemmän käytetyn kennon alkuperä. Panasonicillahan on mahdollisuus omaan kennotuotantoon ja siten on mahdollista, että kenno on peräisin omasta talosta. Tämä olisi äärimmäisen mielenkiintoista, koska se toisi lisää kilpailua Sonyn hallitsemille kennomarkkinoille. Oletan, että myös Canon käyttää omatekoista kennoa.
Tämän lisäksi Fujirumors huhuili, että X-T3 julkaistaisiin 6. syyskuuta. Sivuston mukaan kamerassa olisi yllättäviä uusia omiaisuuksia, jotka eivät ole olleet esillä edes huhuissa.
Elämme mielenkiintoisia aikoja ja saamme varmasti lisää varmaa tietoa tämän kuun aikana, mahdollisesti jo ensi viikolla. Tule keskustelemaan aiheesta Valovuoden fb-sivulle!
Mikä on huhuttu markkinoille saapuminen Canonin 28–70/2:lle ja valovoimaisille kiinteille?
Nikonin peilittömään 24–70/2.8 ja 50/0.95 tulevat roadmapin mukaan ensi vuonna.
Nuo kyseiset objektiivit ovat nyt Canonilla mainittu huhuissa ja kuten kirjoitin, niin aikatauluista ei ole tietoa. Nikonille tosiaan tulee nuo joskus ensi vuonna. Huomioida pitää myös, että Nikonin 0.95 lasi on Internetin mukaan 4000€ ja ihan valmistajan mukaan manuaalitarkenteinen. Eli jos nuo ovat Canonilla heti saatavissa, niin Canon on edellä objektiivivalikoimassa.
Dpreview.comin mukaan kolme Canonin objektiiveista tulevat kauppoihin joulukuussa, mm. 50/1.2 jossain 3000 e hintaluokassa (ilmoitettu jenkkihinta $2300 ilman veroja).
Kaipa Canonin voi sanoa julkaisun hetkellä olevan edellä Nikonia uusien objektiivien valikoiman suhteen. Itselleni valtavan kokoinen ja kallis 50/0.95 ei ole kameralaukkuun tulossa ja 24–70/2.8 ei kuulu sekään suosikkityökaluihin. Toisaalta 28–70/2 tuskin tulee kuulumaan sekään, kun kuvaan puolet kuvistani 24/1.4:llä eikä kuva-alasta ja valovoimasta ole mielekästä luopua. Minulle mitkään kummankaan uusista objektiiveista eivät ole merkittävästi kuvaamistani kehittäviä.