Canon RF 50mm f/1.2 L USM -objektiivi peilittömälle EOS R -kameralle

Canon RF 50mm f/1.2L USM kokemuksia

Vuoden 2018 loppukesästä Canon lähti tosissaan mukaan peilittömään sotaan ja julkaisi EOS R -kameran kanssa neljä objektiivia. Näistä aukolle f/1.2 rakennettu normaaliobjektiivi Canon RF 50mm f/1.2L USM tuntui saavan eniten kiinnostusta osakseen suuren aukon takia. Canon keulii nettisivuillaan edellä mainitun objektiivin olevan ”täydellinen 50 mm:n objektiivi”, jonka suorityskyky saa haukkomaan henkeä. Markkinointikoneisto on oikeassa siinä, että se on todennäköisesti paras koskaan valmistettu 50-millinen.

Rakenne

Objektiivin muotokieli on tuttua Canonia päivitettynä vuoteen 2018. Mustanpuhuvaa tötteröä koristaa Canon L-sarjan objektiiveista tuttu punainen rengas. Tekisi mieli sanoa, että ulkomuodossa on jotain samaa kuin Star Wars -elokuvasarjan Galaktisen Imperiumin teknologiassa – tyyliä! Objektiivi tuntuu kädessä jämäkältä, vaikka sen ulkokuori koostuu lähinnä mattapintaisesta muovista. Objektiivista löytyy tarkennusrengas, ohjelmoitava säätörengas, AF/MF-kytkin ja lyhimmän tarkennusetäisyyden kytkin. Kytkimet eivät liiku asennosta toiseen vahingossa, mikä on hyvä juttu. Uloin linssielementti näyttää liikkuvan sisälle ja ulos tarkentaessa, mutta ei koskaan tule yli objektiivin kärjestä.

Objektiivi on 108 mm pitkä ja paksuimmasta kohdasta halkaisijaltaan karkeasti 90 mm. Muovisesta rakenteestaan huolimatta objektiivi painaa lähes kilon (950 g) eli kaksinkertaisesti verrattuna edeltävään Canon EF 50mm f/1.2 USM -objektiiviin.

Canon RF 50mm F/1.2 L USM -objektiivi lumihangessa terävyysalueella

Automaattitarkennuksen aikakaudella tarkennusrengas on jäänyt toimettomaksi, mutta nyt objektiivia tukeva käsi voi ohjastaa kameraa RF-objektiivien mukana lanseeratulla säätörenkaalla. Säätörengasta on ilo pyörittää sen rosoisen pintamateriaalin takia ja tuntuma on tarkka, kun pyörittäessä rengas loksahtaa kohdalleen seuraavaan lukemaan. Säätörenkaaseen voi ohjelmoida kameran asetuksia parantamaan hallintaa. Pidin säätörenkaassa valotuksen kompensaatiota ja salaa toivoin, että muut valmistajat toteuttaisivat samanlaisen mahdollisuuden objektiiveihinsa.

Canonin mukaan objektiivi on suojattu pölyltä ja kosteudelta L-sarjan objektiivien tyyliin. Objektiivin himmentimessä on 10 lamellia ja linssielementtien liikuttelua hoitaa ultaäänimoottori (USM). Lyhin tarkennusetäisyys 40 cm ja objektiiviin voi kiinnittää suotimia 77 mm kierteellä.

Ilosta pinkeä unboxaaja löytää paketista objektiivin lisäksi vastavalosuojan, etu- ja takatulpan ja suojapussin.

Käytettävyys

Peilitön Canon EOS R -kamera ja Canon RF 50mm F/1.2 -objektiivi lumihangessa
Canon EOS R ja Canon RF 50mm F/1.2L USM

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy Canonin lippulaivanormaaliobjektiivi on iso. Tukevalla otteella paino tuntuu parantavan vakautta ja lisää laadukkuuden tuntua.

Automaattitarkennuksen ollessa niin kehittynyttä myös videokuvauksessa, manuaalitarkennuksen tarve on jäänyt vähemmälle. Seurauksena se, että tarkennusrengas on harvoin enää mekaanisesti yhteydessä linssien liikuttamiseen, vaan homma hoituu sensorin ja moottorin avulla.

Testin 50-millisen tarkennusrengasta on vaivaton pyörittää, mutta sähköohjauksellisen (focus-by-wire) toteutuksen takia vaikutelma on hieman tahmea, koska pyörittäminen vaikuttaa kuvaan pienellä viiveellä. Tarkennus on melko helppo saada kohdilleen, mikäli tarkennuksen siirtymä ei vaihtele renkaan kiertonopeuden mukaan, vaan on linkitetty kiertoasteeseen. Kumman tahansa tarkennusasetuksen voi valita kameran asetuksista. Kommentoi, jos olet kokenut kiertonopeuteen perustuvan siirtymän paremmaksi jossain tapauksessa, sillä itse en keksi ensimmäistäkään. 🤷‍♂️

Canon RF 50 mm F/1.2 L USM -objektiivin epäterävän alueen piirto metsässä auringonlaskun aikaan

Canon EOS R + RF 50mm f/1.2 bokeh-piirto @f/1.2

Automaattitarkennus

Automaattitarkennus ei ole objektiivin parhaita puolia, sillä se hitaan oloinen ja etsii ajoittain kohdetta haarukoiden. Tarkennusta ei voi suoraan haukkua huonoksi, mutta modernit objektiivit antavat odottaa parempaa suorituskykyä – salamannopeaa responsiivisuutta. Tahmeaa vaikutelmaa lisää objektiivin tuottama äänimaailma tarkennuksen aikana.

Verraten esimerkiksi Canon RF 24-105mm F/4 L IS USM -objektiiviin testipenkin 50-millinen ei yllä samanlaiseen ”lähtee kuin hauki rannasta” -tyyliseen responsiivisuuteen. Siinä missä edellä mainittu zoomi on jo tarkentanut, jää testilaitteemme etsimään kohdetta. Tuntuu, että uuden RF 50mm f/1.2 -objektiivin sielu tarkennuksen osalta on vielä “EF-aikakautta”. Se miksi objektiivi ei ole salamannopea saattaa johtua painavista linssielementeistä, mikä on toisaalta ihan hyvä syy. Objektiivi painottaa kuvanlaatua ja äärimmäisen nopeaa tarkennusta vailla olevan kannattaa katsella jotain toista tötteröä kalustoonsa

Tarkennus kuitenkin osuu sen sallimalla nopeudella staattisiin kohteisiin hämärässäkin ja seuraa hyvin päin kameraa ja kamerasta pois päin liikkuvia kohteita. Nopea kohteen suunnanvaihos tuntuu olevan paha paikka. Testasimme automaattitarkennusta kävelevällä ja hölkkäävällä ihmiskohteella.

Katuvalo lumisateessa kuvattuna Canon 50mm F/1.2 L USM -objektiivilla

Canon EOS R + RF 50mm f/1.2 @ f/1.2, 1/125, ISO 250

Tarkentaessa ja varsinkin kohdetta seurataessa objektiivi pitää pientä mekkalaa kolisten, kahisten ja naputtaen. Tarkentaessa tuotettu ääni on oikeaksi ongelmaksi vasta, kun kuvaa videota ja nauhoittaa ääntä kameran läheltä. Tietenkään äänet eivät vaikuta kuvanlaatuun, mutta liittyvät samalla tavalla tuntumaan kuin ulkonäkö ja näppituntuma. Verokkina modernimpi Canon RF 24-105mm f/4L IS -objektiivii, joka äänetön.

Kuvanlaatu

Canon ei keulinut turhaan mainoslauseissa sillä uuden 50-millisen terävä ja epäterävä kuva-alue näyttävät todella hyvältä. Bokeh on pehmeän kermaista ja rauhallista.

Canon 50mm f1.2 bokeh 1

Canon 50mm f1.2 bokeh 1

f/1.2

Canon 50mm f1.2 bokeh 2

Canon 50mm f1.2 bokeh 2

f/2

Canon 50mm f1.2 bokeh 3

Canon 50mm f1.2 bokeh 3

f/2.8

Canon 50mm f1.2 bokeh 4

Canon 50mm f1.2 bokeh 4

f/4

Canon 50mm f1.2 bokeh 5

Canon 50mm f1.2 bokeh 5

f/5.6

Canon 50mm f1.2 bokeh 6

Canon 50mm f1.2 bokeh 6

f/8

Canon 50mm f1.2 bokeh 7

Canon 50mm f1.2 bokeh 7

f/11

Canon 50mm f1.2 bokeh 8

Canon 50mm f1.2 bokeh 8

f/16

Tarkastele bokeh-kuvasarjaa aukkoluvuilla f/1.2 – f/16. Huom! Aukon f/1.2 kuvasta on vähennetty vinjetointia, jotta bokehin tarkkailu on helpompaa. Tarkastele aukon f/1.2 kuvaa isommassa koossa.

Bokeh-pallojen tekstuurissa näkyy jonkin verran sipulikuviota ja pallojen reunat ovat terävät/kontrastikkaat. Bokeh on lookiltaan pyörteinen.

Christmas light and visible onion ring effect on bokeh with Canon 50mm F/1.2 L USM lens
Jouluvalot epäterävyysalueella aukolla f/1.2

Suuri aukko auttaa kuvaamaan pimeässä, koska objektiivin läpi pääsee enemmän valoa. Tämä mahdollistaa myös nopeamman suljinajan, jos tilanne sitä vaatii. Paperilla f/1.2 on 1/3 aukkoa suurempi kuin f/1.4 ja tarkoittaa teoreettisesti sitä, että suljinaika voi olla esimerkiksi 1/80 s sijaan 1/100 s.

Aukolla f/1.2 kuvaaminen on tarkkaa puuhaa sillä varsinkin lähelle tarkentaessa syväterävyysalue on todella kapea. Kohteen taustasta irroittava efekti on voimakas ja komea.

Canon RF 50mm F/1.2 L USM -objektiivilla kuvattu Topi-niminen kissa istuu lattialla mustavalkokuvassa. Vain kissan naama on tarkkana kapean syväterävyysalueen takia.
Canon EOS R + RF 50mm F/1.2 @ f/1.2, 1/250, ISO 6400

Objektiivi on hämmästyttävän terävä jopa täydellä aukolla kuvatessa. Siinä missä yleensä välttää kuvaamasta täydellä aukolla, Canon RF 50mm f/1.2 L USM rohkaisee kuvaamaan himmentämättä. Terävyys on hyvä koko kuva-alueelta ja terävyys ei heikkene juurikaan reunoille. Aivan äärinurkissa esiintyy vähäistä epäterävyyttä. Terävyys paranee silmämääräisesti himmentämällä aukolle f/4, jolloin kuva on erittäin terävä. Terävyys alkaa heikentyä himmennettäessä yli f/8 aina maksimilukemiin f/16 asti, mutta säilyy käyttökelpoisena.

Tarkastele terävyyttä ja kromaattista aberraatiota aukkojen f/1.2 – f/5.6 välillä. Kuvat ovat 100% leikkauksia alkuperäisestä kuvasta ilman terävöitystä.

canon rf 50mm f1.2 ca 6

canon rf 50mm f1.2 ca 6

f/1.2

canon rf 50mm f1.2 ca 5

canon rf 50mm f1.2 ca 5

f/1.4

canon rf 50mm f1.2 ca 4

canon rf 50mm f1.2 ca 4

f/2

canon rf 50mm f1.2 ca 3

canon rf 50mm f1.2 ca 3

f/2.8

canon rf 50mm f1.2 ca 2

canon rf 50mm f1.2 ca 2

f/4

Canon 50mm rf f1.2 ca 1

Canon 50mm rf f1.2 ca 1

f/5.6

Täydellä aukolla kuvassa esiintyy pitkittäistä kromaattista aberraatiota. Tämä tarkoittaa sitä, että suurikontrastisten reunojen yli vuotaa violettia tai vihreää väriä. Värivirhe haihtuu olemattomiin, kun himmentää aukolle f/4, mutta se ei mielestäni ole ongelma täydelläkään aukolla. Sivusuuntaista kromaattista aberraatiota löytää jonkun verran kuvan äärireunoilta, eikä se tunnu häviävän himmennettäessä. Värivirhe on helposti korjattavissa tai vähennettävissä esimerkiksi Lighroomin Defringe-työkalulla.

Vinjetointia eli kuvareunojen tummenemista esiintyy täydellä aukolla karkeasti 1\frac{1}{3} aukkoa ja se näkyy kuvassa selkeästi. Vinjetointi loivenee jo voimakkaasti himmentämällä aukolle f/1.4. Tummeneminen luo parhaimmillaan kuvan keskikohtaa korostavan vaikutelman. Vinjetointi on halutessaan helppo poistaa jälkikäteen, jos kuvaushetkellä ei ole käytetty todella suuria ISO-herkkyyksiä. Vinjetointi häviää lähes kokonaan himmennettäessä aukolle f/2.8 tai pienemmäksi.

Kuvassa ei esiinny tynnyri- tai tyynyvääristymää. Objektiivi piirtää linjat niin täydellisesti, että on mahdoton huomata vääristymiä silmämääräisesti.

Objektiivi käsittelee linssiheijastuksia eli flarea hyvin. Heijastus on kauniin hehkumainen suurilla aukoilla, mutta himmentäessä kuvaan muodostuu selkeitä rinkuloita. Aukosta f/8 pienemmäksi himmennettäessä heijastukset ovat teräväreunaisia ja muodoltaan selkeitä rinkuloita. Heijastuksella ei vaikuta olevan suurta vaikutusta kuvan kontrastiin.

Linssiheijastustesti Canon RF 50mm F/1.2 L USM. Ledivalo osoittaa suoraan kameraan ja valosta aiheutuva linssiheijastus eli flare hehkuu kauniisti.
Hehkuva linssiheijastus aukolla f/1.2

Omasta mielestäni objektiivin tapa hallita linssiheijastusta näyttää hyvältä. Varsinkin f/2.8-aukkoa isommilla aukkolukemilla linssiheijastus on edukseen. Ota huomioon, että linssiheijastusta ei tarvitse ajatella virheenä, vaan sitä kannattaa käyttää efektinä.

Panin merkille, että linssiheijastuksia ei synny yhtä helposti kuin yleensä. Syynä jattelin olevan objektiivin siisään painuvan etulinssin. Rakenteen sisällä se on suojassa sivusuunnasta tulevalta valolta, lyhyen vastavalosuojan tavoin. Linssi siirtyy objektiivin kärjen tasolle tarkennettaessa lähelle.

Loppusanat

Kauppiasta saa heittää päin näköä isolla tukulla rahaa, sillä Canon RF 50mm F/1.2 L USM -objektiivin hinta lähentelee kirjoitushetkellä 2700 euroa. Hinnan puolesta objektiivi ei löydä kotiaan joka harrastajan kameralaukusta. Samaan hengenvetoon todettakoon, että objektiivi kuitenkin parasta Canonia ja todennäköisesti kuvanlaadullisesti paras koskaan valmistettu 50-millinen objektiivi. Kuvanlaadullisesti huippu, painon ja hitaamman automaattitarkennuksen kustannuksella.

0 kommenttia “Canon RF 50mm f/1.2L USM kokemuksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *