Canon RF 35mm f/1.8 IS MACRO STM kokemuksia

Canon julkaisi EOS R järjestelmäkameran kanssa neljä objektiivia, joista kaikkein edullisin on kiinteäpolttovälinen RF 35mm F1.8 IS Macro. Tämä 35-millinen makro on ulkomitoiltaan kaikkein pienin RF-kiinnityksen objektiivi ja soveltunee siten myös erinomaisesti EOS RP:n kaveriksi. Canonin uusi pikkumakro käväisi taannoin Valovuodon testissä ja nyt on aika kertoa kokemuksia objektiivin käytöstä.

Rakenne

RF-kiinnityksen pienimmän objektiivin rakenne on muovia, mutta siitä huolimatta se ei tunnu halvalta. Objektiivi on väritykseltään musta ja siitä löytyy sekä tarkennusrengas, että kustomoitava säätörengas, jota voi käyttää esimerkiksi herkkyyden muuttamiseen. Kyljestä löytyvät kytkimet käsitarkennuksen valinnalle sekä kuvanvakaimen päällekytkemiseen.

Objektiivi on äärettömään tarkennettuna 63 mm pitkä ja halkaisijaltaan 74 mm. Lähelle tarkennettaessa objektiivi pitenee jonkin verran. Painoa siltä löytyy 305 g, eli kyseessä on erittäin kompaktin kokoinen kakkula ja se on kuin tehty EOS RP:n kaveriksi. Objektiivi nokalle voi tarvittaessa kiinnittää 52 mm kierteen suotimia.

Canon RF 35/1.8 -objektiivi sekä EF 50/1.8 -objektiivi suodinadapterin kanssa.

Käytettävyys

Automaattitarkennus löytää kohteen varsin nopeasti, mutta pitää jonkin verran ääntä tarkennuksen aikana. Automaattitarkennuksen tarkkuus on aiemmin testattujen RF-objektiivien tapaan erinomainen kun kohde ei liiku. Osumia tulee myös hienosti, kun käytetään seurantatarkennusta ja kohteena on normaalilla vauhdilla kävelevä ihminen.

Beatrice. EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO200, 1/125 s, f/1.8, +1/3 EV

Käsitarkennus on toteutettu nykyobjektiiveille tyypillisesti focus-by-wire -tyylisesti, eli tarkennusrenkaalla ohjataan STM-moottorin toimintaa, eikä renkaan kytkentä linsseihin ole mekaaninen. EOS RP:n kanssa käytettynä tarkennusrengas ei ole lineaarinen, eli nopea pyöräytys siirtää tarkennusta enemmän kuin hidas. Tarkennusrenkaan löytää käsikopelolla hyvin, mutta se voisi olla hiukan jäykempi.

Canonin uudesta kolmevitosesta löytyy kuvanvakaaja, josta on hyötyä omalla kuvaustekniikallani noin kaksi aukkoa. Kuvanvakaajan voi kytkeä joko päälle tai pois, mutta muuten sen toimintaan ei voi vaikuttaa.

EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO100, 1/125 s, f/8, -2/3 EV

Objektiivin ehkä yllättävin ominaisuus on sen lyhyt tarkennusetäisyys, sillä objektiivi kykenee 1:2 suurennokseen, joka riittää mukavasti esimerkiksi kukka- tai ruokakuviin. Lasin polttoväli kasvaa selvästi, kun tarkennusetäisyys siirtyy lähemmäs kameraa.

Kaktus. EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO200, 1 s, f/8, -1/3 EV

Kuvanlaatu

RF 35/1.8 on keskialueen terävyytensä puolesta kurantti heti täydestä aukosta lähtien muiden modernien objektiivien tapaan. EOS RP:n 26 Mpix kennolla terävyys paranee minimaalisesti himmennettäessä ja saavuttaa maksimin aukolla f/5.6. Tämän jälkeen terävyys laskee hiukan himmennettäessä, mutta kuva pysyy käyttökelpoisena aina aukolle f/16 asti. Pienimmällä aukolla f/22 kuvatessa on syytä annostella terävöitystä selvästi ronskimmalla kädellä.

Arvosteltu kopio on symmetrinen ja nurkat piirtyvät täydellä aukolla yhtä terävinä. Nurkkien terävyys on täydestä aukosta lähtien kohtuullisen hyvä ja se saavuttaa keskialueen noin aukolla f/4. Tämän jälkeen kuvan terävyys on koko kuva-alalla oleellisesti sama.

Monien lähelle tarkentavien objektiivien terävyys ja kontrasti heikkenevät lyhyillä tarkennusetäisyyksillä, mutta RF-kolmevitosen kuva pysyy hyvänä myös isoilla suurennoksilla kuvan keskialueella.

Objektiivin epäterävän alueen piirto on laajakulmaisten objektiivien kategoriassa hyvällä tasolla. Epäterävän alueen palleroissa ei näy sipulikuviota, mutta kirkkaimpien palleroiden ympärillä on välillä hiukan häiritsevää vihreää ääriviivaa. Epäterävä alue toistuu jonkin verran pyörteisenä, eli kuvan laita-alueen bokeh-pallerot toistuvat kissansilmän muotoisina. Objektiivin 9 himmenninlehteä ovat kevyesti pyöristetyt, mutta epäterävällä alueella alkaa näkymään kevyttä kulmikkuutta jo aukosta f/2.8 lähtien.

Epäterävän alueen piirtoa. EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO200, 1/50 s, f/1.8, +7/3 EV
Linda. EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO400, 1/250 s, f/1.8, -1 EV

Isoreikäisille objektiiveille tyypillisesti pitkittäinen kromaattinen aberraatio on näkyvissä suurilla aukoilla kuvatessa. Vihreä ja magenta värivirhe katoavat lähes kokonaan aukolla f/4. Pitkittäinen värivirhe ei kuitenkaan pääse pahasti häiritsemään, vaikka kuvaisikin aukko levällään.

Pitkittäistä kromaattista aberraatiota. EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO100, 1/20 s, f/1.8, +2 EV

Lasin tuottamasta kuvasta löytyy poikittaista kromaattista aberraatiota, joka ei aivan täysin katoa automaattisella korjauksella, mutta esimerkiksi Lightroom Classicin (8.3) defringe-työkalu poistaa täyden aukon violetin värivirheen arvolla 3. Hiukan vähempikin korjaus riittää, mikäli objektiivilla kuvataan himmennettynä. Värivirhettä on näkyvissä vielä ainakin aukolla f/5.6.

Objektiivi toimii hyvin vastavaloon, sillä kuvan kontrasti pysyy hyvänä riippumatta valonlähteen paikasta. Kuvasta löytyy pallomaisia linssiheijastuksia (ghosting), mutta niiden määrä on vähäinen ja kuvanlaatu on hyvällä tasolla vaikka kuva-alalla olisikin kirkas valonlähde. Valonlähteisiin piirtyy selkeäreunainen tähtikuvio kun objektiivilla kuvataan himmennettynä.

Flare ja heijastuksia. EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO3200, 1/100 s, f/8

Objektiivin vinjetointi on minimissä kun käytetty aukko on f/4 tai sitä pienempi. Objektiivin himmentäminen vähentää vinjetointia noin aukon verran ja tällöin kuvan nurkat ovat käytännössä yhtä vaaleat kuin kuvan keskiosa.

Laajakulmaobjektiiveille tyypillisesti lasin piirrosta löytyy hiukan tynnyrivääristymää, joka korjaantuu Lightroom Classicin (8.3) korjauksen arvolla +6.

EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO100, 1/160 s, f/5.6, -1/3 EV

Loppusanat

Canonin RF-kiinnitteinen 35-millinnen objektiivi on erittäin näppärä laitos. Se on kohtuullisen pieni ja sen kuvanlaatu on useimpiin tarkoituksiin mainio. Sen epäterävän alueen piirto näyttää pääosin hyvältä, mutta välillä piirto on hiukan rouheaa kuten useimmilla 35-millisillä laseilla on tapana. Lisäksi oli mukava huomata, että objektiivin tuottaman kuvan terävyys on koko 26 Mpix kinokennon kuva-alalla suunnilleen samanlainen ja reunat saavuttavat keskiosan terävyyden jo aukolla f/4.

Linda. EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO400, 1/100 s, f/1.8, -2/3 EV

Pienen kokonsa vuoksi objektiivi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi katu- ja matkakuvaukseen. Sen lyhyt tarkennusetäisyys on myös mukava lisä reissussa, sillä erillistä makro-objektiivia ei välttämättä tarvita, jos 35 mm on muuten sopiva polttoväli. Hiljaiseksi mainostettu tarkennusmoottori pitää kuitenkin mielestäni sen verran ääntä, että videohommissa siitä voi olla haittaa.

EOS RP + RF 35/1.8 @ ISO1600, 1/30 s, f/2.8

Canonin kolmevitonen on kirjoitushetkellä kaikkein edullisin RF-kiinnitteinen objektiivi ja se pyörii noin 600€ hintaluokassa. Erinomaisen hinta-laatu-suhteen vuoksi tämä tulee todennäköisesti löytymään monen EOS R/RP -kuvaajan repusta. Kaikkien kameravalmistajien mallistosta tulisi löytyä tällainen objektiivi.

Tarkemmat tuotetiedot voi katsoa Canonin tuotesivuilta.

Suuret kiitokset Beatricelle ja Lindalle malleilusta!

Kategoriat Laitearviot

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

0 kommenttia “Canon RF 35mm f/1.8 IS MACRO STM kokemuksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *