Canon EOS RP järjestelmäkamera kannon päällä.

Canon EOS RP kokemuksia

Canonin toinen RF-kiinnitystä käyttävä peilitön järjestelmäkamera on aloittelijoille suunnattu EOS RP. EOS R:n pikkuveli käväisi Valovuodon testissä maaliskuussa, joten nyt on aika käydä läpi millaiset kokemukset kamerasta jäi.

Sisältö

 1. Rakenne
 2. Kontrollit
 3. Sähköetsin
 4. Akku
 5. Liitännät
 6. Automaattitarkennus
 7. Kenno ja kuvanlaatu
 8. Suljin
 9. Käyttöliittymä
 10. Video
 11. Loppusanat

Rakenne

EOS RP on selvästi isoveljeään pienempi kamera. Kahvan muotoilu on edelleen hyvä, mutta runko on nyt matalampi ja pikkusormelle on vähemmän tilaa. Isokätisille on tarjolla pohjaan liitettävä EG-E1 -lisäkahva ja sen avulla ote kamerasta on erinomainen. Kameran muistikortti ja akku heitetään sisään pohjan kautta, mutta lisäpalikka ei haittaa niiden vaihtamista.

Canon EOS RP järjestelmäkamera kannon päällä.

RF-järjestelmän objektiivitarjontaan verrattuna RP on ehkä jopa hiukan liian pienikokoinen, mutta sitä on erittäin tasapainoista käyttää esimerkiksi RF 35/1.8, EF 50/1.8 ja EF 85/1.8 -objektiivien kanssa. Kamera on valmistettu magnesiumseoksesta ja se vastaa jämäkkyydeltään EOS 6D Mark. 2 -runkoa ja se painaa muistikortin ja akun kanssa vain 485 g.

Canon EOS RP järjestelmäkamera kannon päällä.
Canon EOS RP järjestelmäkamera kannon päällä.

Kontrollit

EOS R -runkoa käpistelleet ovat RP:n kanssa kuin kotonaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kameran takapaneelista puuttuu EOS R -rungossa esitelty kosketuspalkki, jota ainakaan allekirjoittanut ei jäänyt kaipaamaan. Toimintojen lukitus hoidetaan napin sijaan kääntyvällä kytkimellä ja rungon yläosasta puuttuu LCD-ruutu sekä sen valaistusta ohjaava nappi. Kuvaustila valitaan perinteisesti PASM-kiekolla. Harmillisesti kameran virrat kytketään päälle edelleen vasemmalta puolelta, joten kameraa ei voi operoida täysin yhdellä kädellä. Ohjelmoitavia nappeja löytyy riittävästi, mutta kuten EOS R:n tapauksessa, myös RP:n tarkennusnappi on omaan makuuni hiukan liian sivussa.

Koira katsoo ikkunasta ulos ja nainen seuraa hymyillen.
Linda P + Biru. EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO800, 1/60 s, f/2.8, -1 EV

Kameran rungosta löytyy oleellisesti yhtä paljon nappeja kuin isoveljestä, mutta tarkennuspistettä ohjaava joystick ei ole löytänyt tietään tähänkään runkoon. Paljain käsin käytettäessä tarkennus siirtyy näppärästi kameran kosketusnäytön avulla. Nykykameroille tyypillisesti kosketukseen reagoivan alan voi säätää itselleen mieleiseksi, joten vahinkohipaisuja tulee vähän. Tarkennuspiste siirtyy hanskat kädessä tarkasti ristiohjaimella, mutta sitä on selvästi kosketusnäyttöä hitaampi käyttää. Näyttö on sivusta saranoitu ja se kääntyy pituusakselinsa ympäri 270 astetta. Sivuttain saranoidulla näytöllä on helppo kuvata itseään, mutta pikatilanteissa sitä on hitaampi käyttää kuin vain ylös ja alas kääntyvää näyttöä.

Toimistorakennus kohoaa korkeuksiin pilvisellä kelillä.
Innova 1. EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO100, 1/100 s, f/5.6

Sähköetsin

RP:n OLED-sähköetsin on hiukan R:n etsintä maltillisempi. Etsin on kooltaan 0.39 tuumaa, sen suurennos on noin 0.70x ja pikseleitä löytyy noin 0.7 miljoonaa (2.36 miljoonaa pistettä). Etsinkuva päivittyy nopeasti ja kuvanlaatu on hyvä. Etsimen kuva pysähtyy kuvaa otettaessa mikä vaikeuttaa jonkin verran kohteen seuraamista samaan tapaan kuin EOS R:llä kuvatessa. Ylivalotuksen varoitusvärit eivät ole käytettävissä, mutta valotusta voi tarkkailla histogrammin avulla. Varoitusvärit ovat mielestäni histogrammia parempi tapa tarkkailla valotusta, sillä histogrammi ei kerro missä kuva-alalla yläsävyjen leikkaantuminen tapahtuu. Jäämme edelleen odottamaan, että Canon korjaisi tilanteen ohjelmistopäivityksen avulla.

Nainen hymyilee koiralle joka katsoo ihmeissään.
Linda P + Biru. EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO800, 1/100 s, f/1.8, -1/3 EV

Akku

Canonin uusi kinokamera käyttää pienemmistä kameroista tuttua LP-E17 -akkua. Valmistajan mukaan yhdellä akulla voi naputtaa noin 200 ruutua, mutta testijakson aikana kuvia saatiin naputettua noin 350-400. Akunkesto riippuu voimakkaasti kameran käytöstä, sillä sarjakuvausta käytettäessä kuvia saadaan huomattavasti hitaampaa kuvausta enemmän. Akunkestosta saa pidemmän kun kameran kytkee pois päältä aina kun se ei ole käytössä. Kamera on virtojen kytkemisen jälkeen kuvausvalmiina noin kahdessa sekunnissa.

Potretti Pauliinasta pöydän äärellä.
Pauliina. EOS RP + EF 50/1.8 @ ISO200, 1/100 s, f/2, -1/2 EV

Kamera ilmoittaa jäljellä olevan varauksen hiukan epätarkasti kolmepalkkisen akkusymbolin avulla eikä varausta näe prosentteina. Tarkempi varaustason ilmoitus olisi erityisesti tarpeen akun pienemmän kokonaisvarauksen takia, jotta akkujen vaihtoa voisi optimoida paremmin.

Akku lataantuu täyteen mukana toimitettavalla laturilla alle kahdessa tunnissa. Kamera mahdollistaa akun lataamisen myös USB-kaapelin välityksellä.

Nainen ja hänen lemmikkikaninsa.
Pauliina + Toivo. EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO400, 1/125 s, f/2, -1/2 EV

Liitännät

Rungon vasemmasta laidasta löytyvät C-tyypin USB-liitäntä, HDMI-liitäntä, kaukolaukaisinliitäntä sekä kuuloke- ja mikrofoniliitännät. Fyysisten liitäntöjen lisäksi kameraan saa yhteyden myös Wi-Fi:n ja Bluetoothin avulla. Liitännät ovat muuten oikein hyvällä tasolla, mutta USB 2.0 on tänä päivänä vanhahtava valinta. Kamera syö sisäänsä yhden SD-muistikortin (UHS-II), joten kuvauksen aikana tapahtuvaa varmuuskopiointia kaipaavan tulee katsoa toiseen suuntaan.

Vaaleahiuksinen nainen istuu sohvalla.
Beatrice. EOS RP + EF 50/1.8 @ ISO400, 1/200 s, f/2, -2/3 EV

Automaattitarkennus

Automaattitarkennusta varten RP:stä löytyy Canonin Dual Pixel CMOS AF -järjestelmä, jossa vaihetarkennus hoidetaan kennon pinnalta. Tarkennuspisteet peittävät 88% kuva-alasta vaakasuunnassa ja 100% pystysuunnassa. Tarkennuspisteitä on yhteensä 4779 kappaletta, joten sopivan tarkennuskohdan voi valita käytännössä vapaasti.

Kameran tarkennus pelaa hyvin samaan tapaan kuin aiemmin arvioidun EOS R:n tarkennus. Kertatarkennus osuu erinomaisesti myös hämärässä valossa ja tarkennuksen luvataan toimivan -5 EV asti kun käytössä on f/1.2 optiikka. Isoveli on tästä vielä aukon edellä, mutta käytännössä RP:n tarkennus riittää kaikkiin realistisiin valaistusolosuhteisiin hyvin. Rungosta löytyy myös jatkuva silmätarkennus suoraan paketista (kirjoitushetkellä saman saa myös EOS R -runkoon laiteohjelmistopäivityksellä). Silmätarkennuksen tarkkuus on erinomainen kertatarkennusta käytettäessä. Tarkennus on aavistuksen verran luotettavampi RF 35/1.8 -objektiivilla, mutta myös EF 50/1.8 sekä EF 85/1.8 toimivat adapterilla hyvin.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo kaukaisuuteen.
Beatrice. EOS RP + EF 85/1.8 @ ISO200, 1/200 s, f/1.8, -1/3 EV

Useimpiin tilanteisiin parhaiten toimiva tarkennusmoodi on seurantatarkennus. Haluttu kohde valitaan tarkennuspisteellä ja tarkennuksen aktivoimisen jälkeen kamera pitää kohteen lukittuna, vaikka kohde liikkuisi tai kuva sommiteltaisiin uudestaan. Uudelleensommitelu staattiseen kohteeseen toimii hyvin, mutta liikkuvien kohteiden seuraamisessa on parantamisen varaa. Kamera osui käveleviin ihmisiin noin 70% tarkkuudella EF 85/1.8 objektiivia (ja adapteria) käytettäessä. Edellämainittu kamera-objektiivi -yhdistelmä ei tuottanut 1:1 suurennoksella tarkkoja kuvia pientä juokseva koiraa kuvattaessa, mutta noin 50% kuvista kelpaisi nettikäyttöön hyvin. Lähestyvää kohdetta kuvatessa tarkennus jää tyypillisesti halutun alueen taakse. Seurantatarkennuksella kamera kykenee ottamaan 4 ruutua sekunnissa, mutta sarjakuvaus heikentää tarkennuksen varmuutta merkittävästi. Paras osumatarkkuus saavutetaan ottamalla yksittäisiä ruutuja.

Perinteisten tarkennusmenetelmien lisäksi kamerasta löytyy myös esimerkiksi makrokuvissa hyödyllinen automaattinen tarkennuksen siirto. Kameran valikosta valitaan siirron pituus sekä tarvittava kuvamäärä. Tämän jälkeen kamera ottaa määrätyt kuvat siten, että tarkennus siirtyy kauemmas jokaisen kuvan välissä. Syntyvät kuvat voidaan pinota jälkikäsittelyssä (focus-stacking), ja lopputuloksena syntyvän kuvan terävyysaluetta saadaan kasvatettua. Allaolevassa vertailussa on yksi kuva 35 mm polttovälillä aukolla f/11 sekä 30:n kuvan pino mistä näkee hyvin laajemman syväterävyysalueen. Pienin mahdollinen askel saisi olla vieläkin lyhyempi, koska silloin asetusta voisi hyödyntää paremmin kun pelataan 1:1 tai 1:2 -tyyppisillä suurennoksilla. Systeemi toimii varsin hyvin, mutta sen käyttäminen vaatii käytännössä jalustan.

Kaktus laajalla syväterävyydellä.Kaktus kapealla syväterävyydellä.

Yhteenvetona EOS RP:n automaattitarkennus toimii mainiosti esimerkiksi muotokuvauksessa tai dokumentaarisessa kuvauksessa, kun syväterävyysalue on lyhyt ja kohteet pysyvät paikoillaan. Tämän lisäksi automaattinen tarkennuksen siirto toimii mukavasti lähikuvia otettaessa. Liikkuvien kohteiden kanssa EOS RP + EF 85/1.8 -yhdistelmän suorituskyky jää selvästi jälkeen kalliimman hintaluokan kameroista. Seuranta pitäisi kuitenkin testata tarkemmin jollain pidemmällä RF-kiinnitteisellä objektiivilla, vaikka 85/1.8 -tyyppiset objektiivit tarkentavatkin yleensä aika rivakasti.

Pieni koira kipittää talvikelissä.
EOS RP + EF 85/1.8 USM @ ISO400, 1/400 s, f/1.8, -1/3 EV

Kenno ja kuvanlaatu

EOS RP:n kenno on peritty EOS 6D Mark. II:sta. Resoluutiota löytyy 26.2 Mpix ja kennon edessä on kiinteä alipäästösuodin. Kennolta saatava data käsitellään Canonin uusimmalla DIGIC 8 -kuvaprosessorilla ja herkkyyttä voi säätää välillä ISO100 – ISO40000. Värit toistuvat nätisti, mutta kenno ei ole ISO-invariantti. Raakatiedostot kestävät nostoa noin kahden aukon verran ilman merkittävää vaikutusta kuvanlaatuun, mutta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeä valottaa kuva oikein kuvausvaiheessa. Korkeiden herkkyyksien suorituskyky on noin puoli aukkoa jäljessä EOS R ja Sonyn A7 III -runkoja (huom. herkkyydet testattiin eri objektiiveilla, jolloin objektiivin T-arvo voi vaikuttaa lopputulokseen). Rungosta löytyy myös häviöllinen raakakuvapakkaus, joka toimii kokemuksieni mukaan erinomaisesti. Kuvanlaadussa ei ole suuria eroja pakatun ja pakkaamattoman kuvan välillä, vaikka valotusta joutuisi nostamaan kaksi aukkoa. Pakatut kuvat ovat kooltaan noin puolet pakkaamattomista kuvista.

Canon luottaa toistaiseksi objektiivien kuvanvakautukseen, eikä rungosta löydy kennovakaajaa.

Herkullisia mokkapaloja.
EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO3200, 1/160 s, f/4
Erivärisiä värikyniä.
EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO6400, 1/60 s, f/4, -1/3 EV

Suljin

Kameran suljinmekanismi toimii sähköisellä etuverholla ja pienin valotusaika on 1/4000 s. Mekaanista etuverhoa ei ole, joten nopeilla suljinajoilla epäterävän alueen toisto saattaa olla joissain tilanteissa hiukan karkean näköinen (ks. esimerkkikuva alla sekä aiempi aihetta käsittelevä artikkeli). Ongelma ei ole kuitenkaan kovin iso, sillä kamerasta puuttuvat lyhyimmät suljinajat millä vaikutus epäterävän alueen piirtoon on suurin. Optimaalinen kuvanlaatu saavutetaan 1/1000 s ja sitä pidemmillä valotusajoilla.

Sulkimen sähköisen etuverhon varjostama valopallero.
Sulkimen sähköisen etuverhon vaikutus epäterävän alueen piirtoon. EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO1600, 1/4000 s, f/1.8, -1 EV

Toinen käytettävissäoleva suljinasetus on täysin sähköinen suljin, mutta sen käyttö on rajattu erilliseen automaattiseen kuvausmoodiin. Lukunopeus on hidas, joten erilaista raidoittumista ja hyytelöefektiä esiintyy helposti sähköistä suljinta käytettäessä. Hiljaisella kuvausmoodilla kannattaakin kuvata vain erittäin hitaita kohteita.

Järvimaisema kevättalvella.
EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO100, 1/1000 s, f/5.6.
Järvimaisema kevättalvella.
EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO100, 1/1000 s, f/5.6. Huippuvalot palautettu ja varjot nostettu.

Käyttöliittymä

Kameran käyttöliittymää on yksinkertaistettu siten, että perusvalikoista on karsittu erilaisia valintoja ja osa on siirretty sisäkkäisiin valikkoihin. Näkymä on aloittelijalle yksinkertaisempi, mutta jos haluaa säätää tarkemmin asetuksia, on valikkojumppaa aiempaa enemmän. Kamera myös opettaa eri asetuksien vaikutusta aiempaa enemmän. Esimerkiksi kun PASM-valintakiekon säätää Av-moodiin, näytöltä näkee esimerkkikuvat aukkoluvun muuttamisen vaikutuksista. Ominaisuus on aloittelevalle kuvaajalle hyödyllinen ja pidempään valokuvanneet voivat kytkeä ominaisuuden pois päältä. Kokonaisuutena kameran valikkorakenne on selkeä.

Soutuveneet ovat talviteloilla.
EOS RP + RF 35/1.8 MACRO IS STM @ ISO100, 1/125 s, f/8, -1/3 EV

Video

Video-ominaisuuksien puolelta löytyy 4K (UHD) 25p/24p video 120 Mbps bittivirralla ja 1.625 rajauskertoimella varustettuna. Kennon pienemmästä pikselimäärästä johtuen rajauskerroin on jonkin verran EOS R:n kerrointa (1.75) pienempi, mutta R:n bittivirta on nelinkertainen (480 Mbps). 4k videossa on käytössä softapohjainen kuvanvakautus. 4k videon lisäksi kameralla voi tallentaa esimerkiksi 1080p videota 60 fps nopeudella ja 60 Mb/s bittivirralla. Automaattitarkennuksen toimivuutta ja muita video-ominaisuuksia ei testattu tämän kokeilujakson aikana.

Loppusanat

EOS RP on varsin asiallinen kamera stillikäyttöön noin 1600€ hintaluokassa erityisesti, jos laukusta löytyy ennestään Canonin EF-kiinnityksen optiikkaa. Se toimii pienen kokonsa ansiosta mukavasti reissussa ja luotettava kertatarkennus tekee siitä hyvän muotokuvauksessa sekä rauhallisemmissa dokkarihommissa. Panostamalla noin 800€ enemmän saa EOS R:n kanssa paremman etsimen, akunkeston ja kuvanlaadun sekä enemmän kustomoitavuutta. Omalla toivomuslistallani ovat pienikokoisemmat RF-kiinnitteiset objektiivit, etsimen ylivalotuksesta varoittavat värit sekä toinen muistikorttipaikka.

Mikäli repusta ei ennestään löydy Canonin kalustoa, on EOS RP:tä hankalampi suositella, sillä suunnilleen samalla rahalla saa Valovuodossakin erinomaiseksi arvioidun Fujin X-T3 -rungon. Hiukan ikääntyneemmän kennonsa vuoksi RP:n ja X-T3:n kuvanlaadullinen ero ei ole niin suuri, kuin kinarilla ja 1.5x kroppirungolla yleensä. Tämän lisäksi X-T3:n video-ominaisuudet ja Fujin objektiivivalikoima ovat erinomaiset.

Tarkemmat tiedot voi käydä tarkistamassa Canonin tuotesivuilta.

Suuret kiitokset Lindalle, Pauliinalle ja Beatricelle malleilusta!

6 kommenttia “Canon EOS RP kokemuksia

 1. Juhani Piekkala

  Hei, olen lukenut artikkelisi Canon RP:stä, huolellinen selvitys, kiitos siitä.

  Lainaan oheen pari pätkää ”Perinteisten tarkennusmenetelmien lisäksi kamerasta löytyy myös esimerkiksi makrokuvissa hyödyllinen automaattinen tarkennuksen siirto. …. Pienin mahdollinen askel saisi olla vieläkin lyhyempi, koska silloin asetusta voisi hyödyntää paremmin kun pelataan 1:1 tai 1:2 -tyyppisillä suurennoksilla”. Kysymykseni paino on kohdassa ”pienin mahdollinen askel”.

  Millä polttoväleillä teit havaintosi mukaiset testit ja mitä suurennussuhteita käytit ja mitkä ovat havaitsemasi etenemisaskeleiden rajoitukset?

  Juhani Piekkala

  • Kiitti viestistäsi! Mukava kuulla, että tykkäsit arviosta.

   Kokeilin pinoamista ainoastaan RF 35/1.8 IS STM MACRO -objektiivilla, sillä se oli ainut kyseistä ominaisuutta tukenut objektiivi, mikä oli mun saatavilla kun tein revikkaa. Objektiivi kykenee 1:2 suurennokseen, mutta toi esimerkin kaktuskuva ei ole aivan maksimisuurennoksella. Kuvassa olevan valkoisen ruukun ulkohalkaisija on noin 10 cm, joten kuvan suurennos on karkeasti jotain 1:3 tai 1:4 väliltä. Tässä f/11 ja pienin mahdollinen siirto tuotti hyvän lopputuloksen. Jos suurennos olisi isompi, niin objektiivia pitäisi himmentää enemmän jotta perättäiset ruudut eivät olisi liian kaukana toisistaan.

   Askelevalinta ei myöskään kerro mitään siitä etäisyydestä minkä tarkennus siirtyy, sillä sille ei ole annettu mitään mittayksikköä.

 2. Ari Väisänen

  Terve. Ostin infinitystä briteistä Canonin EOS RP kameran 24x105mm objektiivillä,
  joka käy hyvin tälläiselle amatööri + kuvaajalle.
  Hinta oli 1650€,joka on noin 750€-900€ halvempi kuin suomessa.
  Ainoa ero on 1v takuu verrattuna suomen 3 v, takuuseen.
  Olen ollut talven aikana 5,5 kk pituisella Aki Lintumäen intensiivisellä valokuvauskurssilla,
  jonka järjesti kuopion kaupunki ainoastaan meitä 5 kurssilaista varten.
  Kurssin lopuksi meillä oli otetuista kuvista 17.5.19 näyttely joka kiertää kuopion
  asukastuvilla ainakin tämän vuoden.
  Hain pitkään Akin avulla kunnon kameraa itselleni ja lopulta hän hyväksyi
  kyseisen kameran. Hyvän kameran osto on loputon suo, kun rahaa ei ole paljon
  tuhlattavaksi. Lopulta tullaan minun kysymykseeni, joka on että, mitä macro-objektiivejä
  suosittelet kasvien ja hyönteisten lähikuvaukseen. Kasvit eivät sinällään ole ongelma,
  mutta hyönteiset ovat!! Toivottavasti sinulla on aikaa vastata kysymykseen jossain vaiheessa? Hyvää juhannusta Ari Väisänen Kuopiosta

  • Moikka ja kiitos viestistäsi Ari!

   Olen itsekin juuri aloittanut makrokuvaukseen tutustumisen ja koittanut kuvata eläviä hyönteisiä ulkosalla ilman jalustaa. Hyönteisten kuvaamisessa olen törmännyt siihen, että herkkyyttä on pakko nostaa, jos haluaa pysäyttää liikkeen ja saada riittävästi syväterävyyttä. Asiaa hieman enemmän tutkittuani huomasin, että monet hienoista hyönteismakroista on salamalla kuvattu. Eli tähän hommaan tarvitaan siis sopiva makro-objektiivi sekä pieni käsisalamalaite. Salamaa ei kannata käyttää ihan suoraan sellaisenaan, vaan kameraan kannattaa askarrella oma diffuusori kuten tällä videolla: https://youtu.be/_p_RnYBs9mI

   Makro-objektiiviksi valkkaisin hyönteisille jonkun makro-objektiivin, jonka polttoväli on vähintään noin 100 mm (itselläni on 90 mm). Hyönteiset ovat usein arkoja ja siksi niitä on helpompi kuvata vähän kauempaa. Pidempi polttoväli mahdollistaa suuremman työskentelyetäisyyden ja helpottaa öttiäisten kuvaamista. Kaikkien valmistajien makro-objektiivit hyviä, joten objektiivi kannattaa valita budjetin mukaan. Omasta mielestäni myös käsitarkenteiset objektiivit toimii hyvin kun kuvataan luonnossa käsivaralta. Kaivoin tähän sulle pari edullisemman pään automaattitarkenteista vakautettua makrolasia::

   Sigma 105/2.8 OS
   https://www.fotomonza.com/kauppa/sigma-eos-1052-8-ex-dg-os-macro-canon/?ref=2378

   Tamron SP 90/2.8 VC
   https://www.fotomonza.com/kauppa/tamron-sp-90mm-f28-di-vc-usd-canon/?ref=2378

   Sigman pidempi polttoväli on mukavampi, mutta toi Tamron on uudempi objektiivi niin se on luultavasti muuten ominaisuuksilstaan parempi. Molemmissa putkissa on kuvanvakaaja, mutta siitä ei ole kamalasti iloa makrohommissa. Yleiskuvauksessa se on kuitenkin ihan mukava lisä.

   Mukavaa kesän jatkoa!

   – Ville

 3. Petri Sallinen

  Tukevatko kaikki EF-sarjan objektiivit kameran pinoamistekniikkaa? Itselläni on Canonin EF-sarjan 50 millinen makroputki ja Sigman 28 millinen makroputkin Canonin EF-sovitteella. Ovatko nämä käyttökelpoisia testaamasi kameran kanssa? Harrastan pienoismallien kuvaamista, jolloin tarvittaisiin erittäin paljon syväterävyysominaisuuksia, mutta samalla pitäisi voida kuvata läheltä. Kuvaus tapahtuu yleensä pienoismalliperskeptiivissä, eli suoraan vaakasuunnassa eteenpäin. Tavoitteena todellisuutta vastaava illuusio — mieluiten terävyyttä aivan edestä äärettömään (mikä tosin ei ole mahdollista — filmikamera-aikaan pääsin aika lähelle Olymuksen OM-2:lla, jolloin objektiivin taakse oli kiiinnitetty neulanreikälevy). Aika tavallinen tapa on ottaa samoilla asetuksilla joukko erikohtaan tarkennettuja kuvia, jotka sitten niputetaan kuvankäsittelyohjelmalla. Aika hidasta puuhaa. Siks siksi kysynkin, tekeekö EOS RP niputuksen jo kamerassa vai onko kuvaussession jälkeen muistikortilla vain joukko eri tavalla tarkennettuja kuvia, jotka sitten niputetaan yhteen kuvankäsittelyohjelmalla?

  • Moro ja kiitti viestistäsi!

   Kamera ei tee pinoamista automaattisesti vaan se pitää hoitaa jollain ohjelmistolla kuvaamisen jälkeen.

   Ominaisuus ei toimi virallisesti kaikilla objektiiveilla. Tuetut objektiivit ovat seuraavat:

   Canon RF 24-105mm f/4L IS USM Lens
   Canon RF 28-70mm f/2L USM Lens
   Canon RF 35mm f/1.8mm f/1.8 IS STM Macro Lens
   Canon RF 50mm f/1.2L USM Lens
   Canon EF 16-35mm f/4L IS USM Lens
   Canon EF 24-70mm f/4L IS USM Lens
   Canon RF 35mm f/1.8 IS STM Macro Lens
   Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM Lens
   Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macro Lens

   Ja luultavasti myös kaikki näitä uudemmat RF-objektiivit. Tämä ei varmaan automaattisesti tarkoita sitä et mikään muu ei toimi, mutta pitäisi kokeilla että tietää.

   Lähde: https://www.the-digital-picture.com/Canon-Cameras/Canon-Focus-Bracketing.aspx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *