Adobe mylläsi Lightroomin

Adobe julkaisi tänään laajat päivitykset suosittuun Lightroom -ohjelmistoon. Tästä lähtien Lightroomeja on kaksi: Adobe Lightroom CC ja Adobe Lightroom Classic CC.

Näistä Classic jatkaa Lightroomin aikaisempaa linjaa. Suurimmat muutokset ovat suorituskyvyssä ja maskaustyökaluissa. Pikaisen tutkimisen perusteella uudet luminosity ja color -maskaustyökalut ovat erittäin käytännöllisiä. Alla Adoben video aiheesta.

Uusi CC sen sijaan on pilvipohjainen palvelu, jossa käytettävällä päätelaitteella ei pitäisi olla suurta merkitystä. Se on myös suunnattu erilaisella kohderyhmälle, kuin alkuperäinen Lightroom.

Palvelun ideana on, että kaikki tiedostot sijaitsevat pilvessä ja että muokkauksen voi tehdä joko tietokoneella tai mobiililaitteella. Myös selainpohjainen kuvien säätely onnistuu Lightroom Webillä. CC:n ominaisuuksia on karsittu jonkin verran, esimerkiksi Import valikon säädöt ovat huomattavasti suppeammat eikä siinä ole esimerkiksi tulostustusmoduulia tai tetheröityä kuvausmahdollisuutta.

Tästä eteenpäin Lightroomia saa ainoastaan kuukausimaksullisena. CC on aivan oma tuotteensa ja maksaa kympin kuussa, johon sisältyy tera tallennustilaa. LR Classic CC kuuluu edelleen valokuvaajan CC pakettiin sekä tietenkin kaikki Adoben ohjelmat kattavaan pakettiin.

Allekirjoittanut on vähän huolissaan Lightroomin tulevaisuudesta, koska Adoben sivuilla Classic versio ei ole saanut kauheasti palstatilaa uutuuteen verrattuna. Toivoin, että Adobe ei tyhmennä tai aja alas Lightroomin monipuolisuutta, koska se on minun ja monen muun ammattilaisen kriittinen perustyökalu.

Lisää tietoa löytyy Adoben sivuilta ja Dpreviewin kattavasta artikkelista.

Kategoriat Uutiset

Kirjoittaja:

Jussi on keskisuomalainen henkilö- ja hääkuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Hänellä on vuosien kokemus kamera-alan bloggaajana. Lisäksi hän on vieraillut kouluttajana mm. JAO:n valokuvauksen tutkintolinjoilla ja pitänyt useampia omia työpajoja.

2 kommenttia “Adobe mylläsi Lightroomin

 1. Mikko Bergroth

  Adobe on siis ilmoittanut, että tuleva päivitys Adobe 6 pakettiin on viimeinen, sen jälkeen tuetaan vain kuukausimaksullista pilvipalvelua – jos luovut palvelun käytöstä menetät siis kaikki tekemäsi säädöt, ellet ole tallentanut töitäsi jpg-muotoon jonnekin!
  Siirtyminen puhtaasti pilvipalveluun merkitsee sitä, että koko ajan pitää olla nettiyhteys – vaan kun ei ole, nyt on siis etsittävä korvaavat ratkaisut.
  Tarkkaan ottaen ei ole kerrottu, mitä tapahtuu Photoshop Elements ohjelmalle, mutta kuka uskoo senkään jatkumiseen.
  Adobe siis haluaa profiloitua yksinomaan kovaan ammattikäyttöön.

 2. Pilvipalvelu ei ole ratkaisu ammattikäytössä vaikka nettiyhteyksiä olisi käytettävissä. Pelkästään uusien tuotteiden tuotekuvauksessa saattaa tulla ylitsepääsemättömiä ongelmia. Antaako toimeksiantaja laittaa lanseerattavan uuden tuotteen kuvia pilveen? Miten voidaan estää teollisuusvakoilua ja varkaudet?

  Tietoturva on hakusessa niin medialla, kuten olemme huomanneet, kuin tietojärjestelmätoimittajillakin. Kaikki asiat eivät kuulu pilveen eivätkä julkisuuteen.

  Toimeksiantajalta kannattaa hyvissä ajoin vaatia ohjeet, miten ja missä kuvia saa säilyttää. Toisaalta toimeksiantajalle pitää kertoa, miten säilyttää ja miten varmistaa tuotantoprosessissa olevat kuvansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *