Bujaka Photocamp 2017

Valovuodon Anssi, Jussi ja Ville kävivät lokakuun alussa järjestetyssä Bujaka Photocamp 2017 työpajassa. Bujaka on René Garmiderin, Marko Laukkarisen, Jere Satamon ja Niko Siepin järjestämä hääkuvaukseen keskittynyt työpaja, jota vietettiin viisi päivää Songassa sijaitsevassa mökkikylässä.

Bujaka on leirimäinen työpaja, jossa osallistujat viettävät aikaa yhdessä paitsi opetustuokioiden, myös vapaan iltaohjelman muodossa. Työpajan opetus koostui perinteisestä luennoinnista, pienryhmissä tehtävistä harjoitteista sekä muutamista esimerkkikuvauksista paikalle järjestettyjen parien tai yksittäisten mallien kanssa. Tänä vuonna työpajassa tutustuttiin hääkuvauksen lisäksi myös muotikuvaukseen.

Shelley Richmond opetti osallistujille muotikuvauksen perusteita.

Vuoden 2017 Bujakan puhujina toimivat Serafin Castillo, Bob Sala, Gione da Silva, Andy Gaines, Shelley Richmond, Petar Jurica, Pablo Laguia ja Sascha Kraemer. Työpajan koko sisältöä on vaikea käydä yhdessä postauksessa lävitse, joten ajattelimme kertoa mikä oli kenenkin mielestä parasta ja miksi.

Jussin valinta oli tällä kertaa hiuksen hienosti Andy Gaines:

”On helppo tykätä esityksestä, jonka lähes joka kohdan kanssa voi olla samaa mieltä. Andy oli purkanut dokumentaarista hääkuvausta palasiin siten, että sen osa-alueisiin pystyy kiinnittämään paremmin huomiota ja siten myös kehittämään niitä. Olin pohtinut samoja asioita katukuvauksen parissa, mutta en läheskään yhtä perustellusti.

Andy perusteli hyvin myös aidon dokumentarismin tärkeyttä ja sitä, kuinka hääjuhla on paria ja heidän läheisiään, ei valokuvia varten.”

Andy Gaines kertoi omia ajatuksiaan dokumentaarisesta kuvauksesta.

Andy Gainesin esitys ja esimerkkikuvaus vakuuttivat myös Villen:

”Andy keskittyi esityksessään hääkuvauksen dokumentaariseen puoleen jonka koen olevan omassa kuvauksessani se eniten kehittämistä vaativa osa-alue.  Esityksessä käytiin läpi erittäin havainnollistavasti kuinka on mahdollista ottaa ajoitukseltaan erinomaisia tilannekuvia ihmisten käyttäytymismalleja ja katukuvauksen tekniikoita hyödyntäen. Andy painotti myös sitä, että dokumentaarisessa kuvauksessa on tärkeä muistaa kuvata hääparin lisäksi myös vieraita ja antaa heidän persoonansa näkyä kuvissa.

Kuvausdemonstraatiossaan Andy kuvasi esimerkkipariskunnalle kuvia sekä ulkona, että sisällä. Erityisesti (ei niin kuvauksellisen) sisätilan elementtien sekä tehokkaan LED-valon käyttämistä oli todella opettavaista seurata vierestä.

Myös Petar Jurican ja Pablo Laguian ajatukset elokuvallisen tarinankerronnan yhdistämisestä valokuvaukseen olivat itselleni hyödyllisiä. Erityisesti Pablon pitämä ryhmätyönä suoritettu kuvien järjestämisharjoite ja siitä saatu palaute avasivat silmiä tarinankerronnan suhteen.”

Bob Salan kuvausdemonstraatiossa treenattiin päivänvalon ja keinovalon yhdistämistä.

Anssi odotti eniten Bob Salaa, joka säväytti tunnelmallisella 70-luvun tyylillä:

”Oletko koskaan kysynyt itseltäsi, mistä valokuvasi kumpuavat? Bobin filosofian mukaan suurin tekijä ei ole välineet, malli tai kuvauslokaatio. Kuvassa yhdistyy muun muassa valokuvaajan tunnemaailma, elämä, kulttuuri, lempielokuvat, lempimusiikki ja muu ympäröivä media.

Bobin omassa tekemisessä heijastuu vahvasti hänen taustansa kirjailijana ja romantikkona. Tunkeikas ja kahvinlämmin tyyli ei jättänyt ketään kylmäksi. Bob raotti verhoa omaan kuvaustyöskentelyynsä järjestämällä kuvaussession hämyiseen saunamökkiin.

Bobin luento oli minulle sukellus omaan tekemiseen ja sen määrittämiseen. Miksi kuvaan sitä mitä kuvaan? – Kysymys, jonka jokaisen kuvaajan täytyisi kysyä itseltään.”

Pablo Laguian kuvausdemonstraatiossa harjoiteltiin mallinohjausta upeissa maisemissa.

Kaiken kaikkiaan Bujakaa pidettiin laadukkaana ja asiapitoisena työpajana. Kaikki kokivat saaneensa uutta ajateltavaa eikä myöskään verkostoitumisen tärkeyttä tule aliarvioida. Aiheet pyörivät hyvin sisällön puolella, vaikka tapahtuman sponsorina toimikin kameravalmistaja.

Pablo Laguia esittelee päivällä otettuja kuvia ja hänen vaimonsa Ana toimii tulkkina.
Kategoriat Kuvaamassa

Kirjoittaja:

Ville on Jyväskylän oma poika ja pehmeän luonnonvalon ystävä. Hänen sydäntään lähellä ovat muoto- ja muotikuvaus sekä häiden dokumentaarinen taltiointi. Ville toimii myös aktiivisesti paikallisen valokuvaaja- ja malliryhmän toiminnan kehittämisen parissa. Löydät hänet Instagramista käyttäjänimellä @villekotimaki.

1 kommentti “Bujaka Photocamp 2017

  1. Kiva oli saada äijät mestoille! Kiitos loistavasta artikkelista <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *