Canon RF 85mm F1.2L USM kokemuksia

Canonin uusin tulokas huippuvalovoimaisten objektiivien joukossa on kesällä myyntiin saapunut RF 85mm F1.2L USM. Valovoimaa löytyy taas hulppeat f/1.2, kun edellisessä peilikameroille suunnatussa versiossa sitä oli “vain” f/1.4. Canonin uutuusversio ei kuitenkaan sisällä kuvanvakaajaa kuten edellinen 85-millinen julkaisu. Uusi kasivitonen kävi Valovuodon testissä keskikesällä ja nyt on aika jakaa käyttökokemuksia.

Rakenne

RF 85/1.2 L on rakenteeltaan hyvin samankaltainen kuin aiemmin arvioitu RF 50/1.2 L. Mustan objektiivin ulkokuori on valmistettu jämäkästä muovista, se on 117 mm pitkä ja sen halkaisija on suurimmillaan 103 mm. Painoa tältä järkäleeltä löytyy noin 1.2 kg, mutta ulkomittoihin nähden se tuntuu silti kevyeltä käsissä. Isosta koosta huolimatta objektiivia oli mukava käyttää EOS R -rungon ja akkukahvan kanssa. Putken suodinkierre on 82 mm.

Objektiivista löytyy kontrollirengas, käsitarkennusrengas, käsitarkennuskytkin sekä tarkennusetäisyyden rajoitin (1.5 m – ääretön). 50-millisestä poiketen objektiivin etulinssi ei liiku tarkennettaessa, joten rakenne on tältä osin selvästi parempi. Kasivitosen kuoret ovat varsin minimalistiset eikä siinä ole esimerkiksi mitään tarkennusetäisyyttä näyttäviä merkintöjä. Merkinnät ovat aina kuitenkin vain suuntaa antavia, joten mielestäni ne eivät ole digikameroilla kuvatessa kovinkaan tarpeellisia. Kokonaisuutena arvioiden objektiivin rakenne tuntuu modernin laadukkaalta.

Objektiivin mukana toimitetaan molemmat tulpat, suuri vastavalosuoja sekä säilytyspussukka.

EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 1/40 s, f/1.2.
EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO500, 1/320 s, f/1.2.

Käytettävyys

Kasivitosen sisällä liikkuu isoja linssejä ja automaattitarkennuksen tuntee käsissään. Tarkennusmoottori pitää selvästi erottuvaa ääntä ja on nopeudeltaan kohtalainen. Fiilis on hyvin samanlainen RF 50/1.2 L -objektiiviin verrattuna. EOS R hoitaa arkennuksen kirurgisella tarkkuudella kun kohteet pysyvät paikallaan. Aivan nopeimpiin tilanteisiin tällä ei ehdi mukaan, sillä hankalissa paikoissa objektiivilla kestää hiukan aikaa löytää kohde. EOS R -kameraan adapterilla kiinnitetty Sigman 85/1.4 Art tuumaili tarkennusta hiukan kauemmin mitä nyt arvioitu RF85 vaikka kumpikin siirti tarkennusta suunnilleen samalla nopeudella.

Juli. EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO800, 1/250 s, f/1.2.
Osa Tuomas Korkalon taideteoksesta ’Mielenosoitus’ (Taavetinsaari, Mänttä). EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 1/640 s, f/5.6, +1/3 EV.

EOS R -rungon kanssa paritettuna automaattitarkennus seuraa kävellen lähestyvää ihmistä hyvin kun kuvataan yksittäisiä ruutuja. Pidemmillä etäisyyksillä huteja ei tule, mutta lähempänä käytetty yhdistelmä ei aivan naulaa kaikkia ruutuja. Suorituskyky riittää hienosti esimerkiksi morsiamen kävelyyn kirkossa perinteisessä vihkiseremoniassa.

Objektiivin käsitarkennusrengasta on helppo pyörittää ja siinä on sopivasti kitkaa. Tuntumaltaan se on focus-by-wire -tyyppisten viritysten kärkikastia. Käsitarkennuksen saa määriteltyä joko lineaariseksi tai kiihtyväksi kameran valikon takaa (EOS R laiteohjelmisto 1.2.0). Myös kontrollirengas napsahtelee mukavasti ja sitä on selkeä käyttää.

Aurora (MUAH Ida). EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 1/400 s, f/1.2.
Aurora (MUAH Ida). EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 1/200 s, f/2.8, +4/3 EV

Kuvanlaatu

Terävyys on erinomaisella tasolla kuvan keskiosassa heti isoimmasta reiästä lähtien. Laatu paranee marginaalisesti aukkoon f/5.6 asti, jonka jälkeen keskiosa pehmenee hiljaksiin kun objektiivia himmentää lisää. 30.3 Mpix kuva pysyy käyttökunnossa vielä aukolle f/16 asti, joten lasia voi käyttää huoletta kaikilla aukoilla. Objektiivin kuvanlaatu täydellä aukolla on suunnilleen sama kuin aukolla f/8, joten suorituskyky on tältä osin aivan huippuluokkaa. Nurkkapiirto on yhtä nurkkaa lukuunottamatta hyvällä tasolla täydestä aukosta lähtien. Vaakakuvan oikea ylälaita oli hiukan pehmeämpi ja saavutti muut nurkat vasta aukolla f/2.8, mutta useimmissa kasivitosen käyttökohteissa tällä ei ole mitään merkitystä. Nurkkapiirto on jatkuvasti jonkin verran keskiosaa jäljessä, mutta aukon f/5.6 jälkeen ero on mitätön.

EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO1600, 1/160 s, f/1.2, -2/3 EV.

Canonin uuden kasivitosen epäterävän alueen piirto on parasta mitä rahalla saa. Valopalleroissa ei esiinny sipulia eikä selkeää ääriviivoittumista. Kuvan laita-alueilla esiintyy pyörteistä kissansilmäkuviota joka jakaa hiukan mielipiteitä. Mielestäni se auttaa keskittämään huomiota kuvan keskiosaan erittäin tyylikkäästi. Objektiiviä ei mainosteta apokromaattisena, mutta se sisältää Canonin uudehkon BR-elementin minkä mainostetaan vähentävän kromaattisia aberraatioita. Mainospuheissa on perää, sillä kasivitosella otetuissa kuvissa näkyy aivan minimaalinen määrä pitkittäistä kromaattista aberraatiota (LoCA). Vihreän ja violetin värivirheen vähäisyys epäterävällä alueella siistii piirtoa monissa tilanteissa huomattavasti.

LoCA (100% suurennos). EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 1/8000 s, f/1.2.

Vaikeissa olosuhteissa objektiivi tuottaa jonkin verran rauhallisemman epäterävän alueen kuin esimerkiksi adapterilla sovitettu Sigman 85/1.4 Art. Objektiivin 9 himmenninlehteä eivät ole kovin pyöristetyt sillä epäterävän alueen pallerot muuttuvat hiukan kulmikkaiksi esimerkiksi kun objektiivin himmentää f/2 tai sitä pienemmälle aukolle.

EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 1/2500 s, f/1.2.
EOS R + Sigma 85/1.4 Art @ 85mm, ISO100, 1/2000 s, f/1.4.
67% suurennos. RF 85/1.2 L (vasen) vs. Sigma 85/1.4 Art (oikea)

Kuvan laidoissa esiintyy hiukan poikittaista kromaattista aberraatiota (CA), mutta sen saa tuttuun tapaan korjattua esimerkiksi Lightroomilla yhdellä klikkauksella.

Objektiivin tuottamissa kuvissa on selvästi havaittavaa vinjetointia aina aukolle f/4 asti. Ilman automaattista korjausprofiilia objektiivin vinjetointia voi vähentää noin aukon verran himmentämällä aukosta f/1.2 aukkoon f/4.

EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO1600, 1/50 s, f/1.2.
EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO400, 1/80 s, f/2.8.

Kasivitosen kuvissa on pieni tyynyvääristymä, mutta tämä tule näkyviin kuin aivan kriittisimmissä suoria linjoja sisältävissä kuvissa.

Objektiivi on mahdollisesti (käyttäjän mieltymyksistä riippuen) heikoimmillaan vastavaloon kuvatessa, sillä jättimäinen kupera etulinssi kerää reilusti hajavaloa kuva-alan ulkopuolelta. Mikäli haluaa pitää heijastukset minimissä, on syytä käyttää mukana toimitettua suurta vastavalosuojaa. Kun kuva-alalla on kirkas valonlähde, syntyy kuvaan paljon erilaisia haamukuvioita (ghosting). Haamukuvioista huolimatta kuvan kontrasti pysyy hyvänä vastavaloon kuvatessa. Himmennettynä objektiivi piirtää kohtuullisen siistejä 18-sakaraisia tähtikuvioita.

EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 1/25 s, f/1.2.
EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 6 s, f/16.

Loppusanat

Canonin uusi kasivitonen jatkaa erinomaisten RF-kiinnityksen lasien sarjaa. Sen optinen laatu on aivan loistava eikä mekaanisessa laadussakaan ole moitteen sijaa. Pidin erityisesti siitä, että objektiivi vaikutti testijakson aikana lähes apokromaattiselta. Pitkittäinen kromaattinen aberraatio on tyypillisesti erittäin vaikea korjata, mutta Canon on onnistunut siinä tämän objektiivin kanssa erinomaisesti. Isoin murhe objektiivin käytössä oli kuvanvakaajan puuttuminen. Koska Canonin RF-kiinnitteiset rungot eivät sisällä kennovakaajaa, joutuu objektiivilla kuvatessa skarppaamaan selvästi vakautettuja kameroita enemmän.

Aurora (MUAH Ida). EOS R + RF 85/1.2 L @ 85mm, ISO100, 1/250 s, f/1.2, -1/3 EV.

Koska Canonin omasta mallistosta puuttuu edullisempi 85-millinen objektiivi, joutuu kasivitosta hamuava kuvaaja etsimään sitä peilikameroille suunnattujen objektiivien puolelta. Tällä kertaa vertailukohtana oli optisesti erinomaisena pidetty Sigman 85/1.4 Art. Molemmat objektiivit ovat painavia ja piirtävät hienosti, mutta Canon vetää kuitenkin pidemmän korren automaattitarkennuksen toiminnassa sekä epäterävän alueen piirrossa. Parasta haluavalle noin 3100€ maksava RF 85/1.2 L on selkeä ykkösvaihtoehto, mutta hintatietoiselle kuvaajalle Sigman 85/1.4 Art (1000€) ja Canonin oma EF 85/1.4 L IS (1650€) toimivat luultavasti paremmin.

Tarkemmat tiedot voi käydä katsomassa valmistajan tuotesivulta.

Kiitokset Auroralle malleilusta ja Idalle Auroran meikistä ja hiuksista.

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

0 kommenttia “Canon RF 85mm F1.2L USM kokemuksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *