Canon EOS R on julkaistu

Yksi historian sivu kääntyi tänään Canonin julkaistessa ensimmäisen digitaalisen kinokoon peilittömän järjestelmäkameransa. Tästä on keskusteltu jo vuosia ja spekuloitu, että ottaako Canon alan haltuunsa taas seuraavaksi muutamaksi vuosikymmeneksi? Tähän ei tullut tänään vastausta, mutta saimme viitteitä siitä, mikä on vanhan valmistajan kisakunto peilittömien kuninkuusluokassa.

Canonin uusi peilitön kamera kantaa nimeä EOS R. Kamera käyttää uutta RF-kiinnitystä, jonka rekisteröintietäisyys on huomattavasti aikaisempaa EF-kiinnitystä lyhyempi. Näin ollen vanhat EF-objektiivit on mahdollista kiinnittää uutuuteen käyttämällä myös tänään julkaistua adapteria. EOS-M objektiivien adaptointi sen sijaan ei ole mahdollista. EF adaptereita on saatavilla peräti kolmenlaista, pelkkää adapteria, adapteria hallintarenkaalla ja parhaimmassa on jopa paikka tiputettavalle suotimelle.

Ulkoisesti EOS R näyttää komealta. Esteettisesti uskaltaisin väittää, että se on muotoilultaan onnistuneimpia peilittömiä järjestelmäkameroita. Muotoilu ammentaa modermeista peilijärjestelmäkameroista ollen kuitenkin kompakti. Kameran päältä löytyy parempien peilikameroiden tapaan pieni lisänäyttö. Canon lupaa uutuudelle edistynyttä kestävyyttä (advanved durability), joka on tervetullut ominaisuus peilittömien markkinoille. Pyrimme selvittämään, mitä valmistaja tällä tarkemmin tarkoittaa.

Alla lista EOS R:n oleellisimmista ominaisuuksista. Lisää tietoja Canonin nettisivuilta.

 • 30.3 megapikselin kenno
 • 3,69 Mpix EVF
 • 5,655 tarkennuspistettä
 • -6 EV:lla toimiva automaattitarkennus (f/1.2 -objektiivilla)
 • ISO: 100 – 40000
 • Minimivalotusaika: 1/8000 s
 • 8 ruutua sekunnissa sarjakuvaus, 5 ruutua jatkuvalla tarkennuksella
 • Video: 4K30p(1,7x rajaus), full HD 60p, HD 120p
 • 10bit 4:2:2 HDMI:n kautta
 • 3 tuuman sivulle kääntyvä näyttö
 • Yksi SD-muistikorttipaikka
 • Akku: LP-E6N / LP-E6  (370 kuvaa CIPA-mittauksella)
 • Koko: 135.8 x 98.3 x 84.4 mm
 • Paino: 660 g

Lista on kattava, mutta siitä voi tehdä muutamia mielenkiintoisia huomioita.

Tarkennuksen speksit varastavat tämän julkaisun shown. Näyttää siltä, että Canon halusi todistaa peilittömien tarkennustekniikan olevan nyt valmis. -6 EV tarkennus ja yli viisituhatta tarkennuspistettä yhdistettynä jo valmiiksi erinomaiseen DPAF-tekniikkaan on melko todennäköisesti toimiva yhdistelmä.

Muista ominaisuuksista on kuitenkin nähtävissä se, että tämä kamera ei ole vanhan mestarin tyrmäysheijari, vaan enemmänkin myrskystä varoittava jabi. Tästä tuotteesta on jätetty pois ominaisuuksia, joita kuluttajat haluavat, mutta jotka eivät varmasti vaadi valmistajalta suuria panostuksia.

Nikon sai julkaisunsa yhteydessä aimo annoksen rapaa yhdestä XQD-korttipaikasta. Canon teki saman ratkaisun, mutta oletettavasti vielä vähemmän luotettavalla perinteisellä SD-korttipaikalla. Tämä vaikuttaa monen kuvaajan ostopäätöksen, mutta ennen kaikkea se herättää paljon närästystä Internetin foorumeilla.

Videospeksit näyttävät muuten hyvältä, mutta laitteesta puuttuu Sonylle jo standardiksi muodostunut 120P FullHD -video. Lisäksi 4K-video rajautuu 1,7 kertoimella. Näistä huolimatta, on mielenkiintoista nähdä, että onko Canonin Full HD -kuva kuitenkin laadullisesti parempaa, kuin Sonyn ”line skippingistä” kärsivä vaihtoehto.

Itselleni kuvanvakaimen puute on vaikeimmin nieltävä pala. Sony, Olympus, Panasonic, Pentax ja X-H1:llä myös Fuji ovat tehneet kennokuvanvakaimesta lähes standardin, jota ilman on vaikea olla. Kaikki eivät tätä tarvitse, mutta joka tapauksessa Canon antaa tässä kilpailijoille merkittävän paljon löysää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuvaajan pitää käyttää tietyissä tilanteissa tarpeettoman nopeita suljinaikoja vain estääkseen tärähdyksestä johtuvaa epäterävyyttä.

Uuden rungon hinta on 2649 €

RF-objektiivit

Canon julkaisi uuden kameran mukana nipun objektiiveja.

 • Canon RF 35mm F/1.8 M IS / 599 €
 • Canon RF 50mm F/1.2L USM / 2649 €
 • Canon RF 28-70mm F/2L USM / 3499 €
 • Canon RF 24 – 105 mm F 4 L IS USM / 1299 €

Valikoimassa on omaan silmääni kaksi premium-objektiivia ja kaksi kansan-objektiivia. Vakautetut 35 ja 24-105 -objektiivit täyttävät monien kuvaajien tarpeita, vaikka itse en hitaampien normaali-zoomien saati super-zoomien ystävä olekaan.

Nykyaikainen 50 mm f/1.2 -objektiivi ja hirviömäinen 28-70 f/2 -zoomi sen sijaan ovat todella mielenkiintoisia uutuuksia. Molempien paino on tosin sellainen, että kokonaisuuden käyttöergonomia etenkin ilman mitään vakaajaa jättää varovaisen huolenaiheen. Näillä ei ainakaan kuvata yhdellä kädellä takatelkkarista tiiraillen. Joka tapauksessa nämä ovat jo optisesti niin jänniä objektiiveja, että odotan kokeilua todella suurella mielenkiinnolla.

Kaiken kaikkiaan EOS R näyttää mielenkiintoiselta avaukselta Canonille uusilla markkinoilla. Isolla C:llä näyttäisi olevan kaikki työkalut tehdä todellinen Sonyn haastaja, mutta ainakin paperilla Canon tarjoaa tällä hetkellä vähemmän, mutta kalliimmalla. Ominaisuuslista ei kuitenkaan kerro koskaan kaikkea ja pyrimme saamaan EOS R:n mahdollisimman pian omakohtaiseen kokeiluun.

Kategoriat Uutiset

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

0 kommenttia “Canon EOS R on julkaistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *