Älä anna talvikelin viilentää kuvausintoa – vinkkejä pakkasella kuvaamiseen

Katselen ulos ikkunasta kädessäni kuppi kuumaa rakkaudella valmistettua kahvia. Aurinko paistaa kirkkaana utuisen taivaan läpi ja puhtaan valkoinen lumi peittää alleen kaiken. Ilmassa on etäinen lupaus keväästä. Edellä mainittu isänmaallista henkeä uhkuva näkymä yhdistettynä kofeiinin fysiologiseen reaktioon aivoissa saa aikaan inspiraation tunteen: nyt on pakko päästä kuvaamaan.

Heti kättelyssä ongelmaksi muodostuu lämpömittarin näkemys ulkona oleskelevien atomien värinästä, mikä viittaa lämpötilan laskeneen -25 celsiusasteeseen. Hyytävä kylmyys on yksi vaikeampia kuvausolosuhteita niin vaatetuksen kuin tekniikan puolesta, joten koin viisaaksi konsultoida ystävääni Joel Forsmania, arktisten olosuhteiden kuvaajasankaria, jotta saisin hyviä vinkkejä kuvaamiseen talven kylmimpinä päivinä.

Vaeltaja tarpoo lumisateessa. Kuva: Joel Forsman
Kuva: Joel Forsman.

Joel, Miten mun kannattaa pukeutua kuvausreissulle?

Suosin kerrospukeutumista kylmissä sekä lämpimissä olosuhteissa – kesällä toki vähemmän kerroksia. Pukeutuminen kannattaa aloittaa hyvistä ja tukevista alushousuista, joiden päälle suosittelen pukemaan merinovillakerraston. Oikea villa on lähtökohtaisesti parempaa kamaa kuin tekokuidut. Kerraston päälle villa- tai fleecehousut ja löysä, mutta paksuhko villapaita. Päällimäiseksi tykkään pukea kuoritakin, sekä kuorihenkselihousut, jotta lumi ei löydä tietään railoon missään tilanteessa. Tällä pärjää jo pitkälle, jos kuvaus sisältää aktiivista liikkumista. Lämmön loppuessa voi lisätä kuoritakin alle kevytuntuvatakin.

”Avainsanana talvipukeutumisessa on tarpeeksi isot vaatteet, sillä vaatteiden vangitsema ilma on paras eriste.”

Jalkaan paksut, korkeat villasukat ja isot, yleensä numeroa tavallista isommat, talvisaappaat. Liian monta sukkaa päällekkäin tai kireät kengät palelluttavat varpaat nopeasti.

Joel Forsman hymyilee talvivaatteissa pakkasella
Itse Joel.

Edellä mainitulla setupilla pärjää helposti pienessä liikkeessä -25° pakkasessa. Mikäli joudun olemaan paljon paikallaan, lisään kavalkaadiin vielä ison parkan. Avainsanana talvipukeutumisessa on tarpeeksi isot vaatteet, sillä vaatteiden vangitsema ilma on paras eriste.

Mites hanskat? Kameraa on hankala käyttää tumpuilla

Hyvät kuvaushanskat ovat tuulenpitävät ja sormia myötäilevät, jotta nappien painaminen onnistuu. Itse käytän Hestra Ergo Grip Active -hanskoja, kun kuvaus vaatii tarkkaa nappituntumaa, ja kylmissä olosuhteissa sujautan hanskan sisään kädenlämmittimen. Mikäli kuvaaminen ei vaadi asetusten kanssa puljaamista, laitan Hestrat taskuun ja käytän isoja Black Diamondin tumppuja. Niiden kanssa on mahdollista painaa suljinta ilman, että tarvitsee ottaa kättä pois hanskasta. Suurin virhe onkin se, että käsi altistuu kylmälle ilman suojaa, jolloin pakkanen puree todella nopeasti. Älä siis ota hanskoja pois kädestä edes hetkeksi.

Vaeltaja tarpoo lumisateessa kävelysauvojen kanssa lumen ympäröimänä. Kuva: Joel Forsman
Kuva: Joel Forsman.

Toimiiko kamera kylmässä?

Vaikka kameroiden käyttölämpötila on yleensä speksattu nollan asteen tietämille, useimmat kamerat toimivat moitteetta jopa -40° asteen pakkasella. Kameran näyttö saattaa hidastua kylmässä, mutta se palautuu lämpimässä taas normaaliksi. Akkujen kapasiteetti pienenee lämpötilan laskiessa, joten kuvausreissulle kannattaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi useampi akku ja säilyttää niitä povitaskun lämmössä, tai vaihtoehtoisesti kädenlämmittimen kanssa kamerarepussa.

Koiravaljakko johdattaa kelkkaa läpi lumisen erämaan
Kuva: Joel Forsman.

Onko muita hyviä vinkkejä pakkasella kuvaamiseen?

Kädenlämmittimet ovat ehdoton suosikkini kylmissä olosuhteissa, mitä saa ostettua esimerkiksi Motonetistä, mutta kaikista paras apuväline agressiiviseen kylmyyteen on iloinen retkimieli. Kylmään on helppo tottua, kun vaan asennoituu oikein. Tätä helpottaa esimerkiksi tieto siitä, että taskussa on heikon hetken tullen herkkuja: suklaapatukat maistuvat jäätyneinäkin.

Pilkkireiästä pilkistää kala
Kuva: Joel Forsman.

Vältä hengittämästä kameran etsimeen tai objektiivin linssiin päin, sillä ne huurtuvat helposti kylmällä. Pidä taskussa pumppupuhallin tai linssiharja, mikäli objektiivin etulinssiin pääsee lunta.

Talvella aurinko laskee mailleen nopeasti, joten otsalamppu auttaa, kun pimeys koittaa. Lamppuja kannattaa oikeastaan olla kaksi siltä varalta, jos toinen sattuu simahtamaan. Talvella kuutamon loisteessa ei välttämättä lisävaloa tarvitse, mutta kameralaukun pohjalta on mukavempi etsiä kilkettä apuvalon kanssa.

Kun timanttiset talvikuvat on tehty kameraa ei kannata viedä suoraan lämpimään, jotta lämpötilaero ei tiivisty kosteudeksi kameran sisälle, mikä voi potentiaalisesti rikkoa laitteen. Ota kameran muistikortti talteen, tuo kylmä kamera sisälle kameralaukussa tai muovipussissa ja anna lämmetä hiljalleen. Jos tulet sisätiloihin vain hetkeksi, kannattaa kamera jättää ulos siksi aikaa.

Koiravaljakko juoksee kohti kameraa
Kuva: Joel Forsman.

Seuraa Joelin talvisia seikkailuita Instagramissa @joelforsmanphotography.

4 kommenttia “Älä anna talvikelin viilentää kuvausintoa – vinkkejä pakkasella kuvaamiseen

  1. Bore Wanner

    Kiitoksia ! Hyvä näitä on aina kerrata ! Tuo sormikkaat on tärkeä juttu, täytyy kokeilla noita mainitsemiasi, näyttöpäätesormikkaat ovat liian vähän.

  2. Se, miten saa kädet pysymään lämpiminä on hyvin henkilökohtainen asia. Minun käteni palelevat sormikkaissa todella helposti ja mitä tiukemmat ne ovat, niin sitä varmemmin. Eikä auta vaikka sormikkaan päällä olisi minkälainen rukkanen, koska sormet ovat toisistaan erillään sormikkaissa. Hyvällä, nöyrällä rukkasella voi tehdä monia asioita, jos kameran hallintalaitteet ovat hyvät. Lyhyt hetki ilman rukkasia jonkun säädön tekemiseksi onnistuu kyllä yli 30-asteen pakkasessakin, kun kädet ovat saaneet olla rukkasten lämmössä. Itse olen löytänyt sopivat rukkaset metsurien tarvikkeista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *