Canonin uusi järjestelmäkamera

Canon EOS RP on julkaistu

Canon on juuri julkaissut toisen peilitöntä RF-kiinnitystä käyttävän järjestelmäkameran. Uusi EOS RP on suunniteltu erityisesti aloitteleville kuvaajille. Lisäksi se on julkaisuhetkellä Canonin kevyin kinokennoinen runko ja soveltunee siksi mukavasti myös reissukuvaukseen. RP:n lisäksi Canon julkaisi tiedotteen, jonka mukaan vuoden 2019 aikana tulee ulos 6 uutta RF-kiinnityksen objektiivia.

Kenno, tarkennus ja video-ominaisuudet

Kameran sisältä löytyy Canonin oma 26 Mpix CMOS -kenno, joka pohjautuu EOS 6D Mark. 2:n tekniikkaan. Kennoa on päivitetty uudella lukuelektroniikalla ja mikrolinsseillä. EOS RP sisältää myös EOS R -rungosta löytyvän Digic 8 -kuvaprosessorin, mutta valitettavasti runko ei sisällä kennovakaajaa.

Tarkennus hoidetaan EOS R:n tapaan Dual Pixel CMOS -tarkennuksella, mutta hämäräominaisuuksiltaan se on speksattu -5 EV olosuhteisiin (f/1.2 objektiivilla), eli eroa on EOS R:n hyväksi yksi aukko. Erikseen valittavia tarkennuspisteitä löytyy 4779 kappaletta ja ne peittävät 88% kuva-alasta. Kameran softaa on päivitetty myös muoto- ja makrokuvaajille, sillä silmätarkennus toimii nyt myös seurantamoodissa ja kamera osaa ottaa automaattisesti sarjan kuvia eri tarkennusetäisyyksillä pinoamista varten.

Video-ominaisuuksien puolelta löytyy 4k (UHD) 25p/24p video 120 Mbps bittivirralla ja 1.625 rajauskertoimella varustettuna. Kennon pienemmästä pikselimäärästä johtuen rajauskerroin on jonkin verran EOS R:n kerrointa (1.75) pienempi, mutta R:n bittivirta on nelinkertainen (480 Mbps). 4k videossa on käytössä softapohjainen kuvanvakautus. 4k videon lisäksi kameralla voi tallentaa esimerkiksi 1080p videota 60 fps nopeudella.

Canon EOS RP ja RF 35mm f/1.8 -objektiivi.
Canon EOS RP + RF 35/1.8 Macro. Kuva: Canon.

Etsin, käyttöliittymä ja rakenne

Kameran sähköetsimestä löytyy 2.36 miljoonaa pistettä (0.79 Mpix) ja se päivittyy 60 Hz taajuudella. Pisteiden määrässä jäädään EOS R:stä noin 36%, mutta päivitystaajuus on molemmissa rungoissa sama. Takanäyttö on sivuttain kääntyvää mallia ja on kooltansa kolme tuumainen. Pisteitä siitä löytyy noin miljoona, mikä on noin puolet EOS R:n lukemista. Takanäyttö toimii kosketuksella ja sillä voidaan säätää tarkennuspistettä EOS R:n tapaan.

Käyttöliittymää on yksinkertaistettu EOS R -malliin verrattuna ja rungon yläosan näyttö on korvattu erilaisia kuvausohjelmia sisältävällä PASM-kiekolla. Kamera jeesaa aloittelevaa kuvaajaa esittämällä eri kuvausohjelmien vaikutusta erilaisten kuvaesimerkkien avulla. Kameran takapaneelin kosketuspalkki on jätetty pois, eikä erillistä joystickiä löydy. EOS R:n tapaan rungosta löytyvät sekä Bluetooth, että Wi-Fi yhteydet.

Canon EOS RP takanäyttö.
Canon EOS RP. Kuva: Canon.

EOS RP sisältää yhden UHS-II muistikorttipaikan ja se käyttää EOS M5 ja M6 -kameroista tuttua LP-E17 akkua. Akku on speksattu noin kahteensataan ruutuun, mikä on reilusti vähemmän mitä EOS R:n akku (350 ruutua). Kannattaa muistaa, että standardoidut testit eivät anna todellista kuvaa kuvamääristä, mutta kapasiteettiä pitäisi löytyä noin 60% EOS R:n akkuun verrattuna. Valovuodon testien mukaan tämä tarkoittaa noin 150-900 ruutua yhdellä akulla käytöstä riippuen. Akku ja muistikortti kiinnitetään kameraan pohjan kautta.

Runko on valmistettu magnesiumseoksesta ja sen pitäisi olla samalla tasolla kuin esimerkiksi 80D ja 6D2. Pelkkä kamera painaa muistikortin ja akun kanssa vain 485 g. Pieni koko on monesti plussaa, mutta tällä hetkellä RF -järjestelmästä löytyvät objektiivit ovat 35-millistä lukuunottamatta melko suuria tämän kameran nokalla. Runkoon saa ostettua pohjaan liitettävän EG-E1 -lisäkahvan, joka lisää kameran korkeutta tukevoittaa otetta. Lisäkahvan ei pitäisi vaikuttaa akun ja muistikortin vaihtamiseen.

Canon EOS RP edestä Canon RF 24-104 f/4L IS -objektiivin kanssa.
Canon EOS RP + RF 24-105/4L IS. Kuva: Canon.

Hinta ja saatavuus

Pelkän rungon hinta asettunee 1599€ kieppeille ja mukana toimitetaan adapteri EF sekä EF-S -kiinnityksen objektiiveille. Kameraa tullaan myymään kittinä myös 24-105/4L IS USM -objektiivin kanssa, jolloin paketista köyhtyy 2699€. Pohjaan liitettävä lisäpalikka maksaa puolestaan noin 83€. Runkoa pitäisi löytää kaupasta jo helmi-maaliskuun vaihteessa.

On mielenkiintoista nähdä miten muut isot tekijät vastaavat Canonin “budjettiluokan” peilittömään kinokameraan, sillä 1600€ hintalapun ansiosta kamera tulee varmasti monen kuvaajan ulottuville. Runko vaikuttaa mukavalta pientä kameraa arvostavalle, mutta sen kokoa ei kuitenkaan pääse täysin hyödyntämään heti julkaisun yhteydessä, koska lähes kaikki RF-objektiivit ovat niin suuria. Mukana toimitettavan adapterin ansiota kameran kanssa voi kuitenkin käyttää aiemmin julkaistuja pienikokoisia EF-laseja, kuten EF 40/2.8 pannaria.

Canonin uutuus näyttää varsin houkuttelevalta reissu- ja muotokuvauskameralta, jos käytännön kuvanlaatu on EOS R:n tasolla. Omassa käytössäni jatkuva silmätarkennus ja pinoamista helpottava automatiikka ovat käyttökelpoisia työkaluja, joten toivoisinkin niiden ilmestyvän myös EOS R -runkoon ohjelmistopäivityksellä.

Uudet objektiivit

Vuonna 2019 RF-järjestelmän omistajille tarjotaan seuraavat kuusi uutta objektiivia:

 • RF 85/1.2L USM
 • RF 85/1.2L USM DS
 • RF 15-35/2.8L IS USM
 • RF 24-70/2.8L IS USM
 • RF 70-200/2.8L IS USM
 • RF 24-240/4-6.3 IS USM

Listalla on paljon ammattilaisten odottamia objektiiveja, mutta omaan silmääni sieltä pisti ensimmäisenä kaksi eri mallimerkinnällä varustettua 85-millistä. Jälkimmäisen mallin DS viittaa “Defocus Smoothing” -termiin ja objektiivin pitäisi olla optimoitu mahdollisimman nättiin epäterävän alueen toistoon. On mielenkiintoista nähdä miten Canon tulee toteuttamaan objektiivin. Sonyn ja Fujin toteutukset perustuvat apodisaatiosuotimeen (APD), joka on objektiivin sisäinen keskeltä laidoille tummeneva harmaasuodin. APD-suodin vähentää valon läpäisyä, mutta sumentaa epäterävää aluetta entisestään.

Toinen kiinnostava objektiiviuutuus on uusi RF 70-200/2.8L IS USM, joka näyttää kuvissa selvästi totuttua pienikokoisemmalta. On myös mukava nähdä, että “holy trinity” kolmikon lyhyemmät lasit saavat sisäänsä kuvanvakaimen. Kuusikon viimeinen objektiivi on selkeästi ainut, joka on tarkoitettu uuden RP:n kaveriksi. 10x kertoimen zoom-objektiivin valovoima on jätetty sen verran maltilliseksi, että fyysiiset mitat ovat luultavasti kohtuulliset. 

Canonin uudet objektiivit näyttävät erittäin hyvältä, mutta järjestelmää vaivaa tällä hetkellä pieni ristiriita. Suurin osa objektiiveista on mielestäni suunnattu ammattilaisille, mutta runkotarjonta vastaa enemmän harrastajan tarpeisiin. Monien toivomia kohtuuhintaisia f/1.8 -aukkoisia kiinteäpolttovälisiä objektiiveja ja f/4 -zoomeja saadaan näillä näkymin odotella vielä ainakin vuoden verran.

Canon RF 85mm f/1.2L DS -objektiivi.
RF 85/1.2L DS. Kuva: Canon.
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS -objektiivi.
RF 15-35/2.8L IS. Kuva: Canon.
Canon RF 24-70 f/2.8L IS -objektiivi.
RF 24-70/2.8L IS. Kuva: Canon.
Canon RF 70-200 f/2.8L IS -objektiivi.
RF 70-200/2.8L IS. Kuva: Canon.
Canon RF 24-240 f/4-6.3 IS -objektiivi.
RF 24-240/4-6.3 IS. Kuva: Canon.


2 kommenttia “Canon EOS RP on julkaistu

 1. Eikö kameraan liitettävissä olevaan lisäpalikkaan ole mahdollista panna lisäakkuja? Olisi hienoa, jos siihen saisi kunnollisen akkukahvan!

  • Tämä kameran julkaisun yhteydessä tuleva lisäpalikka ei varsinaisesti ole akkukahva, vaan laajennuspala mikä kasvattaa kameran korkeutta ja antaa tukevamman otteen pikkusormelle kun kameralla kuvataan vaakakuvia.

   Kunnollinen akkukahva olisi kyllä kova juttu, koska kameran oma akku on sen verran pieni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *